• NEXUS6
    "Erre én is gondoltam, de nem akartam itt bonyolítani a dolgokat.
    Anyag-antianyag pár kölcsönös megsemmisítésekor energia szabadul fel. Arra nem mernék megesküdni, hogy ez csak elektromágneses energia, vagyis foton lenne, ennyire nem vagyok a témában! Mi lesz ezzel az energiával? Mert ugye akkor a vákuum csak termelné az energiát, nem is kellene bonyolult vákuumenergia-kinyerő szerkezet, csak egy megfelelő vevőantenna."

Tegyük föl, hogy ezt az antennát úgy hívják, hogy anyag. És tegyük föl hogy ez az antenna folyamatosan, igaz elhanyagolhatóan kis mértékben csapolja meg a nullponti energiát.
    Még ha az univerzum állandó is amúgy, még is valszeg azt látnánk, hogy volt egy időpont a múltban, amikor az anyag nagy sűrűséget ért el és annak hűlése a mindenfajta háttérsugárzás. Ez is egy lehetőség igaz nagyon messze van a standard kozmológiai modelltől.

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy a jelenlegi fizikai/kozmológiai elméletek és az eszközeink, amik mérése alapján ezeket kitaláljuk, annyira adnak valós képet az univerzumról, mintha most kapnál életedben először a kezedbe egy fényképet egy valós, végtelenül bonyolult tárgyról, és meg kéne állapítani, hogy mi is az valójában. Szal talán még nagy vonalakban sem ismerjük, mert nem ismerhetjük az univerzum valós téridő szerkezetét, ugyanis eddig csak egyetlen nézőpontból néztük azt!

A kvantummechanika mint elmélet, ha úgy nézzük valóban felfoghatatlan dolgokat tartalmaz. Ami viszont nem jelenti azt, hogy az elmélet érvényes, és a világ maga is felfoghatatlan.

Nem egyszer fordult már elő a tudomány történetében, hogy felfoghatatlan, inkonzisztens, túlparaméterezett elméletek uralkodtak csak azért, mert az adott terület képviselő, már sem ezt, sem pedig a fejlettebb modellt nem tudták/nem akarták megérteni.