64
  • MuchACHO79
    #64
    Mondjuk ezt a bootolási időt sosem értettem. Ha már a merevlemez is másodpercenként lényegesen több adatot tud beolvasni mint össz ram / bootolási idő, akkor mégis mi a francot kaparászik a viccmesterem még 8 perccel a bekapcsolás után is...???
  • Kheller
    #63
    "De én nem akarom kipróbálni, nem érted"

    akkor ne próbáld ki, csak ne terjessz róla hülyeségeket, hogy valaki, aki ki akarja próbálni nem tudja legálisan megtenni, mert ez nem igaz, a többi magánügy.
  • bvalek2
    #62
    De én nem akarom kipróbálni, nem érted? Készséggel elhiszem hogy szép meg jó, viszont nem érdekel. Felőlem Sztív felkötheti magát a szép bíbor nyakkendőjével, akkor sem. Olyan trükkös licenszük van, hogy az embernek még a veséje is MS tulajdonba kerül, amikor felrakja a vackukat. Van profi oprendszer, amit ingyen adnak, és elégedett vagyok vele.

    Bárkinek bátran javaslok Ubuntut/Kubuntut, de nekem Debian lesz, WMaker ablakkezelővel. Elég kifordult igényeim vannak, ha bütykölök pár hónapig, még Linus sem ismerne rá a saját oprendszerére
  • ziipp
    #61
    Magyarán: eyg kapitalizmusban az ember nem úgy "balhézik" (ha célt is akar érni persze, nem csak hőbörög) hogy leveleket írkál, meg anyázik fórumokon, hanem egyszerűen nem veszi meg.

    Szerintem van értelme a reklamálásnak, csak - és itt a fordulat - az nem egyenlő a balhézással. Nyilván nagyobb nyomást lehet kifejteni azzal, ha nem veszed meg, de szerintem fontos, hogy meg legyen a kapcsolat a vevők és a gyártók között. Itt van a web 2.0. Mire megyünk vele, ha felmegyek a Cannon oldalára és nincs egy normális fórum, vagy valami lehetőség, hogy mégis mi az ami tetszett/nem tetszett termékben, hol volna szükséges fejlesztésekre?

    A Microsoft egy óriás. Rohadt nehéz vele felvenni a versenyt, mert erőből letol, ha ésszel nem megy. De az Apple-nek mégis sikerül növelni a részesedését, mert náluk nagyobb prioritást érez az elégedett user. Ezt a szemléletet tovább gondolva, az egész világra kiterjesztve mit érdemes csinálni? Olcsóbb, univerzálisabb almát. Másodperc tört része alatt átváltanék rá.

    Itt van ez az amigás videó. MI EZ, hogy jobban bootol rajta a rendszer, mint az én csili-vili pár hónapos erőművemen?!
  • Kheller
    #60
    " hogy eg wint kipróbálni legálisan nem nagyon tudsz"

    ne hülyéskedj... vista-ból az ms.com-ról letölthető az eval vhd, ezen kivül 180 napos eval verziókat osztottak ingyen tizezrével (és kérni is lehet, ha nem kaptál) ms eseményeken, ezen kivül teljesen legálisan elkérheted a szomszéd dvd-jét és feltelepitheted serial nélkül szintén időlimites verzióként. Server termékek esetén is mindenből van eval 180 napos verzió, letölthető az ms.com-ról.

    Mivel a hozzászólásod többi része ezen tévinformáción alapul, azokra nem irok semmit.
  • strogg
    #59
    Magyarán: eyg kapitalizmusban az ember nem úgy "balhézik" (ha célt is akar érni persze, nem csak hőbörög) hogy leveleket írkál, meg anyázik fórumokon, hanem egyszerűen nem veszi meg. És a gyártó szó eléggé soakt bukik azon, ha olyan terméket erőltet, ami nem hoz neki zsét.

    Mondom, tekintsd át a vista esetét, tipikusan erről szól, és nagyonjól látható hogyan is működik ez.
    A DELL-re visszatérve: az m$ nem halódik, és nincsen padlón :))))
  • strogg
    #58
    Ez a useren múlik. Ha majd a számítását pl: linuxon találja meg, hidde el az m$ hirtelen elkezd olyan OS-t készíteni, ami meggyőz, hogy ne a konkurenst válaszd.

