185
-
#145 Had hozzam elő megint ezt a cikkből:
"Az elmúlt évmilliárdok alatt a természet körülbelül egymilliónyi LHC kísérletnek megfelelő ütközést generált a Földön - és a bolygó még mindig létezik" - összegez a CERN elméleti tudósai által kiadott jelentés. "Nincs semmilyen alapja az LHC által esetlegesen előállított új részecskékkel vagy anyagformákkal kapcsolatos aggályoknak" - teszik hozzá."
2008. június 30. Tungúzka esemény
Hát azért még nincs mindenre magyarázat!;))) -
#144 Hát valahogy így, ez a szobros tényleg jó példa.
Másrészt a kvantummechanika alapvetően egy párhuzamos idősikok alkotta multiverzumot ír le. Ha azt mondod, hogy a valószínűségek az érzékelés/döntéskor válnak valósággá az is igaz, de lehet, hogy az még inkább, hogy a képzetes valószínűségi tengely valójában a kvantumok más idősíkokban történő viselkedését, megjelenését jelenti.
Egy ilyen rendszerben lehetőség van az akár időben történő visszautazésra, meg mindenre. A rendszer szempontjából viszont látszólagosan mindíg érvényesül a kauzalitás, mert a rendszer szempontjából nem csak a valósnak elfogadott, a multból a jövőbe mutató oksági folyamatok a meghatározóak, hanem az az identitás, amit a multiverzumban elfoglalt helye jelent, és amit a számunkra jövőben lejátszódó események is befolyásolnak. Az agy viszont az identitást egy a multban gyökerező kauzalitási folyamatra fordítja. Nem azért mert ez a valóság, hanem mert ebben hiszünk.
A kauzalitás szent tehenét viszont a makrofizika nem meri lemészárolni, pedig a kvantummechanika már megtette. -
#143 Lehet, hogy RHIC-ben nem volt meg a kritikus tömeg! -
#142 Úgy látom te már kapiskálod a lényeget!:D -
csgj #141 Na most létezik már ez a RHIC is, és ott sem történt hatalmas nagy katasztrófa, csak akkor is előtte minden "világvége" előrejelzséek voltak. Jól mondom, nem? Most akkor miért lenne baj ezzel?
Meg ezek a mikroszkopikus fekete lyukak sem hiszem, hogy túlzottan veszélyesek lennének... - már ha kialakulnak egyáltalán. -
#140 kétszer írtam a kvarkok-at. Úgy látszik hülyülök. -
#139 NEXUS6, erre van egy szép példabeszéd John Gribbin valamelyik könyvében:
Adott egy márványkocka. Tömör, egyetlen repedés sincs rajta. És akkor jön valaki, és azt mondja, ebben a kockában egy emberi fej van. Nyilvánvaló képtelenség. Erre ő fog egy vésőt, meg egy kalapácsot, és kiderül róla hogy szobrász. És szépen levési a felesleges részeket a kockáról, és a munkája végeredményeként ott áll elöttünk az emberi fej.
Persze a példa sántít, hiszen a fej továbbra is márványból van. De talán érthető a párhuzam.
Mert ugyebár a koppenhágai értelmezés szerint semmi sem létezik, amíg meg nem figyeljük.(erősen leegyszerűsítve) Mi van, ha az elektronok-protonok-kvarkok-mezonok-bozonok-kvarkok, és így tovább, egészen addig nem jobban létező dolgok, mint az emberfej a kockában, amíg létre nem hozzuk (és meg nem figyeljük) őket.
Persze mondhatjuk, hogy egy atomot sokkal egyszerűbb elektronra és protonra bontani, mint bármi másra. De ezt eredményezheti az is, hogy csak ezekhez van "vésőnk"... -
#138 Hát igen, minden kicsi esztétikai érzékkel is megáldott emberke drukkol, hogy az ugynevezett standard modell valahogy végre beégjen, hogy vulgárisan fejezzen ki magam. Ha így nézzük akkor viszont a legnagyobb ciki az lenne, hogy hiába építették meg, nem találnak semmi egetrengetőt.
