128
  • szlovákiai hun
    Az anyag, a tér nem keletkezhetett a semmiből, a nagy bumm előtt léteznie kellett már ekkor ennek az anyagnak ami létrehozta a nagy bummot is, az hogy elkezdett fényt is kibocsájtani, az annak köszönhető, hogy az akkor csak tiszta energiából, szubatomi részecskékből álló anyag elkezdett sűrűsödni és a hőmérséklet az 1 billió fokot is elérte, ez által ez az anyag nem gáz volt, ha nem folyadék mert ekkora hőmérsékleten az energia szublimál, ahogy kezdett hűlni létrejött az első atom , az H és He, aminek nem voltak elektronjai, mert még mindig olyan forró volt, hogy az elektronok olyan gyorsan mozogtak, hogy a protonok nem tudták befogni, ahogy tovább hűlt ez az anyag, az elektronok is lelassultak annyira, hogy az protonok befogják az elektronokat, majd ismét kialszik látható fénye a nagy bummnak, utána már a meglévő hidrogén gázpor elkezd ismét sűrűsödni és beindul a magfúzió, minden galaxisok csillagainak, a galaxisok is másnéven csillaghalmazok motorja is, a csillagokban a vas az amely nem fuzionál tovább, ezért a csillagközepébe összpontosul, ahogy a csillag hajtóanyaga kimerül, szupernóva lesz belőle, a robbanás pillanatában a csillagmagjában akkora hő keletkezik, hogy a vasatom is végül fuzionál, ezáltal új atomokat, lehet még számunkra ismeretleneket is létrehoz...

No most mi az az erő mely erre készteti az atomokat, hogy szupernovaként robbannak szét a csillagok, majd fuzionálnak, nem úgy alszanak ki mint egy gyertya fény, a feketelyukak, azok is lehetnek sötétanyag halmazok, olyan erős gravitációval, hogy még a fényt sem engedi ki...

A szubatomi részecskék egybillió fokon folyékony halmazállapotúvá összeálló anyagot egy mikromásodpercre sikerült létrehozni a most megalkotott legnagyobb hadronütköztetőben, ott minden fizikai törvény értelmét veszti valamilyen szinten.....

részecske gyorsitó
  • BlackRose
    OFF:

Jobb szinten működne, nagyobb lenne a hatékonyság és kevesebb a mellébefektetés és a pazarolás. Különben válság az volt mindég, de ez ami jön (mert még nem értünk oda) az a válságok válsága lehet, szerintem (és nem csak szerintem) korszakváltó válság lesz. Mégegyszer itt nem az aranyfedezetről van szó hanem a fizikai pénzről vagy annak hiányáról. Mert Newton nem beszélt arról, hogy mi kell legyen a pénz, csak azt mondta, hogy fizikai méretei nélkül az aki ellenörzi annyit "lophat" amennyit csak akar.
  • WoodrowWilson
    Természetesen felelőtlen monetáris és/vagy gazdaságpolitikával fel lehet borítani a rendszert, de azért sztem abban megegyezhetünk, hogy a mai modern világunk nem működne (legalábbis nem ilyen szinten) a hitelpénzrendszer nélkül. Válságok meg már voltak aranyfedezetnél is.
  • BlackRose
    Na most... nem keletkezett semmi sem a semmiből, csak éppen mi még nem tudjuk megmagyarázni, hogy hogyan és miből keletkezett. Először is az emberi agy képtelen felfogni a semmit és a végtelent ezért nem kell rosszul egyszerűsíteni a magyarázatokat, inkább azt kell mondani, hogy NEM TUDOM, NEM TUDJUK.
  • BlackRose
    OFF:

