101
  • solikka
    Ki kell próbálni mielőtt megveszitek és nem utána mondani, hogy ezt meg azt a szart kaptad a pénzedért... Bár aki ennyit kiad egy játékért annak biztosan van miből...
  • Magnificat
    ezért nem hiszek már a lapoknak, inkább szoktam elolvasni a játékosok hozzászólásait... meg egyéb user véleményeket... meg ha tehetem, kipróbálom vásárlás előtt... szóval akárhogy is nézzük, ez az írói/tesztelői mentalitás is táplálja a warezt, hisz már sokan nem hisznek a teszteknek sem... megvenni pedig kész pénzkidobás lett volna, mint utólag kiderült... majd talán a köv. gépemen, ha tényleg annyira jó játék, és lemegy az ára :)
  • BaLeeX
    Elég volt megnézni a gamer lapokat és az online portálok tesztjeit és értékeléseit mikor kijött a játék. Én mondjuk csak hallottam másoktól, de senki nem merte lehúzni, negatívumokat írni róla azaz nem akart kilógni a sorból.
    Sőt, sehol nem olvastam a megjelenése előtt olyanokat, hogy ez egy elbaszott port lett, akad minden gépen stb. pedig a tesztelők előbb kézhez szokták kapni a játékot.

És ez a gáz, hogy nem merik felvállalni egyesek a véleményüket inkább beállnak a sorba. Ez az SG kritika viszont tetszik. Azon felül, hogy gyenge beállítások mellett, aa meg minden extra nélkül 20fps-el megy a játék (vagy annyival se) engem is ez az erőltetett social rész cseszett fel, amikor csörög a telefon 10 percenként, hogy ezzel meg azzal menjek ide meg oda...
    Egyszer még poén, kétszer még elmegy, de ki a franc akar 15ször bowlingozni Roman-al?
  • Magnificat
    Egyébként ez is butaság, hiszen nem véletlenül szokták a fejlesztők is mondani, hogy biza pc-n vagy magasabb textúrát használnak, vagy box-hoz butítják (erről volt nem egyszer szó a 2008-as Game Dev. Forumon is). Igen, számos előnye van a konzol hardverére való programozásnak, de épp ennyi hátránya is. az igazi konzol erő a warez mértékében van a pc-hez képest, nem a hardverben. egyébként pedig teljesen egyetértek lammaer-rel abban, hogy a portolásnak valóban hardverfüggetlennek kellene lennie. Sok olyan játék volt, amit kiadtak ps3, xbox, pc és ps2-re is, és itt ps2-re is sikerült látványos grafikát csinálni (persze nem annyira látványosat, mint pc-re vagy modernebb konzolokra), de a portolás valóban annyiból áll, hogy alakítsuk a kívánt gépre a progit, hogy azon tisztesen működjön. Nem pedig abból, hogy a gyártás során használt nagyfelbontású, de konzolokhoz lejjebbvett textúrát downgrade nélkül pakoljuk be pc-be, a többi F5, és jóccakát, akinek nem megy, az vegyen 4 magos gépet. Nálam 1024-ben minden low-on 20 fps-t ment, így nem is erőltettem, de játszottam vele pár órát box-on, ott sem nyűgözött le... a legjobb továbbra is a Vice city...

mellesleg senki ne dobálózzon a "divatból szídni" érvvel, mert a másik oldal is mondhatja a "benyalta a hype-ot" jelzőt. Mégha egyik oldalon sem állok, bár a negatív oldal felé húzok (hype ellenes vagyok, lásd gamespot maximális pontszámú értékelése, életükben először, tökéletes játéknak beállítva... ez után senki se mondja, hogy nem fizették őket agyon)... szóval, pláne úgy, hogy az ember nem ismeri a másikat, nem lehet azt mondani, hogy most csak divatból dicsőít/köpködi, mert mindkettő egy véglet, a nemnormálisak véglete...
  • lammaer
    "A sokat szidott portolásra elméletileg az a válasz, hogy a konzolok, amikre készült, mind többmagos és magas órajelen fut"

Ezt igazából nem értem, miért hozod fel. Akár erősebb, akár gyengébb a hardver amirő portolunk, a portolást úgy kéne csinálni, hogy hozzáigazítják az új platform képességeihez a történetet. Ez nem csak teljesítmény szempontjából kell megtörténjen, hanem az adott platform kezelőszerveinek, az adott platform használói igényeinek is meg kell felelni. A konzol portok többségében ez utóbbiak miatt szoktak szarok lenni.

