Zenetömörítés az MP3 ezredrészére

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"És mi lesz az olyan hangokkal, amiket nem tudnak elõre kitalált hangszerekre leképezni?
Mert odáig rendben van, hogy van 100 ismert hangszer, és az elemzett hangot ráültetik arra. De egy madárcsicsergést, vagy bármi mást, hogy képeznek le?

Pont az a lenyeg hogy barmit lehet modellezni.Fogni kell egy madarat vagy egy vascsovet,minden merheto parameteret be kell vinni a szamitogepebe,es az majd kiszamolja,hogy milyen hangot adhat ki az adott targy.Az pedig hogy az eredeti es modellezett hang mennyire fog egyezni,az mar csak a szamitogep teljesitmenyen mulik.Ma meg szuperszamitogep kell egyetlen targy hangjanak kiszamitasahoz,de 10 ev mulva a legolcsobb mobiltelefon is kepes lesz,tobb tucat targy hangjanak parhuzamos kiszamitasara.
Tehát nem tudsz rovással se írni? Ciki.

A lényeg?

Kara kánként folytatom tanításom.

wareszsg-nél a pont: szarul szól

Nincs értelme a vitának, mert ez jelenlegi állapotában, csak nagy jóindulattal nevezhetõ hasonlónak az eredetihez.
Az lesz majd a durva, ha ugy mukodik egy algoritmus, hogy maga alakit ki egy akkusztikus modellt a tomoritendo hanghoz, amivel vegrehajthato..
Dj Faustus
International Conference on Acoustics Speech and Signal Processing, 2008
Journal of the Acoustical Society of America - Ezen lap 2007. november, 122. szám, 5. kiadás, 3055-3056 oldalán van egy cikk "Empirical physical modeling based music synthesis and representation" címmel.

Dj Faustus
"tehát sztream formátumról hangszerekre bontja és kiválogatja a hallható hangokat"
Ez lenne a cél - de ehhez kellenének a hangszerek modelljei.
Klarinétra már mûködik.

"akkor pedig miért tárolnák abban, amikor ott van a rég óta ismert MO3 (nem MP3 !!) amely modul formátum"
Azért mert ez modulformátum, ami hangminta alapú.
Ez meg fizikai szintézisen alapul.

"3. a mai ismert mp3, ogg és tömörített sztream formátumok és a piacon kapható merevlemezméretek, valamint az internethozzáférési sávszélességek mellett nincs igény "
Mint mondtam, ez a "tömörítéses dolog" csak egy marketingfogás az egyetem PR részlegétõl. Aki többet akar tudni, az utánajár.

"valóban az ezredére fognak tömöríteni (értsd: 3 kilobájtra) ugyanolyan minõség mellett és az azt elkövetõ szoftvert forráskódostul publikálják a neten"
Megértem az aggodalmad, de az egyetem valószínûleg a saját felfedezésének akarja megtartani, másrészt eléggé béta állapotú a dolog (is not yet a flawless reproduction of an original performance, but the researchers say it's getting close - Forrás).

hol itt a gond? én a mérce másik oldalán vagyok . és én balról jobbra írok.

Ki nem szarja le a Visztát?

értem én hogy így akarják eladni, rásózni stb. az emberekre... de én erõsem kétlem hogy ezen a cikken kívül lesz is ebbõl egyáltalán valami , már így is túltárgyaltuk ezt a témát, de azért a többi érdeklõdõ laikus kedvéért most mégegyszer összegzem az ezzel kapcsolatos problémákat és kérdéseket:

1. az alapvetõ probléma az az nincsen megfelelõ szoftver amely egy meglévõ zenébõl, legyen szó mp3 vagy wav, tehát sztream formátumról hangszerekre bontja és kiválogatja a hallható hangokat, akkor ab ovo nincs további lépés és a szín tiszta klarinétig el sem fogunk jutni, mert elnyomja a Pavarotti tenorja, meg a többi hanxer. Nincsen ilyen szoftver akármennyire is remélik és szeretnék a buzgómócsing tudós kollégák, hogy legyen.