Igen ezt le is irtam, de itt csak egy változó volt (a vásárlóerő) a mai esetben viszont a vásárlóerőn kívül van mégegy változó, és méghozzá egy olyan amely nincs és nem is lehet meghatározni. És még semmiből nem lehetett ezüstöt vagy akármi más anyagot csinálni, addig most a semmiből egészen egyszerű semmit (amit pénznek neveznek) csinálni. És még a fizikai pénznek megvolt a saját értéke (ha rezet kevettek bele akkor is csak az az érték kisebb volt) addig a mai pénznél az új pénz amit semmiből csinálnak az értékét nem valós értékű dologból veszi, hanem a meglévő már létező pénz értékéből veszi. Míg a fizikai pénz esetében nem lehetett semmiért valamit kapni (csalás nélkül) addig a mai pénznél lehet, még ott a politikai hatalom mellett kellet réz vagy vas, most nem kell semmi, csak politikai hatalom.

Vagyis a két pénzhígítás között az a fő különbség, hogy még az előző esetben (a fizikai pénznél) a dolog korlátolt volt, ma a fizikai méretek néálküli pénznél gyakorlatilag korlátlan. Kicsit pontosabb magyarázat, az lenne, hogy mindkét esetben korlátolt (a termelő erők teherbíró határát nem lehet átlépni egyik esetben sem), de a fizikai pénz esetében a nagy rablás csak erőszakkal volt elérhető a mai pénz esetében viszont önkéntesen raboltatjuk ki magunkat, és még azt gondoljuk, hogy ez kötelezetségünk. Szóval ez első esetben a termelő erők teherbíró szintjét nehéz volt megközelíteni, ma viszont már átléptük. Pl. az USA kormánya az elkövetkező évtizedekben akkora kötelezetséget vállalt már fel, hogy 3 USA termelőereje nem lenne elég a vállalt összegeket kifizetni valós értékben. Ezért is kiküszöböletlen a komoly infláció az elkövetkező évtizedekben mert a nominális értékeket ki kell egyenlíteni a valós értékekkel (mert csak azokkal rendelkezünk). Miért van ez? Mert a megígért fogyasztás már túlszárnyalta a "tervezett" termelést.

Miért van ez igy? Mert egy olyan valamivel számolunk (fizikai méretek nélküli pénz) amivel lehetetlen ellenőrzés allatt tartani a valóság és az igéretek közötti anyányokat. Különben az elképesztő hitelexpanzió egyszerűen lehetetlen fizikai pénzel, és elkerülhetetlen a mai pénzel.
  • Epikurosz
    Ööözni én is tudok. :-))
    Hogy erre nincs magyarázat, azt sejtettem, mert nem hallottam róla.
    Egyébként az egy ördögi trükk, hogy valaki nem tud megválaszolni egy kérdést, és azt mondja, hogy nem lehet megválaszolni, mert értelmetlen. Hja, kérlek, az Ö betűs nem alszik. Ööööö. :-))
    Különben, én fogadni mernék veled, hogy nem lenne ez itt az SG Fúrom, ha nem jönne elő vki egy megoldással. A megoldással!
  • KillerBee
    "ha a világegyetem tágul, akkor a semmiből születik a tér?"

Ahogy az anyag is a semmiből keletkezett. Egyes elméletek szerint az egész univerzumunk egy kicsit nagyobbra - ezáltal tartósabbra - sikeredett spontán kvantumfluktuáció eredménye.
  • Hegi90
    ez jó, szóval mégsem a nagy bumm volt mindennek a kezdete, hanem az is egy folyamat része. Mostmár tényleg soha nem fogjuk megtudni halálunk előtt, hogy létezik-e Isten :D
  • KillerBee
    Pedig jól írja WoodrowWilson. A pénz értékét soha nem a benne lévő anyag értéke határozta meg, hanem a mögötte álló árufedezet. Még az aranykorszakban is így volt ez, a pénz értékének stabilitását "pusztán" az adta, hogy az árufedezet (beleértve a földbirtokokat is) nagysága jóval kisebb mértékben változott, mint manapság. Ám mihelyt előállt egy olyan helyzet, hogy az árufedezet rohamos mértékben nőni kezdett, az aranyfedezet azonnal a gazdasági fejlődés gátjává vált.

