185
  • dez
    (Vagy ezt ne vegyék észre túl sokan.)
  • dez
    Na igen... Túlzottan ne előzzük meg a korunkat. :)
  • dez
    Csak az a baj, hogy bizonyos államok akkor akarták ezt beleprogramozni az emberekbe, amikor már igencsak idejétmulttá vált, a XX.sz.-ban. :)
  • dez
    Nem azért, de az szinte csak véletlen volt, hogy éppen a CERN-ben dolgozott, amikor elkezdte megalkozni a WWW alapprotokolljait. A W3C-t pl. már a MIT-en alapította. (Egyébként egy igazán jó programozó optimálisabban is meg tudta volna csinálni ezeket.) Amúgy persze nyilván igazad van, az alapkutatások fontosak.
  • drfaust
    Csaó!
    Én nem vagyok fizikus ezért a fizika olvasmányos részével szoktam foglalkozni. Ha jól emlékszem szimulálni akarják majd az LHC-ben az ősrobbanás utáni pármásodperces állapotokat és egzotikus részecskéket akarnak előállítani! Na már most ha józan paraszti ésszel belegondolok, akkor nem lesz ez egy kicsit veszélyes, hogy olyan részecskéket engedünk be a mai fizikai valóságunkba amik már nagyon régen átalakultak mássá? Lehet, hogy hülye kérdés, de engem egy kicsit emlékezett a Jurassik parkra a dolog. Az embereknek van egy rossz tulajdonságuk ha vérszemet kapnak akkor a dárdából egyből sugárágyút akarnak csinálni, és elsiklanak a kockázati tényezők fellett!
  • bvalek2
    Erősen specializált területről van szó, és vedd hozzá, hogy a fizikusok nem sebészek, nem azonnali problémafelmérésre és megoldásra képezték ki őket (minket). Modellalkotásban ők a legjobbak, de hozzászoktak hogy van idő bőven. Ezt a kettőt figyelembe véve, amennyire ismerem őket kb. 1% tudna döntést hozni 1 héten belül egy ilyen elemzés alapján, de ne legyen igazam. Ettől még persze kiváló tudósaink vannak, csak az utánpótlás siralmas (kevesen vagyunk, meg aki végez, az se egy zseni... sajna én sem erősítem a mezőnyt ez ügyben be kell hogy valljam).
  • bvalek2
    Nem vitatom hogy racionális vagy, de amit írtál az trollkodás. Súlyosbító tényező, hogy fogalmad sincs miért

Tiszta egyház: "Fúúj, lámpája van, az ördög műve!! Rohadt eretnek!!"...

Senkiben sem kezd üvölteni a 6.-os kisiskolás, hogy nem egészen van ez összhangban azzal, amit töriórán tanult? Vagy csak én nem aludtam a padban aznap?
  • NEXUS6
    Én alapvetően nem vitatom az alapkutatás szükségességéről szóló gondolataidat. A gond ott van, hogy a tranzisztor, dioda kifejlesztése nem azonos nagyságrendű ahhoz képest amit az LHC képvisel. Az olyan dolgok mint a GPS kifejlesztése pedig nem alapkutatás, hanem technológiai fejlesztés kérdése, más pénzek más módszer, más szervezet.

Sokkal inkább olyan veszélyt látok, hogy az emberek agyába belenyomták, hogy manapság már mindent tudunk kb 100 000 000 $-os szintig bezárólag (mert kb így van meghatározva a dolog és nem tudományosan!!!!), aki alapkutatást akar csinálni, annak csatlakoznia kell egy ilyen nagy és látványos projekthez és a hozzá tartozó több ezer fős intézményhez.