Mondjuk ettől nem kell félni, mert valamelyik kísérleti fizikus szavaival élve egy ilyen részecskegyorsítóban végzett ütköztetés kb olyan mint amikor egy szemeteskukát feldöntenek. A detektorokból jövő infók hosszas feldolgozása után tudják csak megmondani, hogy a sok micsodában benne volt-e valami bigmeknek is a maradványa vagy azért még egy kukát fel kell borítani.
Másrészt nem tudom mennyt javult a helyzet, de egyszerűen olyan rengeteg info jön ki az ütköztetés során a detektorokból, hogy eleve szelektálni kell ahhoz, hogy a mai számítás technikai képességünkkel is feldolgozzuk. Szal ha innen nézzük, hogy építünk egy bazi gépet a standard modellre alapozva, detektorokat, feldolgozó rendszert szintén a satndard modellre alapozva, akkor a legnagyobb ciki, az lenne, hogy egyszerűen semmi ujjat nem látnánk. Először lehet hogy azt mondanák, hogy nem elég nagy az energia, és már kezdenék is építeni a mégnagyobb ketyerét. De mi van ha csak azt látjuk, amit látni akarunk!? -
#137 Tudom, hogy a megfelelő emberek, megfelelően le fognak hurrogni! Az LHC kísérletek legnagyobb mozgató rugója a standard modell foltozgatása, mert több sebből vérzik, mint Bruce Willis a Die Hard 4-ben. Itt elsősorban az ősrobbanás elméletét akarják igazolni, mert ha feltételezet egzotikus részecskéket létrehozzák akkor feltételezhetik, hogy volt nagy bumm! A fizikára eddig jellemző volt, hogy egy valós jelenséget próbáltak a tudomány segítségével megérteni. Most az a érzésem, hogy a módszert megfordítva egy nem feltétlenül helyes elmélet igazolására megpróbálják létrehozni azt a fizikai állapotot amibe működik a standard modell! A vadász fordítva lő a puskájával és csodálkozik, hogy szétlőtte a vállát. Csak a mögötte lévők éljék túl a vadászatot! Az is lehetséges, hogy működik az egész és semmi gond nem lesz (remélem)! Emlékszem azt mondták az ősrobbanás elméletére, hogy a kezdetekkel van a legnagyobb probléma, mert nem tudják miért robbant fel, lehet , hogy Svájcban az LHC indította be univerzumunk megszületését! -
#136 Jó, csak nincs olyan, hogy "A" tudósok. Van sok emberke különböző elméletekkel, meg vannak olyan elméletek, amik nagyjából jelenleg elfogadottnak tekínthetők, de erről is mindenki mást gondol. És azért vannak olyan tudományos fokozattal rendelkező emberkék (szal tudósok) akik meg kb olyasmit mondanak amit én is leírtam.
Ezt a berendezést pont azért kellett megcsinálni, mert ezt az "energia szintet" még nem ismerjük és valszeg fogunk találni olyan jelenségeket, amik a jelenlegi általánosan elfogadott elméletekből nem következnek, ezáltal sikerül kiválasztani azt az elméletet, ami a jelenlegi standard modell hiányosságait is befotozza.
Persze ezek az emberek sem akarnak meghalni, de a szakemberek is hibáznak néha, lásd Csernobil. Ott nem egyszerűen felrobbant az erőmű, hanem egy olyan kísérletet/gyakorlatot hajtottak végre, ami az erőmű nem normál üzemének felel meg, de elvileg nem szabadott volna akkor sem ilyennek történnie. De még is megtörtént emberi és technikai hibák sorozatán keresztül. -
csgj #135 Azért sztem nem kéne megfeledkezni arról, hogy ez csak egy szimuláció :P Itt minden sokkal kisebb lesz a valóságosnál. Másrészt meg ez mégiscsak a tudósok dolga. Csak nem gondoljátok, hogy ők ezeken nem elmélkedtek, vizsgálódtak hosszasan? Ők sem akarnak meghalni... -
#134 Mondjuk azért itt nem a Halálcsillag energiasugaráról van szó;) Ugyan az történne ilyen esetben, mintha a céltárgyba csapódik be, max mint egy kisebb robbanótöltet, vagy mondjuk egy gépágyú lövedék. Legalább is az eddigi tapasztalatok szerint.
