Olcsó áram naperõmûvekbõl

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hát nemtom, nekem egy frissen végzett,ELTE-n tanult fizikus mondta, akinek ez nemrég a tananyaga volt.Egyébként nem az urán újrakinyerésével lett több száz év?
Molnibalage
Ezt kitõl halottad. Mondtam már Több SZÁZ évre elég! Akkor mit törnék magukat olyan erõmûvek fejlesztésével amik 20 év múlva épülnek meg??? Gondolkozz már egy kicsit...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Van benne igazság <#vigyor4>
A napelemek is fuzios eromu reszei, csak a fuzios resz a napban van :D
Thx <#vigyor3>
Én arra gondoltam, hogy ha a vulkán kürtõjébe belevezetnénk mondjuk egy wolfrám csövet amiben olajat vagy valamilyen folyadékot keringetnénk és az erõmûben egy másik vízzel teli csövet hevítene fel, ami meghajtaná a turbinákat.És mivel hatalmas bent a hõmérséklet, a lávában akkor hatalmas lehetne a belõle kinyert energia, nem?
Nebukadnezár!

Essél be a ww.conrad.hu ra ott vannak napelemtáblák, és árak, devan annál olcsóbb is, pld. www.accusealed.hu-n.

Kara kánként folytatom tanításom.

de lehet, asszem japánban van is, am a geotermikus energiafelhasználás nálnuk is jelentõs lehetne, mert van energia, csak rettentõ drága a kitelepítése, meg mélyre kell fúrni. azonban a termálvízzel lehetne házakat fûteni, csak még nem terjedt el
Az a baj, hogy a paksi atomerõvû 8,90 Ft-ért termeli kwh-ját az áramnak, vagy majdnem ilyen olcsón tudunk importálni. És azért senki se makar 2xes villanyszámlát. Igaz így meg szétbasszuk a környezetet
Egyébként nem tudja valaki a napelemtáblák árát?
Ja és egy kósza ötlet (nem a témához): nem lehetne a nyugodtabb vulkánok mellé erõmûveket építeni, amelyek a láva hõjét használnák fel?
Utánnanéztem.Csak, hogy Budapest és környéke villamosenergiaszükségletét elláthassuk 85 km^2 területet kéne lefedni napelemtáblákkal.(160x80 cm-es táblák amelyek fejenként 175wattot termelnének).És ez csak Budapest és környéke...Ez rengeteg pénzbe kerülne...
Tudtommal Irán nem túl gazdag ország.Egyébként Pakson is csak nagyon különleges helyzetben történhetne baleset, mert forráspont küzelében levõ nagynyomáson levõ víz a moderátor, ami ha a reakció elszabadulna rögtön elforr, vagyis leáll a neutronok lassítása és újjab uránatommagok nem hasadnának fel, vagyis leáll a hõtermelés és nem szenved semmi kárt, nem jut ki a környezetbe semmilyen káros anyag.
Azt hiszem a mai uránfelhasználás mellett 50évre lenne elegendõ az urán.De a már használt fûtõrudakban is van rengeteg nem felhasznált urán, amit ki is lehet nyerni.Ennek csak az a hátránya, hogy savakkal kell kezelni a fûtõelemet.Egyébként tóriummal is lehet mûködtetni az atomerõmûveket (ez az energia nem sokkal drágább).
A fúziós erõmû egyáltalán nem veszélyes, mert benne egy nagyon ritka plazma van és ha ez elszökne akkor a környezõ levegõ egy pillanat alatt lehûtené és semmiben nem esne kár.
Molnibalage
Hm... Ezt jó tudni. Mellesleg az elektromos autó sem ér sokat, ha az elektromosság szén, gáz és olajtüzelésû erõmûbõl jön 75%-ban...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát azért...
A procik pedig épp most fejlödnek igazán, Intelnek van ugy 5 Ghz es procija, de a számítási teljesítményben egy azonos orajelû Core2 2x gyorsabb legalább egy P IV nél. 2éve vettem 3.4 Ghz P IV et 75E Ft ért most 2.6 Core2 35E Ftért.

De akkukra visszatérve: 500 pénzért vettem Auchan nevû boltban a Varta 2600 mAh akkukat idén, 3 éve a 2100 asok voltak 1000 forint felett.
+23% teljesítmény -50% ár azért szerintem elég nagy változás.

Baromi ronda ez az új dizájn!

Molnibalage
Na ja, csak a nagy 0-ról gyorsan lehet fejlõdni, de aztán lassul a fjlõdés. Lásd processzorok. Az órajel évek óta 3-4 GHz környékén stagnál és a magok számát növelik. Az akukk sem változtak szinte semmit az elmúlt 3 évben...