    Magától nem fogja kitenni a lelkét. és plusz 1 milliárd dollárt beleölni egy fejlesztésbe, ha így is megveszik tőle, és használják. Mert amíg nincsen kényszerítve, addig tesz rá :) Lsd: vista. Nem hozta el a kánaánt, és a userek, cégek kiakadtak. Rögtön nekiálltak fejleszteni a win7-et.
    Szembeszökő példa.
  • ziipp
    #57
    A következőt csak hallomásból tudom. A Dell csinálta azt, amikor nagyon a padlón voltak, hogy megkérdezték a felhasználókat, 'Azért csak nektek csináljuk ezt az egészet, azért mégis csak belőletek élünk, mégis mi a véleményetek?', majd az így kapott hasznos kritikákat bele is építették a rendszerbe. Működött a dolog, mert a cégnek azóta újra jól megy.
  • ziipp
    #56
    Én értem ezt, de szerintem nagy piac van az emberközpontú kiszolgálásban, és ezt még sok nagy cég nem vette észre. Például a Microsoft a Windows-szal. Mindig megcsinálják a rendszert egy idealizált felhasználóra, aki megoszt mindent, videót vág, de csak amatőr szinten, zenét hallgat, stb. - de ez köszönőviszonyban sincs a valós igényekkel. Személy szerint sokkalta többre értékelek egy gyors bootot, gyors cold startot a böngészővel, mint hogy minden elképzelhető kényelmi funkció meglegyen, amiből - ha szerencsém van - a félt használom.
  • ziipp
    #55
    Ez hogy? :|
  • strogg
    #54
    Igen. Mert erről a vásárlók döntenek. A kereslet/kínálat egyensúly dönti el a szoftver felhasználási feltételeit, és az árát.
    Ha pl: megjelentek a 16e forintos office csomagok. Ezek már emberi áron vannak, és egyértelmű, hoyg nem azért kínálja ennyiért az m$, mert jótékonysági intézmény. Oka van. Ha azt merem írni, hogy az egyik ok az openoffice, akkor rögtön flame lesz itt, meg kövezés. (de azértis elírtam)
    Ha a userek és a cégek úgy állnának hozzá a kérdéshez, hogy "ok, megvesszük tőled az új wint, de nem ilyen felhasználási feltételekkel" akkor az m$ megintcsak gondolkodóba esne. elöbb-utóbb engedni lesz kénytelen.
    De most ugye nem gondoljuk komolyan, hogy az m$ olcsón, és sokkal rugalmasabb feltételekkel fog wint/office-t árulni, amikro így is megveszik tőle? te sem árulnád másképpen, ha nem lenen muszáj :)
  • ziipp
    #53
    Gyenge érv, de Vista jobban néz ki. Esetleg emiatt, vagy ha 4GB+ RAM-od van.
  • ziipp
    #52
    Ezt azért csinálják, hogy lássuk mennyire dinamikus a pali. Ha megfigyeled, a legtöbb róla készült képen mozgásban van, valamilyen grimaszt vág, vagy mutogat. Na jó, az is lehet, hogy tényleg ilyen, és semmi ilyesmi nincs háttérben. :b
  • ziipp
    #51
    Én megfizetnék egy 'korrekt' oprendszert, aminek olyan az üzleti modellje, hogy egyszer kell csak megvenni, és nem 'kell' 3 évente új. Végre a felhasználó szempontjai lennének a középpontban, gyors boot, brutális hardware támogatás, semmi extra maszlag, ami kell, azt felteszem magamnak. Naiv vagyok? :')
  • strogg
    #50
    "majdcsak túlélik ezt valahogy a szűkös 1 milliárd emberrel akiket meg meggyőzött... :)
    És pesze ugyanez forditva, 100 emberből 99-et meg a linux nem tud sehogy se meggyőzni."
    világos, nem is flame szándékkal írtam amit írtam.

    Az is megértem a srácnál (nem védeni akarom becsszó), hogy eg wint kipróbálni legálisan nem nagyon tudsz. (tehát nem letöltöd, be a live cd, aztán sasolás), hanem súlyos pénzekbe kerül.

    Ha senki nincsen a környékeden aki "rizikózik" azzal, hogy vesz egyet (mert ugye jogkövetőek vagy vagy mi!) akkor maradnak a netes tesztek róla, ami szintén nem biztos, hoyg objektív. Az tuti, hogy akármilyen jó is a cikk, saját tapasztalatot nem helyetteít. (plán nem írja le, hogy a te vasadon működni fog-e, és ha igen hogyan.)