Had hozzak egy jól ismertnek vélt példát: Fleischmann és Pons esetét. A dolog nem azért lett akkora botrány, mert nem tudták eldönteni, hogy igazuk volt vagy nem. Hanem mert kémikusként belehugyoztak a szenteltviztartóba, bemerészkedtek a milliárd dolláros megagépezetek szentélyébe az 50 dolláros kütyüjükkel. És a hivatalos álláspont szerint 50 dolláros kütyükre épülő technológiával nem lehet energiát termelni, autót működtetni, ház energia ellátását biztosítani. Nem függetlenítheted magad, sem a tudományos sem az állami/korporatív kontrol alatt álló szervezetektől. Tessék tudomásul venni!;)
  • NEXUS6
    Nem vagyok egy megveszekedett marxista, de be kell vallani, társadalomtudományi szempontból a XIX. szd-ban marx tudományos szempontból tényleg a csúcs volt! Kb mintha ma lenne egy technokrata, a káoszelméletet, a modern közgazdaságtant, az ökológia és a humánetológia újabb eredményei is figyelembe vevő, aktívan társadalomjobbító egységes elméletre épülő világmozgalom.

Ehhez képest nagy összeesküvéselméletesdi nagy zéróság van!
  • kow83
    Minden kételkedőnek, akik nem értik, hogy mire jó mindez.

Megállapításotok, hogy mire kellett ennyi pénzt "kidobni" érthető és jogos, hiszen nem értitek mire lehet használni az eredményeket.

Kicsit visszatolatva az időben amikor -relatíve- hasonló összegeket kölöttek alapkutatásokra, lett pár hasznos eredmény: tranzisztor, dióda, mikrochipek, majd az egész elekronikai ipar fejlődése. Műholdak, GPS, időjárás előrejelzés... stb.

Az alapkutatás lényege, hogy nincs közvetlen anyagi vagy gyakorlati haszna, csak azért kutatjuk, hogy megértsük hogy működik a világ. Kicsit olan, mint a LEGO: ha szétszeded, tudsz építeni mást belőle.
    Az ugy mindenki tudta, hogy a WWW-t a CERN-ben fejlesztette ki egy tudós, Tim Berners Lee? Minden alapkutatás évek múlva "fejti ki" a hatását. Ki tudja, hogy egy LHC-s kutatás egyik elhanyagolt eredményére nem mondja majd egy tudós azt 2020-ban, hogy "Áhá, ez az apróság hiányzott az ingyen energiatermeléshez".

Én jártam az LHC-ben és láttam a detektorokat, az alagutat, midnent. Beszéltem fizikusokkal, akik megnyugtattak mindenkit, hogy ha létre is jönnek (mikroszkópikus) fekete lyukak, akkor azok AZONNAL elpárolognak.

© loky, örülök, hogy tetszett a bejegyzésem.
  • NEXUS6
    Off: Külpolitikát tekíntve Clinton átlagos elnök volt, csinált 1-2 háborút. Pl ott van ugye Koszovó is ugye. Valahogy marhára nem hisznek abban az amcsik, ami Lengyelországnál, Cseheknél, vagy nálunk, de ami Szaddamnál is sokáig bejött. Kis pénz, kis mézesmadzag és a legkeményebb diktatúra is azt csinálja, amit ők akarnak. Nekik vallahogy mindíg kell egy háború.
    Másrészt amit a Bushpapa elszórt pénzt a szélbe Clinton annak 10X-esét begyűjtötte. Akkor volt a dotcom forradalom meg ilyenek.
    Bush egy csapásra végetvetett annak az elgondolásnak, hogy a XXI. szd a vízöntő korszaka lesz! OK 0911 nagyon dúrva támadás volt, de azzal a hisztériával amit az amcsi vezetés keltett, kapásból padlóra küldte a légiközlekedést. Aztán a nemzetközi jogilag értelmezhetetlen terrosistázásával kicsinálta azt a bizalmi légkört, ami a XX. szd végi világpolitikát jellemezte, és ami az üzletnek azért alapja lenne. Ha a Kínaiak nem xarnának az egészre, ma a fejlett civilizációnak már annyi lenne!!!!!
    Ja és persze Bush bebizonyította azt is, amit csak néhány szélsőséges mert hangoztatni, hogy Amerika katonailag és gazdaságilag egy agyaglábú óriás! Ehhez képest Clinton a valamit visza víz szerű abszolút nem látványos politikájával sajna fényévekkel megelőzi azt ami most van. Persze nem biztos, hogy az ami most van azt nem azok találták ki, akik Clintont is támogatták!!!???

