145
  • Baldric
    #145
    Én úgy gondolom hogy nekem is ugyanazt csinálja az Indapass, mint neked, de nálam tényleg elég 2-3 szor rákattintani a frissítésre, nem is kell megvárni hogy lefrissüljön, csak ha már megváltozott a cím, akkor kell megvárni hogy betöltődjön, és ez tényleg csak 1-2 másodperc.
    Griphons, veled viszont ismét nem értek abban egyet hogy nem lehet az Operás kényelmi funkciókat kikapcsolni, mivel elég ügyesen sikerült integrálniuk az olyan funkciókat mint az egérgesztus, vagy e-mail kliens stb..., és ezek egy részét megkérdezi hogy szeretnéd e használni, a másik része pedig addig nem elérhető amíg be nem kapcsolod, ilyen például az e-mail kliens. Ezek nagy előnye egyébként az hogyha nem használod akkor nem is indulnak el, tehát nem használják fölöslegesen az erőforrásokat.
    Ezt is írtad néhány funkcióról: "A professzionális fejlsztőnek pedig csak útban vannak". Erre jó lett volna ha írsz egy példát, mivel jómagam is fejlesztő lennék, persze nem professzionális, de én nem találkoztam ilyennel, sőt. Az igaz hogy az alap operás fejlesztői eszközök nem mérhetők a foxos kiterjesztésekhez, de ha az ember használ bookmarkokat, sajátgombokat, user-scripteket stb..., akkor szerintem sokkal nagyobb hatékonyságot el lehet érni mint a foxban. Írok 1-2 példát, amik nálam gombokon vannak:
    1. az oldal elemeire mutatáskor ír részletes információkat az adott elemről, szinte mindent amire szüksége lehet az embernek ;
    2. gombnyomásra mutatja az oldalhoz tartozó css-t, vagy forráskódot, vagy amit akarsz, és ezt szerkesztve változik az oldal (és mivel ezeket külön szerkesztőben is meg tudja nyitni, még jobbnak is találom mint a foxos megfelelőjét);
    3. a jegyzet funkció is megkönnyíti a dolgokat, mert ha mondjuk egyszer találkozok egy érdekes tutoriallal (vagy bármi mással), csak kimásolom jegyzetbe a címét, és ha bármikor szükségem lesz rá könnyen megtalálhatom (ezt persze könyvjelzőkkel is meg lehet tenni, de a két megoldás közti különbség óriási, próbáljon csak valaki több száz könyvjelző közt rendet rakni);

    Számtalan egyéb eszköz létezik a minialkalmazások, power button-ok stb. közt amiket felsorolni szinte lehetetlen, gondolom hogy szinte mind megtalálható a fox-ban is (a bookmarkok mindegyike használható ott is), de a lényeg szerintem az, hogy mindkét böngésző esetében szükséges ehez némi utánnajárás, és ha az ember csak az egyik böngésző esetében veszi erre a fáradtságot, akkor ne kritizálja a másikat.
  • Epikurosz
    #144
    amúgy írtam az Inda Gépháznak, na.
  • Epikurosz
    #143
    mamma mia!
    nem szapulom én az O/A-t, csak mertem leírni a véleményem.

    Az index.hu-nak meg nem tartom érdemesnek írni, mert úgyis fittyet hánynak a reklamációmra.
  • rigidus
    #142
    > Rigidus: kezdesz önmagadnak ellentmondó állításokat is leírni.

    Ezt hol tettem meg?

    > Úgy látom nemcsak a internetes alkalmazásokkal, vagy a böngészőkkel, de az internetes protokollokkal sőt a jelenleg használt fájlrendszerekkel is gondod van.

    Azert a vegere csak beletrafaltal.

    > Meg is találtam számodra a tökéletes megoldást

    Maradjunk annyiban, hogy a "megoldasaidat" tartsad meg magadnak mert nem feltetlenul masok is a beletorodesbe vagy "fej a homokba" hozzaallassal orvoslnak problemakat.

    Tovabba, ha hianyosak az ismereteid, hasznosabb lenne ha nem reklamoznad, hogy fejleszto vagy, vagy ha mar mindenaron kikivankozik akkor talan okosabb lenne nem hangoztatni az alapismeretek-beli hianyossagaidat, de legfokepp nem minositeni olyanokat akik az adott szakteruleten evtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek es otthonosan mozognak. Gondolok itt tortenetesen vektorgrafikus formatumoknal bedobott 10MB-os peldadra amibol vilagosan leszurheto, hogy tobbek kozott sem terinformatikaban, sem adatszerkezetekben nem vagy jartas - amelyek a valodi szoftverfejlesztesnek talan a legfontosabb kriteriumai.