    Azzal viszont egytértek veled, hoyg a teljes elutasítás szűklátókörűség.
    Viszont el kell ismerni, hogy szűkösek a lehetősgeid, ha pontos információkat keresel az OS-ről, arról nem is beszélve, hogy szinte biztos, hogy anyagi áldozatot is fog tőled követelni win esetében.
    Én a vistánál is úgy voltam, hogy elolvastam róla mindent, aztán a sógorom gépén is megsasoltam. Ez minden.
    Igaz nem is fikázódom vista témakörben a fórumokon, beérem annyival, hogy engem nem érint a téma .)))
  • Kheller
    #49
    majdcsak túlélik ezt valahogy a szűkös 1 milliárd emberrel akiket meg meggyőzött... :)
    És pesze ugyanez forditva, 100 emberből 99-et meg a linux nem tud sehogy se meggyőzni.

    de mondom, ez nem arról szólt, hogy kit mi győzött meg, hanem arról, hogy ha valaki egy termék bejelentése előtt 1 évvel kijelenti, hogy neki nem kell, anélkül hogy bármit tudna róla, az röhejessé teszi magát szakmai körökben.
  • strogg
    #48
    Háát én epekedve vágyom rá, hogy végre redmond meggyőzzön engem, hgy érdemes winre átállnom. De rendre nem tud :))) (no flame)
  • Kheller
    #47
    én nem a linuxra gondoltam lejjebb, hanem a winre, "az XP volt az utolsó Windows az életemben" szintű magvas gondolatokra, persze ugyanez igaz a linuxokra is. Aki már kinőtte az ovis dackorszakát és szakembernek tartja magát az nem ir ekkora baromságot semelyik rendszerről.
  • strogg
    #46
    A srác mentségére elgyen mondva, hogy egyik disztróról a másikra én sem szívesen állok át :)
    Inkább úgy lenne körültekintő, ha a duisztrója új kiadását nem rögtön felhúzza (dist-upgrade) hane mivár vele 2-3 hetet, hogy ha van még benne csúnya hiba, akkor az kiderüljön, és mire felrakod javítva legyen.

    Nem mellesleg szerintem 2008-ban a debianhoz már perverznek kell lenni. (én konkrétan nem raknák fel debiant semmi pénzért:)
  • Kheller
    #45
    "amint kijön a stabil Lenny, megint Debianom lesz ^_^"

    Még szerencse, hogy ilyen széles látőkörű szakember vagy, hogy anélkül, hogy kipróbálnál vagy bármiféle ismereted lenne róla (mert a fejlesztőkön kivül senkinek sincs) kijelented, hogy nem azt fogod használni. Ez az oviban nagyon keményen hangzik, informatikai körökben viszont kiröhögnek vele, egy szakember előbb kipróbálja, megismeri valós tesztekben összehasonlitja majd utána dönt, ez úgy általában a szoftver megjelenése után fél évvel van. Én ugyanezt teszem linux disztribek esetén is...
  • bvalek2
    #44
    Ami a cikket illeti, az XP volt az utolsó Windows az életemben. A Campus verziót használtam, amit egyetem után lecseréltem Debianra (aztán Kubuntura). Megfogadom Steve "Monkeyboy" Ballmer tanácsát, és kihagyom a Vistát, amint kijön a stabil Lenny, megint Debianom lesz ^_^

    Én készséggel elhiszem hogy szép meg jó meg csillog meg okos, de nem kell, köszi szépen. Van más is, jobb is, és ha az ember besegít a fejlesztésbe, akkor megköszönik, és nem zárnak érte börtönbe.
  • bvalek2
    #43
    Az Ubuntunál a bootolás gyorsasága aztán végképp nem a Canonicalon múlik. Az alaptelepítés ott is villámgyors, akár az Ubuntu, akár a Kubuntu telepítőt használod (utóbbi egyből KDE felületet rak fel, amit sokkal jobban szeretek).

    Sok programnál bootoláskor induló szolgáltatások is feltelepülnek. Ha valaki botor módon az össze játékot gondolkodás nélkül felrakja, kapásból 100 újabb processzt indít a gépe legközelebb, mert nagy részük netes játék, és elindulnak a háttérben a szerverfolyamatok. Ez ellen úgy lehet "védekezni", hogy minden felrakott csomag leírását elolvassuk, tényleg kell-e nekünk.

