50
  • Mr. Perfect
    #50
    Namost a képből kiindúlva ami a cikkben van, úgy néz ki ,hogy ezeket a gépeket nem a legelmaradottabb helyekre szánják ahol még víz sincs rendes, hanem oda ahol azért egy bizonyos szinvonal már kialakult az oktatás területén. Mert a képen láthatólag van rendes tanterem, tiszta ruhában vannak a gyerekek, van rendes tábla stb.Igaz,hogy kicsit zsúfoltan ülnek de semmi se lehet tökéletes.
  • AranyKéz
    #49
    Az sokat nem segít, ha pár hónap múlva 2 törzsi vezető úgy dönt hogy milyen poén lenne lerombolni az egészet egy kurva nagy háborúban.
  • BlackRose
    #48
    Nem árt azt is tudni, hogy afrikában vannak iskolák ahol azt tanítják, hogy Szovjetek meg Jugoszlávia... mert a térképen még az van és mert a könyvben is még azt írja. :(
  • Tinman #47
    Nevetséges. Beázik a tető, a homokot befújja a szél, mert fal az nincs, víz se nagyon de laptop az kell!
    Kinek jutott ekkora baromság az eszébe?

    Ezen a pénzen kutakat kellett volna fúrni a települések közelébe, hogy ne 10km-re kelljen sáros vízért járniuk.

    Döbbenet, komolyan mondom, az emberi hülyeség határtalan.

    Hiába adsz nekik ilyen lehetőséget a kezükbe, ha egyszer még normális tanmenetük sincs, nincs elég, papír, írószer, könyv. Az oktatás csúcsa az informatika, ennek OTT qrvára nem veszik hasznát!
    Persze, lesz majd talán 50 gyerek az egész kontinensen, aki az OLPC-nek köszönheti majd, hogy kiváló informatikus lesz és megy északra dolgozni, de ez nem csak csepp a tengerben.
  • kev
    #46
    "Nem gondoljátok, hogy az afrikaiak jobban tudják, hogy mi kell nekik mint valaki nyugatról?"
    A dolog nem igy müködik. Aki a pénzt adja, az pofázik. Ennyi.
  • BlackRose
    #45
    A napokban egy indiai halász fiával dolgoztam egy komoly class library architektúrán... és mondhatom, hogy elég jól megtanúlta a szakmát, és ez nem vicc. Ne gondoljuk, hogy Indiában aki akar annak nincs gép... nem mondom, hogy 100%-ban ez az eset mert ez talán még az USA-ban vagy Svájcban sem úgy van, de azért nem kell elképzelni indiát mint egy kőkorszaki államot. Afrika néhány részéről persze más a kép... de ott nem is azért van az amiért pl. indiában. Nem hasonlítható össze. De mégis, szerintem Indiát az indiaiaknak kell építeniük, afrikát az afrikaiaknak... ha a nyugat segíteni akar akkor meg kellene őket kérdezni, hogy "na komám mond nekem miben segíthetek", és nem úgy, hogy mi eldöntöttűk, hogy neked ezt és ezt kell csinálnod és segítünk is és pont. Nem gondoljátok, hogy az afrikaiak jobban tudják, hogy mi kell nekik mint valaki nyugatról?
  • kev
    #44
    Mindenképpen fontos, hogy a szegényebb régiókba is eljusson a modern technika.
    De, egy indiai halászt megkérdeztek az internetről, ő azt mondta hogy az jó dolog, de ők speciel egy motoros csónaknak jobban örülnének, mint az internetszolgáltatásnak a faluban.)
    Van igazság Valamit és Assdf szavaiban is. Mondjuk..ez a laptop olcsóbb lehet mint egy új motorcsónak.)
  • valamit
    #43
    "Fekete Pákó pedig befutott magyar médiasztár lett. Ettől bármi változott afrikában? Nem. Ettől könyebb lett az élet afrikában? Nem. Lehetne mindegyik afrikai sikeres fekete pákó? Nem..."
    Mindegyik nem, de ha már bármelyik igen, az előrelépés. Nem lehet minden ember miniszterelnök vagy képviselő egy demokráciában sem, de az adja a lényegét, hogy bármelyik lehet. Nem lehet mindenkiből sikeres vállalkozó, de vállalkozó igen, aztán már rajta (is) múlik, hogy sikeres lesz e.

