127612
-
akkor most jöhet az ebéd utáni söri xD -
Heti több alkalom ivászat. -
Napi szintü. Szánalmas emberek az alkoholisták mint apám.. -
Napi szintű italozás, szétcsúszás nélkül. -
Jó, értelek. Akkor viszont mi értelme volt feltenni ezt a kérdést? Ha pontosan definiálva van, hogy mikortól indul az alkoholizmus, akkor miért tették fel?
A kérdésben az volt, hogy "szerinted" honnan indul. Én meg leírtam, hogy szerintem honnan indul :) Magamból kiindulva. -
napi szintű részegedéstől számít.
az hogy naponta valaki megigyom az esti film mellé valami finomat azzal nincsen semmi baj. -
akit érdekel, ezen a linken van egy WHO által is ajánlott kérdőív az alkoholproblémáról, szerintem érdekes. -
Nem értelek. Alkoholista az, aki függő. Nem tud pia nélkül működni, de egy idő után már azzal sem. Én tudok pia nélkül élni. -
Igen. De én is az vagyok meg elég sokan még itt. De ez nem jelenti azt, hogy olyan nagyon nagy baj lenne. Nem csak az az alkoholista akit az aluljáróban látsz.
De látod, épp ezért rossz ez a kifejezés, mert tényleg semmi értelme, mindenkinek más jelent. Szerintem te pl. alkoholista vagy, szerinted nem, ettől függetlenül ugyanaz vagy és ugyanazt teszed, és semmi bajod nem lesz. -
aki minden nap piál, az alkoholista -
Nálam úgy kezdődött hogy heti 1 piálás utána már meg... -
Kaszástól kezdődik az alkoholizmus fogalma -
Szóval alkoholista lennék, mert minden héten vagy minden második héten megiszok 2-3 sört?
Mindennap újat tanul az ember... -
Az összes felsorolt alkoholista a heti egyszeri italozásról kezdve, a kérdés az, hogy honnan megy a normális élet rovására. Ez meg helyzetfüggő. Függ az ember családi hátterétől, munkájától, szervezetétől. -
Napi szintű italozás, szétcsúszás nélkül.
-
Az időtartam egyáltalán nem mindegy. A függőség ott kezdődik, hogy nem szabadon határozza meg az egyén az italozások közti időszakot, hanem testi-szellemi folyamatok befolyásolják.
A rendszertelenség magában hordozza a szabad választás lehetőségét. -
Mivel az emberek 95%-ának fogalma sincs a káros mennyiségről, értelmetlen erről beszélni. -
Unreal1942 #61570 Meg is hívom magam egy jó búza sörre ma este
-
az a gond a kérdéssel, hogy az alkoholizmus nem ezektől a kategóriáktól függ: onnantól beszélhetünk betegségről, amikor az alkohol már negatívan befolyásolja az illető életét. "Krónikus betegség, mely az ivás kontrolljának elvesztésével, és melynek során a beteg gondolatai az alkohol körül járnak, valamint a negatív következmények ellenére is rendszeresen fogyasztja".
A DSM-IV kézikönyvben az alkoholprobléma kritériuma az alábbiak közül legalább három teljesülése, legalább egy éven keresztül:
- munka rovására megy
- veszélyes használat (pl részegen vezetés)
- sikertelen kísérletek arra, hogy visszavegyél a fogyasztásból
- tolerancia (egyre nagyobb mennyiség kell ugyanakkora hatáshoz)
- egyre több időt vesz el az alkohol az életből (beszerzés, hétvégi berúgás tervezgetése, másnaposság)
- az emberi kapcsolatok romlása
- kontrollvesztés ivás közben (nem tudja, hol a határ)
Simán a mennyiségből tehát nem lehet megállapítani, hogy mi a "beteges", van, aki mondjuk több hónapon keresztül kétnapont leissza magát és nincs problémája, másnak pedig már a napi egy sör/bor is lehet alkoholizmus, ha közben egész nap az estét várja, gondolatban folyamatosan alkoholizál. Bonyolult kérdés ez is, mint minden:)
-
Alkoholizmus =/= káros mennyiségű szesz fogyasztása -
Üres szavazás.