2. ha a tudós kollégák szeretnék rávenni a zeneszerzõket hogy zenéiket újra mintavételezzék az õ saját formátumukban akkor pedig miért tárolnák abban, amikor ott van a rég óta ismert MO3 (nem MP3 !!) amely modul formátum, tehát
kottát, és eseményeket tárol , valamint a hangszerek digitálisan tömörített verzióját a maximális tömörség elérése érdekében.
Messze ez a formátum produkálja a jelenleg elérhetõ legjobb minõség/méret arányt, és akármennyire is szeretnék az okostojás kollégák pénzért árulni a saját sz*r szabványukat, nem fog nekik összejönni.

3. a mai ismert mp3, ogg és tömörített sztream formátumok és a piacon kapható merevlemezméretek, valamint az internethozzáférési sávszélességek mellett nincs igény ennél tömörebb médiákra és nem fogják rávenni a zeneszerzõket, hogy újrakomponálják zenéiket az õ okostojás .OKO formátumukban csak azért, hogy õk pénzt kaszírozzanak érte.

4. majd ha a tisztelt kollégák egy rendes átlagos zenét (~ 3 perc hosszú, ~ 3 megabájt széles, és ~192kbit/sec mély) valóban az ezredére fognak tömöríteni (értsd: 3 kilobájtra) ugyanolyan minõség mellett és az azt elkövetõ szoftvert forráskódostul publikálják a neten akkor majd lessz mirõl vitatkozni. ADDIG NEM.

arrakistor szövegeit olvasva érzem igazán, hogy miért is szégyen az hogy jómagam is antiszemita vagyok, még akkor is, ha a kettõs mércét és a cionista megnyílvánulásokat vetem meg ...
amúgy az sg-n mindig jelen volt egy hasonló tudosgyûlölõ attitüdel megáldott egyén, emlékeztek lolára, a BME-n villamosmérnökre, aki szerint a quantummechanika az önmagukat tudósnak hívó harácsóló sarlatánok összeesküvése ?

majd betáplálják az adatokat és beprogramozzák a számítógépet az okos tudósok. <#eplus2><#falbav>

Dj Faustus
"másrészt pedig, ki fogja ezt a szabványt használni zenék megkomponálására az olyen jó öreg és jól bevált konkurensek mellett, mint a MIDI, az MO3, a MOD , az XM , IT és/vagy az S3M ????"
Egyrészt mert itt virtuális hangszerrõl van szó, másrészt a lényeg itt az átalakítási processzuson van, harmadrészt miért ne lehetne ezt alkalmazni Midi-re, vagy modulzenei formátumokra.

"De a kérdés, hogy ha nem a már kész zenét tömöríti össze akkor egyrész miért ez a cikk címe"
Olvasd el a #44-es hozzászólásom. Egy jobban eladhatóbb, kézzelfoghatóbb "termék" a tömörítés emlegetése, mint egy "száraz" szintetizátor.

PíszLávJuniti
És mi lesz az olyan hangokkal, amiket nem tudnak elõre kitalált hangszerekre leképezni?
Mert odáig rendben van, hogy van 100 ismert hangszer, és az elemzett hangot ráültetik arra. De egy madárcsicsergést, vagy bármi mást, hogy képeznek le?

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

wareszsg
Amúgy meg mi a frászt irkáltok itt össze vissza? Maradjatok már a témánál! Vendég beleolvas, azt sem tudja mi van. Mi van?

wareszsg
Újabb baromság. Szarul szól. Most akarnak spórolni a tárhellyel? Ilyen áron? Mi a francnak? 1 terra vinyó 50e ft Ráveszek 100 óra klarinétot.

GyuriX2572
Mesterséges zene 0 egyéniséggel. Kinekek kell ez? <#szomoru2>

"az emberi hangképzés modellezésére is kiterjeszthetõ" ...

1986 - Commondore 64, Sam Reciter beszédszintetizátor.. gyakorlatilag amit beírtál kimondta... nem beszélve a manapság még az Operába is beéptett Maryrõl és Samrõl akik felolvassák a kijelölt szövegrészt... vannak programozható , hangsúlyozható programmal ellátott és kifejezetten énekhangot generáló professzionális beszédszintetizátorok is amelyek gyakorlatilag csak azt nem énekelnek el amit nem akarsz, pl.: TalkAny, TalkIt...

