98
  • turul16
    cinelerra Elgépelted, ha erre gondoltál.
  • floatr
    cinerella
  • floatr
    Wine-al télleg műxig jópár dolog, de a legutóbbi Autodesk cuccok eléggé egybe vannak gyúrva a mikorszoftos komponensekkel, office-al.
  • Su0my
    na ez a hozzászólás az, amit minden egyes nyavalygógépnek (beleértve engem is, csak én APPLE-fanboy vagyok ahogy nem is tudom ki írta:) ) el kéne olvasni, mielőtt hozzászól 1 windowsos/linuxos/<3APPLE-ös topikhoz:)
  • Su0my
    Adobe PRemiere igencsak amatőr szinítű videovágó, biztos van Linux alá is hasonló.. ;)
  • sathinel
    Eh nem fikázásképp linkeltem be pár linux videót. Hanem ha valaki szép, gyors oprendszerre vágyik, akkor van alternatíva. Az más kérdés hogy van akinek nehezére esik telepíteni rá progikat. Nekem ment 3 féle nvidia, és 4 másik ati kárgyával is. Jó hogy vannak akik megmagyarázzák hogy miért nem lehet hazsnálni, vagy ők miért nem tudták, és ez miatt fos. A felhasználók számának növekedése, és eee pc elterjedése kicsit ellentmond annak hogy használhatatlan.

És nézzétek meg mit művel az ubuntu eee laptopon amit lent belinkeltem.

Autocand linux xgl Műszakirajz, és Autocad versenyeken is indultam(3., és 7. helyezet) és vannak alternatívák, mielőtt valaki leugat hogy nem értek hozzá.

Pár link linux-on való tervezéshez: Cad&linux
    még pár progi munkára
  • immovable
    éttem :) nem mondom, hogy gagyi, csak ide nem jó nekünk, de szerverre mindenki azt hájpolja, oda biztos szuper

hát itt a melóban erre van szükség, és mondok egy durvát még DOS is kell :D
    könyvelő progik, stb... :D
  • immovable
    látszik is a francia minőség, jó nagy gagyik :)

Autodesk cucca kb. egyszerű rajzoló proginak számítanak hehe grat
  • picurmanoo
    Ehhez csak annyit tennek hozza, hogy Angliaban egyre tobb helyen ki van irva, hogy itt meg lehet kapni XP-s gepet, mert idekint sem nagyon szeressek az emberek. :)
  • turul16
    Peugeot Citroën -meg Linuxot -tol.

Autodesk cucca kb. egyszerű rajzoló proginak számítanak :), kicsivel többre lehet szükség..
  • homeless
    Én értem mit akarsz, ne is használj linuxot. Nem erre való. Te kértél egy alternatívát én meg mondtam egyet. Pont a cad amiben nem jár élen a linux, és sokan úgy gondolják, hogy nem is lehet komoly munkára használni. Mindenkinek rögtön az ingyenesség ugrik be a linux-ról, az ingyenességről pedig rögtön a gagyi. Pedig nem így van. Vállalati szférában, nagyon kevés az ingyenes linux. A legtöbb helyen fizetős disztribúciókat használnak szerveren és desktopon is, mert kell nekik a support meg az a pár + szolgáltatás amit egy fizetős linux nyújt. Meg sokan azt hiszik, hogy csak ingyenes programok léteznek linuxra, és ez is egy baromság. Vannak rá milliós programok is(maya, xsi), amik mellett eltörpül egy ps ára. És akkor azokról a programokról még nem is beszéltem amiket pl hollywoodi stúdiók használnak linuxon és ki se adják őket kereskedelmi forgalomba.

Szóval linux != ingyenesség != gagyi. Mindenki azt használjon ami az adott feladathoz a legmegfelelőbb. Ha valaki csak netezik, filmet néz, letöltöget, zenét hallgat annak tökéletes lenne egy ingyenes linux disztró is, legalább nem kell fél évente újrarakni az op.rendszert.
  • kev
    "100 millió eladott Vista"
    Hát nem tudom.
    Az ilyen spekulált adatok, pont annyira megbizhatóak mint aki kiadta őket.
    Pláne ha azt a Microsoft megbízásából csinálja valaki. Mondani mindenki azt mond, amit akar.)

