127612
-
Fbn Lx #102157 Ez azért nem igaz, mert egyrészt a zöldségek és gyümölcsök beltartalmi jellemzői a talaj kihasználtsága miatt már nem olyanok, mint néhány 100 éve. Ehetsz sok zöldséget és lehetsz mégis vitaminhiányos.
Másrészt pedig, nem hiába mondják, hogy "stresszes" a 21. századi élet, és ingerekben rendkívül gazdag. Egyrészt a környezet pszichésen megterhelőbb (fény és hanghatások, rohanó élet) másrészt a munkahelyi és vizsga előtti stressz, meg úgy általában az egzisztenciális gondok egy olyan kihívást támasztanak, amihez evolúciósan nem jól alkalmazkodtunk. ha egy párhuzamos univerzumban szőlőtermesztő parasztember lennél és csak a jégesőtől kellene félned, azt mondanám, elég lesz, ha eszel minden nap egy barackot :D
Másrészt vannak az úgynevezett stimulatív mikroelemek, amiknek hiánya nem vezet hiánybetegséghez, de megléte a teljesítményt kismértékben fokozza.
Persze a gyümölcs és zöldség fogyasztása ma is fontos, de leginkább a rostdús táplálkozás érdekében. Az ember ahhoz alkalmazkodott, hogy naponta 20, vagy akár 30 különböző rostforrást is bevigyen.
Az élelmiszer-adalékanyagok kombinált jelenléte a szervezetben nem befolyásolja egymás hatását, ilyet nem lehet. Ilyen "szinergista és antagonista" vegyületek esetén azt kötelesek lennének feltüntetni a csomagoláson, hogy kerülje xy fogyasztását, mert a termék z-t tartalmaz, ahogyan ez a gyógyszerek betegtájékoztatójában fel van tüntetve. Az adalékanyagok, főleg ilyen kis mennyiségben a szervezet pH-ját nem befolyásolják, a szervezet pH-ja egy sokkal bonyolultabb szabályozás eredménye, és nem igazán lehet ilyen módon táplálkozással vagy "lúgosító programmal" sem eredményesen változtatni rajta. -
pm ment, reklámozni nem akarok.
A lényeg az hogy rengeteg ilyen termék van, nem is egy helyen (nem feltétlenül az első boltban kell megvenni) :-). -
Na azért nem kell túlozni mivel ezt senki nem mondta pláne én nem, max neked jött át így. -
ez az ízületvédős cucc engem is érdekelne: a vállaim szarok, ma pedig még a hátam is sikerült meghúzni. -
Fbn Lx #102153 Adalékanyagokat csak indokolt esetben, az élelmiszer minőségi és eltarthatósági jellemzőinek javítására használnak, csak jól tesztelt, számtalan egyértelmű vizsgálattal alátámasztott, ember által fogyasztható anyagot tartalmaz az engedélyezett E-lista, maximális küszöbkoncentrációval, annyit adhatnak egy élelmiszerbe, hogy az a mindenféle forrásból esetlegesen bevihető maximális értéket (ADI-t) ne léphesse túl. Ezek az engedélyezett napi beviteli értékek általában egy biztonsági faktorral is el vannak látva, hogy annak kismértékű túllépése se okozhat gondot. Ezért, ha nagyon bután táplálkozol, még akkor sem fogja a szervezetedet megbolygatni.
A rákos beteg egyáltalán nem több, egész egyszerűen a történelem során soha nem ismerték és fedezték fel a betegséget ilyen nagy arányban. Régen nem nagyon írt a szakirodalom arról, hogy mekkora részét teszik ki a társadalomnak a rákosok.
Az allergiás betegségek terjedése a fejlett társadalmaknak több okra vezethető vissza, egyrészt itt is a fejlettebb diagnosztikus eszközök miatt több ilyen esetről van tudomásunk, 400 éve még nem nagyon vették adatbázisba, hogy xy allergiás a zöldbab egyik fehérjéjére. másrészt az allergia az úgynevezett civilizációs ártalmakra vezethető vissza, amik nem élelmiszer-eredetűek. Csak harmadrészt játszik szerepet, pl. annak köszönhetően, hogy túl hamar letesznek az anyatejes táplálásról, és a kelleténél hamarabb ismertetik meg a gyereket olyan fehérjékkel, amikre még nincs felkészülve a szervezet, és immunválaszt fog kiváltani. -
mindenki csak a rosszat akarja neked, mégha nem is áll az érdekében

-
Sajnos igaz, hogy a cukor igen káros a szervezetnek, de attól tartok közel sem annyira, mint a mindenféle műanyag helyettesítői (majd kiderül 10-20 év múlva, hogy mennyire okoznak pl rákot).
