402
Érdemes-e dolgozni?
-
#202 Egy ilyen házat / lakást nem kockázatos kiadni? Azt, ha leamortizálja az albérlő vagy csak szimplán nem fizet vagy nincs jelentkező? Milyen papírmunkával jár ez? Mennyit nyúl le ebből az állam? Kész horrornak tűnik az én szemeben. Azt, ha elbaszok valamit, még engem rúgnak seggbe... -
#201 A szomészédom 31 és ezt teszi. Autója van, de elköltözni otthonról az meredek. Bp. és agglomerációjának körzetében olyan ingatlanárak vannak, hogy beszarsz rajta...
26 vagyok és nagyon mennék, de nincs miből. 1 év munka viszony után kb. sikerül összespórolni 1 millát és még egy keveset. Ennyi. -
#200 Persze hogy te szeretnél lakni a saját lakásodban, de például az egyik ismerősöm is így csinálja ahogy írtam. Befizetett asszem 3 millát a 8 milliós lakásra, a többi hitel, amit 3 éve mások fizetnek neki. Ettől még kimehet dolgozni is külföldre, akár évekre is, mire hazajön az albérlők megvették neki a lakást. Felújítja a kint keresett pénz elhanyagolható töredékéből és beköltözik. Szerintem nem hangzik rosszul... -
Ronny #199 tökön is szúrtam volna magam, ha harminc éves koromig a szülőkkel kellett volna lakni... -
#198 namost először is kezdjük ott, hogy ki tud 20 éves korától kezdve dolgozni úgy, hogy félre tehessen belőle kb 100ezret?
nekem például magam szemben állított elvárás, hogy legalább egy diplomát elérjek, nem gyűjtögetésből, nem mert okosabb leszek, hanem egyszerűen mer így neveltek, vagy nem tudom, nekem ez egy cél többek között. Onnantól személy szerint nekem befigyel egy kis külföldi munkaviszony. És már itt is van a 30-35 éves kor, mikor lehet hogy anyagilag jól állok, de ennyi. Miért vágnék bele huszonévesen egy ingatlanba, mikor kitudja hova sodor az élet, albit meg bármikor felmondom, mikor máshova kerülök. Komoly kapcsolat mellett is lehet építeni házat, sőt, talán még jobb érzés a leendőbeliddel/feleségeddel megtervezni a közös házat, mint sem egybe beesni kettőtöknek.
Hitelről meg annyit, hogy a saját felépített lakásomban én szeretnék lakni, nem kiadni akárkinek, és oké, bár én nem szeretem a hiteleket, legalábbis amiket nálunk annak képzelnek a bankok, de tegyük fel, a ház elkészül hitelből, épp kiizzadva a béremből minden hónapban, ott a családi ház, ami azért kemény rezsivel jár, és a ház sem örök, mindig van valami, amit fel kell újítani, bővíteni, rendben tartani. Arra is vegyek fel hitelt? Lehet szidni a sok embert, aki panelban lakik, de lehet ők azért teszik ezt, mert bár lenne pénzük hitelre venni családi házat, nem akarnak emiatt nélkülözne pár egyéb dolgot. Teljesen megértem őket, annak ellenére hogy én mindig is családi házban éltem és ezt is tervezem a jövőben. -
#197 úgy legyen -
#196 3 éve komoly kapcsolatban vagyok -.-
Másfelől meg megvan mindenem szinte, pusztán az ingatlan hibádzik. Csak nem tudom mi ez a fenenagy feszülés erre, hogy mindenképpen kell egy lakás/ház. Ha a nyakamba szakadna valahonnan 10 milla elképzelhető, hogy értelmesebben is fel tudnám használni... -