Én személy szerint sokkalom ezt az "adatot". És a háttérben egy erősen túlzó reklámfogást sejtek.
  • floatr
    Régebben hasonló cipőben jártam. Látnod kell azonban azt a káros hatást is, amit az Autodesk, és a mikorszoft ért el ezzel.
    Nem várhatod el azt, hogy egy bárakármilyen külsős termék tökéletesen úgy működjön, mint a windóz/office/bárakármi vagy éppen az autocad/map/mapguide. Viszont éppen ezzel lett majdhogynem agyonvágva minden más. Pedig annyira nem jó egyik szoftver sem h ennyire uralja a piacot. (ld pl a pro/e v microstation)
    A manus, aki egyébként most a magyarországi BSA feje, régebben az Autodesk-et tolta, és láthatóan jól.

Nem mellesleg egyébként az állami szférában a mérnöki anyagokat egyre inkább nyitott formátumokban cserélik a cégek/hivatalok, így elvileg nincsen megkötve senki keze az eszköz megválasztásában (gyakorlatilag viszont vannak azért rejtett biztosítékok).
  • immovable
    akarom mondani autodesk-es progikkal ;)
  • immovable
    nem...
    csak minden specifikus progi amit ismerek és használunk ebben a szakmában itt a melóhelyen, és egyébb ismerős irodákban, mind autodesk-es progikra van kitalálva, másrészt súlyos pénzekbe is kerül
    ha kitalálnám itt a főnökségnek, hogy kezdjünk már el kisérletezni linux alatti alternatívákkal (nem is értek a linux-hoz) úgy elhajtanának mint a darazsat :)

de mondom a lényeg, hogy kb 20 mérnökiroda nyomja itt az irodaházban, és nem egy külsős céget is "ismerünk" mind win alatt autodesk progikkal dolgozik, mert kiépített "klientúra"progik vannak köré

remélem érted mit próbálok elmagyarázni :)
    pl a suzuki gyárban is autodesk-el dolgoznak:)(csak egy pl a nagyobbak közül)
  • homeless
    Ezeket valamiért kifelejtetted az előző hosszászólásodból. Gondolom azért, mert nem is feltételezted, hogy linuxra létezhet valamilyen cad program. Nem tudom, hogy működnek e azok a dolgok amiket írtál, de a hivatalos oldalon ezt mondják:
    "Bricscad V8 is that real DWG alternative for AutoCAD®, offering you 100% compatibility"
  • A1274815
    Nem teljesen, mert a net használat szerint kb. 12% Vista van a PC-ken.
  • Gerygrey
    hogy jönnek emberek hogy összehasonlitsanak egy fulldrága pénzesprogramhegyet egy ingyenes ,vagy free - mind1 - prg összehasonlitásához ?

