146
  • toto66
    100% feletti hatásfok?
    Az érdekes!
  • CybeRick
    dejó. Tehát taszít. Levitál. érdekes...
  • Doktor Kotász
    "Ez kb. tényleg olyan mint anno az IBM -esek vagy kik, mondták: Hogy a PC sose lesz az otthoni felhasználás szintjén..."

A PC az personal computert, azaz személyi számítógépet jelent.
    Szóval ilyet soha nem mondtak.
    Olyasmi hangzott el, hogy a világon maximum 5 számítógépet lehet eladni, mert ekkora a piaca...
    De akkor még terem méretű volt egy számítógép...
  • moikboy
    miért, a PC otthoni felhasználását fizikai törvények akadályozták???
  • 0Speed0
    "a taszító Casimir erő kizárólag a nanovilág ígérete marad."

Ez kb. tényleg olyan mint anno az IBM -esek vagy kik, mondták: Hogy a PC sose lesz az otthoni felhasználás szintjén...
  • NEXUS6
    Az ilyen-olyan hőcserélős kazánok is 100% hatásfok fölött tudnak üzemelni, az emberek mégsem látnak benne perpétummobilét, nem kell rögtön bexarni! Amit írtam arra vonatkozóan nagyvalószínűséggel komoly egyetemi kutatások folynak, komoly állami és magántőke bevonásával. Amúgy miért kell egy adott alakváltozáshoz több energia?
    Mert a Casimir-erő miből kapja az energiát? Onnan ahonnan a fluktuáció maga!
    Pl. ott a szupravezetés is, gyak a kvantummechanika által meghatározott folyamatok vannak és nem disszipálódik a mozgó elektron energiája, akár egy vezető gyűrűben folyamatosan kering az áram és akár a gravitáció ellenében is lebegteti a testet a keletkező mágneses mezőn ameddig csak a szupravezetés fennál.

Ha az alakváltozás folyamatos és szimmetrikus, hasonlít a klasszikus fizika szerinti folyamatokara, akkor valószínűleg tényleg több energiát fogyaszt, ha viszont az is valamilyen kvantummechanikai állapotváltozás, akkor bizony itt a nyerő erő!;)))
  • toto66
    Ott van a "ha"!
    Ugyanis bármely vonzó vagy taszító erőt akarunk ilyen céllal használni akkor a befeketett energia több, mint a nyereség, hiszen az alakváltoztatáskor le kell győzni a taszító illetve vonzó erőt, másként nincs alakváltoztatás.
    Szemléltetés: Van két mágnesed, ha máneses pólust kell cserélgetni az egyik mágnesen (állandó mágnes esetében forgatni kell, elektromágnesnél fel kell cserélni a pólusokat), pont annyival több energiára van szükség annál mintha nem lenne másik mágnes és úgy váltanál pólust, mint amennyi energiát lehetne kinyerni a dologból (maximum)...
  • L3zl13
    Szép elmélet. De szvsz az energiamegmaradás itt is igaz, és a nanorobot alakváltoztatásához (vagy bármihez, ami ahhoz szükséges, hogy ellentétes irányúra váltson a Cassimi erő) több energia fog kelleni, mint amennyit a Casimir erő hatására nyerhetünk.
  • NEXUS6
    Mint azt már bizonyos emberkék vagy 20 éve kitalálták, ha van egy "nanorobotunk";), ami minimális energiabefektetéssel tudja az alakját változatani (pl egy elektrosztatikus erőtér hatására). Akkor pl- a Casimir erő hol vonzza, hol pedig taszítja, ami folyamatos mozgásban tud megnyilvánulni. Ha az alakváltozás kisebb energia befeketetéssel jár, mint amit a mozgás/gyorsulás biztosít, akkor gyakorlatilag meg tudjuk csapolni a nullponti energiát, hő vagy közvetlen elektromos áram formájában.
    Ugyan ez igaz, arra, hogy ha ezt az effektust adott tárgyon belül ugyan így annak egy részének gyorsítására használjuk fel, amit mondjuk kombinálunk valahogy pl- a Davies-Unruh effektus valamilyen változatával, akkor akár kaphatunk egy sima lemezt megjelenésre, egy "papírlapot", amibe ha pl. áramot vezetünk, akkor egyszerűen elkezd gyorsulni valamilyen irányba, de gyakorlatilag nem rakéta hajtás, elektrosztatikus taszítást stb. használva.
    Kúúl nem!!??? Na most már lehet bexarni!

• Zocsi
    Hát ez érdekes volt végigolvasni!
  • NEXUS6
    Kb 50 év múlva ezt az eeméynt úgy fogják tartani, mint ma pl az IC megszületését.

Unokáid mit szólnak majd, ha megtudják, hogy nagypapinak ez jutott csak róla eszébe!?
  • WiZe
    Örömömbe asse tudom hova sz*rjak!
  • roliika
    Egyébként érdekes.
  • dez
    Érdekesebb, mint gondolnátok, net-utcagyerekek! ;)
  • ziipp
    Ja, hogy taszító Casimir erőt, így már más.
  • ziipp
    Ez nagyon durva. Idáig azt hittem, hogy ez már sci-fi kategória, de úgy látszik nem. Viszont azt nem értem, hogy ha már 1997-ben is mérték, akkor hogy sikerült azt a bravúrt végrehajtaniuk, hogy 2009-ben megint megmérik először? :)
  • bJames
    Én nem értek veletek egyet, szerintem ez a cikk érdekes!
  • zeus89
    Sose fogjátok kitalálni, de ez a cikk ....... kurva érdekes :))
  • Tripax
    Valóban, Én magam sem mondhatnám másképpen mint hogy érdekes.
  • torcipepe
    de érdekes
  • torcipepe
    de érdekes
  • Sir Ny
    ja, nagyon érdekes.
  • Tsol
    EZ BAROMI ÉRDEKES
  • Tsol
    jé, ez tényleg érdekes
  • Tsol
    igazad van, valóban érdekes