Érdemes-e dolgozni?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
26 vagyok és nagyon mennék, de nincs mibõl. 1 év munka viszony után kb. sikerül összespórolni 1 millát és még egy keveset. Ennyi.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
PSN: s3ctorHU
nekem például magam szemben állított elvárás, hogy legalább egy diplomát elérjek, nem gyûjtögetésbõl, nem mert okosabb leszek, hanem egyszerûen mer így neveltek, vagy nem tudom, nekem ez egy cél többek között. Onnantól személy szerint nekem befigyel egy kis külföldi munkaviszony. És már itt is van a 30-35 éves kor, mikor lehet hogy anyagilag jól állok, de ennyi. Miért vágnék bele huszonévesen egy ingatlanba, mikor kitudja hova sodor az élet, albit meg bármikor felmondom, mikor máshova kerülök. Komoly kapcsolat mellett is lehet építeni házat, sõt, talán még jobb érzés a leendõbeliddel/feleségeddel megtervezni a közös házat, mint sem egybe beesni kettõtöknek.
Hitelrõl meg annyit, hogy a saját felépített lakásomban én szeretnék lakni, nem kiadni akárkinek, és oké, bár én nem szeretem a hiteleket, legalábbis amiket nálunk annak képzelnek a bankok, de tegyük fel, a ház elkészül hitelbõl, épp kiizzadva a bérembõl minden hónapban, ott a családi ház, ami azért kemény rezsivel jár, és a ház sem örök, mindig van valami, amit fel kell újítani, bõvíteni, rendben tartani. Arra is vegyek fel hitelt? Lehet szidni a sok embert, aki panelban lakik, de lehet õk azért teszik ezt, mert bár lenne pénzük hitelre venni családi házat, nem akarnak emiatt nélkülözne pár egyéb dolgot. Teljesen megértem õket, annak ellenére hogy én mindig is családi házban éltem és ezt is tervezem a jövõben.
.: mobilize.hu :.
Másfelõl meg megvan mindenem szinte, pusztán az ingatlan hibádzik. Csak nem tudom mi ez a fenenagy feszülés erre, hogy mindenképpen kell egy lakás/ház. Ha a nyakamba szakadna valahonnan 10 milla elképzelhetõ, hogy értelmesebben is fel tudnám használni...
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
barmelyik kisvarosban lehet 6m koruli osszegbol egy jo hazat venni / epiteni. itt a jo alatt nem luxuspalotat ertek, de jobbat mint egy varosi emeleteshaz lakasa.
vegyuk a te peldad: fizeted eleted vegeig a 65k forintos alberleti dijat. a gyerekeid mit fognak orokolni? semmit.
arrol nem is beszelve, hogy minel tovabb fizeted ott a berleti dijat, annal tobb idot vesz majd igenybe hogy egy sajat lakasra osszegyujtsd a penzt.
nezzuk matematikai oldalrol: mindketten egy sajat hazat akarunk 6m forint ertekben. te felreteszel 50k forintot. en pedig 65k+50k forintot, mivel nekem nem kell berleti dijat fizetnem. neked 10 ev mulva lesz lakasod, nekem pedig alig tobb mint 4 ev mulva.
"5 ev torlesztoreszlet befizetese utan viszont lesz egy 6 millio forint erteku hazad. a kulonbseg csupan ennyi"
😄DDD
Ad1. 6m értékû ház csak igen lepusztult helyen létezik
Ad2. 5 év alatt hogy gondoltad összeszedni a 6 millát? Havi 100k törtlesztéssel? OMGPLZ
Másrészt, nekem ennyi idõsen sztem nem ujjongana a bank, ha kérnék tõle 10 millát. (minimál bejelentés nálam is meg asszonynál is) ->nem adnak.
Marad az albérlet. De vizsgálhatjuk fordítva is, 65k forintért per pillanat egy saccra 22-23 millió forint értékû ingatlanban lakom immár három éve. Annyi pénzt mennyi idõ alatt is törlesztene le ez a 65 ezer?? (hint: kb 30 év)
Nem vagyok hitelellenes, de azért ami ma itthon van, az röhejes.
de pl az is elofordulhat, hogy diplomat megszerzed 25 evesen. a szulokkel maradsz, nem koltol szinte semmire es felreteszel havi 150k forintot. igy 30 eves korodban vehetsz egy 9m forint erteku lakast. pontosabban dragabbat, mert kozben ez meg kamatozik is a bankban.
az altalam irottakban azt feltetelezem, hogy iskola utan folyamatos munkaviszony van. ha valaki ugy jar mint en, hogy 3 evig nem talaltam munkat, akkor nyilvan gaz van, mert a fenti idopontok kapasbol eltolodnak 3 evvel felfele
Szóval ez persze személyenként változó, de ennél sokkal rosszabb helyzetben is élnek emberek sokkal rosszabb lehetõségekkel.