    A Linuxban az a szép, hogy nem tesz semmi olyat, amit nem kértünk, ez még a kezdőknek való Ubuntura is igaz. Anyukámék informatikai analfabéták, mégis gyönyörűen üzemel náluk (a Kubuntu), az új gépre júniusban tettem fel, azóta nem volt rá panasz. Biztos ami biztos, felraktam egy WinXP-t mellé, eleinte féltem, hogy a Linux nem válik be, nem akartam pont anyámékon kísérletezni, de még egyszer sem indították el.
  • gkalcso
    #42
    Hát ugyan nem ekkora mértékben, de nálam 136/132 kB/s Ubuntu/XP(Hálózati kapcsolatoknál a QOS törlése mellett). Ugyanazt töltöttem tesztképpen mindkét rendszeren, és a routeren mértem.
  • neoG
    #41
    picsába.most majd nem tudok aludni
  • nagylzs
    #40
    Hát Ballmer biztosan jó sok pénzért áll ki ilyeneket marketingelni. Ennyi pénzért én is megtenném. De most őszintén, ha valaki boot idő alapján választ oprendszert akkor már régen rossz.

    Inkább tegyék ingyenessé vagy ilyesmi, az lenne az igazi hír. Ez csak PR munka.

    Vagy adjanak rá normális garanciát. Olvastátok már a licencszerződésüket? Röhej. Már azelőtt le kell mondanod szinte minden jogodról mielőtt megnézhetnéd hogy mit is vettél meg. :-D
  • Mardel
    #39
    Ballmer sells windows1.0
  • Mardel
    #38
    Nem értem minek az a csíkhaj a tarkójára, kopaszon legalább hasonlít Jigsawra (fénykorában).
    Ezen a képen meg mint a Boom headshot-os srác.
  • Kheller
    #37
    olvasd már el azt a rohadt cikket, ha te sem fogtad fel...
    a beállitás létezik, csak éppen nem fog vissza semmit sem! A qos-t támogató programok ezen beállitás szerinti %-ot foglalhatnak le maguknak, de ez a foglalás nem vesz el semmit a sávszélességből, azt ugyanúgy 100%-on kihajtja, csak ha van ilyen qos-t támogat programod, akkor nekik garantálja alapból azt a 20%-ot, ha osztozni kell más programokkal a sávszélen. Ha a qos-es program nem forgalmaz (vagy nincs is qos-es program) akkor a többi program ugyanúgy 100%-ot kap.

    " Ezzel szorítottam le a pingem újratelepítés után "

    azt erősen kétlem :)
  • Anubys
    #36
    A kedvenc OS-em reboot-ja... :)
    0:25-nél kezdődik, 600 mhz-es a kütyü. :p
    Na ilyet kérünk a W7-be...
  • Icegod
    #35
    gpedit.msc
    Csoportházirend - Számítógép konfiguráció - Felügyeleti Sablonok - Hálózat - QoS csomagütemező
    ---------------------------
    mostmár Linuxot használok, így nem tudom megnézni, hogy azt a gpedit.msc-t hova is kell beírni (bár gondolom a futtatásba), ez csak egy jegyzet, emit leírtam magamnak régen. Ezzel szorítottam le a pingem újratelepítés után :p ... de a lényeg, hogy itt le van írva, hogy a sávszélesség mekkora részét tarthatja fent magának a windows (vagy valami hasonló szöveg, nem tudom megnézni), és ugyanitt át is lehet állítani.
  • Amcir
    #34
    bizonyos helyzetekbe nem de nagyátlagban tény.
  • DjDano
    #33
    Kíváncsi lennék hány tucat alkalmazás indul el a háttérben... Csak a hangkártya, vírusirtó, tűzfal progikat érdemes berakni esetleg MSN, minden mást ki kell gyomlálni,
  • gosub
    #32
    Ha a rendszered stabil és minden megy rendesen, azok a progik amiket használsz és a diverek is jók akkor nincs sok értelme váltani. Csak elcseszel vele egy csomó időt míg összeszeded a driverekt és nekiállsz telepíteni újra mindent. És a böngésződ az officod a képszerkesztőd a videószerkesztőd a hangszerkesztőd a tervezőprogid a játékaid mind ugyan olyanok lesznek ugyanúgy fognak müxeni.
  • Atkamon
    #31
    Nem tom. nekem Vista is és Xp is van a gépemen, XP-t csak arra használom, ha valami nem fut Vistán, és ilyen kevés van, szóval főleg Vistát használom. De nálam a Vista jóval gyorsabban tölt be mint az XP.
  • Kheller
    #30
    "A 64Kbit-ből meg a 20Mbit-ből is 20%-ot foglal le a geci (szal az előfizetésed ekkora része megy pocsékba, ha úgy tetszik), de bele kell túrnod a rencer lelkébe, hogy pl ezt kikapcsold. "

    Baromság, urban legend: One hundred percent of the network bandwidth is available to be shared by all programs unless a program specifically requests priority bandwidth. This "reserved" bandwidth is still available to other programs unless the requesting program is sending data. By default, programs can reserve up to an aggregate bandwidth of 20 percent of the underlying link speed on each interface on an end computer. If the program that reserved the bandwidth is not sending sufficient data to use it, the unused part of the reserved bandwidth is available for other data flows on the same host.