De a kérdés, hogy ha nem a már kész zenét tömöríti össze akkor egyrész miért ez a cikk címe, másrészt pedig, ki fogja ezt a szabványt használni zenék megkomponálására az olyen jó öreg és jól bevált konkurensek mellett, mint a MIDI, az MO3, a MOD , az XM , IT és/vagy az S3M ????

Vagy csak neked nincs megfelelõ ismereted a dologról.
Szerintem zseniális és aki el is olvassa a cikket, az rájön, hogy ez nem midi vagy olyasmi amit eddig ismertünk.
"Lassan nem lesz érdemes beleolvasni se a commentekbe, mert úgyis tudja az ember, mi lesz ott, hírtõl, témától függetlenül." - ok és okozat ... ha nem adnának okot akkor nem így lennék ezzel én sem. Az igazság amiket írtam attól még igazság marad, akkor is ha éppen én nem írom le, vagy más írja le helyettem. Ezért hagyják a moderátorok T. Csi9aa.

General arrakistor. Szerinte rajta kívül mindenki hülye és zsidó, ja és persze ki kéne irtani.

Azt nem értem, vajon miért hagyják neki a moderátorok, hogy az SG-t lejárassa a MINDEN hírhez odaírt okádmányaival. Lassan nem lesz érdemes beleolvasni se a commentekbe, mert úgyis tudja az ember, mi lesz ott, hírtõl, témától függetlenül. Remélem nem csak engem zavar (most én is le leszek zsidózva ezért, nem érdekel, én tudom hogy nem vagyok az, ennek az embernek látszó tárgynak meg nem érdemes magyarázni).

Nem zenei stílusokról beszéltem, hanem letárolási technológiáról.

Egyébként mi a franc folyik már ebben a topicban???
that would be antiszemita
<#banplz>

a te fajtáddam meg inkább nem mondom mit kéne csinálni, mert a végén még azt állítják hogy antiszemitista vagyok <#eplus2><#violent>

_ízlések különbözõek_ ,

lehet egy digitális prüttyögést is dallamosan szépen megírni, úgy hogy a végeredményt lehet zenének hívni és élveni, de lehet egy analóg fertelmes pöncögéstõl vagy nyenyerétõl is a falramászni..

Remek, legyél rá büszke... A gyereked egyetemi tanulmányait és a te (a jelek szerint akut stádiumban lévõ) agyrákod kezelését meg a Télapó fizeti, nem ám az állam... A te fajtádat pellengérre kellene állítani, mint a középkorban. Hadd gúnyolják, dobálják az emberek.
tudom mit ha már ilyen kíváncsi vagy akkor tényleg FEL mutatuk neked valamit : <#mf1>

hamár ilyen szépen szólítottál, azért még válaszolok neked...

bõven sok, tehát maximum 128-192 kbit/sec de ez áltag 64-96 kbit/sec tehát még hallgatható állapotban van. CD alatt pedig nem feltétlenül CD-t hanem ATAPI kompatibilis eszközt értettem úgy mint CD vagy DVD...

"A Nobel-díj például magánalapítvány."

igen ismerjük már ezeket a MAGÁN alapítványokat meg MAGÁNpénzeket, akik KÖZpénzbõl sikkasztottak a KOMMUNISTA rendszerben.

"bõven sok a 128-192 kb/sec-es mp3 amibõl több ezer ráfér egy cd lemezre"

te milyen mp3-akar hallgatsz, amibõl több ezer tesz ki 700MB-ot?
azok átlagban 1-200 kB osok szal pár másodpercesek, nagy élmény lehet
te ostoba gyökér <#mf2>
Mi tagadás tényleg adócsaló vagyok. De egy ilyen cickány és leKóka-dt farq kormánynak én egy tiplákot nem fogok fizetni ilyen és ehhez hasolló qtatásokra.

Majd egy másik topikban kifejtem neked részletesen, de itt nem akarok többet már ezzel kapcsolatban offolni.

Arrakistor, te gyök nulla!

1. Az ilyen díjakat nem az adófizetõk pénzébõl osztogatják. A Nobel-díj például magánalapítvány.

2. A te pénzedbõl meg akkor sem osztogathatnák, ha angol vagy svéd lennél, mert a magadfajta gerinctelen, zsidózó, gyûlölködõ alakok mellékesben többnyire úgyis adócsaló, közösség-ellenes fattyak.