    Én magyar tanárt ismerek aki tud afrikai nyelvet, meg afrikait aki 5 nyelven beszél. Az egyes volt gyarmatokon amúgy az anno adott anyaország nyelve nem full ismeretlen. Portugál gyarmatokon így a portugál vagy angolon az angol.

    "Ami segélyt kapnak fegyverre költik.
    Am isegélyt kapnak élelmsizer formájában, a hadsereg vagy a milicisták már a határon elkobozzák és megeszik maguk. A rászorultaknak csak a segélyek 10%a jut el."
    Fegyver azért kell nekik, mert könnyen megdőlhetnek ezek az országok. Ami meg a rászorultak megsegítését illeti, interneten keresztül közvetlen a lakosságot lehetne célozni és nem kellene közé az állam. Van már ma is ilyen mikrohitel program, ami lőn nagyon sikeres is.

    "Ezek alapján miből gondolod hogy a te laptopodat majd nem a félkatonai szervezetek fogják használni. Még ha szét is osztod a népnek, olyan hamar elveszik tölük hogy még az autód füstje sem fog szétoszalni..."
    Mondjuk abból, hogy katonai célra nem biztos, hogy sok haszna lenne, ha lenne egyáltalán, pláne nem milliós nagyságrendben.
  • BlackRose
    #42
    OK, de most kinek a hibája ez? Mert nem hiszem, hogy a Kínaiak hibája, ők nem vettek el tölled semmit, csak dolgoznak, termelnek. Persze nem az apád hibája sem. De az már téves, ha apád a Kínaiakra hargszik azokat kell felelőségre vonni akik apádnak nem engedik, hogy a Kínaival versenyképes szinten dolgozzon. És sem a környezetvédelemnek sem akármi másnak ehhez semmi köze sincs. A Kínai sem ugrik a kútba és hidd el semmivel sem dolgozik az európai jobb feltételek mellett mint a kínai melós, persze az irodákban ott igen, de a bányában és a székesfehérvári gyárban egy pici különbség sincs. Ha valaki azt mondja, hogy igen az vagy nem látta vagy hazudik.
  • BlackRose
    #41
    Nem hiszem, hogy ezen értelmessen lehetne vitatkozni. Megeheted a márkát, utazhatsz vele a melóba, lakhatsz benne, felveheted hogy ne fázz? Nem hiszem, ha nincs termelés, nincs márka sem, valakinek meg kell termelni azt amire ráragasztod a márkanevet.
  • valamit
    #40
    Mi az, hogy hogy viszed oda? Egy Kairóban 17 millióan élnek. Magyarországon ennyiből legalább 1 millió lenne a gyerek, az ottani viszonyok között ez megvan talán 2 millió is és ez csak Kairó.

    "Azt kéne felfogni hogy a laptop az internettel olyan mint a ház a tetőn. Nem lehet a házépitést a tetőve lkezdeni ha nincsenek alapok meg falak, mert akkor mire épited..."
    Azt kéne felfogni, hogy egy eszköz használható más körülmények között más célra is, nem csak arra, amit te megszoktál és az oktatás egy hatalmas fejlődése nagy lökést adhat minden másnak is.
  • assdf
    #39
    Hagyjuk ezt a vitát. Persze fontos az internet meg a laptop.
    De ha nincs ut hogy viszed oda? Jah hogy utat épiteni drága? Ez igaz, de nagyságrendileg nagyobb növekedést lehet vele prognosztizálni mint egy használhatatlan laptoppal.
    Az út mindennek az alapja ezt már a rómaik is tudták. Innen kéne kezdeni. Ha van út, van nyersanyag, lehet épiteni gyárakat.
    Azt kéne felfogni hogy a laptop az internettel olyan mint a ház a tetőn. Nem lehet a házépitést a tetőve lkezdeni ha nincsenek alapok meg falak, mert akkor mire épited...
  • assdf
    #38
    Értem. És hány afrikaiul beszélő amerikai tanárt ismersz? Én valahogy a cseten sem futottam még össze sok emberrel aki tud bármilyen afrikai nyelvet...