A gond inkább az, hogy nem tudjuk mi az amit eredményez ez az egész, a feketelyuk létrejötténél sokkal veszélyesebb, ha a vákuum kerül instabil állapotba. Az ősrobbanás idején ugyanis volt egy felfúvódásnak nevezett folyamat, ami gyak a vákuumból nyerte az energiáját. Bizonyos elméletek szerint a vákuumnak ez el is vitte az energiájának nagy részét, más elméletek szerint viszont a vákuum hasznosítható energiatartalma ma is olyan mintha 1 liter térfogatba a Föld teljes tömegét benyomnánk, de ez nem a teljes energia tartalom, az még ennél is jóval nagyobb lehet. Vagy is gyakorlatilag egy feketelyukban élünk!
Az anyag normál körülmények közöt dinamikus egyensúlyban van ezzel a hatalmas energiával, de bizonyos körülmények egyszerűen kiszakíthatják a téridő szövetét. A legrosszabb esetben nemhogy a Föld semmisül meg, hanem egy egész új bébiuniverzum jön létre hatalmas robbanás közepette!;DDD -
trogi #133 Egy igen fontos dologról megfeledkeztetek!
Mi van a részecskék vámkezelésével? Hm? Ha a részecske kilép a svájci oldalon, de vissza már nem jön, mert megsemmisült a francia oldalon, akkor ki és hogy fog utána fizetni vámot? (Jó tudom, EUR.1-et adnának hozzá, tehát 0%-ról vitázok, de akkor is!) -
kow83 #132 Engem csak ez az egy aggaszt egy kicsit:
"The LHC is a machine of extreme hot and cold. When two beams of protons collide, they will generate temperatures more than 100 000 times hotter than the heart of the Sun" Ami 15,7millió c x 100.000... Így már érthető, hogy hogy is mennek vissza az ösrobbanáshoz :)
Ha valamiért megsérül a gyűrű, akkor ez a szuperforró plazma fénysebesség haladva igen csak érdekes dolgokat produkálhat :) -
dez #131 No problem, te majd mindent és mindenkit szépen a helyére teszel.
Hiszen már mindent tudsz. -
dez #130 Ehh, szóval link. -
dez #129 2. idézet [utl=http://en.wikipedia.org/wiki/Marxism]linkje[/url]. -
dez #128 2. izézet [utl=http://en.wikipedia.org/wiki/Marxism]linkje[/url]. -
dez #127 Úgy látom, te azt sem tudod, kinek mit írsz (én ugyanis nem bvalek2 vagyok), és olvasni sem szeretsz túl figyelmesen, legalábbis azokat a hozzászólásokat, amikre reagálsz. Ezek után így leoltani másokat nem kis pofátlanság.
Igaz, bvalek2 kicsit pongyolán hivatkozott a marxizmusra, miközben marxizmus-leninizmust kellett volna írnia (vagy röviden leninizmust). Ugyanis Lenin tette hozzá többek között ezt a marxizmus általa adaptált változatához:
"The party must then use the powers of government to educate the proletariat, so as to remove the various modes of false consciousness the bourgeois have instilled in them in order to make them more docile and easier to exploit economically, such as religion and nationalism." (link)
Ennek legjobb eszköze a a helyette hasonlóan elvakulttá tevően fejekbe vert materializmus és racionalizmus volt.
Nem is véletlenül választották ezeket. Már a marxizmusban is megvolt erre az alap:
"a belief that people's consciousness of the conditions of their lives reflects the dominant ideology which is in turn shaped by material conditions and relations of production"
Ugye, az - anyagi - lét határozza meg a tudatot... -
gyalikukac #126 És sajnos ez a baj. Hogy nem érdekli az embereket, hogy hol élnek. A legtobb ember sztem azt se tudja, h a nap is csillag meg ilyen alapveto dolgokat. Fontos, h megismerjuk azt aol élunk. -
#125 csak az a nem mind1, mire mennyit költenek. Ehelyett a frankó kis ojjektum helyett biztos lehetett volna hasznosabb kutatásokat pénzelni, mert valljuk meg őszintén, azért a legtöbb embert se nagyon izgatja az univerum rejtélye. -
#124 Igen ez így van, a hisztéria az egyik, a másik meg az, hogy az LHC-t pont azért hozták létre mert nem ismerjük az anyag-energia-tér ezen tartományát, pont azzal a céllal, hogy kicsiny feketelyukakat, meg mindenféle eddig ismeretlen részecskét létrehozzanak. Ráadásul ugye azért ismeretlenek, mert a jelenlegi matematikai/fizikai elméleti apparátussal nem megjósolhatók.