3. Kíváncsi vagyok, felmutatsz-e valaha annyit az életben, mint a sötét agyad által gyûlölt kutatók. De úgyis tudom a választ.
Te egy gy*kér vagy barátom,próbáltam finoman fogalmazni hogy ne legyek bunkó,de te csak egyszerûen köpködsz mindenre és mindenkire!
Ha lenne benned egy kis intelligencia,akkor értelmesen válaszolnál vagy alátámasztanád az érveidet a vágott fütyikkel kapcsolatban!
Én nem vagyok zsidó,nem is védem õket de néha hányok tõled hogy mást nem csinálsz csak fikázol mindent!
Részemrõl enyi,nyugottan köpködhedsz rám mást úgy sem tudsz.
Dj Faustus
"Volt pár ilyen, amit kipróbáltam. Tízbõl tizet nem ismert fel. Üres marketing ez az egész."
1. Mert valószínûleg az adott szolgáltatás más mintát használ, mint a te zenei állományod.
2. Ha elolvastad volna az egész hozzászólásomat, rájöhettél volna hogy pont arról beszéltem, hogy ha létrejönne a tökéletes hang->zenei állomány/sávokra bontás erre lehetne alkalmazni. Most is vannak rá próbálkozások, de persze nem nagy sikerrel.

"A cikket egyszerûen így lehetett volna megfogalmazni:"
Nem értesz egyet a Rochester egyetem kutatóival? Vedd fel velük a kapcsolatot! Mond meg nekik, hogy jobban tudod!
Mark F. Bocko
Xiaoxiao Dong
Mark Matthew Sterling
Gordana Velikic
Dave Headlam

Esetleg így : "A Rochecster egyetem vágottf*ty**û kutatói több millárdos költségvetést felemésztve sem jutottak sikerre, de a zs*d* nyári fesztiváltra rengeteg lóvét harácsoltak össze maguknak."

<#eljen>

a hozzád hasonlóból folyt le az árral 6 millió a wckagylón 100 éve.

A cikket egyszerûen így lehetett volna megfogalmazni:
A Rochester Egyetem "kutatói" ismét feltalálták a spanyolviaszt. 😊
esetleg így:
A Rochester Egyetem "kutatói" sikeresen elloptak, és újdonságként mutattak be egy régóta ismert eljárást.

"A Rochester Egyetem kutatói egy mp3 fájl közel ezredrészére tömörítettek egy zenerészletet." - ez az állítás pedig bõven túlmegy azon, hogy ez orbitális hazugság.
A módszer hasonló, mint a 3D-s játékoknál használt 3Dmodell+textura+fizikai jellemzõk, csak ezt most a hangokra alkalmazzák, vagyis hangszerjellemzõk+dallam+zenész játékstílusa.
BaliBoy
"...Bocko szerint a módszer alapelveit tekintve az emberi hangképzés modellezésére is kiterjeszthetõ....."
LÁL. Ez még nem hallott a telefontechnikában már jópár éve használt vokóderekrõl. 😄 (vagyis hibrid kóderekrõl)

A cikk többorészéhez már nincs mit hozzáfûznöm. Ahogy látom elég rendesen ki lett tárgyalva. 😊) A lényeg, hogy semmi új nincs ebben. Megpróbálnak újjabb gerjesztéseket és újabb szintézis szûrõket összetápolni. Semmi extra.