BlackRose #74:
    Newtont a pénz fizikai mérete csak az értékstabilitás szempontjából érdekelte, ha jól tudom. A pénz fizikai méretének, azaz a benne lévő anyag értékének csökkentése inflációt okozott volna, bár akkor még ezt a szót ebben az értelemben nem ismerték. Az angol Wikipedia szerint Newton (a királyi pénverde felügyelője lévén) pénzhamisításért jópár embert akasztófára juttatott:

http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_newton#Newton_and_the_counterfeiters
  • NEXUS6
    Feltéve, ha mondjuk akkor hiány mutatkozott a kenyérben, hogy az emberek megadtak ennyit érte.

Kiegyensúlyozott körülmények között viszont akár évszázadokig tarthatja az adott termék az árát.
  • NEXUS6
    Őööö a jelenlegi tudásszinten erre a kérdésre nincs válasz. Ami megint csak jelzem, hogy távolról sem jelenti azt, hogy valaha is lesz. Pl, mert valójában a kérdés maga értelmetlen, mert a kiinduló elmélet is hibás!

A végtelen ciklus meg simán elképzelhető, ha az energia nem disszipálódik, vagy ha van ugyan valamifajta dissszipálódás, de ez máshonnan (pl. ZPE) pótlódik.

A jelenlegi szinten sem a teret sem az anyagot magát(főleg a tömeget) nem tudjuk kimerítően definiálni. Ha tudnánk és ennek lenne technikai megvalósítása is, akkor valszeg már Warp-űrhajókkal utazgatnánk, mint a Sztártrekben.
    :)))
  • Epikurosz
    nagyon helyes, hogy olvasgatsz, bár mi ezeken már túl vagyunk. (van még egy olyan varázsszó is, hogy spontán szimmetriasértés. ennek tudtommal senki nem tudja az okát. ez kvantummechanikai, szubatomi fogalom, de a jelenség megnyilvánul makrokozmikus léptékben is.)
  • Epikurosz
    Bármit fel lehet tételezni, de kanyarodjunk vissza a fő kérdéshez: ha a világegyetem tágul, akkor a semmiből születik a tér?

Egyébként az egészet fel lehet fogni egy csavarrúgóként is. (Azért jutott ez eszembe, mert nemrég megpróbáltam megjavítani egy redőny ún. automatáját, amelyben csavarrúgó van).
    Eszerint nincs itt semmiféle tágulás (a csavarrúgó hossza sem változik, amikor kienged, vagy összenyomjuk), csupán az elemek egymáshoz viszonyított helyzete módosul, és ezzel együtt jár az erőhatások módosulása is.
    Persze, a példa nem jó, mert a csavarrúgót össze kell nyomni, magától nem tudja fenntartani a ciklust.
  • WoodrowWilson
    Newton idejében 1 font sterling = 453.6 gr sterling ezüst = ???
    Attól, hogy volt mögötte ezüstfedezet, x mennyiségű ezüst ugyanúgy érhetett az egyik nap 20 kiló kenyeret, a másik nap meg 15öt.
  • BlackRose
    Itt most nem a fedezékről van szó vagy az aranyról, ezüstről... az más téma, itt most a fizikai méretekről és annak nemlétezéséről van szó a jelenlegi pénznél (amit Newton nem akart). Mindegy, hogy a pénz miből van, lehet fából is ami azt illeti (ha az adott anyagnak van piaci értéke akkor nincs semmi gond), az amiről itt szó van, az, hogy megállapítható e, hogy mi (fizikailag mérhető tulajdonságok) vagy nem. Newton ELLENEZTE, hogy a pénzt megfosszák fizikailag mérhető tulajdonságaitól.
  • szlovákiai hun
    Ja és a cikk linkje

A legősibb fény legélesebb képe - sötét erő uralja az Univerzumot
  • BlackRose
    NEM NEM NEM. Newton ennek éppen ellenált.
  • szlovákiai hun
    Lehet, hogy én fogalmaztam rosszul, persze, hogy igazatok van, van gravitáció az űrben is, ha eldobok egy tárgyat az addig fog száguldani, még nem valami megállásra, vagy kinemz téríti más irányba, de ez a gravitáció nem olyan mint a földön, ott nincs levegő, ezáltal súrlódás vagy levegőközeg ellenállás, ezért ez nem olyan gravitáció, az aszteroidák akár az univerzum pereméről is jöhetnek több millió év alatt még ide nem érnek....