10 éve egy AA újratölthetõ akku 4-500 mAh volt.
Ma 2700 mAh asokat használok.
Van 15 perces gyorstölthetõ 2100 mAh is.
Elég nagy a fejlõdés ezen a területen

A hibrid autoban is ilyen 1.2V elemekbõl raknak össze 190-200 darabot a 220-240 Volthoz.

Így annyira ez nincs messze, kb 15-20 év.

Igen ezért írtam a 200 évet amit kihuzunk atomerõmûvekkel :)

Molnibalage
Na de pont az a lényeg. Ezt MINDEN tecnológiánál figyelembe kell venni!! Amíg nem éri meg õket gazadaságosan használni, addig az annyit ér, mint golyónak az integetés.

Még csak most építik azt a kísérleti erõmûvet, amellyel esetleg elérhetik az áttörést a fúziós erõmû technológiájában. Elméletileg tudjuk a megoldást, csak még nincs mûködõ modell.

Ami pedig a naperõmûvet illeti, páran már írtak az elõnyeirõl, hátrányairól. Viszont arról keveset, hogy sok helyet foglal. Kis teljesítmény esetén, mint pl. egy tanya ellátása, ez még elõnnyé is fordítható, mert akár napelemmel is be lehet fedni az épületeket, így nem kell plusz földterületrõl lemondani.
Viszont ipari méretekben sajnos igen nagy a helyigény. Ebben a rendszerben van egy korlát, ami a felszínen felfogható napenergia maximális értéke, és ezt a korlátot nem lehet átlépni. Tükrökkel sem, mert azok csak átvetítik a területükre esõ napenergiát egy másik helyre.

Annyira nem.
Technikailag is megvalosítható már most is, csak drága.

Volt az 60 dollár hordónként, nem a kötekedés miatt mondom.

Molnibalage
A második fele a hozzászólásnak egyelõre NAGYON távoli álom.

8 éve 130 volt a benzin most 280 alig több mint duplája, tehát nem tíszeres mint a nyersanyag ára. Ebbõl is látszik nem az a legtöbb a benzinárban.

A 800-100 év egy számítás szerint 200-300 ha az összes elketromos energiát atomerõmûvek termelnék.
Azért megérné, hogy 200 évünk legyen kikisérletezni a fúziós energiát nem?

És ha sikerülne olyan elektromos autokat gyártani ami 4-500 km meg tud tenni egy feltötléssel és a feltöltés mondjuk 20 perc lenne (ennyi eltöltesz egy benzinkútnál is fizetés, újságvásárlás esetleg kaja) akkor megoldodna a CO kibocsájtás is.

"Talan csokkenteni kellene az energiafgyasztasunkat? Szerintem jol meg kellene duplazni az energiaarakat, meg az energiahordozoket is. Igy talan kevesebbet fogyasztanank, kevesebbet melegitenenk es a forgalom is ritkabban allna be."

Nyolc évvel ezelõtt 9 dollár volt egy hordó olaj, ma 90. Kevesebb autó lett? Pedig nem is duplázásról van szó.
Molnibalage
Miért? Attól mert õk is muzulmánok (nem mind) még nem arabok.

na, ez azé' erõs vót'!<#eplus2>

Molnibalage
OFF

Aha. Akkor mi románok vagyunk, mert itt vagyunk mellettük és õk is keresztények voltak régen?? Nem kéne õket lenézni...

ON

A török sem arabok, mégis muszlimok. Na, tessék. Én egyébként Mohács miatt nagyon nem kedvelem õket, ide az eu-ba be ne tegyék a lábukat! Most is a qrdoknak szurkolok.

A söstétben minden tehén egyforma. Muzulmánok, na. Egykutya.

Molnibalage
Ja, ne sértegesse õket. Õk perzsák.

Irán nem arab ország.
Az arab államok közül megelõzi õt GDP/fõ tekintetében:
Katar, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait, Bahrein, Szaud-Arábia, Omán, Libanon, egyébként Magyarország is megelõzi.
:DDDD <#eljen>

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Mondd ki nyugodtan, tudom mire fáj a fogad: teleportra.

Molnibalage
Ezek már RÉGEN meg vanak oldva...

Tinman
Alkohol? Azt megisszák, azzal már nehezen megy autó... vizelet hajtású autóról még nem hallottam :-D

"burogatnánk ki a megmaradt olajat"
A fejlett országokban már jó ideje nem burítják ki, hanem gyûjtik és újra felhasználják.

"Aztán ha ezen felül termelnénk üzemanyag célra is nem hinném hogy lennének problémák."
Kevés, még mindig kevés...