Nem ez volt a kérdés, hanem hogy egybites júzer-e aki Windowst használ.
  • immovable
    és gondolom működnek rajta a magyar jogszabályoknak megfelelő épületgépészeti blockok amit kifejezettem CAD-ra készültek, kompatibilis a szintén magyar fejlesztésű csak magyarországon kapható, hőveszteségszámító programmal, ami a dwg-ből kiolvassa a megfelelő lehülő felületek adatait, illetve kompletten minden hiba nélkül kapcsolódik hozzá a magyar költségkiíró program????
  • Kraptor
    Vista nem olyan drága Premuiumot már 26 körül lehet kapni, jó mondjuk ez OEM de Business is e körül van és ott le it tudsz downgradelni XPre. Nekem eddig 2 nagy gondom volt Vistával. IE Vista alatt elég gáz, Firefox jobban és stabilabban fut. Másik a hálózati megosztásoknál léptek fel problémák mikor csak simán meg akarom osztani fájlokat az néhe nehezen akar menni. Összeségében nem olyan rossz, mondjuk ahoz, hogy jól futtasd egy nagyon nagyon erős gép kell és inkább ez a nagy gond a Vistával, szerintem.
  • homeless
    cycas
    BricsCAD
  • floatr
    A legelső igazán komoly CAD-es alkalmazás egy pentium-alapú gépen solaris alatt futó Pro/ENGINEER volt, akkor brutálisnak tűnő OpenGL bővítményekkel. Már akkor az Autodesk gyöngyszeme egy bohóckodás volt hozzá képest.
    Ez ma is létezik, sőt a Bentley is elkezdte portolni a MicroStation-t. Nyilván az Autodesk nem fog ebbe az irányba lépni még egy jó ideig, mivel nagyon megszerették egymást a mikorszofttal, de nyitásnak tekinthető h a GIS termékeinek egy részét már linuxra is gyártja.
  • LOTR|Atocha
    Drága??? Ismerek vagy 100 embert akinek xp gépe van, jó ha 1 megvette az XP-t! Nem kell ezzel jönni, ez olyan megmosolyogtató. :)
  • Oldern the 1st
    Na, akkor had értelmezzem:

1. Ha nem megy XY webkamerája a Vista alatt, akkor a Microsoft a szar mocsok banda.

2. Ha a második legnagyobb VIDEÓKÁRTYAGYÁRTÓ dolgaival szarakodik a Linux, az bizony a felhasználó hibája, és különben is l2p.

Kettős mérce?
  • assdf
    Már ne haragudj meg, de megkérdezni valakit hogy szerinte biztonságos-e a windows miközben nem tudja hogy mit jelent a biztonságosság hát... nem életbiztositás... Olyan ez mint megkérdezni valakit hogy szerinte finom-e a palacsinta, de még sosem evett palacsintát...

És egyébként semmi olyat nem kérdeztem amit az átlag felhasználónak nem kellene tudnia! A saját érdekében is (és pont abból látszik hogy mennyire kellene tudni hogy hány millió zombi gép van meg virusos stb stb). Ugyanis a felhasználók 70%-a nem tudja hogy egy email olyan mint egy képeslap. Semmi titkositás szinte bárki elolvashatja. És nem egy küld át emailben bizalmas információkat. Amikor erre felhivom a figyelmüket akkor meg mindig azt kapom hogy ugyanbár ki kiváncsi az ő levelezésükre...

aztán másnap meg olvasom hogy ellopták x millió brit állampolgár adatait mert egy tikositás nélküli cd-n mezei postával adták fel...

Na szóval a lényeg az, hogy ahhoz hogy meghatározzuk egy felmérésből hogy mennyire biztonságos a vista, ahhoz két dolgot kell tudnunk:
    -használni a vistat
    -tudni hogy mit jelent az hogy biztonságosság (tipikus példa, az hogy gyorsabban vagy lassabban tölt be valamit nem azt jelenti hogy biztonságos...)
  • floatr
    assdf: a felhasználók (ámerikai piac előnyben) minimum 90%-a a közelében sem lenne a megoldásnak egy efféle kérdőív esetében, mer vették a gépet vhol óccsón, oszt vót rá ez a windóz pogram.
    Ja és ugyanezek az amcsi mangalicák sosem fogják tudni h nem csak "windóz pogrammal" lehet kapni ilyen gépeket.

A többieknek a hardveres problémákkal kapcsolatban: ami vista alatt hardver gond, az igenis a mikorszoft sara. Annyi rendszerváltás ebben az országban nem volt még, ahányszor ők változtatták a teljesen saját elképzeléseik alapján a driver modellt, és a kapcsolódó API-kat. Emellett van nekik egy baromira erős marketing/sales részlegük, aki csak azzal foglalkoznak 24/7-ben, hogy mindenkit beszervezzenek a bizniszükbe: szoftvergyártót és hardvergyártót egyaránt; iszonyú erős pénzzel hajtott lobby.
    Ezzel szemben a linuxos szoftverek és driverek hátrányban vannak, mivel nincsen meg ez az egyetlen mamut cég a háttérben, aki ha kell lefizet, meg miegymás. Sok esetben nem is a gyártó készíti a drivereket, hanem külsősök. Szal a részemről külön tiszteletet érdemel az ubuntu és tsai azért, hogy még így is versenyképes.