Láttam olyat, ahol nem lehetett pl billentyűzetet konfigurálni (mert konzolon nincs ilyesmi), durvább esetben bennemaradtak a konzolos kontroller gombjai (nyomjá piros x-et meg zöld kört üzenetek PCn :) )
    Aztán szokott probléma lenni fix felbontás, egér konfigurálhatatlansága, gyengébb konzolok esetén a textúrák és grafika gyenge minősége, grafikai beállítások teljes hiánya stb stb.
  • Sanyix
    Hát igen azok a 80-as évek :D
  • tomcsa4
    Azért, mert high textúrákat tárol és valós időben butít. Ezért legjobban high beállításon fut, hiába veszed le mediumra, lowra, sokkal rosszabbul fog futni.
  • kjhkmn
    A sokat szidott portolásra elméletileg az a válasz, hogy a konzolok, amikre készült, mind többmagos és magas órajelen fut(pl.: xbox360 3mag 3,2GHz). Ezért nehezen veszi fel a versenyt egy 1 vagy 2 magos processzor. De ha ez igaz, akkor is még kérdéses, hogy mért kell neki szintén erős videókártya? Mert nagyobb a látótávolság? Részletesebbek a textúrák? Ennyivel szebb lenne? Vagy tényleg rossz a portolás...
    Mellesleg tényleg egyszerűbb simán aládobni egy emulátort, és akkor nem kell szenvedni az optimalizálással.
    Mellesleg nagyon jó játék azoknak akik szeretik. :D
  • Garrett27
    A multiplayere nem hasonlítható össze a San Andreas-éval, mivel annak NINCS multiplayere. Ha mta-ra, samp-re gondolsz, akkor tudnod kell, hogy azok kizárólag rajongók alkotta hackek, amelyekhez a R*-nak semmi köze...
  • 5i
    Szerintem elég igénytelen lett a PC-s port és ez igazán a Rockstar hibája. Sztem azt gondolták, hogy konzolokra úgyis annyit eladtak, mint még soha senki így nem kell túl sok időt pazarolni a PC-s táborra. Úgyis megveszik. De tévedtek - szerencsére. Nem igazán kapkodják a programot és ez talán kicsit visszazökkenti a Rockstart a valóságba.
  • Zoleeca
    Én nem játszottam még a gémmel tehát elfogult nem lehetek (ismerem a korábbiakat és játszottam is velük, de semmi komoly rajongás nincs bennem), de olvastam pl a GS bemutatóját a PC-és verziónak és hát semmit nem tudtam meg a játékról belőle, csak azt hopgy 98%-ot kapott "mert jó, teccikérteni?!". Ellentétben ezzel a cikkel. Úgyhpgy ez csak jó cikk lehet.
  • Ferrer
    Fasza. Régen mindig leültem GTA-zni csak hogy öljem az embereket, és mindenféle mocsok dolgot csináljak, ameddig el nem kapnak. Bolond az, aki ebben a játékban a küldetéseket csinálja :)
    De már nem játszok ilyenekkel, kinőttem belőlük =)
  • BenceYCE
    Elfelejtettem még írni, hogy csak meg kell nézni a VC intróját. Akkora feeling volt, hogy felállt a hátamon a szőr :)
    A többinél még az sem sikerült hogy felajzzák a népet :D
  • BenceYCE
    A Rockstar-t egyetlen dologban védeném meg. A Mafia konkurenseként a Liberty City-vel egy újat alkottak. Nem vitték túlzásba, ezért maradt még szufla a Vice City-hez. A San Andreas már nekem sem "jött át" annyira. Persze legalább akkora durranást várunk mint a LC-nél és a VC-nél.

Ugyan akkor a játékot nem vagyok hajlandó megvenni, ha csak egy hozzáértő azt mondja, hogy PC-n nem fut rendesen. Gépet már nem vennék játékra, csak konzolt. De az még odébb van. 3x annyiba kerül és a ráírt játékot is elbasszák. Személy szerint egy jól bevált játékhoz legfeljebb skinpack-okat adnék ki a gyártó helyében, hogy szebb legyen és az új küldiket vásároltatnám. Akkor legalább az alapkörnyezet az ami legalább nosztalgiával töltene el.
  • Hedgehunter #47
    "gyértelmű, hogy aki konzolon vette meg a játékot" az "e" betu hianyzik onnan
  • Narxis
    Korrekt cikk!
  • vasziszdasz
    Az egyetlen baj az, hogy rossz a port.

