39
  • Pares
    ha-ha
  • Epikurosz
    "Spam?"
    Igen. Mindenki nem árulhat Viagrát vagy hamis Rollex órákat a neten.
  • Pares
    Spam? Akkor itt meg is állhatunk. Attól tartok bármit felhozhatok, az minden áltudomány meg ilyesmik lesznek. Na csókolom.
  • Epikurosz
    Aranyoska!
    Én akkor átrágtam magam ezeken a spameken, amikor téged kiskanállal etetett az óvónéni.
    Valami komolyabbal gyere.
  • Pares
    Sehol semmi? Epikurosz, nagyon ajánlom figyelmedbe a következő 2 részes videót. Remélem tudsz angolul:
    Az 1. rész
    A 2. rész

Komolyan mondom nézd meg! Jó, lehet hogy ezeket nem idegenek csinálták, bár szerintem az is lehet, de akkor egy igen fejlett civilizációnak kellett lennie vmikor a nagy vízözön előtt, mert hogy ezeket nem a kőkorszaki emberek tologatták 100 km.-eken keresztül, az tutibiztos.
  • Epikurosz
    Ezek mind érdekes történetek, alkalmasak az emberi érdeklődés felcsigázására, de én egyikük hitelességében sem hiszek. Úgy vagyunk ezekkel is, mint az ufókkal: milliós adatbázist lehetne megtölteni a különféle állítólagos bizonyítékokkal és megfigyelésekkel, de valójában sehol semmi.
  • Pares
    Perszehogy mond vmit. Ez a baj az egésszel, hogy a saját relativitásunk határain belül találgatunk. És mindig az általunk megmagyarázható vagy érthető elméletet fogadjuk el. Csakhogy az is csak egy elmélet. És lehet, hogy sok esetben a bonyolultabb, általunk érthetetlen elméelt az igaz, vagyis a realitás.
  • moikboy
    Aha értem. De szerintem még az sem lenne elég, ha a Föld minden egyes köbcentiméterét átvizsgálnánk, mert pl. lehet, hogy az amit keresünk, időközben egy olyan térrészbe mozdult el amit már átvizsgáltunk. Véleményem szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha átszitálnánk a Föld anyagát, aztán pedig odébb újra összeraknánk, kizárva a fent vázolt hiba lehetőségét.

Occam borotvája mond valamit?
  • Pares
    Jah, és találtam egy remek mester - tanitvány párbeszédet:

Sríla Prabhupáda: A Föld kerülete huszonötezer mérföld; átkutattad az összes kőzetréteget és a talajt az egész Földön? Mindenütt végeztél ásatásokat?
    Tanítvány: Nem.
    Sríla Prabhupáda: Ezért az első vádpontunk Darwin ellen a következő: azt mondja, hogy nem voltak emberi lények millió évekkel ezelőtt. Ez nem tény. Látjuk, hogy ma az emberi lények együtt léteznek más fajokkal, és ebből arra kellene következtetnünk, hogy mindig ez volt a helyzet. Mindig jelen volt az emberi élet. Darwin nem tudja bebizonyítani, hogy nem volt emberi élet több millió évvel ezelőtt. (…)
    Én pedig azt mondom, hogy nem tanulmányoztad az egész világot. Megvizsgálta Darwin a bolygó összes kontinensét? Lement a tengerek legmélyére, és feltárta ott a Föld rétegeit? Nem. Tehát tökéletlen a tudása. Ez egy relatív világ, és itt mindenki relatív tudás birtokában beszél. Ezért kellene egy olyan személytől tudást szereznünk, aki nincs ezen a relativitáson belül.
  • Pares
    Külömben vannak nem olyan régi felfedezések is. Pl.:

Vaskehely az oklahomai szénbányából
    1949. január 10-én Robert Nordling egy vaskehelyről készült fényképet küldött Frank L. Marshnak, a Michigan államban lévő Berrien Springs egyetemére, az Andrews University-be. Nordling azt írta: "Meglátogattam egy barátom múzeumát Észak-Missouriban. Az ő érdekességei között szerepelt az a vascsésze, amelyet a mellékelt fotón láthat."