A sötét anyag lehet ez is, mit ez az ábra szemléltet a nagy bumm idejéből, nem volt egyenletes, ha nem egyenetlen volt, a képen a sötétfoltok azok, amelyekből a galaxisok is létrejöttek...Idézet egy cikkből:

"A galaxishalmazok csírái és a felfúvódás

A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás egyik legfőbb jellegzetessége, hogy minden irányból közel egyenletes hőmérsékleten (2,73 Kelvin) érkezik. Roppant fontosak azonban a sugárzásban tapasztalható apró ingadozások, amelyeket a Cosmic Background Explorer nevű amerikai műhold talált meg először, még 1992-ben (a műhold század-százaléknyi eltérésekre bukkant, lásd a lenti képen). A sugárzás hőmérsékletingadozásai ugyanis az ősanyag sűrűségingadozásai miatt alakultak ki. Ez arra utal, hogy az ősanyagban kisebb-nagyobb gócok, csomók léteztek, s ezek növekedésével, a sötét anyag vezérletével alakultak ki a mai galaxishalmazok. Ezen ősi sűrűségingadozások nélkül nem tudnánk magyarázni létezésüket."

• KillerBee
    Ha virtuális részecskékről van szó, akkor azok további kölcsönhatásokban vesznek részt, folytonos átalakulások folyamán és részecskeként nem is detektálod őket. Ha viszont már megfigyelted azokat a fotonokat, akkor már "valódi" részecskékké váltak, és ekkor az energiamárleg egyéb forrásból egyenlítődik ki (mivel a kölcsönvett energiát vissza kell adni a vákuumnak).

• NEXUS6
    "Erre én is gondoltam, de nem akartam itt bonyolítani a dolgokat.
    Anyag-antianyag pár kölcsönös megsemmisítésekor energia szabadul fel. Arra nem mernék megesküdni, hogy ez csak elektromágneses energia, vagyis foton lenne, ennyire nem vagyok a témában! Mi lesz ezzel az energiával? Mert ugye akkor a vákuum csak termelné az energiát, nem is kellene bonyolult vákuumenergia-kinyerő szerkezet, csak egy megfelelő vevőantenna."

Tegyük föl, hogy ezt az antennát úgy hívják, hogy anyag. És tegyük föl hogy ez az antenna folyamatosan, igaz elhanyagolhatóan kis mértékben csapolja meg a nullponti energiát.
    Még ha az univerzum állandó is amúgy, még is valszeg azt látnánk, hogy volt egy időpont a múltban, amikor az anyag nagy sűrűséget ért el és annak hűlése a mindenfajta háttérsugárzás. Ez is egy lehetőség igaz nagyon messze van a standard kozmológiai modelltől.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy a jelenlegi fizikai/kozmológiai elméletek és az eszközeink, amik mérése alapján ezeket kitaláljuk, annyira adnak valós képet az univerzumról, mintha most kapnál életedben először a kezedbe egy fényképet egy valós, végtelenül bonyolult tárgyról, és meg kéne állapítani, hogy mi is az valójában. Szal talán még nagy vonalakban sem ismerjük, mert nem ismerhetjük az univerzum valós téridő szerkezetét, ugyanis eddig csak egyetlen nézőpontból néztük azt!

A kvantummechanika mint elmélet, ha úgy nézzük valóban felfoghatatlan dolgokat tartalmaz. Ami viszont nem jelenti azt, hogy az elmélet érvényes, és a világ maga is felfoghatatlan.

