Több a bioüzemanyag hátránya, mint előnye
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Abban teljesen egyetértek, hogy sok kihasználatlan terület van Magyaroszágon, melyet a hazai gazdaság fejlesztésével és védelmével lehetne felhasználni.
Szemétdomb köz 13, Pszudeopolisz, Sto-síkság, A Korongvilág, A Nagy A\'Tuin hátán, A Világegyedem, ür. nr. Még több ür
nemtudom miért, de nem rémlenek az akkus automobilok, meg akkortájt nem is volt életképes technika sztem, ma sem az tulságosan.. max kisérleteztek vele.
Persze ha tudsz valami tényt is vagy linket...😊
Szemétdomb köz 13, Pszudeopolisz, Sto-síkság, A Korongvilág, A Nagy A\'Tuin hátán, A Világegyedem, ür. nr. Még több ür
Csak nézzük meg a magyarországi példát. Szerintetek mennyi erdõt vágnak ki a bioetanolhoz szükséges növények termesztése céljából? Semennyit.
Aki vidéken jár, tudja, hogy fõleg a elnéptelenedõ és népességét más népekkel kicserélõ falvak (😛) mellett parlagon hevernek a földek, tele vagyunk kihasználatlan szántóföldekkel.
Meg miért éppen ezért kezdik el hirtelen kivágni az esõerdõket? Eddig is kivágták õket, szal csúsztatás az egész, persze, ha beleszámolják a kivágott erdõket akkor magasabb a széndioxidkibocsátás, és anélkül?
Pont hogy munkahelyet teremthetne itthon is, csökkenne a függõségünk az energiát szolgáltató országoktól (mondjuk elsõsorban Oroszországtól) és még kivitelre is futná, mert munkaerõ meg föld az adott, minden adott, csak jó ezt is kisiklatni. Annyira könnyû egy keveset az olajcégeknek egy iylen cikk megjelentetésére költeni, és a sok nyomorult eszement a fejére csap, hogy hát tényleg micsoda hülyeség ez a bioetanol.
Éhezés? Lehet szélsõséges a hozzáállásom, de
1. nem a mi felelõsségünk, sokkal inkább a volt gyarmattartó országoké lehetne
2. ha nem tudnánk, hogy az õ irányításuk alatt azért nem volt ilyen nyomor, háborúság és számtalan járvány Afrikában, nem kellett volna függetlenséget adni egy olyan népességnek, amelyik kulturálisan nem nõtt fel a neki adott technikákhoz, és nem tudja használni és gazdálkodni vele. Hagyni kelett volna õket a törzsi közösségeikben ahol évezredekig eléldegéltek, vagy nem kellett volna onnan elmenni a francia brit és egyéb országoknak...
Két olyan dolgot mosnak össze aminek köze nincs egymáshoz. Éheznek a feketék, ezért mi hagyjuk továbbra is a parlagon a földjeinket és legyen tele az ország továbbra is munkanélküliekkel..
A fejlett országokban óriási mezõgazdasági kapacitás felesleg van, bioüzemanyag termelésre ideális (pl Mo.-on az EU azt javasolja, hogy a földek 20%-át egyszerûen vegyék ki a termelésbõl, a felasleg csökkentése érdekében... ).
A világ békés, demokratikus részein nincsenek jelentõsebb élelmezési gondok.
A problémás területeken polgárháború és/vagy elnyomó rezsimek vannak, és ez vezet az élelemhiányhoz, miközben pl Afrika elvben gond nélkül képes lenne ellátni magát.
Szóval, míg az alapproblémán nem változtatnak, nincs értelme ennek a vitának.
Az uránnak nem negatív az energiamérlege, és azzal - dúsított formában - átlagember nem is találkozik/érintkezik soha. A metanolgazdaságban viszont bárki a közelébe kerülhet a metanolnak, pl. tankolás közben, balasekor, hanyagságból, ...stb.
Egyébként gondolkozni szoktál? <#ravasz1>#ravasz1>
Kara kánként folytatom tanításom.
Magasról jobban át lehet látni a forgalmat (jobban látod, hogy melyik sávba sorolj), jobban bírják a kátyúkat amikkel tele van egész pest és buda, könnyebben fel lehet velük állni a padkára, normál méretû személyautóval való ütközéskor sokkal nagyobb a túlélési esélyed, a forgalomban a sok köcsög elõzékenyebb veled és még a nõk is szeretik. Nekem pl. egy 5-ös vagy 6-os bmw jobban tetszik, viszont egy x5 vagy egy x6 praktikusabb. Utóbbira lehet, hogy egyszer be is nevezek.