    "Drogba és Eto'o is megtanult focizni"

    Fekete Pákó pedig befutott magyar médiasztár lett. Ettől bármi változott afrikában? Nem. Ettől könyebb lett az élet afrikában? Nem. Lehetne mindegyik afrikai sikeres fekete pákó? Nem...

    Amugy ez egy tök felesleges vita.
    Én még nem jártam afrikában és te sem. Azonban néha nézem a discoveryt és azt látom hogy 150 szerencsétlen 30 kilós afrikai áll körbe egy segélyszervezet autóját hogy egy ropit kapjanak.
    ÉS mi történik általában afrikában:
    Ami segélyt kapnak fegyverre költik.
    Am isegélyt kapnak élelmsizer formájában, a hadsereg vagy a milicisták már a határon elkobozzák és megeszik maguk. A rászorultaknak csak a segélyek 10%a jut el.
    Ezek alapján miből gondolod hogy a te laptopodat majd nem a félkatonai szervezetek fogják használni. Még ha szét is osztod a népnek, olyan hamar elveszik tölük hogy még az autód füstje sem fog szétoszalni...
  • valamit
    #37
    És szerinted nem lehet ruanda nyelvre ezeket lefordítani? Nem lehet csinálni egy többnyelvű netes lexikont a számukra hasznos tudássokkal az ottani nyelveken?

    "telefonnal, utakkal, raktárakkal, gyárakkal, gépekkel, vetőmaggal, gyógyszerrel, viztisztitokkal százszor többre mennének."
    Akkor sorban: telefon mennyiben jobb mint egy laptop ha van netelérése? neten keresztül is lehet már telefonálni, de laptopon még ezer egy más dolgot. utak, oké ez nem lenne rossz, de sokkal drágább dolog, mint a száz dolláros laptop, nem jutna minden város közelébe se út ennyi pénzből. raktárak? és mit tennél bele? gyárak? és honnan veszel hozzá munkaerőt? nem, nem emberanyagot, hanem munkaerőt, aminek képzettsége is van? gépekkel? dettó az előző, a gépeket is tudni kell kezelni. vetőmag? jó dolog, de érdemes tudni arról is, hogy lehet a legjobb termést elérni vele: megintcsak jól jöhet a tanult tudás. gyógyszer? igen, ez jó, de az se baj, ha tudják, hogy mire kell a gyógyszer, mit milyen kötözéssel oldhatnak meg és hogy miként előzhetnek meg például higiéniával dolgokat: erre megintcsak jó lehet a tanult tudás.
  • assdf
    #36
    "hetek abban amit ismerőseim akik már arra jártak elmondtak. Kína nagyvárossai kezdenek Hong Kong-hoz hasonlítani. Már sokszor elmondtam a Kínai munkaerő nem olcsó, hanem az Európai és USA munkaerő túl drága, mert 3x annyiért kell dolgoznod amennyivel meg lennél elégedve mert több mint felét elveszik az adó által, szóval kevés melós sok ingyenélőt tart el"

    Igen ebben igazad van. És akkor erre mondanám: ÉS?
    Ettől még nem lesz munkahelye apámnak, és mivel ő nem kisebbség és nincs 6 nemnormális gyereke ezért nem kap segélyt sem. És ez igaz szinte az összes magyarra ebben az országban. Attól hogy kinában igy mennek a dolgok itthon még nem, és mivel bejöttek a kinai áruk még az kevély munkahely is csődbe ment/kivándorolt az országból. Innentől kezdve minimálbérből megélni nem lehet, ezért megveszed az olcsó kinai cuccot mégtöbb munkahely szünik még kevésbé lehet megélni ... Folytassam?

