BlackRose#10
És mit jelent az, hogy "sokáig", az idő relatív vagy nem? Az biztos, hogy nem fog a következő 40 évig még élni, de az elmút 40 év sem nevezhető "sokáig"-nak. Ami jelenleg biztos, hogy még kb. 3+ kört menni fog a dolog, vagy ha az Intel tick-tock-ját vesszük figyelembe akkor 5-6 kör még megoldható a jelenleg ismert technológiák csiszolásával. Vagyis jön majd a 32 nm aztán a 22 nm és 16 nm. A 11 nm elméletileg még OK de már nem biztos, hogy meglesz. És ez mind kb. 2018-2020 környékére várható (a 16 nm) vagy 2022 környéke a 11 nm esetében. Szóval kb. 10-12 év. Persze ez nem jelenti, hogy nincs tovább, csak jelenleg nem tudjuk, hogy nézhet ki a tovább, legalább is nem világos a kép. De mondjuk csak el, hogy vissza lehet emlékezni kb. 20 évvel ezelőtt amikor a 486 CPU-t fejlesztették, az Intelnél akkor gond volt kb. 1 millió tranzisztort bepakolni a lapkára és, hogy az működjön is, mindez 800 nm-en volt, és mégis megoldották és hol tartunk már azóta. Na de nézzük csak 16 nm az kb. 10x több tranzisztor ugyanazon a lapon mint a 45 nm (a jelen) ami azt jelenti, hogy 60 magos CPU a jelenlegi 6 magos lapkára szerintem az nem is olyan rossz eredmény. :)
Ezenkívül én úgy látom az átlagusernek most inkább az Atom kell mint a 6 magos Xeon :) szóval szerintem a szoftver az ahol hiányzik az "erő" nem annyira a hardver a gond. Inkább azon töprengenék, hogy nincs elég programozó/tervező aki megirná a szoftvert, és ezt nem lehet majd egy olyan innovativ lépésel áthidalni mint amilyennel a félvezető technológiákat szokták fejleszteni.