Szerintem mindegy az időtartam a piálások között. Lehet heti egy is. Szerintem ott kezdődik, ha valaki nem tudja abbahagyni. Ha kinyit egy sört, kinyit egy másodikat is, és addig iszik amíg csap részeg nem lesz. -
clio1616v #61566 aki nem tudja, hogy meddig tart az alkoholtól való jóérzés és a magatehetetlenségig issza magát hetente többször -
Rundstedt17 #61565 A másik ok az hogy "fiatalon kell élni,utána már úgyis minden szar jobb addigra elpatkolni és a mának élni"... -
az alkoholizmussal kapcsolatban mindenki a májkárosodást emlegeti, de a szellemi leépülést sem szabadna figyelmen kívül hagyni. Lehet, h napi kis mennyiség nem árt a testnek, de lassú víz partot mos.
sok ember azért szokik rá a szeszre( vagy bármi másra), mert nem bírja máskülönben elviselni az életüket, s így már kész is a lavina -
napi szitű lerészegedés -
Unreal1942 #61562 A minden napos ivászat az már alkoholizmus. Sokak szerint már napi egy sör is, bár evvel én nem értek egyet. -
Kemény dolog ez. Szerintem érdekes eredményt hozott volna ha azt kérdezzük először, mennyi az a mennyiség ami naponta megengedhető. -
Rundstedt17 #61560 A gond ott kezdődik hogy sokan képtelenek megtartani a mértéket....idővel meg egyre nagyobb mennyiségre van szükség esetleg a kivánt hatás eléréséhez vagy már olyan sokat fogyasztotta hogy előbb utóbb minden napossá válik számára és ahogy tellik az idő a fogyasztott mennyiség is arányosan nő elég egyértelmű út az alkoholizmusba...Olvastam hogy aki fiatalon rendszeres alkoholfogyasztó azoknak idővel 20-30% alkoholistává vállik valószinűleg az idő telésével... -
Napi szintű lerészegedés.
-
Egyébként ebből is látszik hogy napi egy pohár bor/üveg sör teljesen rendben van. Csak meg kell tartani a mértéket. Nagyapám testvére 65 éves korában komolyan megbetegedett, a kórházban nem sok időt jósoltak neki. Egy orvos ismerőse azt javasolta neki, hogy minden nap igyon meg egy pohár vörösbort. Ne többet, ne kevesebbet. De igazi, jó minőségű bor legyen. Száz évnél is többet ért meg. -
Szerintem sokan nincsenek tisztában ezekkel a számokkal. -
Jimmyke #61556 Akin már mutatkoznak a tünetek.
Napi egy sörben nincs semmi rossz, finom is és legalább tudom mit raknak bele.
Első fizumból tuti házi sörfőző készletet veszek, kieszközölök valami jó kis malátaitalt és üdítő helyett fogom inni :) -
jah, kb. vizsgaidőszak végén, pedig masszív alkoholista :D -
alkoholizmus?? ammegmi? XXXXD -
pista89 #61553 Napi szintű italozás, szétcsúszás nélkül. -
Napi szintu italozas. -
Rundstedt17 #61551 Napi maximum mennyiségről:
"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint (a huszadik életévüket betöltött felnőttek részére) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. Ugyanennyi ideig naponta 40-80 gramm alkohol elfogyasztása már nagy valószínűséggel a máj zsíros elfajulását okozza, vagy alkoholos májgyulladást vált ki. Naponta 80 grammot meghaladó alkoholfogyasztás esetén májzsugor alakulhat ki az esetek 20-30 %-ában (ez naponta 2 dl-nél több whisky, vagy 8 dl bor, vagy 3 üveg sör, illetve az ezt meghaladó mennyiség). Ezt az alkoholmennyiséget igen sokan elérik, és túl is lépik. "
-
napi szintű lerészegedés...
most ha megiszok naponta egy sört, akk az már alkoholizmus? akkor elég sok egyetemista/főiskolás vagy munkából hazaérkező férfi alkoholista :D -
Napi szintű italozás. -
Akin már mutatkoznak az alkoholizmus tünetei (remegés, stb..).