103
  • Molnibalage
    Nézd a jövő a nukleáris energia.

Ezt pont nekem modod? Szerintem nálam lelkesebb támogatója nem sok van ebben az országban. :)

Olajnak 15 éven belül vége, még ha találnak is olyan forrásokat ahol 150-200 dolláros olajárnál mehet a kitermelés akkor sem lesz értelme a nukleáris energia mellett amely ennek a pici töredékébe tartozik még most is amikor csak elenyésző része az energiatermelésünknek.

Na ezzel viszont nem értek egyet. Nagyon nem. Nem ezt mutatja a gazdaság. A 140 dolláros olaj nem volt valós. Csak a nemlétező hisztéri táplálta. A rövid csúcs alatt szó sem volt arról, hogy az eddig nem gazadságos forrássokkal csinálni kell valamit. Amint tartósan 100-140 lesz akkor majd lehet megnyitni eddig kiaknázatlan új mezőket. 50 éve közölték, hogy 40 év van hátra. Akkor közölték, hogy 40 év...

Ha nem lennének hülye mindenbe beleavatkozó politikusok, lenne más nevetséges árú szupertiszta és szuperbiztos nukleáris energiánk olyan mennyiségben, hogy télen nyitott ablaknál melegítenénk a lakást sokkal kevesebb áron mint most a büdös foszilis energiaforrásainkal és az ablakot nyitva tartani sem lenne gond mert 100x tisztább lenne a légkör és belsőégésű motorokat is csak a múzeumokban lehetne látni.

Nem értem, hogy az atomerő és belőségésű motor hogyan konvertibilis. Tömegcikként nincs használható elektromos autó. Csak atómerőmű meg nem lehet. Szabályozástechnikai képtelenség.

1. értelmetlen fantáziávilágbeli reményt (pl. napenergia)

Egyes helyeken alternatíva lehet bizonyos szinten, de csakis a tükrös módszer. A napelem fent az űrben esteleg jó, itt a Földön lent egy rossz vicc.

A történelem talán legnagyobb hibája az volt, hogy 19. századi energiaforrásokkal építettük a 21. század gazdaságát és társadalmát... az árát ennek sajnos meg kell majd fizetni.

Ez egész frappáns megfogalmazás, de nem tudok vele 100%-ig egyetérteni. Azért nézd meg a 100 évvel ezelőtti technológiai folyamatokat és a maiakat.

Vagy másik péda. Az ami a II.Vh alatt elsőosztályú repbenzion volt azt ma autóba sem töltöd sőt, már vagy 10 éve nem...

Vagy mit jelentett 90 éve az autó és mit ma.

Vagy mi volt a Wright Flyer és mi a B-747 vagy A-340. Az elv és alap ugyanaz, de a szint egy picit más. A kerék hány ezer éves is? Prímán működik, csak kell lengéscsillapítás és nem kőből kell kifaragva lennie. Máris lehet vele 20 ezer km-et menni, 160-as tempóval és nem földúton zötykölődni gyalogtempóban.
  • NEXUS6
    Akkor a kérdés helyesen: kötél, pisztoly, vagy méreg???
  • Justil
    ne kötözködj. hiteles alatt arra gondoltam, hogy legalább annyira hiteles, mint ez a Hetesi. valaki aki legalább olyan háttérrel rendelkezik, és szépen logikusan kifejti, hogy miért nincs igaza a Hetesinek pl. Azt próbáltam elkerülni, hogy beírjon pár SG huszár a szokásos osztással hogy, de hülye vagy ez nem így van.
    Mert ok, csak támassza alá valamivel a saját kis véleményét...