On: Hát igen az internetnek hála az emberek sokkal több mindenről gondolják, hogy értenek, és ráadásul a média alaptulajdonságának mondható hisztéria hullámok ciklusideje is jelentősen lerövidült. 15 éve a 10X nagyobbat is lexarta mindenki, de manapság az összeesküvés elmélet, meg a katasztrófavárás a divat, jobban mint bármikor szal ehhez képest egy lepkepuki miatt is mindenki idejét érzi egy kis pániknak. Káoszelmélet rulez, nem igaz?;)))) Hiszen ha Malajziában egy gyerek valami influenzához hasonló betegségtől belázasodik attól összeomolhat az egész civilizáció. Be van bizonyítvva!!!;)
  • dez
    "A marxizmus egész mást mond, jobb lenne kicsit utánaolvasni... "

Á, tényleg, a marxizmusnak semmi köze a racionalizmushoz (és emellett a materializmushoz)...
  • dez
    Willcox a klasszikus fizika feltétlen híve, mivel képtelen abból kiszakadva gondolkodni. De a nyilvánvaló korlátait, és nem egyezését a valósággal már nem ismeri, érti.
  • Chocho
    Kis off: Clintont nagyon túlértékelik, mint jó politikust. Azt is csak azért mondta, hogy szimpatikus legyen. Egy kis utánaolvasással hamar rá lehet jönni, hogy szimplán azért volt "jó" a posztjában, mert az alatt a 8 év alatt semmi igazi botrány nem volt az államokban (nem, a nőcskéje nem ide tartozik, az bulvár). Ha nem lett volna Irak és 9/11, Bush-ra is mondanánk, hogy jó elnök volt...

on: Azért valahol ironikus, hogy az amcsiknál nem lett volna para a 10x ilyen nagy teljesítmény. Akkor nem lett volna pattogás? Vagy csak szimplán az információs társadalom fejletlensége miatt minden visszhang nélkül belevághattak volna? :)
  • NEXUS6
    Hát kb. Eredetileg arról volt szó 1987-ben hogy kb 4 mrd-ből kijön. '93-ban asszem 12 mrd-nál tartottak és még nem volt vége. Ráadásul a Szovjetunió is összeomlott, szal nem volt kivel versenyezni, a republikánusok meg szokás szerint éppen rekordnagyságú költségvetési hiányt hoztak össze. Pont Clinton, mint szenátor, vagy kormányzó volt aki azzal próbált érvelni a kongresszus elött, hogy a törléssel gyak beismerik, hogy Amerika elvesztette a tudományban betöltött vezető szerepét. Azért gáz, hogy rá kb 15 évvel egy 1/10 képességű gyorsítóval Európa az űberszuper tud lenni.

Persze mondjuk miután Clinton elnök lett rá egy évvel valahogy még sem jutott eszébe feléleszteni a programot.
  • Chocho
    Ja, biztos kellett nekik a zsé a háborúra. Az ugye drága...
  • NEXUS6
    Kis történeti érdekesség, hogy az amcsik Texasban elkezdték építeni 1991-ben az SSC-t, ami kb 10X ekkora ütközési energiát biztosított volna, a mérete is látványosan nagyobb lett volna mint az LHC-nek. A projektet pénzügyi okokra hivatkozva 1993-ban abahagyták.

Szal akkor lehet összeesküvéselméletet gyártani, meg elgondolkodni a tudomány töretlen és hatalmas léptekkel történő fejlődésén.
    Másrészt lehet hogy ezzel kaptunk 20 évet még a létezésre!;D
  • kukacos
    Csak Magyarországon úgy 5-6 ezer embernek lehet fizikus diplomája, ennek mondjuk úgy negyede tudna rendesen értékelni egy LHC-s kockázatelemzést. Szorozd fel a világ népességével, akár Afrikát kivéve.
  • darkhill
    Nem tom feltünt e de nem gondolom komolyan mivel én is tudom a középiskolás szókészletemmel h az sem profitáló egyrészt másrészt reagáltam valamire... de ha nekem minden fekete és fehér akkor egészségedre.
  • Chocho
    Miért lenne marxista dolog a racionalizmus? Nevetséges. A marxizmus egész mást mond, jobb lenne kicsit utánaolvasni... A véleményem az, hogy az emberek mindig féltek attól, amit nem értettek és ezt pont Te írtad alant: "Biztos hogy van 100000 ember aki megérti, hogy mi történik az LHC-ben? Attól tartok sokkal kevesebben vannak. Sőt, Feynman saját bevallása szerint nem ismert senkit, aki értette volna a kvantummechanikát." - azaz alig van, aki ezzel igazán tisztában van, és az fél, mert nem érti... Tipikus emberi reakció, a lélektan alapja...