Gerygrey: nem kell félni, senki sem akarja elvenni tőled a windóz kockádat :) Ha nem akarod kipróbálni, nem kötelező, mert egyelőre az állami norma szerint a windóz a kötelező; elvégre ezért fizetik őket. Ha nem akarsz alkalmazásokat keresni linuxhoz, asse kötelező, bár megjegyzem: bőségesen vannak nemcsak ingyenes, de fizetős alkalmazások is rá.
    Játékra egyébként a desktop már egyre kevésbé alkalmas. A legtöbben inkább elkerülik a vele járó macerát, és konzolt (tadááá) vesznek, mert azon is lehet vásárolt/másolt játékot játszani.

Egyébként meg örülök h megérte a vista az egyéves korát. Ebből szépen látszik h milyen a fogadtatása, és a mikorszoft is szűrhet le belőle konzekveciát. Kíváncsian várom majd a "3 éves az Ubuntu alapítvány" c. cikket július elsején
  • immovable
    akkor legyél szives mondj nekem alternatívát AUTOCAD-ra

thx előre is
  • Gabesz84
    azert mert draga, es sok embernek van meg p3, meg p2 vagy epp p4celeron szintu gepe, amik vista futtatasara teljesen alkalmatlanok.
    Na ezert. Akinek meg megvan az XP, es meg van elegedve vele minek valtsa le?
    En nem voltam megelegedve XP-vel, regebben is server2003-at hasznaltam, de ugy latom a vista felnott a feladathoz. 1 ev alatt volt kb 6 vagy 7 kek halalom ami nem hardverhiba miatt volt (a tobbi ugye tuning miatt). XP-vel ezt az aranyt nem sikerult elernem soha.
    Linuxot meg haggyuk meg annak aki szeret bütykölni. Régen én is szerettem, de már nincs rá időm.
  • Gabesz84
    miért kéne nekik tudni?
    mint az a nevükből is látszik: FELHASZNÁLÓK. Ezeket amiket felsoroltál a RENDSZERGAZDA kötelessége tudni. Pont.
    Persze ez alapján a felmérés semmit sem ér, mert nem usereket kene kerdezgetni, hanem a rendszergazdakat...
    Az mas kerdes hogy otthoni gepen user=rendszergazda altalaban, dehát mindenki ugy tanulta meg megvedeni a gepet, hogy parszor besz@pott vmi szaftos virust/spywaret stb :)
  • LOTR|Atocha
    AgentKis: Szívemből szóltál! Nagy vagy, csak így tovább :D --> Pista
  • LOTR|Atocha
    Én nem akarom fikázni a Vistát, de nem hiszek ezeknek az optimista számoknak.
    van egy honlapom, Az alatt van egy AWSatas nevű program ami elég jó statisztikát ad, biztos sokan ismerik.
    Megmutatja azt is, hogy az adott user aki az oldalra feljött milyen oprendszerrel tette azt. Pár adat a statisztikából: Windows XP 6447 találat 93.7 % ; Vista 150 találat 2.1 % !!!!!!
    Ezenkívül sok más oldal statisztikájához hozzáférek és mind ugyanezt mutatja. A Vista a tejes látogatottság 1-5 % adja a 100%-nak!
    Mondom nem fikázom én a Vistát, de én sem azt használok. S ha annyira jó lenne, akkor miért csak a (jóindulattal) 5%-a használja az embereknek?
  • assdf
    Én mondjuk magát a felmérést is megkérdőjelezem.

"kutatás eredménye szerint a Windows Vista felhasználók 79 százaléka találta úgy, hogy a Vista biztonságosabb, mint korábbi rendszerük, és a megkérdezettek 71 százaléka szerint előrelépést jelent korábbi operációs rendszerükhöz képest."