A második részben amit irtál, tudom hogy nem gondoltad komolyan, ezért nem is akadtam ki rajta.
    de azért komolyra véve a szót, valljuk meg, rohadtul nem mind1. rohadtul nem mind1, hogy MIKOR fogy el, illetve hogy ADDIGRA mit sikerül felmutatni helyette. különben csúnyán pórul jár az emberiség. szerintem.
  • Justil
    nézd ha feltételezzük hogy igaza van (én feltételezem), akkor pont az a gond, hogy nincs megoldás. túl hamar jön a fekete leves, hogy valami reális megoldást kitalálhassunk anélkül, hogy ki*****tt sok ember meghalna...persze dolgoznak mindenféle megoldáson, de szerintem elég csúnyán elkéstek ezekkel már :(
  • NEXUS6
    Kicsit talán sötétebb a valóságnál a helyzetértékelés, meg mondjuk a hogyan hiányzik az egész koncepcióból a megoldásoknál.
  • NEXUS6
    Érdemesebb inkább az angolverziót tanulmányozni. Az azért árnyaltabb.
  • hol9672
    http://href.hu/x/8r4a
    http://href.hu/x/8r4f
    http://href.hu/x/8r4g
    http://href.hu/x/8r4h
    http://href.hu/x/8r4i
  • Sir Ny
    hol élsz te? NEM létezik hiteles forrás. soha nem is volt hiteles forrás, még a internet előtt sem, nem hogy most... sok szakember meg mindig ellentmond még több szakembernek, szóval ennek sincs sok értelme. én nem hiszek senkiben és semmiben, így soha nem is tévedhetek
    egyébként szerintem, mint mindent, ezt ( az olajat ) is felfújják, hogy jaj, nem elég. két lehetőség van: egyszer elfogy; és hogy soha nem fogy el. ha egyszer elfogy, akkor felesleges miatta aggódnunk, előbb utóbb úgyis elfogy. ha nem fogy el sose, akkor szintén felesleges az olaj miatt aggódnunk
  • Qweer
    Ez is egy érdekeshelyzetjelentés az olajtémában.
  • kandeláber
    Olaj témához: a peak oil kifejezésre érdemes rákeresni a google-lal. Pl.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olajhozam-cs%C3%BAcs

Úgy néz ki, hogy a világ tavaly érte el az olajkitermelés maximumát. Bármennyit is költenek, bármennyibe is kerül az olaj, soha többé nem tudnak már egy nap alatt annyi olajat kitermelni, mint tavaly.

Szakértői vélemények szerint a jelenlegi gazdasági válság közvetlen kiváltója épp ez volt: túl drága lett az olaj, az amerikaiak nem tudták fizetni a házrészletüket, és elkezdődtek a hitelbedőlések, ami dominószerűen feldöntötte a gazdaságot.
  • Justil
    Aztán mielőtt divatfikázásba kezdtek, jelezném, hogy az emberünk egy elismert fizikus és kutató tudós, és alapos kutatásokat végzett a témában. Úgyhogy ha valaki más véleményen van, vagy támassza alá valami hiteles forrással/magyarázattal, vagy inkább gondolja meg újra, hogy mennyi energiaforrásunk is maradt valójában a Földön...
  • Justil
    Töménytelen mennyiségű szén? Új, nagy olajmezők? Szép csinos álmok...

a valóságban a helyzet sajnos sokkal, de sokkal rosszabb...
  • BlackRose
    Nézd a jövő a nukleáris energia. Olajnak 15 éven belül vége, még ha találnak is olyan forrásokat ahol 150-200 dolláros olajárnál mehet a kitermelés akkor sem lesz értelme a nukleáris energia mellett amely ennek a pici töredékébe tartozik még most is amikor csak elenyésző része az energiatermelésünknek. Ha nem lennének hülye mindenbe beleavatkozó politikusok, lenne más nevetséges árú szupertiszta és szuperbiztos nukleáris energiánk olyan mennyiségben, hogy télen nyitott ablaknál melegítenénk a lakást sokkal kevesebb áron mint most a büdös foszilis energiaforrásainkal és az ablakot nyitva tartani sem lenne gond mert 100x tisztább lenne a légkör és belsőégésű motorokat is csak a múzeumokban lehetne látni.