Ebben a magánmúzeumban a vaskelyhet a következő, eskü alatt tett nyilatkozattal együtt állították ki, amelyet Frank J. Kenwood tett Sulphur Springsben, Arkansas államban, 1948. november 27-én: "Miközben az oklahomai Thomas városban a Municipal Electric Plantnél dolgoztam 1912-ben, egy jókora méretű szilárd széndarab került a kezembe, amely túl nagy volt ahhoz, hogy használni tudjam. Egy kőtörő kalapáccsal szétvertem. Ez a vaskehely esett ki a közepéből, otthagyva a lenyomatát a széndarabban. Jim Stall (a vállalat egyik alkalmazottja) tanúja volt a széntörésnek, és látta, amint a csésze kiesett. Kinyomoztam a szén forrását, és úgy találtam, hogy az oklahomai Wilburton bányáiból származik." Robert O. Fay, az Oklahomai Geológiai Szolgálat tagja szerint a wilburtoni szénbányából nyert szén 312 millió éves.

Vagy:

Egy cipőtalp Nevadából
    1922. október 8-án a New York Sunday American című lap American Weekly melléklete egy jelentőségteljes cikket hozott le, amely ezt a címet viselte: "A megkövesedett, 5 000 000 éves cipőtalp rejtélye". A cikk szerzője, Dr. W. H. Ballou azt írta: "Nemrégiben, miközben a nevadai kövületeket vizsgáltam, John T. Reid, a tekintélyes bányamérnök és geológus hirtelen megállt és kifejezetten megzavarodva és csodálkozva lefelé nézett egy kőre, ami a lába mellett feküdt. Oda, ahol a szikla egy darabján egy lenyomatot látott, ami úgy nézett ki, mint egy emberi lábnyom! [6.6 Ábra] A közeli vizsgálat azt mutatta, hogy ez nem egy meztelen lábnak a lenyomata, hanem láthatóan egy megkövesült cipőtalp. Az első része hiányzott, de legalább a kétharmadának megvolt a rajzolata, és e körvonal mellett jól kirajzolódóan cérnavarrás futott, amely láthatólag összetartotta a talpat a felsőrésszel. Továbbá egy másik varrásvonal is volt rajta, valamint középen, ahol a lábnak kellett nyugodnia - hogy a tárgy tényleg egy cipőtalp legyen -, egy bemélyedés volt, pontosan úgy, mint amikor az ember sarokcsontja dörzsöli és elkoptatja a cipőtalp anyagát. Így egy olyan kövületet találtunk, ami a tudomány elsőszámú rejtélye. A kő, amiben megtalálták, legalább 5 000 000 éves...
    ...Hozzátehetem, hogy legalább két geológus (akiknek a neve egy napon majd napvilágra kerül) beismerte, hogy a cipőtalp valódi fosszilizáció egy triászkori kőben." A triászkori követ, amely ezt a megkövült cipőtalpat hordozza, jelenleg jóval több mint ötmillió évesnek tartják. A triászkort ma általában 213-248 millió évvel ezelőttre datálják."

Még egy:

Fémcsövek franciaországi mészkőben
    Y. Druet és H. Salfati 1968-ban bejelentették, hogy félig ovális fémcsöveket fedeztek fel, amelyek azonos formájúak, de különböző méretűek. Ezeket krétakori mészkőben találták (6.7 Ábra). Forrásunk William R. Corliss műve, az Ősi ember: a rejtélyes tárgyak kézikönyve (Ancient Man: A Handbook of Puzzling Artifacts). A leletadó mészkőréteget egy kőbányában tárták fel Saint-Jean de Livetben, Franciaországban, és legalább hatvanöt millió évesre becsülik. Alapos mérlegelés és néhány más feltételezés elvetése után Druet és Salfati arra a következtetésre jutottak, hogy hatvanöt millió évvel ezelőtt intelligens lények éltek.

Mivel több információra vágytunk, írtunk a Caen Egyetem geomorfológiai laboratóriumának, ahová Druet és Salfati jelentésszerűen átadták mintadarabjaikat, de nem kaptunk választ. Kérjük az olvasókat, hogy - amennyiben rendelkeznek ilyennel - hozzanak tudtunkra bármilyen információt ezzel az esettel vagy hasonló esetekkel kapcsolatban, hogy belefoglalhassuk könyvünk későbbi kiadásaiba!