savior #195 en itteni fizetessel es arakkal szamoltam. pesten nyilvan dragabb egy lakas, de feltetelezem, hogy ott lehet netto 75k-nal jobban fizeto allast is talalni. es ha mar ott tud keresni 100k-t, akkor nem 50et rak felre havonta hanem 75-t. ez pedig kompenzalja a magasabb lakasarakat -
savior #194 polgaron elek. itt 10m korul mar szep emeletes hazat lehet venni. raadasul ez nem is falu, hanem varos. A panelok meg aranytalanul dragak. pl tiszaujvaros itt van a szomszedban es ott 10m-ert egy par szobas panellakast adnak, nem pedig emeleteset. -
savior #193 te majd akkor kezdel el sporolni meg szarul elni, amikor mar komoly kapcsolatban leszel. nekem akkorra mindenem meglesz. de vigasztalhatod magad, hogy te meg 40 evesen is buliztal -
#192 De könyörgöm ember milyen 6 milláról beszélsZ??? Itt ahol én lakom egy negyedik emeleti 50 négyzetméteres panel 7-8 millió, házhoz meg közel se mehetsz 15 alatt.. Hol élsz te??? -
savior #191 ugy irtam hogy: osszesporolod a lakas aranak felet, 3m. felveszel melle 3m kolcsont a banktol, amit mondjuk 5 ev alatt visszafizetsz (ez megegyezik az alberlet araval).
barmelyik kisvarosban lehet 6m koruli osszegbol egy jo hazat venni / epiteni. itt a jo alatt nem luxuspalotat ertek, de jobbat mint egy varosi emeleteshaz lakasa.
vegyuk a te peldad: fizeted eleted vegeig a 65k forintos alberleti dijat. a gyerekeid mit fognak orokolni? semmit.
arrol nem is beszelve, hogy minel tovabb fizeted ott a berleti dijat, annal tobb idot vesz majd igenybe hogy egy sajat lakasra osszegyujtsd a penzt.
nezzuk matematikai oldalrol: mindketten egy sajat hazat akarunk 6m forint ertekben. te felreteszel 50k forintot. en pedig 65k+50k forintot, mivel nekem nem kell berleti dijat fizetnem. neked 10 ev mulva lesz lakasod, nekem pedig alig tobb mint 4 ev mulva.
-
#190 Hát nem tudom barátom, de én inkább élvezem a huszas-harmincas éveimet, mintsem 40 évesen nyugodtan hátradőlva azt mondhassa: na végre, megvan minden, indul a buli xD -
#189 Nagyon el vagy te tévedve :DDD
"5 ev torlesztoreszlet befizetese utan viszont lesz egy 6 millio forint erteku hazad. a kulonbseg csupan ennyi"
:DDDD
Ad1. 6m értékű ház csak igen lepusztult helyen létezik
Ad2. 5 év alatt hogy gondoltad összeszedni a 6 millát? Havi 100k törtlesztéssel? OMGPLZ
Másrészt, nekem ennyi idősen sztem nem ujjongana a bank, ha kérnék tőle 10 millát. (minimál bejelentés nálam is meg asszonynál is) ->nem adnak.
Marad az albérlet. De vizsgálhatjuk fordítva is, 65k forintért per pillanat egy saccra 22-23 millió forint értékű ingatlanban lakom immár három éve. Annyi pénzt mennyi idő alatt is törlesztene le ez a 65 ezer?? (hint: kb 30 év) -
#188 És 30 éves koromig nem is éljek? Mert ezt gyakorlatilag ezt feltételezi.. 150k-t elég nehéz félretenni. Ez keződ mérnök ma kb. ennyit kap, vagy ennyit sem és nem mindenki mérnök.