Viszont a cukor egyik legdurvább kára, hogy megbolygatja a szervezetben az inzulin-ösztrogén-pajzsmirigy hármast. Bármelyik elkúszik, rántja magával a másik kettőt. És pont ez benne a gáz, hogy utána az egyiket (akár a kiváltót) már hiába kezelik, csak mind a hármat egyszerre lehet (vagy a másik -kettő- visszarontja az épp kezeltet is ... sokaknak ezért nem ér kutyafülét sem az inzulinrezre felírt gyógyszer ... sokan persze azt se tudják mi az az inzulin rezisztencia, csak mint cukorbetegség ismerik).
Ezt eddigi ismereteim szerint kb talán 5 orvos ismeri és kezeli kishazánkban (endósok nagy része sem ismeri sajnos).
Ja, és ha már táplálékkiegészítők, van egy spéci férfiaknak (elég drága), aminek a "nem várt" mellékhatása a libidó növekedése annak mindenféle áldásos következményével (nem, nem kék pirula :D )
-
Nem is érdemes vitázni ezen, mert mindenki a saját maga igazát fogja erőltetni, Itt igazság csak, akkor lesz ha minden gyártó, kémikus, kutyuló kavaró ember előáll és teljesen őszintén elmondja mi miből készül és valójában mit okoz az emberi szervezetben. Na ez az a pillanat amire még nagyon sokat kell várni :D Alapvetően lehet hinni abban, hogy ezek a cégek ezeknek emberei csak jót akarnak és gyógyítás egészség mindenek előtt...de én ennek nagyon az ellenkezőjét látom terjedni. Nem, hogy kevesebb a betegség egyre több és újabbak. -
Hát ez már testépítés/fitness témakör.. nem az én asztalom. :)
Megelőzni annyi mint elkerülni a túlzott terhelést vagy a direkt felesleges kitételt.
Ha izomtömeget növelsz akkor bizonyos gyakorlatok kiválthatnak másokat az azonos izomcsoportra hatók közül, míg az egyikkel például terheled a térded, a másikkal kevésbé, mégis mindkettőnél a négyfejű combizmodat használod... stb.
Nyilván bizonyos sportoknál nem kerülhető el egy mozgásforma, így ott érdemes a bevitt tápanyagokkal kárpótolni, bőségesen ellátni a szervezetet (csontokat, porcokat, stb) Ez még nem garantálja azt hogy nem is lesz sérülésed vagy kopásod soha, mindenesetre hiánybetegséggel növelni a rizikót kár lenne.
A vitaminokat és mikroelemeket, mezoelemeket, ásványokat be lehet vinni a szervezetbe friss növénnyel de tablettával is. Csakúgy mint a friss növény adott részének konzerválásából nyert természetes (de már feldolgozott) termékből. Az adott élelmiszer(hatású) készítmény feldolgozási szintjének növelésével nő az előállítás költsége, de a szer tisztasága/koncentrációja is. Azt hogy mi természetes és mi nem az, többféleképpen definiálható (kivont hatóanyag kontra eljárással létrehozott szintetikus molekula vagy a feldolgozás szintje szerinti felosztásban is tárgyalható, itt már szubjektívebb mi természetes még és mi nem az már).
Összességében mindenki abból viszi be a tápanyagait amiből akarja, vagy jónak érzi. Egy tápkiegészítő nem azért lesz rosszabb (ha rosszabb) mint egy kosár citrom, mert kémiailag nem ugyanaz a molekula van benne (invert molekuláktól tekintsünk el), hanem esetleg a többi hozzáadott segédanyag lehet káros/felesleges/szinergista/antagonista egyes emberekben (miket szed mellette? mennyire savas a szervezete stb. ezer faktor van).