Na most ha én megkérdeznék 100 véletlenszerüen kiválasztott embert aki használ windowst a következőkről:
    tudja-e
    -mi az az ssl
    -mi az a https (tudja-e mi a különbség ha egy weboldalon beirja a jelszavát és https-t használ vagy http-t)
    -tudja-e mi a különbség a "rendszergazda" között és egy rendszergazda jogú user között
    -tudja-e hogy az általa inditott programok milyen jogosultsággal indulnak
    -tudja-e hogy 3 virusirtó egy gépen nem jelent nagyobb biztonságot
    -tudja-e mi az az uac és ki szokta-e kapcsolni
    -tudja-e hogy terjednek a virusok és kémprogramok?
    -tudja-e definiálni a "biztonság" fogalmát

élek a gyanúperrel hogy 100 windows user közül jó ha 30 tud ezekre vagy ezek egy részére válaszolni (saját tapasztalat). Szerintem ez miatt nem mérvadó az hogy a windows userek hány %-a "találta" biztonságosabbnak az új oprendszerét, hisz az sem tudják hogy mit jelent ez a fogalom. Kivéve persze ha az online interjúk előtt feltették ezeket a kérdéseket a delikvenseknek és legalább 70%-ra tudták a helyes választ. Sajnos erről nem szól a cikk.
  • Zoleeca
    Miért kell minden héten legalább egy Vista hír? Miért írja le mindenki hogy neki mi a kedvenc oprendszere? Miért szapulja valaki a másikat azért mert más oprendszert használ? Kit érdekel hogy egy idegen milyen oprendszert használ és mi a véleménye róla és az hogyan fut a kit érdekel milyen gépén? Változik valami? Le fogja valaki cserélni egy ilyen hozzászólás után az eddigi kedvenc oprendszerét? Megváltozik a véleménye egy oprendszerről annak hatására hogy itt olvassa valaki hozzászólását? A hozzászóló nyugodtabban alszik mert ő leírta hogy milyen windows-t vagy linuxot vagy amármit használ?
    Csak hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe.
  • Narxis
    Ja és azt is beleszámolják ha XP-s gépet adnak el "upgrade" kuponnal.
  • AgentKis
    Ennyi eladás csak az előretelepített gépek miatt, illetve a pistás occsó Laptopok miatt van.
    Ez utóbbi önmagában is öntökönszúrás. Mondanom sem kell, hogy ha az óra mellett 3 vagy annál több dolog megy, akkor egy mobil celeronos 1giga ramos száz-százharminc ezer forintos laptopon hogyan pörög a pista. Összehasonlításul: kb. annyira használható, mint a win95 volt anno egy 486DX2 66Mhz-es procin 8 mega rammal. És körülbelül annyi ideig is bootol (6-8 perc) rajta a "Minden eddiginél gyorsabban induló!!!" pista. Viszont a fent említett géphez megkeresni az XP-s drivereket, az cumi... De meg lehet 1-2 nap internetes kutakodás után. Eddig kb. 5 ilyen laptoppal szoptam, a kollégám kb. 10-el. Úgyhogy csak mi ketten kb. 15 pistától mentettük meg az országot ebből a 60ezerből, ami nem is rossz arány, remélem így tesz még legalább 7-8000 informatikus, és akkor nem kell a pistától félnünk...
  • Hedgehunter #23
    Alap vista alatt a netet nem tudtam megoldani es senki mas sem..A Genius kameramat szettortem pont ugyanez ok miatt.. Ezek meg a User Account Control miatt nagyon megutaltam a Vistat, de megszereztem az sp1-et es lass csodat megy a net, UAC kikapcsol (meg sp1 elott kikapcsol) es mar csak a kamera nem megy de mar jobban vagyok (nem kell az orvos)....
  • FoodLFG
    Engem nem érdekel, ki mit gondol a vistáról. Mindenki használja azt, ami neki tetszik.