Persze mindez bekövetkezik minden féle képpen, csak 2030 helyett lehetett volna 1990-ben vagy még előbb, csak nem lettek volna intervencionalista politikusok akik az emberek elé csak két dolgot tudnak tenni 1. értelmetlen fantáziávilágbeli reményt (pl. napenergia) és 2. értelmentlen és alaptalan félelmet. A valóság egy kis pont amit remény és félelem vesz körül, a ponthoz közel létezik racionális remény és racionális félelem de ez csak egy vékony kis tér, ami mögött csak az irracionális remény és irracionális félelem végtelen világa található. Sajnos akik uralkodni akarnak azoknak ez a remény és félelem a fegyverük. Aki nem tudja mik a tények azt könnyű becsapni és uralkodni felette. A történelem talán legnagyobb hibája az volt, hogy 19. századi energiaforrásokkal építettük a 21. század gazdaságát és társadalmát... az árát ennek sajnos meg kell majd fizetni.
  • BlackRose
    És mit jelent az, hogy "sokáig", az idő relatív vagy nem? Az biztos, hogy nem fog a következő 40 évig még élni, de az elmút 40 év sem nevezhető "sokáig"-nak. Ami jelenleg biztos, hogy még kb. 3+ kört menni fog a dolog, vagy ha az Intel tick-tock-ját vesszük figyelembe akkor 5-6 kör még megoldható a jelenleg ismert technológiák csiszolásával. Vagyis jön majd a 32 nm aztán a 22 nm és 16 nm. A 11 nm elméletileg még OK de már nem biztos, hogy meglesz. És ez mind kb. 2018-2020 környékére várható (a 16 nm) vagy 2022 környéke a 11 nm esetében. Szóval kb. 10-12 év. Persze ez nem jelenti, hogy nincs tovább, csak jelenleg nem tudjuk, hogy nézhet ki a tovább, legalább is nem világos a kép. De mondjuk csak el, hogy vissza lehet emlékezni kb. 20 évvel ezelőtt amikor a 486 CPU-t fejlesztették, az Intelnél akkor gond volt kb. 1 millió tranzisztort bepakolni a lapkára és, hogy az működjön is, mindez 800 nm-en volt, és mégis megoldották és hol tartunk már azóta. Na de nézzük csak 16 nm az kb. 10x több tranzisztor ugyanazon a lapon mint a 45 nm (a jelen) ami azt jelenti, hogy 60 magos CPU a jelenlegi 6 magos lapkára szerintem az nem is olyan rossz eredmény. :)

Ezenkívül én úgy látom az átlagusernek most inkább az Atom kell mint a 6 magos Xeon :) szóval szerintem a szoftver az ahol hiányzik az "erő" nem annyira a hardver a gond. Inkább azon töprengenék, hogy nincs elég programozó/tervező aki megirná a szoftvert, és ezt nem lehet majd egy olyan innovativ lépésel áthidalni mint amilyennel a félvezető technológiákat szokták fejleszteni.
  • Molnibalage
    A hibrid hajtással egy apró bibi van. Senki nem számol azzal, hogy mennyi plusz olaj és egyéb erőforrás kell a képesség megteremtéséhez. Az is lehet, hogy iszonyatosan kicsi a nyereség rajta.

Nagy olajmezőt meg igenis találtak csak a jelenlegi fluktuáló olajárak mellett nem gazadságosak. Tartósan 100 dollár felett azok lesznek. 150 felett méginkább.

Szénből meg tényleg töményetelen mennyiség van.
  • NEXUS6
    Off
    Igen ezeket így nyomják a köztudatba, de hogy hogy is van valójában azt még az sem tudja aki mondja, mert hogy ő is azt hangoztatja, ami neki jó lenne, meg ami az érdeke, hátha a végén elhiszik az emberek és úgy is lesz.

Pl ugye. pont az olajcégeknek nem érdeke az alacsony olajár ergo hülyék lennének azt hangoztatni, hogy még mennyi sok van belőle, meg miylen egyenletes a termelés.

Ahogy én tudom szén nagyjából mindenhol van a Világon, még nálunk is. A minősége mondjuk nem mindegy, mint ahogy az olajé sem de ez kissé részletkérdés.
    Az eddigi ellátásbeli gondokat az olaj esetében is az árfolyam szélsőséges ingadozása mellett, infrastrukturális hiányosságok - pl nem megfelelő nagyságú olajfinomító kapacitás - okozták.

Az olaj fogyasztást a fejlett országokban pl. hibrid hajtású autókkal jelentősen lehetne csökkenteni, de igazából ez szintén nem érdeke az olajtársaságoknak, szal elterjedésük csak módjával várható.

A fosszilis energiahordozókkal környezetvédelmi szempontból talán nem is a CO2 kibocsájtás a legnagyobb gond, hanem a levegőbe kerülő egyéb szennyező anyagok, nehéz fémek, nitrogénoxid, kénsav stb.