    > Na többet nem írok ebbe a topicba, nem kell aggódni :)

    Eddig ez volt a legertekesebb gondolatod.
  • Griphons
    #141
    Baldic: Valóban, az Operában rengeteg "kényelmi" funkció van beépítve. A gond csak az, hogy nem lehet lelőni őket, sem kikapcsolni. Ezek többsége olyasmi amit az egyszeri user nem is használ. A professzionális fejlsztőnek pedig csak útban vannak. Amellett pedig én sok olyan kiegészítőt használok FF-ben, amit Operában nem találok meg, ugyanakkor a munkám megkönnyítéséhez szükségem van rájuk.
    Ennek ellenére hiszed vagy sem van Opera telepítve a gépemen, mert időnként pár weboldal működését tesztelnem kell az alatt is, de nem szeretem használni.

    Rigidus: kezdesz önmagadnak ellentmondó állításokat is leírni. Ennek így nem sok értelme van. Te alapjaiban akarod megváltoztatni az egész digitális rendszert. Úgy látom nemcsak a internetes alkalmazásokkal, vagy a böngészőkkel, de az internetes protokollokkal sőt a jelenleg használt fájlrendszerekkel is gondod van.
    Meg is találtam számodra a tökéletes megoldást: dobd ki az ablakon a gépedet, úgyis csak megrontják az életed, és ilyen szörnyű dilemmákba hajszolnak, mint " ó miért is használjam a számítógépet, meg az internetet, amikor ennyire sz@r az egész". De ne aggódj, hamarosan jönnek az analóg számítógépek. Ha a helyedben lennék - de jó hogy nem vagyok - gyorsan megtanulnék mindent amit az analófokról tudni lehet, hogy én fejleszthessem rájuk az IP protokollt. Sok sikert.

    Valóban, ahogy smv meg is jegyezte a W3C nem kötelező érvényű szabványokat tesz közzé. Ezek valóban csak ajánlások, de a legtöbb fejlesztő nagyon is komolyan veszi ezeket az ajánlásokat. Miért? Nem azért mert szeretik a felesleges munkát. Hanem azért, hogy a weboldalak egységes szerkezetűek legyenek, ezáltal a böngészőknek is kevesebb hibával kell találkozniuk, így gyorsabbá és megbízhatóbbá váljanak. Ez kicsit pátoszosra sikerült, de ez van.

    Na többet nem írok ebbe a topicba, nem kell aggódni :)
  • smv
    #140
    Ezesetben nem az Operát kellene szapulni, hogy rossz, hanem az oldal fejlesztőinek szólni, hogy hibás a kódjuk.
  • Epikurosz
    #139
    nem 1-2 mp késés, és nem elég az oldal frissítése. Egyszerűen, ha azt mutaja, hogy be vagyok lépve, de semmilyen szolgáltatást nem tudok elérni, pedig kiírja, hogy mi az emilcimem, mik a nikjeim, de amikor konkrétan fórumozni akarok, akkor kéri, hogy lépjek be, és hiába írom be a mailcímem és jelszavam, falra hányt borsó.
  • Baldric
    #138
    Az Indapass-al valóban van néhány probléma, de ez valójában nem az Opera hibája, hanem sajnos az oldal hibás, erről a hibáról ugyan nem vesz tudomást a többi böngésző, de az Opera nem szereti a fejlesztők hibáit, egyébként szerintem nem sok oldal van ami nem működik Opera alatt, legalábbis én nem találkozom velük. De természetesen van megoldás, miután bejelentkezel kattints a frissítésre, ha a cím nem változik, akkor kattints megint, ezt általában elég 2-3-szor megcsinálni, ezt az 1-2 másodperces késést szerintem el lehet viselni.
  • rigidus
    #137
    JAV: Felhasznaloi keres a szerveroldalrol --> kliensoldalrol

  • rigidus
    #136
    packeteket --> packetekre
  • rigidus
    #135
    > Akkor ujra elolvasom amit írtál. Te nem a böngészőkről írogattál, hanem az internetes megoldásokról.

    Meg mindig nem estt le. Lasd lentebb.