-
énis valami hasonló véleményen vagyok, de én már meguntam vitázni. -
Bizonyára van oka annak, hogy egyre több az allergiás, a rákos beteg itthon és a világban is. Egyre több a mesterséges színezek, adalékanyag az élelmiszerekben amiről sokszor még nem is tudják, hogy hosszú távon milyen betegséget elváltozásokat okozhat. Pl egy nagyon vitatott dolog az aszpartam mint édesítőszer amiről nagyon sokan tartják, hogy rákot okoz ennek ellenére pl rágókban, joghurtokban a mai napig megtalálható. Sőt az egészségvédelmi szervezetek nem tudták egyértelműen cáfolni, hogy nem káros, de azért engedélyezik. Akkor most kinek hisz az ember? Rá van írva valami de abban 100%-ig nem lehetünk biztosak, hogy tökéletesen megbízható csak azért, mert valaki az állítja. Túl sok minden van már amire oda kell figyelni és túl sok a vélemény. Én azt mondom nem baj az ha az emberben van egy egészséges kételkedés és jól meggondolja mit visz be a szervezetébe manapság. -
Én Besenyő TT István aki vagyok...azaz! Besenyő Tudatosan Táplálkozó István elmondanám kérem, hogy tudatosan táplálkoztam! Miközben táplálkoztam, végig tudtam hogy eszek! Egyszer sem haraptam mellé kérem!
kb. az egész napról ez jut eszembe így szavazásilag -
Fbn Lx #102145 először nem akartam erre reagálni, de aztán úgy döntöttem, hogy mégis
igen
mármint ami az összetételt illeti. az egyszerű ember valamiért hajlamos azt hinni, hogy ezeket nem ellenőrzik, és a mérgező, gonoszságból belerakott titkos X alkotóelemet nem írják rá a dobozra
Itt felmerülhet a kérdés, hogy mi a motivációjuk alapja, hogy belerakjanak valamit pluszba. elmezavaros pszichopátiában szenvednek a gyógyszerészek és a mérnökök?
a másik felmerülő kérdés pedig, hogy az élelmiszer-biztonságiak ezeket hogy nem veszik észre. úgy tűnik, a Herbária Patikája vegyészei már évtizedekkel előrébb járnak :S -
kamionosjoe #102144 és te mindent el is hiszel amit ráírnak a dobozra? -
Fbn Lx #102143
a megelőzés mit takar? kezdjem el már most szedni? vagy igyekezzek nem súlyokat mozgatni? :DD
pont beszéltem ma konditerem öltözőjében egy 60 éves fickóval, aki jó formában van
ő mondta, hogy 30akárhány éve edz. és hogy nehogy azt higgyem, hogy ő valaha is szeretett edzeni. utálja, de az embernek formában kell tartania magát. és hogy tönkreteszi az ízületeket, bár bírja a súlyokat, de nehezen köti a cipőjét és nehezen lépcsőzik lefelé. -
Fbn Lx #102142 a természetes színezékek azonosak a növények színanyagaival.
a mesterséges színezékek között van néhány, amire bizonyos emberek érzékenyen reagálhatnak, pl. fejfájással vagy arra hajlamosak hiperaktivitással, pl. a titán-dioxid meg még egy-kettő, de ez csak néhány, de ezeket az anyagokat többszörösen tesztelik küszöbdózisra
és általában a vitaminkészítményekben egyébként sincs színezék.
aroma szintén csak a pezsgőtablettákban van, ezek többnyire szintén a természetben előforduló molekulák, viszont édesítőszereket is használnak, szintén a pezsgőtablettáknál
ha emiatt aggódsz, olyat vegyél, amiben aszpartám és aceszulfám-k helyett amik bizonyos vélemények szerint felhalmozódva rákkeltőek lehetnek, olyat vegyél, mint amilyen nekem van (nátrium-ciklamát, nátrium-szacharinát)
de ez csak a pezsgőtabletta, ez egyébként sem olyan fasza
most egy multivitaminban a konkrét vitamin és ásványi anyagokon kívül mi van még? pont itt van előttem. tömegnövelő szerként cellulóz. az emberben nincsen cellulózt lebontó enzim, kiszarod.