És végül az afrikai golyók, amelyekre az egyik hsz.-emben céloztam:

Vésett gömbök Dél-Afrikából
    Az elmúlt néhány évtized során dél-afrikai bányászok sok száz fémgömböt találtak, amelyek közül legalább egynek három párhuzamos véset fut körbe az oldalán (6.9 ábra). J. Jimson cikke szerint a gömbök két csoportra oszthatók: "az egyik szilárd kékes fém, fehér pettyekkel, a másik típus pedig egy üreges gömb, fehér, szivacsos középső résszel." Roelf Marx, a klerksdorpi múzeum kurátora Dél-Afrikában, ahol néhány gömböt tárolnak, azt mondta: "Ezek a gömbök igazi rejtélyek. Úgy tűnik, mintha ember készítette volna őket, ugyanakkor azonban a földtörténet azon időszakában, amikor nyugovóra tértek e sziklában, még nem létezett értelmes élet. Ilyet még sohasem láttam."

Írtunk Roelf Marxnak a gömbökkel kapcsolatos további tájékoztatásért. Levélben válaszolt 1984. szeptember 12-én. "Semmi tudományos anyag nem jelent meg a gömbökről, a tények azonban a következők: pirofillitben találták, amelyet Nyugat-Transvaalban, Ottosdal városa mellett bányásznak. A pirofillit egy elég puha másodlagos ásvány, csupán a hármas szintet éri el a Mohs-skálán, és 2,8 milliárd évvel ezelőtt üledékképződés eredményeként jött létre. Másrészt a gömbök, amelyeknek a szerkezete belül szálas, és egy héj veszi körbe őket, nagyon kemények - még acéllal sem lehet őket megkarcolni." A Mohs keménységi skála Friedrich Mohsról kapta a nevét, aki tíz ásványt választott ki viszonyítási pontokként a keménység jelzésére, amelyek közül a zsírkő a legpuhább (1), a gyémánt pedig a legkeményebb (10).

Hozzánk írt levelében Marx azt is említette, hogy A. Bisschoff, a Potchefstroom Egyetem geológia-professzora azt mondta neki, hogy a gömböket összekeményedett limonit alkotja. A limonit egy fajta vasérc. Az összekeményedett limonit egy tömör, kerek kőtömeg, amelyet egy középpont körüli cementálódás alakít ki.

Azzal a hipotézissel, hogy a tárgyak összekeményedett limonitok lennének, egyetlen probléma van: a keménységük. Ahogy fentebb említettük, a fémgömböket még acélheggyel sem lehet megkarcolni, ami az jelzi, hogy különlegesen kemények. Az ásványok általános leírása szerint a limonit csupán 4-től 5,5-ig jelentkezik a Mohs-skálán, ami egy viszonylag alacsony keménységi szintre utal. Továbbá a összekeményedett limonitok általában csoportokban jelennek meg, összetapadt szappanbuborék-halmazhoz hasonlóan. Úgy tűnik, normál esetben soha nem jelentkeznek egymástól elkülönülten, teljes gömbként, ami a kérdéses tárgyak esetében látható. Ezen kívül általában nem párhuzamos vésetekkel az oldalukon jelennek meg.

Témánk szempontjából az a gömb érdekel bennünket a legjobban, amelynek egyenlítői részén három párhuzamos véset fut körbe. Még ha el is fogadnánk, hogy ez a gömb egy összekeményedett limonit, akkor is tekintetbe kellene vennünk a három párhuzamos vésetet. Elfogadható természetes magyarázat hiányában a bizonyíték talány marad, nyitvahagyva azt a lehetőséget, hogy a dél-afrikai, 2,8 milliárd éves ásványi üledékben talált vésett gömböket értelmes lények készítették.

Nem is mondok semmit, nézzétek a dátumokat... nameg a minimálisra becsült koraikat a leleteknek...
  • Pares
    Epikurosz, ilyenkor azt szoktam modnani, hogy nézz utánna a Mahábharátának, vagy vmelyik Óind szanszkrit iratnak.

Óké, nem volt fejlett civilizáció, de akkor miért irnak benne földkörüli pályán lévő várakról meg városokról, nameg repülőgépekről, amiket az istenek és emberek egyaránt készitettek? Csomó ilyen dolog van, és szerintem a jelenleg tanitott ókor előtti időszak még közel sem igaz. Ebben teljesen biztos vagyok.