Nem egyszer fordult már elő a tudomány történetében, hogy felfoghatatlan, inkonzisztens, túlparaméterezett elméletek uralkodtak csak azért, mert az adott terület képviselő, már sem ezt, sem pedig a fejlettebb modellt nem tudták/nem akarták megérteni.
  • Epikurosz
    Ez tényleg érdekes hír.
  • Epikurosz
    Erre én is gondoltam, de nem akartam itt bonyolítani a dolgokat.
    Anyag-antianyag pár kölcsönös megsemmisítésekor energia szabadul fel. Arra nem mernék megesküdni, hogy ez csak elektromágneses energia, vagyis foton lenne, ennyire nem vagyok a témában! Mi lesz ezzel az energiával? Mert ugye akkor a vákuum csak termelné az energiát, nem is kellene bonyolult vákuumenergia-kinyerő szerkezet, csak egy megfelelő vevőantenna.

Ha engem kérdezel, a keletkező energia mindjárt létrehoz egy anyag-antianyag párt, így a kör bezárul. Igazából, ez is valamiféle húrrezgés lehet, de nagyon elemi szinten.

Különben, a korábban általam felvázolt világegyetem modellről annyit, hogy a gyorsuló tágulásban én nem hiszek, de ez nem hit kérdése. Ha a tudósok kiszámolják, és a kísérletek vagy megfigyelések azt igazolják, akkor ott nincs apelláta. Hinni a templomban kell!

Ezért én szépen felmondom, amit megtanultam akadémiai tudósoktól, oszt esetleg hozzáfűzöm lábjegyzetben a különvéleményem, mert azt lehet.

Amúgy, például a kvantummechanika olyan dolog, hogy azt igazából nem is lehet megérteni, el kell fogadni oszt jónapot.
  • Balu0
    Fura most ez a cikk, hiszen pont múlt hét elején volt egy nagy bejelentés miszerint közvetlen bizonyítékot találtak a sötét anyag létezésére... (NASA oldalán volt a bejelentés)

Ha jól értelmeztem:

Amit találtak: Egy galaxis ami nagy sebességgel átment egy nagy viszonylag "sűrű" gázfelhőn.

Amit történt: A látható anyag szépen fentakadt a gázfelhőben és lelassult (csak egy kicsit, de pont eléggé). Míg a sötét anyag (ami ugye nem lép kölcsönhatásba a látható anyaggal) nem lassult, így gyakorlatilag a gázfelhő mint egy szűrő szépen szétválaztotta a sötét anyagot és a láthatót. A sötét anyagról szépen lemaradt a látható.

Elég egyszerű :D, ez a szép a tudományban, hogy sokszor a legbonyolultabb kérdésekre is tök egyeszerű a válasz, csak sokáig tart megtalálni.
  • Epikurosz
    Engem ez most itt nem érdekel.
    Legfeljebb annyiban, hogy - ha jól értettem - Newton egy szemét volt, mert elszakította a pénzt a fedezetéül szolgáló aranytól és ezüsttől. Lehet válaszolni Igennel, vagy Nemmel.
  • KillerBee
    Az aranyfedezetű pénz sem volt éppen Isten áldása. Azt sem mondanám, hogy akkoriban ismeretlen volt az infláció, hiszen a pénz vásáróerejét egy a termeléstől vagy árufedezettől teljesen független fém mennyisége határozta meg - pl. egy új aranybánya termelésének hatására csökkent a forgalomban lévő aranypénz vásárlóereje.

Többnyire persze deflációs hatások lehettek, pl. amikor éppen nagyjából állandó volt a forgalomban lévő aranypénz (vagy aranyfedezetű papírpénz). Ilyenkor a növekvő árufedezettel szemben álló változatlan pénzmennyiség a termelés gátjává vált, mert a nyereség nem a termelőnél csapódott le. Ilyenkor gáz volt, ha nem állt rendelkezésre elég arany a pénzveréshez. Végső soron ezért is szűnt meg a pénz aranyfedezethez kötése.