    > A nyomtatásnál a problémád egyszerűen nevetséges.

    Mar miert volna "nevetseges" egy olyan elvaras ami onmagatol ertetodo, hogy szukseg?

    > A böngészőknek nem feladatuk hogy kinyomtathassák a weboldalakat, hanem hogy megjelenítsék őket.

    Na latod eppen errol beszelek. A bongeszo, meg a web gagyi szabvanyai mondjak meg a felhasznalonak, hogy mit szabad csinalni, a felhasznalo pedig kompromisszumok es ganyolas aran oldjon meg olyan feladatokat amelyeket az informatika mar evtizedekkel ezelott is kimeritoen megoldott dokumentumok teren.

    > A legtöbb weboldalon, ahol van értelem annak, h kinyomtassák a tartalmakat a webfejlesztő megoldja, hogy nyomtatható formában is közzétegye a tartalmat.

    Persze, meg meg plusz munkat is tegyunk a fejleszto nyakaba, nemhogy korrekt modon eloirt szabvany alapjan a bongeszo rendereljen olvashato nyomtathato szoveget.

    > Ne akarjuk már, hogy a böngésző át is szerkessze a tartalmat!

    Ne karjuk mar, hogy mi alkudjunk az elvarasainkbol eredendoen hanyagul tervezett szabvanyok miatt. Az elvarasaink adottak, olyan szabvanyokra van szukseg amelyek kielegitik az elvarasokat.

    > A böngészők nyilván a kliensoldali részt kell szabványosan kezelniük, hiszen hidd el, a PHP-t (ami egy serveroldali alkalmazásfejlesztő nyelv) az IE és a FF (de még az OPERA és a Safari is) ugyanúgy NEM kezeli.

    Na ne viccelj...

    Ismet sikerult ramutatnod, hogy mirol beszelek. Akkor illusztralom neked egy peldan keresztul. Van egy mezei adatbazisom, olvassunk ki egy tablat belole az altalanosan elfogadott modon, majd juttasuk el a user bongeszojeig:

    1. Adatok az adatbazis-szerver merevlemezen vannak fajlokban tarolva.
    2. Fajlrendszer a (kernel)memoriaba betoltve. (fut)
    3. Adatbazis motor (userspace)memoriaba betoltve. (fut)
    4. Felhasznaloi keres a szerveroldalrol. Bongeszo becsomagolja a request-et TCP/IP fejlecekbe es tovabbitja a szerver fele.
    5. Webszerver tovabbitja a kerest a kezelo alkalmazasnak. (olykor masik hardveren futo alkalmazas-szervernek)
    6. Alkalmazas tovabbitja a kerest az adatbazis-szervernek. (altalaban ugyanugy halozaton keresztul)
    7. Adatbazis-szerver kikeresi a megfelelo fajl azonositot es a kerest tovabbitja a fajlrendszernek.
    8. A kulcsokat a fajlrendszer felolvassa a memoriaoldali grafba, kikeresi a fajl(oka)t, megnyitja, azonositojat tarolja, visszadja az adatbazis szervernek.
    9. Adatbazis szerver a sajat grafjat vegignyalazva a megfelelo kulcsok alapjan kikeresi a fajlbol az adott tablat, puffereli, majd a puffer tartalmat visszaadja a kervenyezo a alkalmazas fele. (ugye altalaban megint halozaton keresztul)
    10. Alkalmazas feldolgozza a puffer tartalmat majd general belole egy megjelenitest leiro grafot.
    11. (es most jon a legnagyobb agyrem) Alkalmazas general egy szoveges dokumentumot a grafbol, tele entity-kkel. (mi a budos francert??? Ja, a szabvany keremszepen... Az mondja am meg, hogy mire kepes, mit szabad csinalni mert a szabvanyt felistenek teremtik).
    12. Dokumentumot tovabbitja a webszervernek. (altalaban ismet halozaton)
    13. Webszerver osszevagdossa a TCP/IP packeteket es visszaadja a kerest a kliens bongeszojenek.
    14. (itt jon az agyrem kliens oldali parja) Bongeszo parse-olja az oldalt (remelhetoleg nem lesz benne hiba) es felolvassa a tartalmat egy grafba.
    15. Graf alapjan elkezdi osszeallitani az oldalt alkoto szovegdobozokat, tablazatokat, egyebeket majd tovabbitja a generalt oldalt megjelenitesre.