Azt pl. ki hiszi el a tisztelt régészeknek, hogy az aztékok által megtalált nap és holdpiramist az állitólagosan éppen a kőkorszakból kijött ember épitette, ráadásul az összes piramis egy, a naprendszerben található bolygót jelöli.

Azt se értem, miért kellett volna egy Ősi szuper-fejlett civilizációnak feltétlenül szenet vagy akár melyik más vagy kőolajat bányásznia? Mivan, ha egy teljesen más irányba fejlődtek. Vagy egyáltalán miért kellett volna elfogynia a szénnek meg a kőolajnak pl.? Lehet, hogy egykor sokkkkal több volt belőle, vagy amint modtam, nem is használták.

Vagy pl. a 15. sz.-ban a hajós térképek, amiken az antarktisz JÉG NÉLKÜL található, vagy amelyeken jóval felfedezése előtt amerika nyugati és keleti partjai is be vannak jelölve.

Feltételezések szerint ez a szupercivilizáció Atlantisz lehetett, de van még csomó része a földnek, amely már rég elmerült, pl.: Lemúria vagy a Csendes-ócean közepén egykor elterülő feldrész...

Külömben meg ezt a szuperfejlett civilizációt ne Kr.e. pár ezer évre tegyétek. Sokkal hamarabbra. Szerintem az a világmértű ekokatasztrófa tett be nekik, amit ma Vízözön néven ismerünk pl.: a bibiliából, vagy sok más ősi könyvből...
  • Epikurosz
    Jól látom, hogy az összes „lelet” 19. századi? Amikor a régészeti kutatásokat elég lazán kezelték, és rengeteg volt a hamisítási botrány. Ma is előfordulnak.

Amúgy nem kellene átsiklani az alább betett érvem felett: egy fejlett civilizáció szerintem törvényszerűen átmegy az atomkorszakon, és a radioaktív hulladékokkal kezdeni kell valamit. A bátaapáti vagy bátaszéki atomtemetőt is több tízezer évre építik. Hun vannak az őskori fejlett civilizációk atomtemetői?

Oké, nem foglalkoztak az atommal, de szenet, kőolajat, gázt csak égettek. Ehhez képest jó sok ilyen ásványi kincset benne hagytak a földben, hogy még ma is bányásszuk őket...

Milljószor leírtam: nincs „tökéletes bűntény”, minden civilizáció nyomokat hagy maga után. A kontinensek vándorlása, a tektonikus mozgások, és az ezzel járó vulkáni tevékenység, földrengések, árvizek stb. sok minden eltörölnek, az nem vitás, de árulkodó nyomok úgyis maradtak volna. Ha nem egyéb, hát egy Földről fellőtt űrállomás a Holdon, vagy a Marson.

Következtetés:
    Az őskori emberi civilizációk nem voltak olyan primitívek, mint egyes hiányos tudású embertársaink hiszik, a kor színvonalának megfelelő kifinomult cuccokat készítettek már sok ezer évvel ezelőtt is, de nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy mai fogalmaink szerinti fejlett műszaki civilizáció itt a Földön előttünk nem létezett.
  • Pares
    Nem az ujkroiakra gondoltam, hanem az olyan állok koponyáira, amelyek több száz ezer vagy több millió évvel ezelőtt haltak meg.
  • Pares
    Nem, nem Daniken, és nem, nem is egy youtube videóból szedem. Pár éve olvastam egy könyvet, bár az már inkább lexikon volt, ott irtak ezekről a leletekről, de igazán csak akkor figyeltem fel rájuk, amikor a Discoveryn meg a Historyn is szó esett róluk. It egy link pár ilyen érdekes dologról, kicsit lejjebb olvashattok róluk: LINK Ajánlom a szkeptikusok figyelmébe, akiknek mindenre van "ésszerű magyarázatuk"...
  • dondore
    Olvasd el ezt. :)
  • Tetsuo
    az oskorbol azert erdekesebb. nemtom honnan veszi ezt Pares, remelem nem az ufomagazin 4673. szamaval jon mint bizonyitek..
  • kukacos
    Nem tudom, miről beszélsz, de olyan koponyákat, amiken lyuk van és ezt ólom (vagy egyéb) golyók csinálták, elég sokat lehet találni az újkori történelemből is :D
  • Epikurosz
    Sőt, Bátaszéken nem is kell építeni sok miriádért, csak újból be kell üzemelni a paleócivilek atomtemetőit.
  • Pares
    Én arra vagyok kiváncsi, mikor fognak arról irni, hogy pár éve a több millió éves szénben fűzött nyakláncot találtak, vagy hogy az afrikai aranybánák mélén tökéletes gömb alakú kis ólomgömböket találtak, ráadásul vannak olyan marha koponya leletek, amelyeket több száz ezer évre datálnak, és mindegyiknek a homlokán egy luk van, több mint valszinű, hogy ezek az ólom vagy milyen golyók csinálták... de van még rengeteg ilyen...
  • Mardel
    Tyű!