Nem vagyok hitelellenes, de azért ami ma itthon van, az röhejes. -
savior #187 de ha belegondolsz, akkor egy ember eleteben mik azok a nagy dolgok, amikre igenyt tart: egy berendezett lakas, kocsi. a szulokkel lakva, minimalis penzt koltve mondjuk 10 ev munkaval osszehozod a lakast, utana meg +5 ev a kocsi. ha 20 eves korodtol dolgozol, akkor 35 eves korodra meglesz minden, ami nagy kiadasokkal jar. ha van feleseged es felezitek a kiadast, akkor meg 28 eves korotokra meglesz minden.
de pl az is elofordulhat, hogy diplomat megszerzed 25 evesen. a szulokkel maradsz, nem koltol szinte semmire es felreteszel havi 150k forintot. igy 30 eves korodban vehetsz egy 9m forint erteku lakast. pontosabban dragabbat, mert kozben ez meg kamatozik is a bankban.
az altalam irottakban azt feltetelezem, hogy iskola utan folyamatos munkaviszony van. ha valaki ugy jar mint en, hogy 3 evig nem talaltam munkat, akkor nyilvan gaz van, mert a fenti idopontok kapasbol eltolodnak 3 evvel felfele -
#186 Rugalmasnak kell lenni. Ha van rá lehetőség tudsz venni lakást hitelre és akár ki is adhatod amíg nincs mondjuk komoly barátnőd, ígí ha csak annyit fizetnek havonta amennyi a részlet akkor is megéri. A hitel meg egyáltalán nem hülyeség. Nem csak azt kell nézni hogy mennyivel fizetsz vissza többet, ha leveszed belőle az inflációt nem is olyan sok az a plusz pénz annyi idő alatt. Aki meg azzal jön hogy kezdő részlet kell egy lakáshoz, stb. az húzza meg magát és ne költsön semmire pár évig és meg is van a pénz...
Szóval ez persze személyenként változó, de ennél sokkal rosszabb helyzetben is élnek emberek sokkal rosszabb lehetőségekkel. -
#185 Egyiket sem csinálom és mégis, saját erőből lakást venni még 6-7 év munkabérével sem lehet úgy, hogyha a szüleimmel laknék és semmit sem költenék. Vicc. -
savior #184 meg ennyit: az eletszinvonalunk nem csak attol fugg, hogy mennyit keresunk, hanem attol is hogy a penzt hogy osztjuk be. ha valaki lemond a havi 20k forintba kerulo cigirol, akkor nyaron eltud menni a csaladjaval egy kethetes gorogorszagi utazasra. ha valaki nem bulizik el heti 10k forintot, akkor 2-3 ev alatt osszegyujti belole egy uj kocsi arat. -
savior #183 20 ev felett: napi 8 ora munka, ami az utazas es a keszulodes miatt inkabb 9-10 ora a napbol. aztan vannak a kotelezo teendok, mint pl a haz koruli munkak ellatasa, bevasarlas, szamla befizetes, fontos ugyek intezese (most itt megint csak az a kerdes hogy melyiket ki vallalja magara). a maradek idoben pedig otthon lenni a csaladdal (ez valakinek a szulok, valakinek baratno). akinek van gyerek, annak meg plusz idot kell szannia arra is. hetkoznap ezen kivul nincs ido semmire. persze a hetvegen van 2 teljes nap. csak ilyenkor meg nem art kipihenni a hetkoznap faradalmait, plusz bepotolni azt, amire hetkoznap nem jutott ido.
auto: en pl evekig buszoztam a suli aztan pedig a munkahely miatt. megis azt mondom, hogy luxus lett volna az auto miatti kenyelemert kiadnom ~5m forintot. aki hosszutavon rendszeresen hasznalja annak lehet hogy megeri. csak azert irtam errol is, hogy merlegelni kell: megeri e nekunk azt a par millio forintot, hogy kilepjunk a tomegkozlekedesbol?
lakas: az a baj, hogy fizeted a penzt azert, hogy egy olyan lakasban elj, ami soha nem lesz a tied. a kolcson fizetese annyibol jobb, hogy nem tobb mint egy arberlet dijja, viszont cserebe vegig a sajat lakasodban laksz. 5 ev alberletidij kifizetese utan nem lesz semmid. 5 ev torlesztoreszlet befizetese utan viszont lesz egy 6 millio forint erteku hazad. a kulonbseg csupan ennyi.