De az elég nagy baj. Kinek van kedve egyáltalán elindítani a játékot ha csak diavetítést láthat belőle?
  • vasziszdasz
    Hááát... A GTA3 jelentősége az új motor volt, a köv. részek hoztak a játékmenetben fejlődést. Itt viszint csak remélni tudom hogy a köv. részeket NEM erre a hulladék motorra fogják írni. Mert akkor inkább húzza le a roksztár most a rolót.
  • QpaQ
    Szerintem minden résznek megvolt a maga feelingje, mindegyik egy kicsit más volt, mint az előző, különböző karakterekkel, mindenkinek más rész jött be. A negyedik részt sajnos nem tudom gépen játszani, mert az xp sp3 felrakása után nekem gyakorlatilag semmit nem lehetett telepíteni a gépemre, ezért leszedtem, úgyhogy majd egyszer konzolon. Viszont a rövid idő alatt, amíg kipróbáltam, az ocsmány grafika melletti akadás baromira zavart, pedig nincs rossz gépem. Ha nem is tudják már a Rockstarosok kijavítani a portolásból akadt hibákat, remélem legalább a következő részen kicsit többet fáradoznak, mert így már az emberek annyian se fogják megvenni a játékait, mint eddig (PC-n).
  • NEOreg3
    Pozitívumok:
    -grafika
    -fizika
    -MI
    -párbeszédek
    -hinta bug:D
    -taxik

Negítvumok:
    -ocsmány árnyékok, AA hiánya, irreálisan nagy gépigény
    -eléggé egyhangú küldetések
    -egyfolytában basztatnak telefonon, amúgyis miért nem lehet wifi képes telefont venni így nem kéne elmennem a város másik végébe csak azért hogy megnézzem az emailjeimet
    -vladivostok rádión kívül nem találtam semmi hallgathatót
  • Sance231
    U.I.: A képek alapján sokkal rondább, mint a konzolos verzió, főleg az AA-hiány fájó. 2008-ban ez nem grafika.
  • Sance231
    Az egyetlen baj az, hogy rossz a port. Úgy érzem, hogy az előző részekkel felesleges összehasonlítani, láthatóan itt másba fektettek energiát a készítők, mint a korábbi részekben, a cél egy minél hitelesebben működő város létrehozása volt.
  • archkoven
    csak az sg-n tud összegyűlni egy rakáson ennyi okos ember
  • 59th LeFty
    A San Andreasban a telefon jelerőssége alapján kellett megtalálni egy faszit a reptéren. Le kellett szorítani az útról valakit, vagy autóba épített tüskékkel kiszúrni a kerekét, meg kamion mellé menőverezni, hogy a másik átugorjon és átvegye a volánt. Égő házból kihozni a csajszit, házat kirabolni az éj leple alatt, összefirkálni a másik TAG-jeit, ilyenek hol vannak a GTA4ben? Aztán a város mérete szerintem cask hátrány lett, itt nincs már az a sikátorban csillagotkereső hangulat, ami közben az egyik háztetőn találsz egy Uzit, ami mindig ott lesz. Én másfél órát játszottam vele, de egy qrva kajáldát alig találtam, amiben még csak annyit sem mond Niko hogy "köszb+ finomvót" a San Andreasban meg poénos szövegek, apró színfoltok voltak, amitől élőbbé vált a dolog, de itt csak bambán nézett rám mindenki, hogy menyjek az anyámba. Jah, mellesleg egy NVidia 9800GT-n dual magos gépen alacsony beállításokkal szaggatott néha, ott azért elregéltem néhány új káromkodást.
    Nekem nagyon nem jött be elsőre, de szerintem ugyanaz lesz, mint a 3-mal, hogy a következő részek már színesebbek, fantáziadúsabbak lesznek.
  • DjDano
    NFS Undercover kivesézés nem lesz? :)
  • vasziszdasz
    láthatólag rengeteg munka van benne
    Hol? Én nem láttam benne, csak egy igénytelenül idehányt gagyi konzolportot. Ennél jóval többet vártam a pénzemért.
  • vasziszdasz
    Csúcsgépen is szaggat minimálban.
  • vasziszdasz
    Én meg azt remélem hogy ezt a szar portolt konzolos motort gyorsan elfelejtik a következő részig, és ha már nem tudnak programozni, licenszelnek egyet bárkitől. A köv. részt ugyanis már nem vagyok hajlandó megvenni látatlanba, csak ha már mindenki jókat ír róla.
  • archkoven
    Nem értem az itt fikázókat. Szerintem a sztori nagyon jó, a karakterek meg egyenesen fantasztikusak!
    Nálam a grafika 8800gt-n sokkal szebb az előző részeknél.
    Az meg miféle faszság, hogy a zeneadók szarok?? Egyébként ha nem tetszenek tedd be a saját számaidat, én is ezt tettem mindegyik résznél.
    Ez a játék szerintem kurva jó lett és láthatólag rengeteg munka van benne. Ezt csak az nem tudja értékelni aki egész életében még nem fektetett energiát semmibe a pofázáson kívül.
  • balee66
    Szerintem is a Vice City volt a legjobb, azt a feelinget azóta se tudták hozni.
    SA nekem nagy csalódás volt, ezt még nem próbáltam.
  • DoNorBi
    gratula a cikkirónak,végre leirta a száraz tényeket...
    érettségi előtt nem aztmondom kellemes órákat okozott a gém,és a multi is feldobja de mégsem az a csoda amit a régi gta részeknél műveltek.
    a pc-port gyalázat,érdemes havertól elkérni konzolon...
  • LeventeV
    Gratulalok a cikkhez, ez volt az eddigi legszokimondobb cikk amit errol a jatekrol olvastam.
  • Louis Cyphre
    Nálam is a Vice City magasan a legjobb rész! Azt a hangulatot azóta sem sikerült megismételni!
    A GTA IV meg sajna, unalomba fullad egy idő után. A 2. végigjátszásnál már alig vártam, hogy vége legyen annyira monoton volt.
    Egyébként meg a másik szívfájdalmam, hogy az új részben, marha kevés fegyver van, az előző részekben jóval több volt. Gondolok itt például a közelharci fegyverekre.
    Azért a San Andreas-nál jobb!:)
  • Kovász
    Képzeld, jáccottam vele. De ahogy HöfEE is mondta, ezek tényleg csak pár másodperces kitérők voltak, mielőtt lelőttem volna az ipsét. Az meg pl, hogy a "neten" kettőt kellett kattintani ahhoz, hogy találkozhassam a bárban a ratyival, meg különösebben nem hatott meg.
  • Buco
    Lehet Magyarországon multizni? A Live nekem nem tudott belépni, azt írta, ebben a régióban nem elérhető. Anélkül működik a multi?
  • Lavigne
    és ezzel el is mondtad kb. az összeset.
  • HöfEE
    Valóban itt is vannak változatos küldetések, a problémát én inkább abban éreztem, hoyg a legtöbb ilyen (pl a telefonról azonosítós) is elég könnyű volt. Legalábbis szerintem sokszor túl könnyűek a küldetések. Meg pl a parabolaantennás küldi is kb fél perces volt. Egy lövés és vége. Hiába jó az ötlet ha unalmas.
  • dzsagon
    Végre egy teljesen korrekt cikk as SG.hu-n. Teljesen egyet kell értenem vele.
  • Rincewind
    Hat ha nem tudod, akkor eleg egyertelmu, hogy nem jatszottal a jatekkal es latatlanban--divatbol--fikazod, mint sokan masok mostanaban.