    Ket abszurd hulyeseget vastagitottam ki, a tobbit magadtol is eszreveszed. Remelem most mar ertheto.
  • Epikurosz
    #134
    OK, akkor magyarázz meg nekem egy dolgot:

    Az Index fórumába belépek az Indapasszommal, és kiírja az adataimat. Amikor azonban effektíve fórumozni szeretnék, úgy tesz, mintha be sem lennék lépve.
    Már jelszót is cseréltem emiatt, majd aktiváltam, de az Operában egyszerűen nem tudok belépni az Index fórumaira.

    Ezt sem az IE, sem az FF nem csinálja.
  • Baldric
    #133
    Epikurosz-nak írnám az oldalak olvashatóságával kapcsolatban, hogy az Operában van lehetőség az oldalak nagyítására úgy, hogy illeszkedjen a képernyőmérethez, én most is úgy olvasom a fórumot hogy szép nagy betűmérettel a monitor teljes szélességét kitölti a szöveg. Másik lehetőség hogy beállítod a legkisebb megjelenítendő betűméretet, így soha nem látsz kissebb betűt, mint amit kényelmesen el tudsz olvasni.
  • Baldric
    #132
    Kedves Griphons, ezt írtad az Operáról: "Kényelmi funkciók? Aha aki birka, az Operázzon csak. Lassú, a szabványokat csak egy fokkal kezeli jobban mint az ie7, és alig testre szabható". Nem tudom hogy hogyan alakulhatott ki ez a véleményed róla, de gyanítom hogy egyszer kipróbáltad és 10 perc alatt kialakítottad a véleményed. Légyszives máskor ne kritizálj valamit amit nem ismersz, vagy ha kritizálod, akkor írd oda hogy ez a te véleményed, vagy ha nem csak a te véleményed akkor kérlek jelölj meg forrásokat. Kényelmi funkciókból alapból sokszor több van az Operában mint a Firefox-ban, és bár a foxot is lehet kiterjesztésekkel jobbá tenni, ezen kiterjesztések többsége alapból benne van az Operában. Ezen persze lehet vitatkozni, hiszen néhány lehetőség amit a kiterjesztések nyújtanak jobbak a foxban, néhány viszont rosszabb. Azt írtad lassú, erre én csak azt tudom írni hogy minden teszt szerint az Opera a leggyorsabb böngésző, forrás link: Browser Speed comparisons. Az Opera szabványtámogatásának kritizálása pedig számomra hihetetlen, mivel az Opera legnagyobb hátránya az hogy nagyon ragaszkodik a szabványokhoz, és pont emiatt nem jelenít meg minden oldalt tökéletesen. Ehez itt az Acid2 teszt, amin az Opera átment, a Fox nem, IE7-el viszont nem próbáltam mert nincs fent. A testreszabhatóságról pedig csak annyit mondhatok hogy szerintem az Opera a leginkább testreszabható, és hidd el hogy ez a vélemény megalapozottnak tekinthető, hiszen végletekig törekszem a hatékonyságra, és pont ezért megteszek mindent hogy gyorsan kezelhessem a böngészőmet. Ha érdekel írhatok példákat, de hidd el hogy meglepődnél azon hogy miket lehet csinálni az Operában. Úgy gondolom hogy vannak "power user"-ek, akik nagyon alaposan kiismernek ebben az esetben egy böngészőt, és természetes hogy a többit nem fogják olyan jól használni, de ez még nem ok arra hogy olyan stílusban kritizálják a többit, ahogy te, és bár tudom hogy elfogult vagyok az Operával, de ez nem véletlen, és ha valaki meg akar cáfolni valamit a fentebb leírtak közül, és azt nem olyan stílusban teszi ahogy az idézet, annak állok rendelkezésére.
  • smv
    #131
    A w3c az nem is szabvány, csak ajánlás. Vagy én tudom rosszul?
  • smv
    #130
    Akkor az átlag user ne verje magát a nyilt forráskódra az FF esetében... Ha egy szaros css-t nem tud rendberakni akkor majd pont a kodot fogja átírni... Amúgy persze operába is lehet beállítani alap betüméretet, alap zoom mértéket (ami valódi zoom nem csak a betüméret nagyításos lámaság), csak gondoltam jelzem h a css-t is átberhelheted. GYengénlátóknak pedig igenis nagy segítség. Persze magyarországon ne várjam el, hogy ilyen dolgokra bárki is gondoljon...
  • Epikurosz
    #129
    Én ezt a táblát néztem, de érdekes, az biztos.
  • Epikurosz
    #128
    na, megint stabil lett az FF-em, miután letiltottam pár kiegészítőt.
    Így, visszatértem hozzá, mert mégiscsak a legjobb.