    Tegyük hozzá, mégha itthon el is törölnék az adókat amit te emlitesz, még akkor sem lennék versenyképesek kinához képest. Ugyanis akkor is be kéne tartani a munkavédelmet és a környezetvédelmi szabályokat, amik rettentő sokba kerülnek.
    Ott ha beomlik egy bánya mert semmi aláducolás nem volt és meghal 150 munkás akkor megrántják a vállukat és nyitnak egy újat. Európában ezt nem lehet megcsinálni.
    Aztán Kina nem fizet semmilyen licenszdijat, nem vesz figyelembe semmilyen szabadalmat. Magyarország is jó helyzetben lenne ha elkezdnénk gyártani a wii new generation, ami wii másolat lenne és ezért ne mfizetnénk egy fillért sem.
    Szóval nehéz dolgok ezek.
  • valamit
    #35
    Drogba és Eto'o is megtanult focizni, pedig a körülményeik nekik is rosszak voltak. Hát még ha javulnak. Ennyit arról, hogy éhesen nem lehet tanulni. Vagy gondolod sportolni meg mozogni egyszerűbb éhesen?

    Egyébként többet tudsz enni, ha többet keresel és ha többet tanulsz jó eséllyel többet fogsz keresni, tehát ha tanult leszel és gazdagabb jó eséllyel többet fogsz keresni. Azok fogják ezt a laptopot használni amúgy is, akik eddig is tanultak, akik meg nem nyilván ezt se fogják használni, de akik igen, azok jobb lehetőséget kapnak. És miért ne lehetnének tanítóik, akiktől kérdezhetnek? Egy fórumban simán megtehetik, vagy chaten vagy msnen keresztül, hogy amerikai prof ad tanácsot majd nekik, nem pedig mondjuk egy magyar menekült tanár. Simán van lehetőség közvetlen kapcsolatra, akár még netes telefonon keresztül is.
  • valamit
    #34
    Simán kaphathank azonnal használható tudást, nem feltétlen kell úgy felépíteni az oktatásukat, hogy az csak 12 év múlva térüljön meg.
  • toto66
    #33
    A "segély 100 dolláros? duplán adom el de jó" , üzlet az egész!
  • Ronny
    #32
    nem lesz semmi, mostanában a kínaiak is kezdik belepumpálni a pénzt a kontinensbe és ez gondoplom meglátszik az mutatókon.
  • Ronny
    #31
    igen, Afrikának a kezdetek óta sok problémája volt, ÖNMAGÁVAL. Önhibájukból nem jutottak semmire az egész írott történelem során. Érdekes hallani, hogy sokan az európaiakat teszik felelősse minden nyűgért, de könyörgöm, a szub-szaharai térség nagy része csak 19. századi versenyfutás idején lett gyarmat egy rövid időre.

    Ők a gyarmatosítás előtt is ugyanolyan siralmas helyzetben éltek.
  • AranyKéz
    #30
    És ez még mindig "csak" 11 szabad ország. Kíváncsi vagyok mi lesz ha az a 23 részben szabad és 20 nem szabad ország is felszabadul.

    Hát még ha abból a ki tudja mennyi afrikai nyelvből is lefaragnának egy kicsit.
  • AranyKéz
    #29
    Na igen, most leállhatnánk vitatkozni hogy mi a fontosabb, a gyártó, vagy a márka.
  • AranyKéz
    #28
    Nem laptop kell oda basszákmeg, hanem demokrácia, és választott képviselők, akiknek legalább minimálisan érdekük az oktatás, meg amúgy az ország felfuttatása.


