kow83#96
Minden kételkedőnek, akik nem értik, hogy mire jó mindez.
Megállapításotok, hogy mire kellett ennyi pénzt "kidobni" érthető és jogos, hiszen nem értitek mire lehet használni az eredményeket.
Kicsit visszatolatva az időben amikor -relatíve- hasonló összegeket kölöttek alapkutatásokra, lett pár hasznos eredmény: tranzisztor, dióda, mikrochipek, majd az egész elekronikai ipar fejlődése. Műholdak, GPS, időjárás előrejelzés... stb.
Az alapkutatás lényege, hogy nincs közvetlen anyagi vagy gyakorlati haszna, csak azért kutatjuk, hogy megértsük hogy működik a világ. Kicsit olan, mint a LEGO: ha szétszeded, tudsz építeni mást belőle.
Az ugy mindenki tudta, hogy a WWW-t a CERN-ben fejlesztette ki egy tudós, Tim Berners Lee? Minden alapkutatás évek múlva "fejti ki" a hatását. Ki tudja, hogy egy LHC-s kutatás egyik elhanyagolt eredményére nem mondja majd egy tudós azt 2020-ban, hogy "Áhá, ez az apróság hiányzott az ingyen energiatermeléshez".
Én jártam az LHC-ben és láttam a detektorokat, az alagutat, midnent. Beszéltem fizikusokkal, akik megnyugtattak mindenkit, hogy ha létre is jönnek (mikroszkópikus) fekete lyukak, akkor azok AZONNAL elpárolognak.