-
#182 szórakozni nem csak szórakozóhelyen lehet, szerinted 20 év felett akkor mi marad? gyerekkel mit csinálsz, ha már a családról van szó? nem "szórakozni" kell velük, elvinni ide oda, mint ahogy veled is tették. dehogynem. szórakozás nem ám csak a részegre iszom magam és bulizok egész éjjel. 10k meg rengeteg még akkor is, ha egy csajt akarsz felszedni. Ha pedig szórakozóhelyen akarod magad leinni, akkor magadra vethetsz, mert ott tényleg ennyi.
Autó közel sem luxus ma már, csak nálunk gondolják ezt így még sokan, tömegközlekedésről lentebb kifejtettem a véleményemet.
Albi meg miért lenne pénz kidobás, vagy szerinted jobb megvenni egy családi házat hitelre, ahol évente buksz rajt százezreket, ami aztán tényleg a semmibe megy, a banknak. Én mindig is azt mondom, inkább albérlet, igaz hogy akkor nincs a tulajdonodban ingatlan, de legalább nem a bankokból élsz, és fizetsz nekik, amint most nagyon jól kiderült, kényük kedvük szerint, tervezni nem nagyon lehet a hitelekkel, sokan isszák most ennek a levét. -
#181 Amit választott azér az picit erős. Az amit a szarkupacból tudott választani, mert vicc, hogy 50-100 éves lepukkant dohos albérletért van pofájuk havi 50-70 + rezsit kérni és még én fessem ki...
Az albérlet megadja a függetlenséget, de financiális katasztrófa. Gyakorlatilag lakás törlesztőt fizetsz, de soha nem lesz a tied. Csak akkor opció, ha van élettársad / feleséged és mindketten jól kerestek. Így tudtok nem egyik hónapról a másikra élni.
Én már nagyon mennék el otthonról, de mivel csak 10 hónaja dolgozom és egyedül vagyok így nehéz. A keresetemből nem maradna szinte "semmi" a jövőre nézve.
Egy "vadidegennel" meg nem költözöik össze az ember, viszont tartós kapcsolathoz, ha külön akartok önálló életet élni két tartós kereső kell, és ebből az egyiknek elég jó fizetéssel kell rendelkeznie. Viszont, ha ez nincs meg, akkor hogyan ismered meg a partnered? A heti egy hétvége + max. 1-2 nap hétközben az nem az igazi és ha nyugodt körülmények között akarod az estét tölteni, akkor az bizony elég kemény pénz, hacsak neked vagy a leányzó szüleinek nincs akkora háza lakása, hogy félre tudtok vonulni.
Hogy van bátorsága az embernek ilyen nagy vállalkozásba fogni úgy, hogy a szülein és tesóin kívűl soha nem élt senki mással együtt? Mondjuk és elég türelmes alkat vagyok, de ez sem garancia semmire.
Érthető, hogy mire akarok kilyukadin? Ez a farkába harapó kígyó esete. -
savior #180 ha valaki elvegi a gimit es elmegy 18 evesen dolgozni, akkor 28 eves korara osszesporolhatja egy haz arat. tehat 28 evesen mar van egy sajat, igenyes kertes haza. ha esetleg van egy parja es ketten csinaljak ugyanezt, akkor 23 evesen osszehozhatnak egy sajat hazat. de azt is megtehetik, hogy csak a felet gyujtik ossze a felet pedig felveszik kolcsonben. igy akar mar 21 eves korukban nekikezdhetnek epitkezni es mindossze 3 evig kellett a szulokkel kozosen elniuk.