    Szerencsére jó vágányon van Afrika.

    "According to Freedom House, a non-governmental organization that tracks democratic processes around the world, the number of free democracies in Africa has almost tripled from four to 11 over the past decade and more than half of the remaining countries in the region are in the transition process toward full and free democracy." (United States Agency for International Development)

    Az IMF statisztikáján is lehet látni, hogy 2001 környékén megugrottak a dolgok.

    Csak úgy mellékesen, az Afrikai Uniót 2001-2002-ben hozták létre. Sajna csak igen kis részfeladata a demokrácia biztosítása. Lehet hogy mégiscsak sikeres ?
  • BlackRose
    #27
    Tudod, hogyan... úgy, hogy a Kínai megtermeli a pamukot, megvarja a nadrágot és 10 dollárért eladja a nyugatinak úgy, hogy énekel, hogy 1 dollárt keresett. Akkor ez a nyugati ugyanezt a kínai nadrágot eladja Párizs kellős közepén 100 dollárért vagy Budapesten 50 dollárért és keres rajta 40-90 dollárt és akkor a GDP-be beírják, hogy mennyire elképesztően produktívak voltunk, mert míg 12 kínai osztozik 1 dolláron, addig mi magunk 40-90 dollárt "termeltünk" meg. Közben akármit a kezedbe veszel, minden made in china, valszeg mert a produktivitás a nyugat oldalán van LoL.
  • BlackRose
    #26
    Hű mennyire tévedsz. A nagyobb Kínai városokban (ahol az ipari övezetek vannak), az átlagjövedelem (purchasing power) alapon már komolyan meghaladja pl. Görögországi vagy Portugál béreket, a középeurópaiakról ne is beszéljünk. Abszolút értékban persze nem nagy, kb. 300-400 dollár havonta, de ennek a vásárlóereje 1000 dollárnak felel meg az európai vásárlóerőhöz képest. Ha minden igaz tavaszra megyek 1-2 hétre Guangzhou-ba és majd személyessen is meggyőződhetek abban amit ismerőseim akik már arra jártak elmondtak. Kína nagyvárossai kezdenek Hong Kong-hoz hasonlítani. Már sokszor elmondtam a Kínai munkaerő nem olcsó, hanem az Európai és USA munkaerő túl drága, mert 3x annyiért kell dolgoznod amennyivel meg lennél elégedve mert több mint felét elveszik az adó által, szóval kevés melós sok ingyenélőt tart el. Kínában más a helyzet. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Kínaiak-nak nem is fizet a nyugat, hanem "értékpapírokkal fizet" vagyis IOU, megígéri, hogy majd egyszer kifizeti. Ja nem beszélve, hogy az EU melós a 30 órás munkahétért harcol, a Kínai meg 60 órás munkahét mellet boldogan énekel. És nincs neki adóssága a hitelkártyán, hanem napról napra több megtakarított pénze van és a tegnapi lapátot ma traktorra váltotta. Míg a EU_USA melós pedig munkahelyének kiszolgálva, új autót vesz és nyaralni megy mind hitelből, addig a Kínai gyarapítja a tartalékait... szóval szerintem nagyon de nagyon megverik a nyugatot.
  • AranyKéz
    #25
    Ahhoz képest a produktivitás még mindig a mi oldalunk van (infrastruktúra, technológia, egyebek ugyebár). Meg egy szép kis hibajavító módszer amit demokráciának hívnak.