If Everything That Has A Beginning Must Has An End

Ez az egész nem más, mint szintetizáció. Nagyon sok módja ismert, ez az n+1-edik. A cikk címe megtévesztõ, mert nincs itt semmilyen tömörítés. Ez még parasztvakításnak is gyenge.
"Hallasz egy zenét a rádióban. Nem tudod mi a címe. Felveszed, majd elküldöd egy szolgáltatásnak ami visszaadja a zeneszám címét."- ezt nem kellett volna. Volt pár ilyen, amit kipróbáltam. Tízbõl tizet nem ismert fel. Üres marketing ez az egész.
Én nem is tudok,csak nevetni az emberi sötétségen!
Itt az SG-n allandóan vannak akik csak fikázni tudnak,felmutatni semmit.
Én azért alapjában véve azt gondolom,hogy egyetemeken valamivel képzettebbek az emberek mint az itt fórumozók többsége,bár lehet súlyosan tévedek és rengeteg Nóbel díjas van köztünk!<#fejvakaras>
Ja bocs tévedek hisz a Nóbel díjat is a vágott fütykösüek egymás közt osztják a pajesz hossza alapján!<#fejvakaras><#wilting>
Tehát Arrakistor ezért van kiakadva rájuk.
A Pajeszosokat,romákat,feketéket lehet nem szeretni,én sem teszem de hangot adni neki ráadásul állandóan nem szép dolog. <#ejnye1>
Ráadásul ettõl nem változik meg a világ!
De ha változtatni akarsz rajta legyél fontos ember,gazdag,stb és a befolyásodat használd fel ellenük!
Persze amint felnõsz hozzájuk rájössz hogy széllel szemben nem jó pisálni,és kényelmesebb elfogadni hogy a víz mindig lefelé folyik és sodródni szépen az árral!
Régen én is hozzád hasonlóan gondolkodtam,de rájöttem hogy csak irigy vagyok rájuk,mert én sóher vagyok.
Érdekes elfoglaltság lehet, és jó tudni, hogy valaki megengedheti magának, hogy iyesmikkel hülyéskedjen és még meg is éljen valahogy.

A hangminták alapján, amiket adtak, a szintetizált hang fényévekre van a valóditól. Nagyon remélem, hogy nem akarják ilyen megoldásokra alapozni a jövõben a zene piacot. Így is betett már rendesen a CD és a digitális mizéria az egésznek. Agyonkevert felvételek, egyenként felvett hangszerek egymásra keverve, felharmonikus dúsítgatás, felvételre rákevert hangszín szabályzás... borzalom már most is amit mûvelnek a hangokkal. Elveszik a térinformáció, a hangszerek jellegzetes tulajdonságai. Sikeresen elrohasztották a HiFi-zést az elmúlt húsz évben, és haladunk tovább a digitális prüttyögések világába. Hurrá!
Ami engem illet, analóg foreva'! ( muszájból digitális részekhez meg szigorúan non over sampling)
És mi a lófasznak veszel "8 giga ramos és 5 gigaherces gépet fél terrás vinyóval" amikor az "1 giga ramos és 2 gigaherces gépen százgigás vinyóval" ugyanúgy tudsz "tûéles minõségben skypolni(icq-zni vagy akármi) és dc-n letölteni 1x-re"?
Kötözködni én is tudok... kössünk bele mindenbe, jó? Magyarok vagyunk, nem? (C)Király Linda
Dj Faustus
"Kíváncsi lennék, hogy mit kezd a "spanyol viasz" szoftverük két különbözõ klarinéttal."
Valószínûsítem az A klarinéton a B klarinéton "tapasztalt" játékmódot fogja használni. Durva hasonlattal ez olyan lesz, mint egy kezdõ klarinétos egy hiper-szuper klarinéton vagy egy klarinétmûvész egy játékklarinéton játszana.

"Miért is? Miért kell egy már kész, többszómalú zenét "sávokra" bontani?"
Alkalmazási példák:
* Hallasz egy zenét a rádióban. Nem tudod mi a címe. Felveszed, majd elküldöd egy szolgáltatásnak ami visszaadja a zeneszám címét.
* Zeneakadémián objektív módszer a különbözõ zenészek játékának összehasonlítására
* Zenei kísérletezés - hogyan hangzana egy Bartók által lejátszott zongorafelvétel elektromos gitáron.

Miért nem mentél kõmûvesnek? Rájuk nagyobb szükség lenne, mint a diplomásokra.

De nem akarom etetni a trollt...

Egyébként meg ez szerintem nem tömörítés, hanem klarinétszimuláció. A lejátszó program vagy baromi lassú, vagy nagyon sok helyet foglal.
"De a valódi problémát (többszólamú zene sávokra bontása) meg sem próbálták megoldani."
Egyetértek, hogy ez lenne a "szent grál", d"

Miért is? Miért kell egy már kész, többszómalú zenét "sávokra" bontani? Nem látom, hogy ennek tkp. mi is a célja, hova vezet...
Azért van "egybe" mert úgy "jó", nem azért, hogy aztán "szétszedjük" és szerkesztgessük.. :-)
(Ez most beszûkült, maradi gondolkodásra vall? :-)) )

http://www.youtube.com/watch?v=jFCjv4_jqAY&feature=related

;-)