Amúgy ami a fekete lyukak létezését illeti, a matematikai bizonyíték olyan erős, hogy már 100%-nak veszik. Arról nem is beszélve, hogy a galaxisokat összetartó erőt is egy középső oriás feketelyuknak tulajdonítják.

Akuma: Jó Neked, hogy Te lehetetlennek tartod. Alig várom, hogy nyilvánosságra hozd kutatási eredményeidet és letarold a világ vezető fizikusait. Hawking fejét úgyis unom már...

• bvalek2
    TÁTK-n nem ragadt rád semmi? vagy ott csak marxista hülyeségeket tanítanak?
  • bvalek2
    Emlékszem, ez a téma a francia fúziós erőmű, az ITER kapcsán is felmerült. Én nem a muzulmánoktól féltem az európai haladást, hanem maguktól az európaiaktól. Mostanában voltam huzamosabb ideig Németországban, és a bevándorolt törökök meglepően civilizáltak. Sőt, azt kell hogy mondjam, egyre inkább ők viszik a civilizációt a hátukon, miközben a németek teljesen elfordulnak tőle.

Ahogy épül le a természettudományos oktatás, lassan minden mérnök, professzor, szakember muzulmán származású. Ekőzben a német fiatalok már csak büfé-ruhatár szakokra mennek, kommunikáció, pszichológia, politológia, művészeti kar (kortárs "remekeket" látva nem sok eredménnyel). Ez egész Európára jellemző, a felvilágosodás és iparosodás korának vívmányai leépülnek.

A folyamat egyértelműen szándékos. Részben megértem azokat, akik kiagyalták őket, megpróbálják megakadályozni az újabb európai háborút azzal, hogy leépítik az itt élő nemzeteket. Másrészt veszélyesnek tartom. Megérjük még, hogy a maradék franciák népszavazáson megpróbálják megszüntetni az ITER-t, mert a "sátán temploma". Szegény tudósoknak Marokkóból kell majd támogatást kérniük a további működéshez.
  • bvalek2
    Biztos hogy van 100000 ember aki megérti, hogy mi történik az LHC-ben? Attól tartok sokkal kevesebben vannak. Sőt, Feynman saját bevallása szerint nem ismert senkit, aki értette volna a kvantummechanikát.