    A munkahelyekről meg annyit, hogy tavaly óta 1 százalékponttal esett a munkanélküliség az EU-ban, és a többi fejlett államban is elég alacsonyan van. Beköszöntött a globális munkaerőhiány, bezony.
  • bogyo999
    #24
    Afrikának volt elég problémája önhibáján kívül, Magyarországnak sincs kedves múltja, nem kell csodálkozni hogy már nincs senkiben életkedv.
  • assdf
    #23
    Ez igaz :)
    De azért ha megnézed pl kinát is, azt látod hogy bagóért dolgoznak semmiféle előirást be nem tartva, nuku környezetvédelem, egészségvédelem vagy bármi fél dollárért naponta.
    És az "olcsó" áruval meg elárasztják európát ahol ezért megszünnek a munkahelyek, igy az emberek a mégolcsóbb kinai árut veszik igy mégkevesebb munkahely lesz és ez egy ördögi kör.
    A kinai meg elvállal bármit bagóért mert neki az ő viszonyaihoz képest a menyország.
    Ne hidd el hogy egy esetleges afrikai felfejlődés esetén nem ez lenne.
    Persze ez nem most lesz, de ugyanugy ahogy kina sem volt még jelentős 50-100 éve most meg tudjuk mi a helyzet, afrikai is hasonló lehet
  • TomecK
    #22
    Ööööö igen de te nagyon előrehaladtál 9 éves kölök nme fog ilyen dolgokat csinálni :) mi is volt az első dolguk ??? Szex siteokat nézegetni ugye ? :D
  • Brainpumper
    #21
    Megvolt rá a lehetőségük hogy civilizálódjanak. Érdekes, a kelet-ázsiai országok fel tudtak fejlődni egy nyugati lökéssel. Afrikát már annyiszor annyiféleképpen próbálták lökdösni de ők lusták mint a dög, nem akarnak semmit se csinálni akkor meg ne csodálkozzanak. Nem hiszem el hogy közös akarattal ne lehetne felhozni egy országot. Magyarország is azért hanyatlik mert hiányzik ez a fajta építő közös akarat.
  • mcganyol
    #20
    ne röhögtess már, h egy afrikai kölyök az iskolában (vagy azon kívűl) majd "megtanul programozni". ez nem tanulás kérdése, ez életforma! neki nem lesz rá se motivációjuk se lehetőségük.
    nem tudom honnan vetted, h lesz internet elérésük? egyáltalán hogy szolgáltatnának ott, ha nincs hozzá se infrastruktúra, se fizetőképes kereslet.
    és a kiskölöknek ugye elöbb angolul se ártana valamennyire tudni. kötve hiszem, hogy ruandaiúl komoly értekezések keringenek a neten gyümölcsoltás témakörben.
    ez egy marhaság a legelmaradottabb országokban ezt SEMMIRE sem lehet használni.
    telefonnal, utakkal, raktárakkal, gyárakkal, gépekkel, vetőmaggal, gyógyszerrel, viztisztitokkal százszor többre mennének.
    Ha Te vagy én kikerülnénk oda, hiába tudnánk megkeresni az interneten, hogy hogyan kell vetőmagot keresztezni, kombányt épiteni, lisztet őrölni és kenyeret sütni. egy hét alatt éhendöglenénk az összes elméleti tudásunkkal együtt :)
  • assdf
    #19
    Arról meg már nem is akarok beszélni hogy mig afrikában szinte tök felesleges ez a laptop (mondjuk 100x befektetés hoz 1x hasznot), addig pl itt kelet európában óriási előreugrást jelente egy ilyen olcsó laptop. Itt kb 100xből lenne 1000x.
    Mert itt már megvan az infrastruktúra, a megfelelő oktatás és a hozzáértő szakembergárda.
  • assdf
    #18
    Te azt nem érted hogy nem lehet tanulni éhesen szomjasan, áram nélkül főleg macerás laptopon... Ezek tények. Ha nem hiszed akkor egy hétig ne egyél semmit (ez afrikában mindennapos) majd ülj le a számitógéped elé és kezdj el tanulni valamit a következő heti zh-ra... Meg fogsz lepődni mennyire alacson lesz a produktumod...