A pénz valódi fedezete az árufedezet, nem az arany vagy az ezüst. Abban persze igazad van, hogy az aranyfedezet megszüntetésével sokkal könnyebbé vált a pénz "légiesítése", amit a mostani monetáris válság is szépen igazol.
  • turul16
    "Ez azért furcsa, mert a tér nem teljesen üres valami, ha jól emlékszem a tudós magyarázatra, az abszolút vákuumban is - tehát amelyben még háttérsugárzás és semmilyen elektromágneses hullám vagy külső gravitációs hatás sincs - a tér olyan anyag-antianyag párokból áll, amelyek spontán módon alakulnak át egymásba, a végtelenségig. (A vákuumenergiás megszállottak ezt jelenséget szeretnék megcsapolni energiakinyerési céllal.)"

Ezzel van egy kis probléma anyag és anti-anyag annihilációban mindkét részecske megsemmisülésekor keletkező fotonok hova lesznek ?
  • KillerBee
    Úgy értem, hogy nem a mozgáshoz kell erő (hiszen az egyenes vonalú, egyenletes mozgás megkülönbözhetetlen az álló helyzettól, mihez képes ugye), hanem a mozgás irányának vagy sebességének megváltoztatásához kell erő.

A sebesség semmiképpen nem erő, még akkor sem, ha vektorosan ábrázolható. Az igaz, hogy erő hatott egy testre, amikor nőtt vagy csökkent az egyenes vonalú mozgásának sebessége, de az az erő épp akkor szűnt meg, amikor a test megszűnt az erő irányában gyorsulni vagy lassulni. Amire te gondolsz, az a mozgásmennyiség, azaz a momentum.
  • Dany007
    Ezt most hogy érted? Miaz hogy a mozgáshoz nem szükséges erő?
    Magától csaknem lódul meg egy aszteroida vagy üstökös...
    Már hogyne lenne erő a sebesség is? Vektorosan is fel lehet írni. Másrészt meg valami hatott rá, hogy ekkora sebességgel száguld, az pedig v.színű egy erő volt és nem vattacukor :)
    De értem mire akartál kilyukadni, csak te se fogalmaztál túl jól.

Amikor eldobsz egy labdát arra is hat legalább 2 erő. (persze tudom h több)
    Az az erő amivel eldobtad. És a gravitációs ami lehúzza. (meg légellenállás stb)
    És amikor a labda repül annak az erőnek a segítségével repül, amit te 'adtál' neki. És a gravitáció miatt nem száll ki az űrbe.
    És a sebesség meg tömegből ki lehet számolni mekkora erővel is halad az a labda, a grav. megtömeg segítséégvel pedig h mekkora erővel hat rá az az erő. Stbstbstb...
  • BlackRose
    OFF:

Különben végképpen egyszerű a dolog, Newton idejében 1 font sterling = 453.6 gr sterling ezüst. Ma 1 font = ???

Aki itt megadja a definiciót annak le a kalappal.
  • BlackRose
    OFF:

Ez nem "mérettelenítés" volt hanem "hígítás" vagyis a méretek megváltoztatása. A mai pénznek nincs mérete, egészen más kategóriáról van szó, még csak nem is hasonló.
  • BlackRose
    OFF:

Azt jelenti, hogy a pénz azelőtt tömegben volt definiálva, pl. 1 font (sterling) az 1 font (453.6 gr) sterling ezüst volt aminek az összetétele 92.5% ezüst és 7.5% réz volt. Tehát fizikai méretei voltak, tömeg és térfogat. Az emberek tudták, hogy mi a pénz (és ha papírban volt akkor is tudták, hogy a bankban hever 1 font sterling ezüst az 1 font értékű papír ellen, mert a papír csak bizonyítvány volt a fizikai anyag létezésére). Ma viszont (és ezt már akkor akarták megcsinálni ennek állt ellen Newton) nem tudjuk mi is valójában egy font vagy dollár stb. Nincs fizikai megfelelője, csupán egy dimenzió nélküli valami amit egy számmal látnak el és semmi módszer nem létezik amivel tudnád, hogy az ami tegnap 1 font volt az ma mennyi (vásárlóerőt megközelítőleg komplikált makrogazdasági módszerekkel meglehet elméletileg állapítani de az még ha pontos is akkor sem tudod megállapítani a fizikai méretektől mentes pénz tulajdonságait (mert nem léteznek) és ezért nem tudod azt sem, hogy állandó vagy sem.) Ha valamit nem tudsz mérni, nem tudod megállapítani állandóságát sem. Maga a szám amit ráirnak az fikció és nincs kötve semmi féle valós tulajdonsághoz. Különben az állandó fizikai méretekkel rendelkező pénz vásárlóereje is változik, de az ilyen pénz fizikai tulajdonsága állandó, tehát nem lehet manipuláni, keverhetsz bele kisebb "vásárlóerejű" anyagot de ezzel megváltozik fizikai tulajdonsága és már nem lesz egyenlő az előbbi pénzel. Amikor a Római császárok elkezdték vasból és rézből csinálni a pénzt arany és ezüst helyett, hogy finanszírozzák a hadjárataikat, akkor infláció volt mert a pénz mennyisége növekedett (értéke csükkent), de az akinek aranypénze volt megtakarítva, nem veszített semmit mert az ő pénze értéke megmaradt, mert fizikai tulajdonságai egyértelműen elválasztották a rézből készült pénztől. Nem nevezték mindkettőt 1 tallérnak hanem az egyiket aranytallérként kezelték a másikat nem és a kettő vásárlóereje is különbözött. Nem veszett el a vásárlóereje politikai döntések miatt. Ma ez lehetetlenség.

Érdekeségként meglehet említeni, hogy nyelvileg is ellentmondásos dolgok vannak a gazdasági modelekben mert pl. az infláció szó csak olyan dolgoknál alkalmazható amelyeknek térfogatuk létezik (3 dimenzió), és mivel az árak egy fizikai mértékeket nélkülöző pénzben vannak kifelyezve, amelyek értéke csak 1 dimenzionális (az árat kimutató szám) lehetetlenség inflációról beszélni következtetetten és logikus formában. De ez nem foglalkoztatja a "szakembereket", erről nem olvashatunk cikkeket, hogy valaki tévedett (pedig itt egyértelmű a hiba) hanem inkább erőszakolják ezt a hibás modelt és egy fantáziavilágban képzelve el magukat azt a modelt alkalmazzák amely megfelel nekik és nem azt amely tudományos alapon a legközelebb áll a valósághoz.
  • ljerk
    "A kísérőkben található csillagok megfigyeléseink szerint sokkal gyorsabban mozognak, mint ami a gravitáció törvénye alapján lehetséges volna számukra. Amennyiben a klasszikus fizika helytálló, akkor ez csak a sötét anyag jelenlétének tulajdonítható"

Mi történik ha két vagy több galaxis összeütközik és nemcsak az egyik közepén van több milliónyi naptömegű fekete lyuk ?
    Hármas galaxis karambol :

Nagy az esélye hogy a két galaxis közül az egyik nagyobb tömegű és annak uszályába kerülnek a kisebb galaxis külső részei, de mivel eltérő irányba mozognak a kisebb galaxis közepén levő szintén több milliónyi csillagtömegű fekete lyuk nem lesz része az új galaxisnak, hanem nagy ívben fog elhaladni mellette és a közös tömegközéppont körül fog keringeni. Ez a törpegalaxis nemcsak a fekete lyukat tartalmazza hanem a kisebb galaxis galaxismagját is mivel arra ő nagyobb vonzást gyakorolt mint a nagyobb galaxis.
    Szóval meg kell nézni hogy a rendellenesen (gyorsabb a csillagmozgás) viselkedő törpegalaxisok közepén van e fekete lyuk.
  • ljerk
    "pénz mérettelenítése" ezt már a mért pénzzel rendelkező civilizációkban is alkalmazták, hogy pénzhez jussanak: az eredeti arany érméket beolvasztották és újra vertek belőlük érméket kisebb aranytartalommal :)