A vistában nagyon jó lett a explorer illetve annak keresője, ugyanez vonatkozik a start menüre is. Sokkal jobb, mint az xp, amiben _szinte_ nem is volt ilyen . Gyorsabban, kényelmesebben lehet vele dolgozni.
    Tetszett a fájlmásolás elgondolása, mindenre normálisan rákérdez.
    A hangokat is külön, programonként lehet állítani. Az is jó.
    Kis dolog ugyan, de kellemes, hogy végre normális elviselhető hangjai vannak az oprendszernek, így nem is kapcsoltam ki, csak lehalkítottam, amit 3 kattintással meg lehet tenni.
    Az aero is jó, de a mostani win+tab gombos váltás helyet lemásolhatták volna a mac-es elgondolást, ami az előbb belinkelt linuxos videóban is volt.
    Kompatibilitási problémáim nem voltak.
    Ha valaki géppel kapja, akkor megéri használni, egyébként még kicsit drága, mert kevés újítást tartalmaz az átlag felhasználó számára, de azok legalább jók.

Eddig ubuntut pakoltam fel, ami telepítet valami ati drivert, de a grafikus effektjei akadoztak a 9600xt-men. Keresője teljesen rossz eredményeket hozott, úgyhogy nem tetszett. Meg a listából való telepítgetés is macerás. A megszokott programok hiánya is nagy probléma. Eleve a linuxnak teljesen le kéne másolni a windowsok (főleg vista) ergonómiáját és gondolkodásmódját. A konzolt természetesen el kell felejteni. Pl telepítettem mplayer-t linuxon és a kismillió könyvtár közül nem tudtam, hogy hova tette a programot, vagy hogy egyáltalán feltelepítette-e. Ugyanis sehol sem értem el azt. Az embereknek könnyű kezelhetőség kell és ezt az az ubuntu nem biztosította. Ezért hanyagolom a linuxot. Majd talán 3 év múlva visszatérek a témára, akkor talán már jobb lesz.
  • Major
    Egyetértek. Mindenki maga dönti el, hogy melyik oprendszert használja. Másrészt annyira szánalmas.hu az összes Microsoftos hír tele van flémmel, egy-két linux huszár miatt. Hagy dönthessem már el nekem mi a jó. Tavaly vettem egy laptopot amihez Vista járt, és azóta semmi baj sem volt vele, tökéletesen működik, vagy én vagyok ennyire PRO user, hogy bebírtam lőnni egy Vistán a drájvereket. Lefogadom, azok az emberek kik csak nyöszörögnek, hogy nem megy Vista altt xy driver nem eredeti példánnyal rendelkeznek, ezeketután jogtalan a felháborodás. Ha pedig eredeti és annyira láma a gépéhez, még minditt ott van a magyarországi ms telefon szolgálat, ők általában megtesznek minden telhetőt.
    ÉN 1 db topikba sem íram senkinek sem, hogy váltson más oprendszerre, én nem vagyok egy marketing gépezet. Egy átlagos user vagyok, aki nem díjazza, ha valaki olyat akar ráeröltetni, amire szentül meg van győződve az illető, hogy az az atyaúristen.

//OFF//Másrészt nyílt forrásfejlesztséből én sem élek meg...
    //OFF//Hajrá linux huszárok, jöhet szokásos megvédem magam flém
  • blackeagle
    és akkor ? megvetted az említett progikat vagy loptad ?
    Egy dolog van amit az elmúlt 15 évben nem értettem meg , hogy jönnek emberek hogy összehasonlitsanak egy fulldrága pénzesprogramhegyet egy ingyenes ,vagy free - mind1 - prg összehasonlitásához ? Majd ha mindkettő közel azonos anyagi kiadást jelent akkor lehet hasonlitani . Vistához visszatérve eddig nem láttam élőben és remélem nem is fogok ,úgyhogy Billboy éltesse sokáig.
  • blackeagle
    Ez a te bajod ,köztudott hogy az ati szar linux alatt ,soha nem foglalkozott normális drv. megírásával mert nem tekintette komolynak a linuxt , nvidia kell linux alá pont.