    Amúgy, persze, az okozta a gondot, hogy nemrég frissült a legújabb verzióra, a kiegészítők pedig még a régire voltak kifejlesztve.

    Mondjuk az FF hibája is, hogy nem felügyeli kellően a kieg.-eket.
  • Griphons
    #127
    Akinek nem lenne meg ez a link:
    http://www.webdevout.net/browser-support-summary
  • Griphons
    #126
    Félreolvastam?

    Akkor ujra elolvasom amit írtál. Te nem a böngészőkről írogattál, hanem az internetes megoldásokról. Látni kellene, hogy nem mindenki webprogramozó, és a naív kezdők is csinálnak honlapokat, ami valóban elborzasztó, szörnyű, gánymunka, szabványtalan, stb...
    Szabványok: amiket felsoroltál jó esetben is programnyelvek, de leginkább technikai megoldások. Hozzájuk tartozó szabványok léteznek. És nem "némelyiket" használjuk szerveroldalon, hanem kifejezetten vannak szerveroldali és kliensoldali megoldások. A böngészők nyilván a kliensoldali részt kell szabványosan kezelniük, hiszen hidd el, a PHP-t (ami egy serveroldali alkalmazásfejlesztő nyelv) az IE és a FF (de még az OPERA és a Safari is) ugyanúgy NEM kezeli. Ezeknek csak a kimenetét látják, ami többnyire egy HTML kód. Amit te felsoroltál azok kliensoldali megoldások, tehát a böngészőtől függ, hogyan kezeli őket. Nem sok köze van hozzájuk a szervernek, ahol futtatjuk őket.
    A Java és az Acid, vagy a Flash kifejezetten a független alkalmazás kategóriákba esik, mert egyedi platformon kell őket fejleszteni.

    A nyomtatásnál a problémád egyszerűen nevetséges. A böngészőknek nem feladatuk hogy kinyomtathassák a weboldalakat,hanem hogy megjelenítsék őket. A legtöbb weboldalon, ahol van értelem annak, h kinyomtassák a tartalmakat a webfejlesztő megoldja, hogy nyomtatható formában is közzétegye a tartalmat.
    Ne akarjuk már, hogy a böngésző át is szerkessze a tartalmat!

    4-5 Vektrografikus tartalmak. Na ez a másik kedvencem, amikor a megrendelőnek fingja sincs arról mit szeretne, de megmondja milyen technikával csináljam. Hidd el, sima mezei html-el olyan grafikonokat rajzolok neked, amilyent csak akarsz, és ahova csak szeretnéd. még a nagyíthatását is megoldom böngészőfüggetlenül. A dinamikusságát pedig megoldhatóvá lehet tenni egy általad becsmérelt Javascript-XML megoldással, vagy PHP-MySQL megoldással.

    Ha valami szerinted rossz, az nem biztos hogy tényleg úgy van, csak te nem ismered. Olvass sokat, és tanulj, ha bele akarsz szólni! Én se mondom meg a kárpitosnak, hogy fogja a tűzőgépet, vagy hogy hogyan varja a bútorra a cuccost. Tudod miért? Mert nem értek hozzá.
  • szvini
    #125
    na igen ,de ha lenne a print beállítós css normálisan az oldalak többségéhez, akkor valszeg az oldalak többsége azonnal jol nyomtatható lenne, csak átlalában ezt lekakílják és inkább kinlódjon vele az user, vagdosson, meg anyámkinja azt majd 30 ora szenvedésel eléri, hogy ne 1000 lapon jelenlen meg az oldal hanem normálisan.
  • rigidus
    #124
    Ugy latom tokeletesen felreolvastal.

    > 1. Javascriptes gányolás? Ha az AJAX-ra gondolsz, akkor gratulálok.

    Ott van, hogy mirol beszeltem: a weben alkalmazott megoldasokrol osszessegeben es nem egy konkretumot kiemelve (pl. AJAX).

    > 2. Van ám szabvány. Tudod, ezt általában a webdeveloperek nem a kisujjukból szopogatják.