Terepre meg ki akar menni?? Sárban dagonyázzon a paraszt, vagy a fatolvaj cigány!
szerintem, ha nem sok a szerszám, motorkerékpárral jobban járnál.
A hétvégén megyek a Veres Péteren, és a Hungáriánál szándékozom bekanyarodni. Nézek hátra, oldalra, stb. sehol semmi.
Amikor már elhúzom a kormányt jobbra, öregem, ott terem egy robogós, az anyja istenit (AI), majdnem elcsaptam. Mert õ az én jobbra kanyarodó sávomba bepofátlankodott hátulról, hogy megelõzzön jobbról, és visszamenjen balra az elõrehaladó sávba. Az AI!
Ki kell költeözni galgakotkodáány falvára a mediterrán kecóba, de passattal kell járni budapesten keresztül makókorkoládra.
NA EZ A BAJ.
Na, most jövök a csattanóval ("poén"):
Épp most tervezek kerékpárt venni, mert épp nincs, és a napokban egy qajszi megengedte hogy felüljek a drótszamarára, és élveztem.
Amúgy, kb. egy hete tanulmányozom a neten is a témát, és leszólítok utcán szimpatikusabbnak tûnõ bicsajosokat, és arra a következtetésre jutottam, hogy nekem egy összecsukható kerékpár kell, amely- bumm! - autóval is könnyen szállítható, otthon könnyen tárolható.
Imádom az összecsukható cuccokat, bárcsak a parlamenti pártjaink is ilyen ripsz-ropsz összecsukhatók lennének! :-)
Nos, amit eddig kinéztem (mer ugye ócsó köll a prolinak!), az egy Schwimm-Csepel kb. 30k-ért.
Mindjárt mutatok linket, ha szükséges, de addig is szívesen veszek bármilyen elvi meglátást.
Hadd osszam meg veletek a megfigyelésem!
A gyalogosok jórésze ösztönösen kerüli a zebrát! Ez a 4x4 sávos zárt fõútra is tökéletesen vonatkozik. Õt métert nem menne arrébb, hogy neki lehessen igaza, túl lusta kerülni. Inkább ott vár 10 percet, mert nem várja meg az 1-3 perces lámpát vagy egyéb elõsnyös helyzeteket, amit a ZEBRA nyújt neki.
Anyáznak, gonoszul bámulnak, magyaráznak hogy nem fékezek le nekik 60-ról 0-ra 10 méter alatt. (Le sem léptek a járdáról.) Mögöttem jön egy másik autós, aztán 1 percig autó nem jön... Nem, az én anyámat, mert állnia kellet 1 percet. Én meg 40-et a dugóban.
A elgázolom, és a bele rátekeredik a kerékre, még õ lesz megsértõdve. Én meg megyek a sitkóra??
Az autósokról annyit, ha az emberek tudnának vezetni, alap szinten, elegen, akkor ennyi autóval sem lennének ekkora dugók!
Csókoltatom a több milliós autós seggfejeket is, akik beforakodnak mindenki elé, egy sávot lezárva!
A divatterepjárókat be kell tiltani. Ennyi.
A bioetanol és a benya kapcsán: talán nem így kéne szervezni a lakott településeket és a gazdasági rendszert. Ez a társadalom ezt kívánja. Akkor nem lesz energia olaj és kajaprobléma, ha a nyílvánvaló rossz hozzáállás alapjaiban megváltozik. Ezt mindenki érzi magában. A hippik ezt nem fogják megoldani ... eh eh.
Amerikában volt a mentõknek, tûzoltóknak. Aztán jött ez a Benz...
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Mé há nem?
Mé há nem?
Megjegyzem hogy az út közepén KELL menni ha bicajozik az ember, különben a kedves autósok nem tekintik a közlekedés részének az embert, és basznak rá kikerülni, inkább leszorítják az útról.
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
ráadásúl, ppont ezt írtam lejjebb, hogy kéne költeni a kerékpárutakra és kéne fejleszteni a hálózatot... nem örülnél, ha a bringások nem a Te sávodat foglalnák el hanem egy teljesen külánlló sávban közlekednének?
Mé há nem?
Mé há nem?
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Lassan olyan lesz itt minden mint a madmax-ben 😄
Mé há nem?