Hol volt a San Andreasban olyan kuldetes, ahol fel kellett hivni az ipset a tomegben, majd a csorgo mobiljarol beazonositani? Vagy olyan, ahol egy kivegzes kozben fel kellett hivni a faszit a mobiljan vagy kiloni a parabolaantennajat es igy csalogatni az ablak ele. Vagy olyan, ahol fel kellett menni az internetre es megbeszelni egy randit online, hogy igy csalogassuk ki a delikvenst az utcara? Vagy olyan, ahol egy allasinterjura kell jelentkezni a neten keresztul es igy kerulni kozel a celponthoz? Sehol! San Andreasban is ugyanazok a menj-ide/old-meg-ezt kuldetesek voltak, amit itt sokan kritizalnak. Annyi a kulonbseg, hogy a GTA IV-ben legalabb van valtozatossag.

Meg itt van normalis multi. Raadasul a Lost and Damned-el uj multiplayer modok is jonnek.
  • Banderas1990
    Hát szerintem az eddigi "legfeelingesebb" rész a Vice City volt.

Sajnos a PC változatra nem csak többet kellett várni(na nem annyit mint pl. a Halo 2-re), de még akkor se rendesen optimizált változat adtak ki.
    A grafika tényleg jó és jól megcsinálták a környezetet is. De valahogy nem jön át annyira a GTA érzés.
    Nekem az előző részek sokkal többrétűnek tűntek, nem tudom miért.
    Szóval korrekt játékról van szó, de valahogy mégis más mint az előző részek(beleértve az 1. és a 2.részt is), ráadásul a PC-s változat nem optimizált.