Kínában is vannak..
  • Ren
    Így van, sehol nem írják hogy ezeket a lyukakat nem a haláluk után vágták a koponyákba. Másrészről az ominózus mondat mindkét része a levágott fejekre vonatkozik, tehát: "[the] severed "offering heads ... have circular holes cut into the forehead" és "[the] severed "offering heads ... were perfectly prepared from an anatomical point of view". A második tagmondat nem ez első részben szereplő lyukakra vonatkozik, hanem a koponyákra általánosságban
  • Epikurosz
    Nem forrás, logika.
  • FlyingV
    szokd meg :)
  • L3zl13
    Levágott áldozati fejekről van szó a szövegben. Nem tudom ebből a szövegből, hogyan lehetne arra következtetni, hogy éltek még a műtét után.

Persze, tudunk olyan "műtétekről", akár az őskorból is, amikor meglékelték a koponyát, és az áldozat életben maradt, de a konkrét esetben nem tudom erről van-e szó. Legalábbis az eredeti szövegben ennek nem találtam nyomát.
  • L3zl13
    Igen. Rossz az eredeti. Ellenben a te forrásoddal...
  • Epikurosz
    Rossz az eredeti. Mértanilag tökéletes körről van ott szó.
  • xen
    én úgy fordítanám, hogy :
    Kör alakú lyukakat vájtak a homlokon amit anatómiai szempontból tökéletesen kiviteleztek.

Hát ezt nagyon másképp nem lehet fordítani, de a lényeg az, hogy azért kivitelezték tökéletesen, mert nem halt bele a páciens egyrészt, valamint a lyuk technológiai kivitelezése a mai szemmel is tökéletesnek mondható volt.

Valóban nehéz visszaadni az értelmét, de ezért is szép szakma a tolmácskodás meg a szakfordítás.
  • Adenoma
    és ezt honnan vetted? megvan a forrás?

"They have circular holes cut into the forehead and were perfectly prepared from an anatomical point of view," Drusini said. "
  • Szefmester
    de itt épp az volt az impozáns hogy életben maradt.. és volt olyan hogy a 3.után is éslt még.. nekiállt gyógyulni a csont..
  • Ren
    Ha már nem veszik a fáradtságot hogy esetleg több forrás alapján egy rendes cikket írjanak, akkor esetleg a fordításra kéne legalább minimálisan odafigyelni.
    "áldozati bemutató fej" helyett bőven elég lett volna az "áldozati fej" pl. (offering heads) valamint az eredeti szövegből kiderül, hogy az anatómiai pontosság nem a lyukakra vonatkozik, hanem a fejek preparálására ha jól értem.
  • newil
    Erre várok én is már mióta...
  • Scamp
    Kíváncsi vagyok mikor találnak egy hatalmas köralakú szerkezetet ami ismeretlen anyagból készült és furcsa jelek vannak rajta
  • moikboy
    Impozáns és "anatómiailag helyes" lyukat vágni azért nem akkora teljesítmény, ha nem kell életben maradnia a páciensnek - akkor meg főleg, ha már elötte kinyuvadt.
  • NEXUS6
    Ja meg az Uncharted c játék is valami hasonló volt.;)))
  • brueni
    inkább szimmetrikusan elhelyezve, vagy. pl kutacsok találkozási pontjában.

de hát ugye az sg fordítási tudása...

... na az a szánalmas...
  • tunyo902
    Szerintem meg rohadt érdekes!
  • PainKiller69
    szánalmas...
  • dronkZero
    "Kör alakú lyukakat vájtak a homlokukba, anatómiai szempontból tökéletesen elkészítve"

Hogyan lehet anatómiailag pontos egy lyuk a homlokon? :D :P
  • Picizöldfül
    Hmm..mintha egy film is így kezdődött volna..