annak mi ertelme, hogy valaki 20-25 evesen felmegy pestre, elmegy az osszes penze bulira meg alberletre, aztan 5 evig azert sporol, hogy osszehozzon egy sajat kocsit, aminek alig tudja majd kinyogni a fenntartasi koltsegeit? 10 ev alatt pedig eljut oda, hogy egy lestrapalt kocsival penz nelkul hazamegy a szulokhoz, mert nem tudott 1-rol a kettore jutni. persze lehet mondani, hogy ez nem igy van, csak sajnos en erre tobb peldat lattam, mint az ellenkezojere. -
#179 Na még egyszer nekifutok :) Szóval az egész felfogás kérdése. Nekem is pénzbe kerül a kenyér, és neked is. A különbség az, hogy én a másik oldalról közelítem meg az életet. Neked KELL a kenyér, ennek érdekében keresel vmi munkát, ami eleget fizet. Nekem az életöröm kell, és ennek fényében választok a lehetőségeim közül, de a nap végén ugyanúgy megkapom érte a kenyerem árát. Ugyanott, ugyanannyiért veszünk kenyeret, de hogy közben ki mennyire érezte jól magát, az a saját döntésein múlik. Ha szereted a munkádat, akkor ugyanott vagy, ahol én, és nincs miről vitatkozni. Ha nem szereted, akkor nagy bajban vagy, és ideje kiugrani a hullámvasútból.
Részemről ennyi, eleget gépeltem ugyanazt, sok formában. :) -
#178 "10 ev alatt bukik rajta 6m forintot"
Már miért bukna??? Tíz évig él abban a lakásban, amit ő választott. A benzinért is kifizetsz havi 50-et, ez is elbukott pénz? A kaja is kerül ennyibe, szintén bukás? Inkább élsz tíz évig a szülőkkel, csak hogy "ne bukd el" a 6 misit? És mi van, ha 8 év után feldobod a pacskert? Akkor boldogabban halsz meg a megspórolt pénzeddel? -
#177 Nem csak attól függ, de látmo neked mániád szélsőségesen fogalmazni. A te életed is attól függ, talán fáj neked azt beáltni. -
savior #176 alberlet: na ez egy marha nagy penznyelo. sosem ertettem, hogy miert fizet valaki havi sok 10k forintot erte. lentebb emlitette valaki a havi 50k alberleti dijat. ez annyit jelent, hogy 10 ev alatt bukik rajta 6m forintot, ami egy kisvarosi haz ara.
koltozes: tok jo dolog, hogy valaki gondol egyet es elkoltozik egy nagyvarosba mondjuk egy jobban fizeto allas miatt, de ezzel a kiadasai is marhara megemelkednek. fizeti az alberletet, a gaz, viz, villany, telefon, internet, kabeltv. maganak kell megoldania a bevasarlast, fozest, mosast, takaritast. szoval a jobb allas remenyeben magukra vallalnak havi 50-100k forint plusz koltseget, es egy csomo szabadido veszteseget.
kocsi: ez megint egy olyan dolog, hogy az vegyen autot, akinek szuksege is van ra. ha valakinek nem tetszik mondjuk a tomegkozlekedes, vagy az hogy ismerosok altal kell megoldania az utazasat, akkor annak szamolnia kell vele, hogy ezert a luxusert igen sulyos osszegeket fizet. kocsi mondjuk 3m, fenntartasi koltseg havi 10-20k(?). eleg borsos ar a kenyelemert.
bulizas: na ez meg olyan dolog, hogy egy embernek illene huszoneves korara kiszorakoznia magat. sose ertettem, hogy valaki miert akkor kezd el szorakozohelyekre jarni, amikor mar a csaladalapitas a tema. es itt nem az odajarassal van a gond, hanem azzal, hogy hetvegenkent 10k forintot otthagynak, ami szinten havi 40k.
ilyen bulizos, alberletes, autos emberek nem csoda hogy meg havi 100-150k nettobol sem tudnak kijonni es veszik fel a kolcsont.