PSN: s3ctorHU
auto: en pl evekig buszoztam a suli aztan pedig a munkahely miatt. megis azt mondom, hogy luxus lett volna az auto miatti kenyelemert kiadnom ~5m forintot. aki hosszutavon rendszeresen hasznalja annak lehet hogy megeri. csak azert irtam errol is, hogy merlegelni kell: megeri e nekunk azt a par millio forintot, hogy kilepjunk a tomegkozlekedesbol?
lakas: az a baj, hogy fizeted a penzt azert, hogy egy olyan lakasban elj, ami soha nem lesz a tied. a kolcson fizetese annyibol jobb, hogy nem tobb mint egy arberlet dijja, viszont cserebe vegig a sajat lakasodban laksz. 5 ev alberletidij kifizetese utan nem lesz semmid. 5 ev torlesztoreszlet befizetese utan viszont lesz egy 6 millio forint erteku hazad. a kulonbseg csupan ennyi.
Autó közel sem luxus ma már, csak nálunk gondolják ezt így még sokan, tömegközlekedésrõl lentebb kifejtettem a véleményemet.
Albi meg miért lenne pénz kidobás, vagy szerinted jobb megvenni egy családi házat hitelre, ahol évente buksz rajt százezreket, ami aztán tényleg a semmibe megy, a banknak. Én mindig is azt mondom, inkább albérlet, igaz hogy akkor nincs a tulajdonodban ingatlan, de legalább nem a bankokból élsz, és fizetsz nekik, amint most nagyon jól kiderült, kényük kedvük szerint, tervezni nem nagyon lehet a hitelekkel, sokan isszák most ennek a levét.
Az albérlet megadja a függetlenséget, de financiális katasztrófa. Gyakorlatilag lakás törlesztõt fizetsz, de soha nem lesz a tied. Csak akkor opció, ha van élettársad / feleséged és mindketten jól kerestek. Így tudtok nem egyik hónapról a másikra élni.
Én már nagyon mennék el otthonról, de mivel csak 10 hónaja dolgozom és egyedül vagyok így nehéz. A keresetembõl nem maradna szinte "semmi" a jövõre nézve.
Egy "vadidegennel" meg nem költözöik össze az ember, viszont tartós kapcsolathoz, ha külön akartok önálló életet élni két tartós keresõ kell, és ebbõl az egyiknek elég jó fizetéssel kell rendelkeznie. Viszont, ha ez nincs meg, akkor hogyan ismered meg a partnered? A heti egy hétvége + max. 1-2 nap hétközben az nem az igazi és ha nyugodt körülmények között akarod az estét tölteni, akkor az bizony elég kemény pénz, hacsak neked vagy a leányzó szüleinek nincs akkora háza lakása, hogy félre tudtok vonulni.
Hogy van bátorsága az embernek ilyen nagy vállalkozásba fogni úgy, hogy a szülein és tesóin kívûl soha nem élt senki mással együtt? Mondjuk és elég türelmes alkat vagyok, de ez sem garancia semmire.
Érthetõ, hogy mire akarok kilyukadin? Ez a farkába harapó kígyó esete.
annak mi ertelme, hogy valaki 20-25 evesen felmegy pestre, elmegy az osszes penze bulira meg alberletre, aztan 5 evig azert sporol, hogy osszehozzon egy sajat kocsit, aminek alig tudja majd kinyogni a fenntartasi koltsegeit? 10 ev alatt pedig eljut oda, hogy egy lestrapalt kocsival penz nelkul hazamegy a szulokhoz, mert nem tudott 1-rol a kettore jutni. persze lehet mondani, hogy ez nem igy van, csak sajnos en erre tobb peldat lattam, mint az ellenkezojere.
Részemrõl ennyi, eleget gépeltem ugyanazt, sok formában. 😊
Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller
Már miért bukna??? Tíz évig él abban a lakásban, amit õ választott. A benzinért is kifizetsz havi 50-et, ez is elbukott pénz? A kaja is kerül ennyibe, szintén bukás? Inkább élsz tíz évig a szülõkkel, csak hogy "ne bukd el" a 6 misit? És mi van, ha 8 év után feldobod a pacskert? Akkor boldogabban halsz meg a megspórolt pénzeddel?
koltozes: tok jo dolog, hogy valaki gondol egyet es elkoltozik egy nagyvarosba mondjuk egy jobban fizeto allas miatt, de ezzel a kiadasai is marhara megemelkednek. fizeti az alberletet, a gaz, viz, villany, telefon, internet, kabeltv. maganak kell megoldania a bevasarlast, fozest, mosast, takaritast. szoval a jobb allas remenyeben magukra vallalnak havi 50-100k forint plusz koltseget, es egy csomo szabadido veszteseget.
kocsi: ez megint egy olyan dolog, hogy az vegyen autot, akinek szuksege is van ra. ha valakinek nem tetszik mondjuk a tomegkozlekedes, vagy az hogy ismerosok altal kell megoldania az utazasat, akkor annak szamolnia kell vele, hogy ezert a luxusert igen sulyos osszegeket fizet. kocsi mondjuk 3m, fenntartasi koltseg havi 10-20k(?). eleg borsos ar a kenyelemert.
bulizas: na ez meg olyan dolog, hogy egy embernek illene huszoneves korara kiszorakoznia magat. sose ertettem, hogy valaki miert akkor kezd el szorakozohelyekre jarni, amikor mar a csaladalapitas a tema. es itt nem az odajarassal van a gond, hanem azzal, hogy hetvegenkent 10k forintot otthagynak, ami szinten havi 40k.
ilyen bulizos, alberletes, autos emberek nem csoda hogy meg havi 100-150k nettobol sem tudnak kijonni es veszik fel a kolcsont.