Aztán azt mondani, hogy semmi veszély, bármire is hivatkozzanak, az azért nekem olyan sajtószóvivői fogás.
Mondjuk a Föld vagy az élet megsemmisülésében én sem hiszek, az azért szerintem lehetséges, hogy valami nem várt "nem lineáris reakció" tönkreteheti a berendezést. Az hogy az anyag/tér az általunk ismert tartományban stabilnak mondható, nem azt jelenti, hogy más energiaszinten is az. -
#123 Köszi tanultam 3 évig. Mondom a XIX. szd-i filozófusokhoz, meg társadalomtudósokhoz képest nagyon jó. Lenin egy diktátor volt Sztálinnal együtt szal pont az ellenkezőjét csinálták annak, amit Marx meg Engels akart. Sajna a tömegeket nagyon jó lehetett hülyíteni az ilyen propagandával amit ők csináltak az eredeti elméletből. Ajánlom Orwell Állatfarmját. -
#122 Épp ez benne a hihetetlen. Áldjuk az Internetet, a tömeges kommunikáció forradalmáról beszélünk, és mégis, az egész egy tömeghisztériába torkolló hülye-gyülekezetté válik, ha nem vigyázunk rá. Abban meg, hogy sok ember HISZI, hogy ért dolgokhoz, teljesen egyetértek... ugye, dez? -
#121 A mrxizmus egy eltorzított dolog. Mondom, olvass utána, van két szép szemed, egy kis agyacskád, tessék használni, nem jársz rosszul! -
#120 pont mikor wan a szülinapom .... -
#119 basszus mit találtam !!! visszaszámláló ... :o már csak 8 nap wan??? -
#118 Attól még, hogy van amikor olyan, az nem azt jelenti, hogy az is.
A kvantummechanika jelenlegi modelljei perturbáció számítás nevű matematikai eljáráson alapulnak, kis különbség kis változást eredményeznek. Csakhogy a dinamikus nem lineáris rendszerekre (káosz rendszerekre) az ellenkezője a jellemző: kis különbségek, nagy változásokat okozhatnak. Mellesleg a szuperhúr elméletek nem tartalmazzák a perturbációszámítás módszerét, a kiszámíthatóságuk is ezért olyan mint a káoszrendszereké. Csak maximális pontossággal kimért paraméterek alapján tudjuk majd kiválasztani azt a lehetséges modellt, ami a mi univerzumunkat is jellemzi. Másrészt ha a világ ezen a szinten gyakorlatilag egy dinamikus nem lineáris rendszer és az egyensúlya mondhatni látszlagos, akkor bárki bármennyit is eszküszik a nem létező nobeldíjára bizony most készülünk elkövetni egy olyan kísérletet, mint pl egy éve amikor pár önkéntesnek az állatkísérletek után az immunrendszerüket szuperstimuláló anyagokat adtak be. Ők úgyan éppen hogy túlélték ki tudja milyen egészségkárosodással, de pl a gyógyszergyártó cég azóta csődbe is ment meg ilyenek. De hogy frappánsabb legyek: vajon miért nem ismertek a robbanóanyagokkal nem sikeresen kísérletező feltalálók nevei? -
#117 A múzeumok éjszakáján megnéztünk egy plakátkiállítást, ott volt egy valami "reális gazdasági program" vagy mifene nevű párt választási plakátja, szépen a karikatúrára fel voltak sorolva, hogy mi az ami a kisember vállát nyomja: gázdíj, ilyen adó olyan adó, az autó fenntartása, lakáshozjutás stb. Az év 1922!
Hát mi a fene változott itt 100 év alatt?