Az igazi mérettelenítés a papírpénz bevezetése, mert önmagában csak annyi az értéke hogy "jelzi" hogy mennyit ér, de ha egy állam többet bocsát ki ebből akkor elértéktelenedik mert ugyanannyi megvásárolható árumennyiséghez több "jelzett" pénz társul.
  • KillerBee
    Annyival egészítenélek ki, hogy a mozgáshoz nem szükséges erő és a sebesség nem erő.
  • KillerBee
    "Az üstökösnek (mivel mozgása van, van gravitációs mezeje) ha nem kerül egy nálánál nagyobb gravitációjú mezőbe, addig ellenáll. Nem?"

Hogyan áll ellen? Polgári engedetlenséggel?

Minden testre az őt körülvevő testek gravitációs erejének eredője hat, függetlenül attól, hogy az egyes testek saját, vagy az összes test eredő gravitációs ereje nagyobb vagy kisebb a sajátjánál.
  • Dany007
    Az üstökösnek a tömege miatt van gravitációja. A sebesség csak azért jó neki, mert eleve van egy erő ami mozgatja, így nehezebben kerül más bolygók v. csillagok gravitációs mezejében. Attól függetlenül hatnak rá a csillagok gravitációs mezői csak szerencsés esetben a két erő ( a csillag grav ereje és az üstökös sebessége) pályára állítja az üstököst. És így jópár ezer évig képes keringeni. Aztán ahogy fogy a 'hajtóerő' úgy módosul a pálya, míg végül a rá ható gravitációs erők közül a legnagyobb felé veszi az irányt. Vagy ami épp a pályája útjába kerül...
  • tomcsa4
    De az űrben sem mindenhol ugyanakkora a gravitációs erő. Az üstökösnek (mivel mozgása van, van gravitációs mezeje) ha nem kerül egy nálánál nagyobb gravitációjú mezőbe, addig ellenáll. Nem?

Egy laikus kérdezi ezt. (Csak kíváncsi vagyok.)

Ráadásul üstökös nem keletkezik csak úgy, hanem kell hozzá egy robbanás(?).
  • Epikurosz
    "ő volt az aki annak idején ellenált a pénz fizikai méretelenítésének"

Ezt azért szebben kifejthetted volna.
    Különben mérettelenítés, két t-vel, de nem tudom mit értesz ez alatt. Röviden, ha lehet.
  • Epikurosz
    Itt megint előjön a lokális meg az általános. Minden testre, amely a naprendszerünkben van hat a Nap gravitációja. Olyan ez, mint egy nagy játékvonat, amely egy ellipszis alakú pályán mozog. A forgásnak megvan a jól meghatározott iránya, de te, mint benne ülő utas akármerre mozoghatsz benne, akár hátrafelé is, amíg elérsz az utolsó kocsi végére. Még ki is ugorhatsz belőle, de ehhez erőt kell kifejtened, nem is kicsit. Pld. egy szék magától nem tud kiugrani, de ha hozzávágsz egy másik széket, akkor ki is ütheted, mint egy billiárdgolyót. Ha a Naprendszeren kívül kerülnél, akkor a Tejútrendszer, a mi galaxisunk gravitációja hatna rád, amely helyenként változó, természetesen, ahogy közelebb kerülsz a galaxis magjához, annál erősebb. Ha kijutsz a galaxisközi térbe, ott az egyes galaxisok gravitációja hat rád, központi mag ott már nincs.
  • Sir Ny
    nem lebegsz az űrben, hanem itt vagy a Fődön, és hülyeségeket irkálsz.