-
#175 De szerinted a "profi" hogyan jutott el arra a szintre? Úgy, hogy él-hal a munkájáért. Aki nem szereti, amit csinál, az soha nem lesz profi. Nézz mélyebben a dolgokba, és látni fogod, miről beszélek. Két bolti eladó között is óriási a különbség. Az egyiknek púp vagy a hátán, a másik előre köszön, mosolyog, és boldog, hogy kiszolgálhat. Szerinted melyikük kiegyensúlyozottabb, és melyiküknek van esélye egy vezető beosztásra?
De ennek az egész beszélgetésnek nincs sok értelme, ha te eldöntötted, hogy az életed a pénztől függ. Nem akarlak, és nem is foglak meggyőzni. Ha nem hiszel benne, hogy van élet a pénzen kívül, akkor számodra egészen biztosan nincs is. Innentől kezdve meg nem jutnánk többre, mint egy zsidó és egy muszlim egy vallási vitában. Őszintén kívánom, hogy találd meg a boldogságot abban, amit csinálsz, és soha ne kelljen anyagi megfontolásból lemondanod az élet egyszerű, természetes örömeiről. Semmi nem ér annyit, mint egy vidám, átnevetett élet! -
#174 ez meg csak attól függ, ki hol, milyen körülmények között nő fel. Mi sem vagyok milliomosok, de vannak olyan alap dolgok (nem káros szenvedélyek szerencsére), amelyek nélkül én személy szerint nehezen tudnék meglenni, megszoknám, persze, de ettől még ebben nőttem fel, megszoktam. És bizony aki abban nőtt fel, hogy a szülei együtt kerestek havi fél milla felett is, akkor annak fura lesz az az élet, mikor önmagát tartja el, esetleg családját, és fele ennyiből kell gazdálkodni. Sok mindenről le kell mondani, ami nehezebb.
Amíg csak vágyakozol a luxus autókra, nincs akkora gond, mint mikor megkapod, majd egyszer csak elveszítesz mindent, és nem hogy luxuskocsira nincs pénz, még ételre is alig. -
savior #173 nem ertem azt, aki par szaz ezer forintos jovedelem mellett panaszkodik a megelhetesre. 18-25 eves korig(amig az iskolat be nem fejezi) mindenki havi 0 ft-bol el. a szerencsesebbek esetleg kapnak par ezer ft zsebpenzt. csak ahogy latom sok ember amikor felno, akkor elfelejti ezt (is). nekem pl sose volt zsebpenzem. a 6 munkahelyembol eddig 1 volt olyan, ahol havi 80k-nal tobb lett a nettom. a mostani munkam elott 3 evig havi 25k forint segelyt kaptam. megis kibirtam a dolgot. nem azert mert en magus vagyok, hanem azert, mert a szuleim megtanitottak ra, hogy hogy lehet sporolni es minimalis penzbol is megelni. ahogy itt a 2-300k forinton kesergoket elnezem sokaknak ez kimaradt az eletebol. -
#172 Ezzel sem értek egyet, mert a technikai háttér is fontos. 2000 éve is volt elhivatott pék, de akkor sem versenyezhetne a mai pékekkel. Más alapanyag, más technika.
Az embert nem a pénz tartja életben, a pénz feltalálása előtt is nagyon jól működött a világ.
Ez így nem pontos. Te tudsz földet művelni és növényt terneszteni? Hát villanyt szerelni? Csövet heggeszteni? Stb. Ez mind van a házadban. Te nem tudod megcsinálni, ezért fizetni kell, pénzzel... A pénz mint eszköz cirka 4-6 ezer éve létezik valamilyen formában. Mióta van civilizáció, azóta van pénz. Szóval még ez a része sem igazán igaz.
