A nagyvállalatok a kreativitás urai
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Na ezt komolyan elmagyaráztam... ideje hideg vizzel mosdani, reggel van :)
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ez kb. azért van mert a tulajdon alapdefiniciója nem világos, hogy miért létezik tulajdon és mi a tulajdon. Röviden a tulajdon azért létezik, mert egy darab földet vagy egy botot nem használhatott két ember egyszerre a túlélése érdekében. A gazdaság a tulajdonról szól. Ha valamit másolni lehet számtalanszor gyakorlatilag ö költségel akkor az nem lehet tulajdon. Ha valamit két ember használhat konfliktus nélkül egy idõben akkor azt nem lehet lopni, amit nem lehet lopni az nem tulajdon. Persze a tudásért is lehet cserébe kérni valamit éppen úgy mint pl. a munkáért ami szintén nem tulajdon, de nem lehet lopni és nem tulajdon. A másik probléma, hogy feltételezett és még ettõl is roszabb a jövõbõl való feltételezett értékeket tulajdonítanak neki mintha az valami garantált tény lenne, és ha az lenne akkor sem lehet a jövõbõl értéket hozni a jelenbe.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Szellemi tulajdon? brrr még kiejteni is nonszensz.
Hogy lehetne birtokolni a tudást. Nevetséges! Csak visszatartani lehet maximum, az meg etikátlan.
Ha tudod, hogy a szomszédod adót csal, te bûncselekményt követsz el azzal hogy nem közlöd a hatóságokkal, de ha egy állami gyógyszerkutató intézet, felfedez egy gyógyszer (az én pénzembõl) és eladja egy gyógyszergyárnak, az meg 100x drágábban adja el nekem, mert "ki kell fizetni a kutatási költségeit is", az etikus, és azt csinál vele amit akar, mert "levédette" vagy megvette a licencét, ezért akár jogosan hagyhat megdögölni is.
Nem ironikus?
Hogy lehetne birtokolni a tudást. Nevetséges! Csak visszatartani lehet maximum, az meg etikátlan.
Ha tudod, hogy a szomszédod adót csal, te bûncselekményt követsz el azzal hogy nem közlöd a hatóságokkal, de ha egy állami gyógyszerkutató intézet, felfedez egy gyógyszer (az én pénzembõl) és eladja egy gyógyszergyárnak, az meg 100x drágábban adja el nekem, mert "ki kell fizetni a kutatási költségeit is", az etikus, és azt csinál vele amit akar, mert "levédette" vagy megvette a licencét, ezért akár jogosan hagyhat megdögölni is.
Nem ironikus?
Pontosan errõl van szó.
A mai világban tûrhetetlen, hogy kizárólag nagy cégek uralják az innovációt, mert aki az innovációt uralja, az irányítja is, aki egy a tudásra épülõ dolgot, amitõl a tudás függ, uralni képes, az egy utal a tudást is birtokolja. A birtoklás, pedig azt jelenti, hogy azt teszek a birtokom tárgyával, amit akarok. Ha valaki azt alítja ma, hogy „ez az ember itt a birtokom”, azt a világ legtöbb országában minimum diliházba zárják. Ugyan ennek kellene igaznak lennie a tudásra és vele együtt az információra. (A tudáshoz, szorosan és elválaszthatatlanul hozzátartozik a kultúra is.) Nevetséges hogy csak a profit miatt a már megszerzett tudásunkkal nem tudjuk jobbá tenni a jövõnket, mert a rengeteg licenc meg levédetett tudás egyszerûen megakadályoz bennünket abban, hogy maximálisan kihasználjuk a képességeinket.
Képzeljétek el, ha az elsõ õsember, aki felfedezte a tûzgyújtás fortéját, levédette volna a dolgot, vagy Archimédesz magas jogdíjat kért volna a mûvei után, és most az a könyv, amiben az õ által leírtak vannak, megfizethetetlen lenne az átlagembereknek a jogdíjak miatt. A tudás terjedését nem szabadna akadályozni, mert ez juttatott el idáig bennünket és csak ez menthet meg bennünket egy evolúciós zsákutcától.
A mai világban tûrhetetlen, hogy kizárólag nagy cégek uralják az innovációt, mert aki az innovációt uralja, az irányítja is, aki egy a tudásra épülõ dolgot, amitõl a tudás függ, uralni képes, az egy utal a tudást is birtokolja. A birtoklás, pedig azt jelenti, hogy azt teszek a birtokom tárgyával, amit akarok. Ha valaki azt alítja ma, hogy „ez az ember itt a birtokom”, azt a világ legtöbb országában minimum diliházba zárják. Ugyan ennek kellene igaznak lennie a tudásra és vele együtt az információra. (A tudáshoz, szorosan és elválaszthatatlanul hozzátartozik a kultúra is.) Nevetséges hogy csak a profit miatt a már megszerzett tudásunkkal nem tudjuk jobbá tenni a jövõnket, mert a rengeteg licenc meg levédetett tudás egyszerûen megakadályoz bennünket abban, hogy maximálisan kihasználjuk a képességeinket.