Ja hát volt 1-2 háború, meg gengszterváltás de kb a gondok is uazok meg a vezetők is. Sajna Orwel 1984-e sem volt soha annyira aktuális, mint manapság.
Fejlődés? Kac-kac, még azt sem hiszem el, hogy tényleg járt ember a holdon! -
#116 Na ja, nem úgy kellett volna aktualizálni, hogy mátol márpedig ez van, mert Lenin/Sztálin/Brezsnyev elvtárs esszonta. -
arrakistor #115 erről ennyit. na megyek nagy szőrős fekete lyukakat is nézek má' -
arrakistor #114 a fekete lyuk mérete reciproka míg ideje fordítottja a fehér lyukénak -
arrakistor #113 fehér lyuk : ("nagy bumm") az antianyag kilépése egy inverz téridőből, melynek ideje és mérete megközelítőleg exponenciálisan változik. -
arrakistor #112 fekete lyuk : a téridő csücske, melynek határán megfordul a téridő, egyben egy független dimenzió, melyben minden más dimenzió találkozik. A végtelen univerzum végtelen dimnziói közül a 4-es számú végtelen idejű és méretű téridő nevű dimenzióban élünk. -
#111 Én nem akarok kötözködni veled, de azért elég abszurd egy lábas forró vízhez hasonlítani az univerzumot formáló erőket! A lábosból elpárolgó víz kölcsönhatásba lép a levegő molekuláival, és ezzel változást idéz elő a környezetébe ha nem is olyan látványos, de hatás mechanizmusa van! -
kow83 #110 "Na már most ha józan paraszti ésszel belegondolok, akkor nem lesz ez egy kicsit veszélyes, hogy olyan részecskéket engedünk be a mai fizikai valóságunkba amik már nagyon régen átalakultak mássá?"
Nem, mert olyan, mint a fortyogó víz: ha leveszed a tűzről, akkor megszűnnek a a buborékok.
-
dez #109 (Mármint ők ilyen mindenki felett állóan értelmesnek képzelik magukat. De én nem ezt a vonalat propagálom.) -
dez #108 [Értelmes ember alatt nem tudomány-fanatikust, elvakult szkeptikust, és más effélét értek.] -
dez #107 Azért a Blikk fórum törzsközönségéből ne extrapoláljunk a népesség egészére vonatkozólag. :)
Szerintem ilyen államvezetési alapszabály, hogy a túl sok értelmes ember nem nyerő (túlzottan a körmükre néznek a vezetőknek, és nem csak hümmögnek egy sort azon, amit látnak). :P -
ati3x #106 Háát nem tudom..
Szerintem eyek a félelmek teljesen alaptalanok... Mindent bekebelező "egzotikus" részecskék.. Meg pár "amerikai" tudós "eztet" mondja. Nevetséges... Persze a net erről is szól.. Teljes a szabadság, és mint tudjuk a hülyeség nagy úr. Az emberek nagy része szereti az ilyen híreket. Ezt hívom blikk effektusnak.. Persze, ha kicsit jobban utánanéznének, akkor kiderülne, hogy a természetben sokkal nagyobb energiájú folyamatok vesznek körbe minket.. Gondoljatok csak a kozmikus sugárzásra. Onnan olyan energiára gyorsított részecskék érkeznek nap mint nap ami kb. szemléletesen egy hangya tömege(lhc) és a bálna(kozmikus sugárzás) tömege közötti arányban áll.. és ez fent áll azóta amióta a világegyetem létezik... A blikk legújabb szösszenete is jó volt: Tigris tank a föld alatt! Meg annak idején Józsi bácsi vontatta lovakkal. namármost kimentek a valódi szakértők és nem találtak semmit.. De a "nép" napokig csámcsogott rajta. Persze e helyett ha vette volna a fáradságot és utánanéz kiderült volna, hogy ilyen 60 tonnás monstrumot annak idején nem hogy lovakkal, de a legnagyobb német műszaki mentő 18 tonnás FAMO-val is 3 darab együttesen tudott elvontatni.. Nem értem én ezt.. sokszor a valóság ha normálisan, közérthetően le lenne írva, legalább olyan érdekes lenne, mint ez a sok "mesterségesen" kitalált "parasztvakírás"!