Az, hogy szeretsz valamit csinálni, sem elég önmagában. Tudás kell, érteni kell a szakmához. Én pl. lelkesen csinálok videóklippeket, de gey profinak szerintem a nyomába sem érek. Ha őt felkérik, hogy csináljon meg valamit profin xy időre, majdnem biztos, hoy jobban csinálja nálam, mert ért hozzá és nem azért, mert szereti. Morogva, de profin megcsinálja. Hiába röplabdázok lelkesen akkor is csak 175 cm vagyok. Egy félprofi 2 méteres állat lenyom... -
#171 "A túléles szerintem fontosabb, mint az, hogy szereted -e csinálni vagy sem. Attól, hogy nem szereted, még csinálhatod jó is."
Ezen a ponton a vitánk zsákutcába szalad. A túlélés nálam nem azt jelenti, hogy ki tudom fizetni a villanyszámlát, ez csak anyagi részletkérdés. Az embert nem a pénz tartja életben, a pénz feltalálása előtt is nagyon jól működött a világ.
A második mondatra meg már előre reagáltam. Ha nem szereted, akkor kizárt, hogy csak fele olyan jól csináld, mint az, aki szereti. Ez mindenre igaz. -
#170 Az a munka, amit nem önmagáért, hanem a jutalomért végez az ember, eleve nem is lehet olyan jó minőségű, így az sem jár jól vele, aki fizet érte. Nagyon komoly különbség van két kenyér között, attól függően, hogy egy céltalan alkalmazott, vagy egy elhivatott pék sütötte. Nem tudom, érthető-e. -
#169 És az miért baj? A túléles szerintem fontosabb, mint az, hogy szereted -e csinálni vagy sem. Attól, hogy nem szereted, még csinálhatod jó is.
A 90%-ot meg honnan veszed? Az én melóban is van amit szertek csinálni és van amit nem. Nagyon sarkosan fogalmazol szerinem. -
#168 Ugyanarról beszélünk, szerintem. Dolgozni KELL, abban az értelemben, hogy csinálj valamit, ami önmagában is boldoggá tesz, és ha még fizetnek is érte, akkor jó úton jársz. Amit viszont ellenzek, az az a munka, aminek kizárólag a pénzszerzés a célja, és önmagában nem tesz boldoggá (az emberek 90%-ának erre megy rá az élete). Így világos? -
#167 Szerencséje volt a tagnak, általában mihelyst előveszi a jóember a pénztárcát, kicsavarják a kezéből, és elszaladnak. Nekem egyszer a zsebemből akarták kilopni a telefont, aztán amikor nem sikerült, hárman rámtámadtak. Szerencsére a 10 éves shaolin kung-fu múltam velem volt :D -
#166 Mit értesz önmegvalósítás és örömszerzés alatt? Kérlek ezt defináljad már. A híd alatt nehéz boldognak lenni és megvalósítani önmagamat. Arra gondolsz, hogy valami kreatívat tenni? Alkotni valamit? Mert az megvan az életemben.
Az érzelmi életem meg hol jobb, hol rosszabb. -
#165 Látom nem érted. Azt amit te leírtál, mind alkalmazottként is lehet. Mert szerinted Jacko nem volt az? Mert a lemezszerződések a cégekkel azok szerinted mi? A munkaidő kötetlen, de ő is megrendelőnek dolgozott ám, részben az ő feltételeikkal.
A pápának dolgozó olasz művészek keze és másoknak is kötött volt. Azt festette amit a megrendelő kért. Stb.
Kolombusz is megrendelésre dolgozott, ha jobban belegondolsz. Indiába akart jutni, hogy onnan szállítson. Csak ő úgy gondolta, hogy tud egy jobb utat. Ő nem felfedező volt, hanem egy profitmaximalizáló kapitalista. Az, hogy Amerikába botlott az csak a véletlen műve. Őket is bizony a pénz mozgatta, csak annyi volt a difi, hogy azt csinálták amihez értettek és szerették. -
#164 Nyilván. Az egyik gyerek a másik apja, a harmadik a negyedik anyja, gyakorlatilag össze-vissza basznak, mint a nyulak. Apa lánnyal, anya fiával, undorító. -
#163 keletre az természetesen idézőjeles, de úgysem magyarázom ki :D