Képzeljétek el, ha az elsõ õsember, aki felfedezte a tûzgyújtás fortéját, levédette volna a dolgot, vagy Archimédesz magas jogdíjat kért volna a mûvei után, és most az a könyv, amiben az õ által leírtak vannak, megfizethetetlen lenne az átlagembereknek a jogdíjak miatt. A tudás terjedését nem szabadna akadályozni, mert ez juttatott el idáig bennünket és csak ez menthet meg bennünket egy evolúciós zsákutcától.
logikailag leirhatnad pontosan, majd mi osszedobunk ra 1 algoritmust. ;)
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
ez a szuper videótömörítõ program lesz? vagy miez?
Nem dõlt be.
Csak az van hogy teljes egyedül kell rajta dolgoznom.
Nem akadt senki aki betársult volna ebbe.
Szóval tök egyedül kell megcsinálnom mindent.
De jó hír,hogy már tényleg a végén vagyok.
Már csak egy olyan problémát kell megoldanom ami megoldható, logikailag.
Vagy egy algoritmussal csinálom meg, vagy próbálgatós módszerrel
Egy olyan táblát kell optimalizálnom aminek a legoptimálisabbak az elemei.
A kombinációs lehetõségek meg olyan nagyok hogy a most leggyorsabb procival is ha egyesével próbálgatom a kombinációkat , akkor is több száz ezer évbe telne megtalálni a legoptimálisabb elrendezést.
Gyakorlatilag olyat képzelj el mint a lottó, ahol több mint 5 ezer rubrika, van és nincs megszabva hogy hányat lehet beikszelni, mindegyik két állapotban lehet, vagy beikszelve, vagy üresen.
És ha elkezdesz számolni 5000 ilyen négyzettel, az nem gyerekjáték, fõleg ha minden egyes kombinációt kipróbálsz, leellenõrzöd hogy milyen optimális, majd a végén elõáll a legjobb ellrendezés.
Csak az van hogy teljes egyedül kell rajta dolgoznom.
Nem akadt senki aki betársult volna ebbe.
Szóval tök egyedül kell megcsinálnom mindent.
De jó hír,hogy már tényleg a végén vagyok.
Már csak egy olyan problémát kell megoldanom ami megoldható, logikailag.
Vagy egy algoritmussal csinálom meg, vagy próbálgatós módszerrel
Egy olyan táblát kell optimalizálnom aminek a legoptimálisabbak az elemei.
A kombinációs lehetõségek meg olyan nagyok hogy a most leggyorsabb procival is ha egyesével próbálgatom a kombinációkat , akkor is több száz ezer évbe telne megtalálni a legoptimálisabb elrendezést.
Gyakorlatilag olyat képzelj el mint a lottó, ahol több mint 5 ezer rubrika, van és nincs megszabva hogy hányat lehet beikszelni, mindegyik két állapotban lehet, vagy beikszelve, vagy üresen.
És ha elkezdesz számolni 5000 ilyen négyzettel, az nem gyerekjáték, fõleg ha minden egyes kombinációt kipróbálsz, leellenõrzöd hogy milyen optimális, majd a végén elõáll a legjobb ellrendezés.
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
> Tetszik a gondolatsor, bár ha a realitásokat nézzük, egy naiv utópiának hat.
Mi a "realitas"? Eppen arrol szol a cikk, hogy az ami korulottunk van nem egy allapot, hanem folyamat.
Mi a "realitas"? Eppen arrol szol a cikk, hogy az ami korulottunk van nem egy allapot, hanem folyamat.
jaj már azt hittem, hogy ez a projekt bedõlt.
De ha nem az is jó, fõleg, ha majd látunk is valamit belõle..
De ha nem az is jó, fõleg, ha majd látunk is valamit belõle..
https://twitter.com/foodlfg
Tetszik a gondolatsor, bár ha a realitásokat nézzük, egy naiv utópiának hat.
Ha úgy vesszük én benszülött vagyok.
Internetes benszülött, ha azt nézzük hogy mostanában állandóan on-line vagyok.
Dolgozok a food-lfg rendszeren. :)
Internetes benszülött, ha azt nézzük hogy mostanában állandóan on-line vagyok.
Dolgozok a food-lfg rendszeren. :)
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
Az a helyzet, hogy az interneten már egyre erõsebben kezd kialakulni egy újfajta törzsi társadalom, ami azonban egyelõre nincs igazán (fõleg jogilag) átültetve a virtualitásból a valóságba.
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Jó kis cikk
Ezek után már csak ezt a hírt kell elolvasni:
http://www.sg.hu/cikk.php?cid=62596
Ezek után már csak ezt a hírt kell elolvasni:
http://www.sg.hu/cikk.php?cid=62596
https://twitter.com/foodlfg
← ElőzőOldal 2 / 2