Jó kérdés hogy mit értett "értésen". Newton érvelése örök: azért igaz, mert működik. Annak idején ugyanis sokan kritizálták a gravitációs erő fogalmát, mert hogy azonnali távolhatással működik, ezt filozófiai okokból kifogásolták. Newton erre mondta, hogy lehet hogy nem szép, de működik, szóval tessék jobban mondani, ha tudnak. Azóta van einsteini közelhatós gravitációmodell (általános relativitáselmélet), szóval lehet hogy kvantummechanikában is csak a jobb modellre kell várni, és meg fogjuk "érteni".
  • bvalek2
    Tudomásom szerint az elektronnak nincs (nem ismert) belső szerkezete. Hol hallottál/olvastál erről az "állítólag" dologról?
  • bvalek2
    Miért, szerinted mi volt a cél? Volt cél egyáltalán?
  • Latya2
    Amikor az evolució létrehozta az embert nagyon túl lőtt a célon
  • kukacos
    Ja, hogy te el tudod dönteni, hogy mi a jó fizika és mi nem? A gravitáció kell? A Maxwell-egyenletek mehetnek? Az általános relativitás eddig nem sok gyakorlati hasznot hozott, szóval az kuka? Hogy döntöd el, hogy melyik fizika értelmetlen?
  • kukacos
    A Föld lapossága teljesen tiszteletreméltó elmélet volt akkoriban. Nem volt jobb. Amíg nincs jobb, addig azt fogadjuk el. A fekete lyuk ugyanez: nem tudunk jobbat jelenleg. De most folytatva analógiád, ezer évvel ezelőtt hogy hangozna a szöveged? "Figyu, honnan tudod, hogy a Föld lapos? És ha mondjuk banán alakú? Baromság az egész, kár ilyesmivel foglalkozni." Szerencsére ők nem így gondolták, hanem elindultak ellenőrizni, hogy lapos-e, és rájöttek, hogy gömbölyű. Az anti-gyorsítós hozzáállásod arra buzdít, hogy kár vele foglalkozni, ne is akarjuk megtudni, mi lehetne helyette.
  • willcox
    Na, itt fejezem be veled a vitát, mert nem vitázol tisztességesen. Én nem a fejlődés és a kutatás ellen vagyok, hanem az értelmetlen, felesleges, gyakorlati hasznot nem hozó, viszont rendkívüli pénzeket felemésztő hasonló dolgok ellen.
  • willcox
    Most ha nem lennék úriember, akkor hasonló példával, mint amivel te jöttél elő (Curie házaspár), mondhatnám, hogy sokáig azt hitték, hogy a Föld lapos. Honnan veszed azt, hogy amit ma fekete lyuknak gondolnak, vagy amit azzal magyaráznak, az valóban fekete lyuk? Alapvetően az a gond, hogy hibás elméletre alapozni, és arra építeni egyéb elméleteket, csak növeli a hibát.
    Az elektron meg, hogy maga is fekete lyuk lenne... vicces. Elektronika nem is lehetne, de nem csak az, hanem semmi, mert ellentmondana mindennek, amivel a fekete lyukakat jellemzik.
  • kukacos
    A részecskéket nem definiáljuk, hanem megfigyeljük. Ha nincs megfigyelve, akkor addig csak elmélet. Kvarkokat pl. sima ütközéssel ki lehet mutatni (rálősz egy protonra, és abból, ahogy visszapattan, lehet látni, hogy a protonban kemény magok vannak). Nem értem, mi az a "közvetlen mérés". Az emberi látás, szaglás, tapintás? És ha szemüveget veszek fel? A gyorsító csak egy érzékszerv, kicsit körülményes, de ugyanaz.
  • kukacos
    Az ilyen a posztmodern tudományfelfogásról azt tudom mondani, hogy akkor tessék szépen visszamenni a barlangba, hiszen a légkondicionált lakás és az internet is csak egy idióta vers, amit ezerféleképp lehet értelmezni, ugye?
  • willcox
    A helyzet eddig is az volt, hogy nem tudtak mindent megfigyelni, és talán ezért is definiáltak annyiféle részecskét, mert nem tudnak úgy mérni, ahogy szeretnének. Ehelyett megy a tippelgetés meg az agyalás. Arról nem is beszélve, hogy közvetlenül csak kevés dolgot tudnak mérni, az összes többi meg csak következtetés, ami az én szememben hiteltelen (mint a verselemzés).
  • kukacos
    Van rá bizonyíték, legalábbis több csillagászati objektumról tudunk, amelyek létét jelenleg kizárólag egy fekete lyukkal lehet magyarázni.

A probléma pontosan az, hogy nulla a "térfogata". Pontszerű, de senki sem érti, hogy ez pontosan mit is jelent. Az elektron minden egyesített elméletben elemi részecske, nincs struktúrája. A kvarkoknak ehhez nincs köze. A pontszerű részecske fogalmában sok a belső ellentmondás, olyenkor jönnek a Planck-távolsággal meg térkvantálással, de egyelőre ezek teóriák. Épp ehhez kell a gyorsító, hogy tovább lehessen lépni.
  • willcox
    Ahogy már korábban írtam, ütköztetnek egy jót, és utána megpróbálnak elméleteket gyártogatni, hogy a kisérlet mit is igazol. Mint a verselemzés, amikor jól megmagyarázzák, hogy a költő mit is akart kifejezni. Ahány irodalmár, annyi értelmezés. És hasonlóan majd a fizikusok is tippelgetnek egymást túllicitálva.
    Abszolut haszontalan dolognak tartom.
  • kukacos
    Nem érvet mondtam. Az tény, hogy a döntéshozók megítélték a pénzt a gyorsító felépítésére. Ha te ezt hülyeségnek tartod, akkor a EU döntéshozókkal vitatkozol, és azt kérdezed, mi a fenének. A dologban nyilván ezernyi faktor közrejátszott, de a tömör egymondatos válaszom az volt, hogy azért, mert bíznak a sikerében. A példa azt mutatja, hogy van miért. A tudomány ilyen; a társadalom befektet, és bízik a jövőbeli sikerekben a múlt alapján. Garanciát természetesen nem vállal senki semmire, de kockázat nélkül az egyedi élet sem vihető, nem hogy a társadalomé.