    Van hat, de ha figyelmesebben elolvasod, hogy mit irtam akkor vilagos lesz, hogy meg mindig a bongeszok fejlesztoirol beszelek nem pedig a webdeveloperekrol. Konkretan ezekrol a szabvanyokrol beszelek: HTML, XHTML, Java-script, Java, CSS, ACID. Ha megnezed ezeket a szabvanyokat, mindegyikhez kulon parser kell, mindegyikhez kulon kodgenerator kell (ha nemelyiket szerveroldalon generalni is akarjuk) holott teljesen felesleges, mivel egyetlen normalisan atgondolt, kozos grafban ezek tartalma felirhato. Na, hat tobbek kozott errol beszelek. Meg arrol, hogy akarmelyiket nezed, mindegyik szabvanyt masok fejlesztik, tartjak karban. Aztan ha tovabb kutakodsz, rajossz, hogy nincs ket bongeszo amelyik mindegyik szabvanyt tisztessegesen betartja. Az ebbol fakado komplexitasnak/diverzitasnak koszonhetoen pedig itt jon a kepbe a webdeveloper, akinek fejlesztessel toltott ertekes ideje bongeszotaknyolassal es az ujabb bongeszok nyugjeivel megy el az erdemi fejlesztes helyett.

    > 3. Továbbra is ajaxot tudnám javasolni neked. Nézz utána hogy milyen lehetőségek vannak, mielőtt ilyesmit írkálsz.

    En pedig tovabbra is azt javasolnam neked, hogy ha egy erv nem tiszta akkor kerdezzel vissza. Itt jon ra egy konkret pelda:

    > Szeretnél animációt nyomtatni? Én is, de azt a nyomtatót/papírt még nem találták fel.

    Nem, hanem itt van, hogy mit szeretnek nyomtatni: "Gondolok it margokra, betutipusokra, beszurt objektumokra vagy animacios kepeket tartalmazo oldalakra."

    Az en forditasomban ez animacios kepeket tartalamazo OLDALnak tunik. Ha egy olyan oldalat akarsz nyomtatni ahol szamit az, hogy az egyes kepek hanyadik frame-nel vannak - animacios elemektol fuggoen - tobboras szenvedes mire fotomanipulator programokkal kivagdosod a megfelelo frame-ket es ujbol osszerakod az egesz oldalt.

    A tobbit nem reszletezem, probald meg kinyomtatni a kovetkezo oldalt - akar kulonbozo bongeszokkel.

    Ez nem csak a wikipedia oldalain problema. Ha egy igy megszerkesztett tartalmat beviszel egy nyomdaba a szedo a helyszinen fobelo.

    > 4. Mégis, mi a túrónak neked vektorgrafikus formátum? Így is a legtöbb user elkattan egy lapról, ami egy 500k-s jépeget töltöget 5 másodpercig, te meg többtíz megás (vagy akár giga környéki) fájlokat szeretnél nézegetni a weben?

    Vedd csupan alapul az elozo linket. Azok a diagramok egyszeruen es helytakarekosan tarolhatok vektorgrafikus formatumban, akar egy kilobajt alatt. Nem mellesleg vesztesegmentesen nagyithatoak. Na latod itt jonne a kepbe a kompetencia amit nalam hianyoltal.

    >> 5. Grafikus vezerloelemekbol korlatozottak a lehetosegek, specialis formaban torteno megjelenitesnel mas szabvanyokhoz kell nyulni: java, flash, stb.

    > 5. Hát tényleg. Alig lehet valamit megmutatni.

    Gondolom neked nem kunszt HTML-ben interaktiv adatrendezo tablazatot, vagy testreszabhato grafikonokat abrazolni.

    > De ezt az utolsó pontot szerintem te magad sem érted.

    Most erre mit mondjak? Tanulj meg kerdezni?
  • Reg5
    #123
    Az Opera önmagában beállításokat nem piszkálva is sokkal kényelmesebb mint a többi(mindet használom), legalábbis nekeb sokkal inkább használhatóbb és biztonságosabb. Jó, ok fújjolj, és oktass ki, ezen akkor se változtathatsz...

    Amellett a böngészők bizonyos mértékben gépfüggők is(lehet hülyézni). Nálam pl az IE-vel minden szar bejön(sőt csak az), de másnál semmi gond nincs vele. Ugyanígy voltam a régi gépemen a FF-el, de az új PC-n már minden oké.
  • cousin333
    #122
    Tegyük fel, hogy a második részben igazad van. Mondjuk nehéz elképzelni, ha az első részben annyi ökörséget soroltál fel, hogy az már fáj...
  • Epikurosz
    #121
    Na, aztán, te is, jösz a bunkósbottal.