Én azt látom, hogy sajnos sok szempontból sokkal jobb a helyzet, mint ami a köztudatban van. Ennek örülhetnénk is, csak éppen ez az, amit ezek a cégek meg a hozzájuk kapcsolódó politikai erők ki fognak használni.
  • polarka
    Pfff

A #5 véletlen.
    A #6 pedig NEXUS6 #3-asára volna válasz.
    Csak elqrtam.
  • polarka
    Sokan mondanak sokfélét, de ha megnézed, hogy ki mondja és mire alapozza az állításait, akkor meglátható, hogy megalapozott-e. Én 20 éves becslésről egyébként még nem hallottam.

Ha globális szemszögből nézzük, akkor már most sem elegendő, nem elégít ki minden keresletet az olajtermelés. Hiszen a szegényebb országokban is sokan örülnének neki, ha lenne kocsijuk, csakhogy az ételt is épphogy ha megbírják fizetni, nemhogy még egy autót is "etessenek".

Újabb érdekes tényező, h gazdasági szakértők mindig azzal jönnek, hogy dübörögjön a gazdaság, termeljünk minél többet és majd jobban élünk. Ami meg növeli a nyersanyag fogyasztást, mégpedig tudtommal azt találták, h exponenciálisan.

Az olajtermelő országok is egyre nagyobb hányadát használják fel saját céljaikra a megtermelt olajuknak, vagyis csökken az export hányada.

Hatalmas olajmezőt, pedig már évtizedek óta nem találtak, pedig a termelés nagy részét ezek biztosítják. És már annyi helyen fúrtak, hogy nem is tartják valószínűnek, hogy találnak még. A sok kicsi kút, meg drágább. Vagyis valószínűleg nem fogják tudni tartani a lépést a jelenlegi kereslet növekedéssel.

A földgáz termelése pedig, általában az olajéval párosul. A szénnel pedig, amit említettél is az a baj, hogy nagyjából Kína, Ausztrália, India és az USA termel rengeteget, de ezek közül is csak Ausztrália exportál jelentősebb mennyiségben. Tehát valóban örülhetünk, hogy nekik marad több száz évre elegendő, még így is, hogy sokat termelnek. De ez a többi országot nem nagyon fogja boldogítani. Ha pedig exportálni is kezdenek jelentősen, akkor már senkinek sem jut több száz évig belőle.

Továbbá ezek mind szennyezik a környezetet. És szarban vagyunk, mert habár a mostani recesszió csökkentette a keresletet és az árakat. Amint újra helyreáll a gazdaság folytatódik a kereslet exponenciális növekedése.

Hát most így ennyi dolog jutott eszembe...

A cikkel kapcsolatban, pedig: Ez már régi és állandó téma.
  • polarka
    A cikkel kapcsolatban, pedig: Ez már régi és állandó téma.

Sokan mondanak sokfélét, de ha megnézed, hogy ki mondja és mire alapozza az állításait, akkor meglátható, hogy megalapozott-e. Én 20 éves becslésről egyébként még nem hallottam.

• FoodLFG
    Pontosan. Óriási bulvár cikk.
  • NEXUS6
    Azért kérdés, hogy a technológától függ-e a növekedés, vagy az üzlet maga követeli meg. Mert ha az utóbbi, akkor biztos, hogy az ezt biztosító technológiák bevezetésre kerülnek, még ha kicsit drágábbak is kezdetben.

Olyan ez mint, amit jópárszor mondtak már az utóbbi 20 évben, mégpedig, hogy már csak 20 évre van elegendő olaj. Csak ugye azóta rengeteget fejlődtek a kitermelési technikák és kicsit magasabb olajár mellett egy csomó jelenleg még nem kifizetődő mező válik elérhetővé. Ha szén alapú energiahordozóra van szükségünk, akkor csak a Földön több száz évre van elegendő belőle, merthogy pl. szénből is lehet üzemeanyagot csinálni.
  • Turmoil
    Maga Moore is mondta, hogy nem törvény(szerű), csak megállapítás volt. De azért időről időre előkerül, főleg uborkaszezon kellős közepén, amikor nincs semmi, amiről írni lehetne, de fenn kell tartani a látszatot, hogy csinálnak valamit.
  • roliika
    Ezt már sokszor és sokan mondták, de még mindig nem jött be.