Az LHC nem kristálygömb. Kristálygömbből még nem tervezett senki autót és számítógépet, fizika alapján igen.

A felső légköri ütközések használhatatlanok. Esetleg hónapokig kell várni egy bekövetkeztére, és csak halvány nyomokból tudunk az energiaszintjeikről valamit mondani, nemhogy a keletkezett nano-nanoszekundum életű egzotikus részecskéket megfigyelni. A gyorsító lényege, hogy az ütközés kontrolláltan jön létre, és annak minden paramétere rögzítésre kerül. Egy-egy ütközésnél elképesztő mennyiségű részecske és adat keletkezik, amit hosszadalmas munkával vadásznak át egzotikus részecskék nyomát keresve. Ezt természetes laborban képtelenség megcsinálni.
  • willcox
    Ez a fekete lyuk is csak egy teória. Egyértelmű bizonyíték nincs rá.
    Az elektronnak nem lehet végtelen a sűrűsége, hiszen a tömege ismert. Akkor lehetne végtelen a sűrűsége, ha nulla lenne a térfogata. De gyanítom, hogy ha végtelen lenne a sűrűsége, akkor a kvarkokat és egyéb teóriákat egyből lehet is dobni a szemétbe, hiszen állítólag az elektronokat is egyéb összetevők alkotják, az meg kizárja, hogy nulla legyen a térfogata.
  • kukacos
    Az LHC meg egyáltalán nem veszélytelen; ekkora energiák valóban előfordulnak a természetben, de van valami a Földön, ami sehol máshol a Világegyetemben, és ez a velük kísérletező ember. Ilyet még sehol sem figyeltük meg. Nem a beindítástól tartok, hanem esetleg évek múlva, amikor valamelyik álmos, unalmas reggelen épp kipróbálják az egyik ifjútitán épp aktuális nagyszerű ötletét, és senki sem látja vagy gondolja végig előre, hogy a zseniális szimmetrikus sávos gerjesztés vákuuminstabilitáshoz vezet vagy mittudomén. Az LHC kísérlet. Azért az, mert nem tudjuk előre, mi fog történni. Nincs joga egy szűk csoportnak kockáztatni hatmilliárd ember életét, még egészen marginális valószínűségek mellett sem. Tisztességes kockázatelemzés kell, és ezért lobbiznak Amerikában (na meg biztos titkon támogatja őket az amerikai tudóslobbi is, akik féltékenyek az európai sikerre). Csak hát ugye felmerül a régi probléma, hogy ki bírálja el őket? Talán ha él a világon összesen százezer ember, aki képes lenne felfogni, mi is zajlik a CERN-ben, a valódi kockázatokat pedig közel nulla eséllyel tudjuk megbecsülni.
  • willcox
    Példát és ellenpéldát mindenre lehet mondani, tehát az érved nem sokat ért, és nem is biztosíték semmire.
    De ilyen alapon kristálygömbből is meg lehetne mondani bármit.
    Mint ahogy azt már páran írták, sokkal nagyobb energiájú ütközések jönnek létre a felső légkörben is, tehát akár azt is tanulmányozhatták volna (talán tanulmányozták is), de szart se tudtak meg belőle.
  • kukacos
    Pedig ha valamiből, ebből fogják megtudni, és a kérdéseidre is az ilyen projekteken keresztül lehet a legjobb válaszokat adni. A "drága játékszer" dologról meg annyit, hogy annak idején a Curie házaspárt is csodabogárnak nézték. A gyorsítóba fektetett eurómilliárdokban az is benne van, hogy esetleg kipottyan belőle valami hasonló. Elfér a fegyverkezésre költött csilliók mellett.