• tvik
    "Teljesítménykritikus alkalmazásoknál a -server kapcsolóval a javac rögtön natív kódot fordít"
    Nem a javac-nak van -server kapcsolója, hanem a java-nak és annyit csinál hogy a virtuális gép belső működését kicsit máshogy hangolja.

Nem hallottam még MIDP chipről és szerintem a telefonok a saját processzorukat használják java futtatására. Mellesleg a JVM-et általában C-ben vagy C++-ban írják.

JSP-t isteníteni idejétmúlt dolog, annál is inkább mert már az utódja a JSF (JSP-re épül) is ósdinak számít bizonyos körökben. De van helyette kismillió webes prezenációs keretrendszer, kezdve a GWT-től (Gmail, Google Calendar _elvileg_ ebben van írva - (java->javascript)) a Wicket-en keresztül a Flash-alapú dolgokig, amiknek igazából már nem sok közük van a java-hoz, legfeljebb a szerver-oldali támogatás megléte. A Java appletek abszolút bebuktak, a Sun-nál most próbálják orvosolni a problémát a JavaFX-szel - meglátjuk mi sikerül belőle.

A JSP oldalak első betöltése valóban lassú, de ez globálisan értendő, tehát ha a webalkalmazás telepítése után én letöltöm először az oldalt, neked már nem lesz lassulás ha utánam töltöd le. Az oldal is általánosan értendő, tehát pl. a wiw-en a te ismerőseidet és az én ismerőseimet tartalmazó lap ugyanannak a JSP oldalnak számít. (Gondolom.)

A Java tényleg szószátyár, még a C#-hoz képest is, de éppen ezért találnak ki olyan nyelveket, mint a Groovy, amiben kevesebb a "kódzaj". Vagy a Scala, ami a C++-nél is jobb kifejezőképességgel rendelkezik. Ezek mind Java alapúak ami azt jelenti hogy JVM-et használnak a futáskor.

De ha szószátyár is a Java, egy modern IDE-vel pillanatok alatt lehet kódot generálni, pl. settereket, gettereket, konstruktorokat vagy mindenféle refactorálásokat. Kb. 6 éve használok Eclipse-t, ami tudja ezeket. Néha akadtak vele problémáim, mindig meg tudtam oldani őket 10 percen belül és sosem fagyott halálra.

Swing-en kívül még az SWT-ről hallottam mint Desktop GUI-ról, de biztos van még más is. A Swing egynek jó - vannak hozzá wyswyg editorok is. Különösebb problémám nem volt még vele.

Java-ban könnyű nagyvonalúnak lenni, ezért sikerül gyakran nagyon lassú és megbízhatatlan alkalmazásokat írni. Akkor ide rakjunk be egy plusz réteget, ez itt legyen XML, ez itt legyen SOAP hívás, akkor itt kérjük el ezt az értéket az adatbázisból cikluson belül, stb.

Más programnyelvekre is vonatkozik, de a Javara fokozottan, hogy sokan félinformációkkal, hiányos tudással programoznak -vagy inkább gányolnak. Ezen kéne változtatni.