Stabilizátorok, amiket egyébként is elfogyasztasz naponta legalább 3 másik élelmiszerből. más nincs. ez is csak azért kell, hogy tablettaformában bevihető legyen a szervezetbe. egyéb extrák nincsenek. -
Glucosamine Sulfate
Chondroitin sulfate
methyl-sulfonyl methane
általában koktélban
megelőzni érdemesebb az izületi bajokat ha az ember aktívan terheli magát.. (nehezebb később helyrehozni mint megelőzni) -
Fbn Lx #102140 az ízületvédőben mi van pontosan?
a vállam nekem is kattog néha, ha emelek -
Fbn Lx #102139 általában magas ásványianyag-tartalmút, speciel theodorát pont az utóbbi időben
vagy balfit
igazából most ami másfél liter vízben van magnézium, az nem jelent olyan nagy különbséget két ásványvíz között, főleg mivel a felszívódása nem 100%-os vízből
meg én speciel egész nap mászkáltam, keveset aludtam, és keményen edzettem
ez meg azért igen nagymértékben megdobhatja a szükségletet
nem mindegy mennyire terheled meg a szervezeted, ehhez a terheléshez az ásványvíz kevés volt :D -
Mg.
Naponta.
Nem. -
És nem mellesleg mellékhatása minden gyógyszernek, így a vitaminoknak is lehet. -
Engem te ne sötétezzél le. Diplomás, tájékozott ember vagyok, és tudom, mit írok le. Bazmeg, az az istenverte C vimatin tabletta nem full aszkorbinsav, telibasszák színezékkel, meg ízaromával meg mittoménmicsodával. Az természetes anyag? És te biztosan tudod, h mi az??? -
Már a jó öreg C-vitamin tabletta se a régi mióta teleb@$**ák valami "aszkorbinsavval"...
ehh.. mérgeznek ezek már mindenkit...
-
Én nem ennyiztem az az egyel felettem szóló volt és vitatkozni sem akarok nincs is miről, utálkozásról meg részemről szó sem volt. Csak jobban utána kell nézni a dolgoknak, mert nem minden olyan szép ebben a rendszerben ahogy azt te vagy mi látjuk. Nyugodtan szedhetsz vitamint nem lesz tőle bajod jobb esetben de előfordulhat hogy igen. Annak ellenére is, hogy Te mást tapasztalsz. Ez is csak egy üzlet. -
Fuhh... van sötétség bakter a fejekben, látom. Egyik ismerősöm ezt mondta: annyira nem értenek hozzá, hogy felesleges vitázni velük. Molnár F. Árpád elbújhat itt egy-két ember mögött a francba. 
C-vitamint és multivitamint szedek kb. 10 éve, sportolok hetente 4-szer. Orvsnál utoljára 4 éve jártam térdficammal (azelőtt kb 10 éve felkartöréssel), betegszabin... nem voltam soha, mióta dolgozom.
Jazzy, amúgy meg majd ha fizetnek, akkor elmondom nekik, miért jó és melyik vitamin, addig meg mérgezzék magukat pl. kristálycukorral, ami a legfelkapottabb, és legális méreg a világban. Amíg olyan emberek pofáznak a vitaminok káros hatásairól meg egyebek, akik reggel 4 cukorral isszák a kávét, meg egészséges reggeli és táplálkozás helyett benyomnak egy sportszeletet, addig nem hinném, hogy félnem kéne azért, amiket írnak. -
Tudom, hogy az utálkozás megy mindenkinek, de ez nem bizonyíték, hiába ennyizel. Én és még 423432532 ember a bizonyíték a földön rá, hogy szedjük a vitamint és egészségesebbek vagyunk tőle. Jobb a közérzetem, több az energiám, nincsenek izomrángásaim, izomgörcseim, nem vagyok fáradt, stb sorolhatnám.
A vitában érveket kell támasztani, nem pedig irónikus mondatokat írni, mert attól az még nem lesz igaz.
Így a vitának számomra vége, ne vegyetek vitamint, mert minden szarral tele van, igyatok sört. Mi a rózsaszín ködben élő kívülállók szedni fogjuk, mert mi vagyunk rá a bizonyíték, hogy hatásos. -
Ennyi... -
Igen pont ilyen szép rózsaszín a világ, hogy senki nem akar ártani senkinek főleg nem a gyógyszer és vitamingyártók :) -
Pl. azért, h vegyenek gyógyszert, szintén tőlük. :D De én ilyet nem is mondtam, atyaég... De basszus, ezek a tabletták teli vannak más mesterséges anyaggal is, tudod biztosan, h ezek közül semmi sem káros? -
Cikket nem látok, érdemi érvet nem látok, miért lenne az jó nekik, hogy mindenféle vegyszert belepakolnak a vitaminba, hogy ártsanak neked és röhögnek a markukba? Nyilván senki nem venné a terméküket akkor ha ilyen lenne, veszteséges lenne -> csődbe mennének. Kinek jó ez?