    Én amúgy lebuktam, mert nemtom mi az a CSS (gondolom olyan, mint a stíluslap, vagy sablon az MS-éknél).

    Én egyébként ott rekedtem meg, hogy volt a HTM, aztána HTML, utána meg az XML, és ez megold mindent. (De lehet, hogy ez adatbáziskezelő nyelv?)

    Különben a böngészők terén sincs másként a helyzet, mint a CD-ROM-ok, vagy a DVD-ék terén. Ott is kismillió egyedi szabványszerűség, fejlesztés, aztán a felhasználó azt hiszi, hogy van választási lehetősége, és ez jó.
  • irkab1rka
    #120
    muhahahhahahhh hahhahahhh hahah

    HAAARC, HARC!!!

    én csak erre jártam, rekettyésni
  • Griphons
    #119
    Opera? Kényelmi funkciók? Aha aki birka, az Operázzon csak. Lassú, a szabványokat csak egy fokkal kezeli jobban mint az ie7, és alig testre szabható.
    Gyakorlatilag Operára nem is fejlesztek webet, mert nincs értelme. A opera sem tudja néha, hogy követ-e egy szabványt vagy nem. A szarxplórel legalábbb következetesen lekakálja a szabványokat. Bár amióta kijött az ie7, azóta egy fokkal -ha lehet ezt fokozni - jobban útálom a M$-t. Eddig csak IE-re meg FF-re kellett optimalizálni egy weboldalt, mostmár IE6-ra, IE7-re, és FF-re. (Opera, safari, és más szerencsétlenkedések kíméljenek)

    "Az egesz webes technologia alapjaitol a feje bubjaig egy nagy hatar szar."

    Na akkor vegyük csak sorba:
    1. Javascriptes gányolás? Ha az AJAX-ra gondolsz, akkor gratulálok. Gányolásnak még nem hívták. Majd ha profi vagy az ajax-hívásokban, akkor kezdheted szapulni.
    2. Van ám szabvány. Tudod, ezt általában a webdeveloperek nem a kisujjukból szopogatják.
    3. Továbbra is ajaxot tudnám javasolni neked. Nézz utána hogy milyen lehetőségek vannak, mielőtt ilyesmit írkálsz. Szeretnél animációt nyomtatni? Én is, de azt a nyomtatót/papírt még nem találták fel.
    4. Mégis, mi a túrónak neked vektorgrafikus formátum? Így is a legtöbb user elkattan egy lapról, ami egy 500k-s jépeget töltöget 5 másodpercig, te meg többtíz megás (vagy akár giga környéki) fájlokat szeretnél nézegetni a weben?
    5. Hát tényleg. Alig lehet valamit megmutatni. De ezt az utolsó pontot szerintem te magad sem érted.

    Ez bevezetésnek is ostobaság volt, nemhogy elég.

    Azt bírom, hogy vannak olyanok, akik sírnak, hogy ez egy rakás kaki, de nem néznek a mélyére. Vagy nem néznek körül. beszűkült látásmóddal, ne akard, hogy elédmásszon a technológia és felkínálja magát neked.
    Még mindig az internetes technológiák azok amelyek a megjelenésük óta a legtöbbet fejlődtek. És még mindig gyorsuló ütemben fejlődnek.
  • szvini
    #118
    counter strike source a gyengébbek kedvéért
  • szvini
    #117
    és ott egy help neked, és ez nem jelent egyáltalán böngészőt :D

    bár egy átlag user azt se tudja mi a css :D:D:D
  • szvini
    #116
    na amugy meg, minden böngészőben be lehet állítani a megjelenést (betűméret stb..), de amugy nagyban függ az oldal megírása is a megjelenéstől, (hogy a gyengénlátoknak is megvan e csinálva normálisan), ( régen sg.hun is volt, külön link a gyengénlétóknak, aztán amikro egujult, azota nem találom :D , persze nem is hiányzik)

    De lehet nem ugyanarra a dolgra gondolunk:)
  • rigidus
    #115
    >> Az egesz webes technologia alapjaitol a feje bubjaig egy nagy hatar szar.