Termejjé' bijoüzemanyagot mer aztot az EJU is támogassa hö'
Ami a szállítási költségeket illeti az fontosabb mint maga az árú, vagyis minnél olcsobb valami (mert viszonylag nagyobb mennyiségben található meg) annál nagyobb mértékben függ a lánc végén a költség a szállítástól. Afrikával az a baj, hogy nem rendelkezik tõkével, az afrikai termelés általában nem afrikai tõke által történik és általában csak nyersanyagról van szó amely ára alacsonyabb mint a feldolgozótt termékeké. Na most egy ilyen kontinensen azok a szerencsések akik dolgoznak alacsony bért kapnak mert (1) a tõke által elõsegített produktivitás nem marad afrikában (mert a tõke külföldi), (2) a saját munkájuk értéke viszont alacsony mert a nyers munkaerõ kínálat sokkal magasabb mint kereslet. Ezért a minimum az amit kereshetnek az éhbér (sõt akár még ettõl is kevesebbet, mert ha holnap nem jelennek meg a munkahelyen, sorba állnak még sokan ugyanazért a helyért).
Afrika az a kevés tõke amit nem fogyasztanak el (majdnem a csodával határos módon) azt pedig vagy nem produktív fegyverkezésre költik vagy még roszabb rombolják vele azt a kis tõkét is amivel már rendelkeznek. Hogy miért van ez igy, ez egy komoly kérdés amelyet nem lehet 2 perc allatt megválaszolni. De ettõl függetlenül az a helyzet, hogy Afrika nem része a nemzetközi munkamegosztásnak hanem csak csupán gyarmat a mai napig. Persze nem de jure de de facto. Nyersanyagot vesszi a világ Afrikából minimális áron, az pedig a gyarmat definiciója.
Ami még roszabb, hogy a segély nagyrésze valójában nem segély és éppen az ellenkezõjét érik el vele mint amit gondoltak. Olyan mintha mindenap halat adnál valakinek... a kínaiak szépen mondták tanítsd meg halászni ha segíteni akarsz neki, ha halat adsz neki akkor nem segítesz rajta hanem eltartod, és a kettõ nem ugyanaz.
\"See you kids. Study your math. Key to the Universe.\"
emp válaszára: "qrvára bicajoznék..." igen ezért kéne szó nélkül több bringa utat létesíteni, a szentendre-ráckeve vonalat már 20 éve (HÚSZ éve) igérik... itt Dániában minden városok közti fõút mellett ott a kerékpárút és rendszerint az autópályákat is bringautak kisérik...
Mé há nem?
Csak két dolog:
1, annyira sokat termelünk hogyha épp rossz idény van akkor máris felmegy a kenyér ára. Mert tökmindegy hogy mennyit termelsz ha nincs mögötte logisztika (értsd raktározás).
2, lehet hogy megtermelni olcsó a buzát de elszállitani mondjuk közép afrikába már korántsem ilyen olcsó és egyszerü. Sõt többe kerül odaszállitani mint amennyibe kerül a buza. Szóval ki fizesse a szállitás költségeit? Te személyesen lemondasz a jövedelmed felérõl (természetesen nettóról beszélünk, nem az adózás elõttirõl) hogy szegény afrikai éhezõknek szállithatsunk élelmiszert? Gyanitom hogyha ilyet bevezetnének te tüntetnél a leghangosabban a kossuth téren.
Másrészt meg nem élelmiszert kell nekik vinni hanem megtanitani õket termelni. Ha csak segélyt viszel nekik akkor ugy jársz mint mi a cigányokkal hogy már az is alkotmányellenes ha dolgozniuk kell a segélyért amit tõled vonnak el, és soha egyik nem dolgozott még az életben, erre rendezkedtek be. Fasza lenne még egy kontinensnyi segélyre berendezkedett ember, na akkor aztán biztos hogy csõdbe menne az egész eu.
Szóval elõbb gondolkozni aztán cselekedni.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Drága benzin helyett szamár
Egyre népszerûbbek a szamarak a magas üzemanyagárak miatt
Az egekbe szökõ olajárak miatt jelentõsen emelkedett a mezõgazdasági munkákban alkalmazott szamarak iránti kereslet Törökországban.