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

A motor hatásfokát maximum lerontani tudod áttételekkel...nem errõl van szó, hanem arról, hogy normálisan kéne a motorokat vezérelni, csak akkor kéne üzemanyagot kapni a hengereknek amikor valóban szükség van a munkájukra, jbb porlasztással magas nyomáson befecskendezbe, esetleg elõmelegített üzemanyaggal....na ilyesmire gondoltam, vagy hogy üzemanyag cellával közvetlenül bontani, elektromos árammá alakítani, és nagy hatásfokú villanymotorokat hajtani vele, akár kerekenkénti vezértelt direkt meghajtással...ennyit tudok a motorfejlesztésekrõl.

Temeg számold ki hány liter alkoholt fogyasztanak összesen, hány liter olajat fogyasztanak az étterem láncok, meg mi lenne ha nem burogatnánk ki a megmaradt olajat. Aztán ha ezen felül termelnénk üzemanyag célra is nem hinném hogy lennének problémák.

BCS pixel
és nem jutna kajára :)

"Úgy látszik, bármit csinálunk, valamilyen tekintetben mindig problémás."

Talan csokkenteni kellene az energiafgyasztasunkat? <#whatever> Szerintem jol meg kellene duplazni az energiaarakat, meg az energiahordozoket is. Igy talan kevesebbet fogyasztanank, kevesebbet melegitenenk es a forgalom is ritkabban allna be.
BCS pixel
Akárhogy nézzük, a gyakorlatban jelenleg az atomerõmû a leginkább környezet barát technológia.
Aki veszélyesnek tartja az olvassa el milyen biztonsági megoldások vannak ma már.

Persze drukkolunk a naperõmûveknek, meg a többi megoldásnak, csak sajnos gyakorlatban még egyik sem bizonyított megfelelõen.

"Európát Marokkóban telepített naperõmûvekkel lehetne fullextrásan kiszolgálni."

Ekkora területrõl "ellopni" a napsugárzást már éghajlati következményekkel is járhat. Azzal senki nem számol? Úgy látszik, bármit csinálunk, valamilyen tekintetben mindig problémás.
Tinman
Egy pici gondolkodás neked sem ártana.
Nézd meg a statisztikákat, hogy /állam, mennyi autó, busz, kamion, stb van. Akkor most számold ki a Földön található jármûvek napi kõolaj igényét. Ha ez megvan számold ki, hogy 100L napraforgó, repce, oliva olajhoz mennyi termõterületre van szükség.

Hupsz... kicsit sok terület kell? Sebaj, kiírjuk az összes erdõt és akkor lesz hely bõven. Hagyjuk.
A biodízel kiegészítõnek jó, de túl kevés van belõle.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Hát egyet kell értenem, hogy Magyarország számára a legjobb megoldást az atomerõmû jelentené (Paks bõvítése ugye, mert új taomerõmû telepítésére nem sok az esély.. bár ki tudja :)..).. Az biztos, hogy biztonságos, halk, ejgen környezetszennyezõ (de mérlegelni kell, hogy messze a legkevesebbet szennyez a megtermelt energia függvényében).. Ausztriáról, meg a folyókról annyit, hogy errõl jut eszembe, hogy mennyire utálom õket amiatt, hogy a Rábát szennyezték, és az Eu semmit sem tett, meg nem történt semmi.. Bezzeg ha mi szennyeztünk volna, és visszafelé folyna a Rába.... hmmm XD ..Na már nem úgy utálom õket, csak ezt a fene nagy bürokráciát stb.. <#mf2><#beka3>... Az atomerõmû jó, de a fúziós jobb lenne :) Én arra várok nagyon.. ^^
zola2000
Csak az a gond hogy az atombomba miatti félelem, csernobil miatt elég rossz híre van, és ha ezt egy kormány meglépné, eléggé csökkenne a népszerûsége, bár talán csak jól kéne kommunikálni, bár elég sok a hülye ebben az országban, azért van olyan kormány amilyen(de ez már off).

A

zola2000
Hát õszintén én eddig eléggé atomerõmû ellen voltam, de olvasva a hozzászólásokat, belegondolva, hogy már 2007van, japánban földrengések közepette sincs semmi gond, azt mondom talán tényleg jó lenne.

A

Molnibalage
Mennyit tudsz az autómotor fejlesztésekrõl? NAGYON nem egyszerû dolog és már csak nagyon kis lépésekben lehetséges. Magának a motornak a hatásfoka 30% felett van, csak ugyebár vannak áttételek is a hajtásláncban...

A biodízel csak keverve lehet az üzemanyagoz, önmagában ÉDESKEVÉS, túl kevés van belõle és csak erre a célra termelni nem éri meg.