    > Ennek a civilizáltabb kifejtésére kíváncsi lettem volna, persze azért én is sejtek egysmást.

    1. Alapvetoen statikus oldalak lekerdezesen alapul ahol felhasznaloi interaktivitasra minden alkalommal ujbol le kell kerdezni egy teljes oldalt. Kiveve ha Java script-es ganyolassal megoldjak.

    2. A dokumentum formatum hianyos, a hianyzo funkcionalitasokat mindenki a sajat szakallara fejleszti nagyfoku komplexitas/diverzitas aran - mint mindig - elsosorban a felhasznalo karara.

    3. Az dokumentum maga nyomtatott formaban a nyomdai kovetelmenyek alapveto szintvonalat sem uti meg - kulonosen ha kulonbozo bongeszok altal vegezzuk a nyomtatast. Gondolok it margokra, betutipusokra, beszurt objektumokra vagy animacios kepeket tartalmazo oldalakra.

    4. Vektorgrafikus formatumot nem tartalmaz, csak utolagosan lett hozzafejlesztve egy ACID nevu valami, ami szinten ahany bongeszon fut, annyifele keppen jelenik meg.

    5. Grafikus vezerloelemekbol korlatozottak a lehetosegek, specialis formaban torteno megjelenitesnel mas szabvanyokhoz kell nyulni: java, flash, stb.

    Azt hiszem bevezetesnek ennyi eleg.
  • gkalcso
    #114
    > Hát, elég bosszantó, amikor egy kedvenc könyvtár neve ez lett: Művészet

    IE nem kezeli az utf8-at?
  • ivjoe
    #113
    Idióta vagy. :CCC

    Olvasd el az előtte lévő kommenteket, mindenki arra panaszkodik, h SOKAT zabál, nekem KEVESET, leesett? :CCC
  • Epikurosz
    #112
    "Csinálhatsz egy egyéni css-t amibe csak a betűtipusnak adsz meg egy neked tetsző fix méretet,"

    Mármint én? Én programozzak böngészőt?

    Az IE-ben FF-ben csak be kell jelölnöm egy négyzetet, annyi.

    Az O/A-ban ez nincs?
  • smv
    #111
    Lehet, hogy a haver nem először indította. A firefox is csak első indításkor indul nagyon lassan, utána csak simán lassan :D
  • smv
    #110
    Messze az Opera eszi a legkevesebb memóriát. IE memóriahasználatát pedig ne is nagyon próbáld feladatkezelőben nézni, mivel az IE funkcioinak többsége windowsba épített, ergo a memóriahasználat nem csak az ie-ben fog nőni, hanem máshol is.
  • smv
    #109
    Csinálhatsz egy egyéni css-t amibe csak a betűtipusnak adsz meg egy neked tetsző fix méretet, aztán ezt operába view/style betöltöd, és akkor az összes megnyitott oldalra automatice ráhúzza a te css-ed is, ergó mindenhol azonos betümérettel jelenik meg minden
  • Szefmester
    #108
    oké én már kb 6 órája nem lőttem le a rókám.. eredmény:
    109MB memóriát eszik 6lap, 22ext és egy db skin mellett. (oké sok ext-em elég passzív, ha nem használom nem csinál semmit.. de akkor is)

    engem az érdekelne hogy miért kell neki vagy 20-30 másodperc a beinduláshoz friss win, és fox telepítés után, míg egy havernak meg kicsit karcsúbb gépen sok sok ext-el nem kell 5 másodperc sem..
  • Sanyix
    #107
    "(és az Opera is!) szépen bezabálja az összes memóriát ha van rá elég ideje, és tök mindegy, hogy 1 weboldal vagy 120 van nyitva. Szépen pörög felfelé a memóriahasználatuk is."

    Nekem nem pörög, 25-90 mega között a memóriahasználata minden körülmény között, mindegyik verziónak amit próbáltam. Pedig 10 körüli tab szokott megnyitva lenni, skin és pár kisebb plugin, és naponta csak 1x indítok operát, és fut amíg megy a gép, még akkor is ha éppen nem használom. Ez nem ff...
  • Inquisitor
    #106
    Nos, egy csomó világcég nem kvés pénzt fizet mindenféle "fogyasztói szokások" felmérésért, de olya módon, hogy az az eredmény jöjjön ki, amit ők előre megmondanak. :)
    Na ez se tűnik értelmesebb dolgonak, még is működik.