De ennek az egész beszélgetésnek nincs sok értelme, ha te eldöntötted, hogy az életed a pénztõl függ. Nem akarlak, és nem is foglak meggyõzni. Ha nem hiszel benne, hogy van élet a pénzen kívül, akkor számodra egészen biztosan nincs is. Innentõl kezdve meg nem jutnánk többre, mint egy zsidó és egy muszlim egy vallási vitában. Õszintén kívánom, hogy találd meg a boldogságot abban, amit csinálsz, és soha ne kelljen anyagi megfontolásból lemondanod az élet egyszerû, természetes örömeirõl. Semmi nem ér annyit, mint egy vidám, átnevetett élet!
Amíg csak vágyakozol a luxus autókra, nincs akkora gond, mint mikor megkapod, majd egyszer csak elveszítesz mindent, és nem hogy luxuskocsira nincs pénz, még ételre is alig.
Az embert nem a pénz tartja életben, a pénz feltalálása elõtt is nagyon jól mûködött a világ.
Ez így nem pontos. Te tudsz földet mûvelni és növényt terneszteni? Hát villanyt szerelni? Csövet heggeszteni? Stb. Ez mind van a házadban. Te nem tudod megcsinálni, ezért fizetni kell, pénzzel... A pénz mint eszköz cirka 4-6 ezer éve létezik valamilyen formában. Mióta van civilizáció, azóta van pénz. Szóval még ez a része sem igazán igaz.
Az, hogy szeretsz valamit csinálni, sem elég önmagában. Tudás kell, érteni kell a szakmához. Én pl. lelkesen csinálok videóklippeket, de gey profinak szerintem a nyomába sem érek. Ha õt felkérik, hogy csináljon meg valamit profin xy idõre, majdnem biztos, hoy jobban csinálja nálam, mert ért hozzá és nem azért, mert szereti. Morogva, de profin megcsinálja. Hiába röplabdázok lelkesen akkor is csak 175 cm vagyok. Egy félprofi 2 méteres állat lenyom...
Ezen a ponton a vitánk zsákutcába szalad. A túlélés nálam nem azt jelenti, hogy ki tudom fizetni a villanyszámlát, ez csak anyagi részletkérdés. Az embert nem a pénz tartja életben, a pénz feltalálása elõtt is nagyon jól mûködött a világ.
A második mondatra meg már elõre reagáltam. Ha nem szereted, akkor kizárt, hogy csak fele olyan jól csináld, mint az, aki szereti. Ez mindenre igaz.
A 90%-ot meg honnan veszed? Az én melóban is van amit szertek csinálni és van amit nem. Nagyon sarkosan fogalmazol szerinem.
,,Inkább haljak meg állva, minthogy térden csúszva éljek\"
Az érzelmi életem meg hol jobb, hol rosszabb.
A pápának dolgozó olasz mûvészek keze és másoknak is kötött volt. Azt festette amit a megrendelõ kért. Stb.
Kolombusz is megrendelésre dolgozott, ha jobban belegondolsz. Indiába akart jutni, hogy onnan szállítson. Csak õ úgy gondolta, hogy tud egy jobb utat. Õ nem felfedezõ volt, hanem egy profitmaximalizáló kapitalista. Az, hogy Amerikába botlott az csak a véletlen mûve. Õket is bizony a pénz mozgatta, csak annyi volt a difi, hogy azt csinálták amihez értettek és szerették.
,,Inkább haljak meg állva, minthogy térden csúszva éljek\"
Semmi bajom az alkalmazottakkal, a szüleim is azok, és majdnem mindenki, akit ismerek, de ha mindenki így élne, nem léteznének érdekes épületek, nem lenne zene, nem olvashatnánk regényeket, nem járnánk moziba, de még egy árva karikatúrán sem tudnánk néha elmosolyodni, mert mindezt olyan embereknek köszönhetjük, akik "meló" helyett inkább valami újat akarnak adni a világnak. Képzeld el, ha mindenki dolgozna, és pénzt keresne, nem lenne firenzei Dóm, Michael Jackson dokkmunkásként halt volna meg, és Kolumbusz talán soha nem indul el keletre, hiszen "abban nincs zsé"...
Szomorúan látom, hogy majdnem minden fiatal ember számára az egyetlen életcél a pénzkeresés, és senki nem beszél önmegvalósításról, alkotásról, természetes boldogságszerzésrõl. A világ nem egy gyár (szerintem).
múltkor mentek be dvd-planetba netezni, ismerem az egyik arcot aki ott dolgozik aztmondta odaállnak a géphez vagy 5-en és 10 perc mire bepötyögik azt hogy www. és közben veszekednek meg ilyenek 😄
Voltam zárás előtt. _______________