Közép-Anatóliában a török földmûvesek nagy része traktorok helyett szamarakkal dolgozik a földeken, mert nem tudják kifizetni a tavaly óta közel 50 százalékkal megemelkedett dízelolaj árát. A fokozódó kereslet következtében a jó teherbírású állatok ára is megugrott: egy év alatt egy szamár ára 26 euróról 180 euróra emelkedett - írta a Zaman címû török napilap.
A népszerû "szamártrend" nem csak egy-egy falura jellemzõ, a közép-anatóliai Yozgat tartomány földmûvelésügyi hivatala szerint a térségben tavaly 4400 szamarat adtak el, kétszer annyit, mint az elõzõ évben.
MTI
Daxan „nekem a veszély lételemem, gyári default.”
Afrika termelje meg magának. Ha nem, hát éhezzenek. Nehogymá!
Más téma, jól példázza Magyarország jelenlegi kormányzását:
Megy a teknõc (PM Gyurcsovics) az erdõben, és közben mondogatja:
- Hú de jó, hogy ilyen lassú vagyok! Hú de jó, hogy ilyen lassú vagyok!
Közben száguldoznak el mellette az európai állatok, de õ csak megy, magy, és mondogatja:
- Hú de jó, hogy ilyen lassú vagyok!
Megáll mellette a nyuszi (mondjuk: Bokorgyuri), és megkérdezi:
- Mond teknõc (Gyurcsovics), miért mondogatod ezt? Miért olyan jó, hogy ilyen lassú vagy?
- Mert rossz irányba megyek. Mert rossz irányba megyek. - válaszol a teknõc (PM Gy).
- Egy órán belül már harmadjára állítom meg és mondom magának, hogy folyik a hûtõvize.
- Én meg harmadjára mondom magának, hogy én vagyok a locsolókocsi!
- Beszorultunk? Beszorultunk?
- Nem vazzeg, hidat szállítok!
"Kicsi kocsi jön, vagy teherautó,
Ami hamarabb jön, tyuhaj az a jó,
Csikorog a fék, és a kocsi megáll,
Igazi csodát lát, aki beleszáll:
Robog a négy száguldó kerék
A haza sok szép táján át,
Gabonaföld és táj int feléd,
....
na, itt elszakadt a fonál....
(apropó, hányat találhatok? :-)
Vicc... de nem teljesen. Én is járok kerékpárral ha van értelme (max. 5km vagy lehet több is ha rekreáció a cél), de van eset amikor ennek nincs értelme. Jelenleg nincs autóm mert nagyobb városban élek ahol fantasztikus a metró és a villamosok és nincs értelme autózni. Még vidéken éltem volt autóm mert az nélkül béna az ember ha tényleg dolgozni és élni akar. De most ez legyen minden ember saját döntése. Nagyanyám annak idején reggel 3-kor kelt, hogy 6-ra a munkában legyen mert a 1m hóban 10km gyalogolni nem volt könnyû. Neki más választása nem volt, de ha létezik választás, ha rendelkezünk eszközökkel amelyek lehetõvé teszik, hogy hatékonyabbak legyünk akkor azt nem szabad hátráltatni. DE FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY NEM SZABAD SERKENTENI SEM. Éppen ezért van mindenkinek autója ha kell ha nem és soknak SUV-je amit soha nem használ városon kívül vagy csak ritkán, mert a Keynesian és post-Keynesian gazdaság a fogyasztás serkentésérõl hires és egy szuperfogyasztó társadalmat idézett elõ amelyben a legtöbb dologra amit megvetetnek velünk (erõss propaganda - reklámhadjáratok által) nincs szükségünk vagy csak ritkán. Ezért van tele a szekrény is ilyan dolgokkal amelyeket majdnem soha nem használunk de megvettük mert a TV-ben láttuk és mert a szomszédnak is van. Ez az ami miatt a szennyezés is elképesztõ, mert valójában a hatékonyságunk nem növekedett megfelelõen, hogy ellensúlyozza az elképesztõ fogyasztásunk mesterségesen (politikailag) elõidézett növekedését. Nem engedhetjük meg magunknak ezt az enegriafogyasztást mert túl magas az ára amit fizetünk érte (klímaváltozás stb.). A kérdés, ha nem engedhetjük meg magunknak akkor honnan ered az erõforrás amivel mégis elértük. A válasz politikai erõvel elvettük valakitõl aki egészen másképpen alkalmazná és aki nem csupán fogyasztaná hanem hatékonyan alkalmazná. A társadalom hatékonysága nem kiséri a fogyasztás növekedését és ezért vagyunk nyakig a szarban.