• BlackRose
    #24
    :) Te olvastad a Tőkét vagy csak mások véleményét? A Tőkében Marx először is elnevezi az akkori jelenlegi rendszert kapitalizmusnak (előtte ez a szó nem létezett), az a rendszer valójában egy feudalizmus és merkantializmus keverékéből való kiút volt a szabadság felé. Minden olyan dolgot amelyet még nem hevert ki a feudalizmus és merkantilizmusból Marx annak a kornak a számlájára irta (amit kapitaliymusnak nevezett). A világ persze ezt az elnevezést elfogadta a magánkézben levő termelőeszközökre (tőke) és mai napig is igy használja mert ez volt az amit Marx mondott. Különben mnden munkamegosztás a világon "kapitalizmuson" alapszik, tőke vagyis termelőeszközök nélkül lehetetlenség. A kommunizmus/szocializmus a tőkét az állam kezébe, a kapitaliymus pedig magánszemélyek kezébe teszi. Ennyi a különbség. Különben ez egy komplex téma és nem érdemes most itt hülyeségeket irni néhány sorban. Akit érdekel elolvashatja könyvek százában, mi a fenének irjam én most itt le azt amit sokkal komolyabb szinten meglehet ma már ingyen is találni minden könyvtárban és a neten.

    Rigidus... Ha 2% olvasod a hozzászólásaimnak az SG-n akkor tudod, hogy ebben a témában agyon-olvasott ember vagyok. A "Tőkét" nem, hogy olvastam tanulmányoztam is évekig, és mások tollából is olvastam néhány kritikát. És nem csak a tőkét hanem kb. minden közgadasági könyvet amely valamit jelent, ideológiától függetlenül.

    Vadkapitalizmus nem létezik, az amit tévesen annak neveznek az a feudalista-merkantilista világból való kimászásnak a kezdetleges része volt, sokkal jobb mint a feudalizmus de még nem szabadkapitalizmus.