    Bár már kb százezerszer leirták, bemutatták, tesztekkel bizonyitották, mindig akad valaki, aki bekajálja és terjeszti ezt a hülyeséget.



    "Egy csomó dolgot csak a registry buherálásával, servicek állítgatásával, tudsz állítani"

    Mi az, hogy "csak"? Regsitry-t ezügyben egyáltalán nem kell buherálni, ott van kb 50 service, grafikus felület a beállitásához, 20-30%-ot simán le lehet szoritani a boot időből, ha nincs szükség azokra a service-ekre. Ezen a kivül a vista/2008 server bevezetett egy új service startup tipust a delayed-et, amivel idle időben indit csak el az adott service-t, közben már nyugodtan lehet dolgozni.
  • NEXUS6
    #29
    Nem hinnéd el mennyi mindent ki lehet kapcsolni az OS-ben és még mindíg ugyan úgy működik, csak gyorsabban, mert nincs benne active desktop, meg M$ féle P2P kapcsolat, amit nem sokan használnak, meg ilyenek.

    Egy csomó dolgot csak a registry buherálásával, servicek állítgatásával, tudsz állítani. Pl az XP is lefoglal asszem 20%-ot az internet sávszélességből alapból magának. A 64Kbit-ből meg a 20Mbit-ből is 20%-ot foglal le a geci (szal az előfizetésed ekkora része megy pocsékba, ha úgy tetszik), de bele kell túrnod a rencer lelkébe, hogy pl ezt kikapcsold.
  • Kovász
    #28
    Jaja, egy ideje már feltalálták a sleep módot, onnan meg kb 5 mp, míg beízzik a rendszer.

    "Eközben azonban védte az operációs rendszert, mondván, hogy az XP első két évéhez mérten gyorsabban elfogadták azt, ugyanazon idő alatt többen váltottak az új változatra." - persze, csak 2001-ben talán még nem volt ennyi gép, meg nem volt minden második embernek laptopja előretelepített Windows-zal

    "Az "Instant On" néven emlegetett komponens feladata egy olyan új boot opció kialakítása lenne, amely lehetővé tenné az asztali számítógépek rendkívül gyors elindítását, ám ezzel egy időben lekorlátozná az elvégezhető feladatok körét" - aha, szóval gyorsan bebootol, aztán max. aknakeresőzni lehet rajta
  • mousee
    #27
    Nagyon komoly feje van ennek az embernek :)

    Aki akarja, annak persze hogy átugorható vista. Sőt, még a win7 is (ma is vannak, akik win2k-val tolják). Sőt, alapvetően maga a win is már átugorható, csak érteni kell a számítógéphez (nem a winhez, a számítógéphez :P) :)
  • nedudu
    #26
    Persze hogy átugorható, mert a Win7 nem más mint a Vista SP2-vel. Ugortál is meg nem is, vettél is meg nem is
  • balage187
    #25
    Mar gondolkodtam azon, hogy valtsak Vistara. Haveromeknak is az van, ez volt a laptopon, stb. Azt mondjak nincs semmi baj vele, meg altalaban most mar mindenkitol ezt hallom. De meg mindig nem hataroztam el, hogy valtok, mert egyelore nem latom, hogy mi az, amivel tobbet nyujtana nekem a Vista, raadasul tobbszor is olvastam mar, hogy a MS-esek kritizaljak a Vistat, most meg itt ez a cikk is. Plusz az XP-vel sincs bajom.

    A bootrol meg annyit, hogy jo gepem van, XP-vel. Alapbol csak a ZoneAlarm indul el. Eleinte gyors volt a boot meg minden, most is elmenne, de a rohadt "Welcome" kepernyo vagy 10-15mp-ig ott van meg. (lehet, hogy tobb, lehet, hogy kevesebb igazabol sose voltam jo idobecslesben es meg soha nem mertem le :P, de a lenyeg, hogy irrealisan hosszu ideig)