Nem vagyok semminek a tulaja, csak használom az agyam :)
-
Nos a vitaminokkal semmi baj, nyugodtan lehet őket megfelelő mértékben szedni. Melletet term. nem árt gyümölcsöt és zöldséget is enni megfelelő mennyiságben, így kerek az egész. Én szinte minden nap bőségesen belakmározok különböző gyümölcsökből, MÉGIS szedek vitaminokat. 1xűen a természetes bevitel nem elegendő, annyiféle fajta gyümölcsöt oylan mennyiségbn nem fogsz tudni fogyasztani, amit ne kéne vitaminokkal még kiegészíteni. Emellett term. kétpofára zabálom a fokhagymát, a vöröshagymát, paradicsomot, paprikát, kovászos uborkát, sárgarépát stb. :D
A multivitaminokkal már vigyázni kell, nem mindig megfelelő az arányuk és nem is mindenkinek alkalmasak (akárcsak az ásványvizek, mindegyik másnak és máshogy, ill. más mennyiségben jó), jobb ha magunk állítjuk össze a helyes adagokat mindenből külön-külön (testtömeg is számít és sok minden más is).
Én pl. egyfolytában meggy és ribizlilevet (igazándiból ez inkább must) vedelek (100%-os, szín gyümölcsből préselt, nem higított, tartósítószer és cukor stb. nélküli), mert erős gyulladáscsökkentő mindkettő (a meggylevet sportolóknak is adják nyugaton), illetve szedek mellé homoktövismagolajat is, hasonló okból.
De szedek Magne B6-ot is term., meg C vitamint.
Most, mivel kaptam ajándékba, nekiállok majd Béres cseppet és Svéd cseppet is szedni, nomeg szelént, fokhagymatablettát és máriatövist. -
Mi vagy te, vitamingyártó cég tulaja, h így véded őket? :D -
Én meg azt, hogy egy fórumon véded magad fölöslegesen, hiszen engem nem zavar akármit is csinálsz otthon. Nem írtam rád semmi jelzőt, de többnyire igaz, hogy az kapja fel a vizet és védekezik kézzel lábbal akire igaz amiről szó volt. Vicces, ahogy leírtam, hogy a 2. postodban szerepelt az alkohol rögtön nekem támadtál, hogy lealkoholistázlak.
Lényeg az egészben, hogy fölösleges a vitamingyártó cégeket azzal vádolni, hogy minden szart beleraknak, hogy neked rossz legyen.
Bár ha megtisztelnél azzal, hogy leírod, illetve idézed melyik része személyeskedés az írásomnak, örülnék, mert lehet nem tudom mit jelent ez a szó.
A sörre pedig nem mondtam, hogy rossz, fölösleges róla cikket linkelned, arról linkelj amiről írtál, hogy milyen mesterséges szarok vannak a vitaminkészítményekben. Erre kíváncsi lennék. -
KaBuTo666 #102124 NC-től veszem a vitaminokat, csak természetes jöhet szóba.Egy kis érdekesség -
clio1616v #102123 Igen, Humalog és Humulin N inzulinokat.
Napi 3-4szer étkezések előtt.
Azóta(10 éve) nem fáj a fejem, mióta egyensúlyban tartom a vércukromat. -
És a sörről egy rövid cikk: link
A vitamin témánál maradva természetesen. Szívesen. -
Személyeskedsz, én meg azt látom... -
Nem kell szavakat adni a számba, csak leírtam azt, amit #102116 -ban használtál. Nem érdekel mennyit iszol, az sem mikor, nem ismerlek, azt látom, hogy egy vitaminos kérdésnél sörről beszélsz és káros anyagokról a vitaminokban. Ennyi, azt tudom rólad amit leírsz, nem többet. -
Ki beszél részegségről? Azért mert megiszom hétvégente 1-2 sört, alkoholista vagyok? Amúgy olvass utána a sörnek, ha nem hiszed... -
Remélem nem haragszol meg, mert no offense, de ma 2. postodban van alkohol vagy részegség, de a multivitaminok mesterséges szarjain azért aggódsz :)
Amit egyébként megnevezni nem tudsz, csak feltételezés, de ez rövidre zárja a vitát részemről.