    Nem mellesleg meg a virtuális tanulásrol stb, magyarországon pont elégszer látom azt amikor olyanok döntenek segélyezési politikáról akik csak tévében láttak romát, olyanok irják alá az autópálya megrendeleséket akik csak a discoveryben láttak darut, és olyanok döntenek a mezőgazdaságról akik csak levesben láttak sárgarépát...

    Na szóval inkább csak kiméljük meg őket attól hogy igy tanuljanak meg mezőgazdászkodni mert akkor úgy járhatnak mint mi...

    Ehelyett kellene melléjük szakember aki elmagyarázza nekik hogy mit miért hogyan, kellenének nekik gépek, és infrastruktúra a gépekhez. és ha majd lesz kaja, akkor lehet bemenni a légkondis szobába (ugye 45 fokba is elég nehéz tanulni és mindez árnyékban...) elővenni a 100$-os laptopot és megnézni a neten hogy lehetne jobb vezérlőszoftver irni. De amig nincs gép sem addig minek irni a szoftvert...?
  • atys2
    #17
    Azért lássuk be! Az emberiség fejlődésének szempontjából ez egy nagy lépés. Kerül amibe kerül.
  • echo
    #16
    Hát akkor asszem inkább az asus masinája...
  • BlackRose
    #15
    Egy valamit elfelejtettél, nem a tudás vezet hanem az igény, ha van egy probléma amit meg kell oldani akkor tanulsz, mert meg akarod oldani a problémát, és így tudásra teszel szert. Ha nem tudod a tudást alkalmazni akkor nincs rá szükséged. Afrikában mindenki azért tanul, (aki teheti), hogy az USA-ba, EU-ba stb. mehessen, senki sem azért mert afrikában van igény rá. Szóval itt most bele lehet kötni, hogy igény az van, de nem ér az igény semmit ha nincs miből kielégíteni, vagyis afrikának az a baja, hogy kevesebbet termel mint amennyit fogyaszt. Miért van ez, nem azért mert tudás hiányzik, hanem mert tőke hiányzik, tőke amiből gépeket vennének és ezek a gépek és az általuk elősegített változások akkor megnyitnák az igényt a tudás iránt is. Na most az alaptőke ugye mindég a természetben található források (pl. föld, ércek stb.) és a kérdés, ki rendelkezik az afrikai földel, az afrikai ércekkel, olajmezőkkel... na ha erre a kérdésre válaszolunk akkor mindjárt tudni fogjuk, hogy mire is van afrikának szüksége. Kétlem, hogy laptopra, kétlem, hogy hasznavehetetlen tudásra.
  • valamit
    #14
    1. Ne azt nézd, hogy laptop, már mondtam. Ez egy eszköz a tanuláshoz, ahogy a ceruza, a könyv meg a füzet is az. Mit szólnál ha minden fejlődő országbelinek adnának 30 ceruzát meg hozzá 30 füzetet és hozzá 300 tankönyvet? Ez a laptop ennél sokkal több. Ezen keresztül elérnek olyan tudást és olyan virtuális tanítókat, amikhez foghatókról ők nem is álmodhattak addig. Ráadásul akár még távmunkát is lehetne ezekkel végezni. (pl. programzóit)

    2. Vetési technikát tanulhatnak ezen keresztül. Sőt egy csomó mezőgazdasági dolgot (kereszetezést, stb.) tanulhatnak a neten keresztül, pláne ha lesznek direkt erre a célra külön siteok. De egyszerűbb mezőgazdasági eszközök elkészítését is megtanulhatják.
    Amit meg az evésről mondasz: szerinted talán nincs idejük két evés között tanulni? Talán sehol másutt nincs annyi idő két evés között, mint éppen nekik.

    3. Az nagyon nagy siker lenne, ha úgy megtanulának programozni ezen sokak Afrikában, hogy már oda helyezze ki egy-két cég a programozói kapacitásának egy részét. Azt meg jobb ha belátod, hogy ha Afrika millió jobb körülmények közé emelkednek, annak valamiben másban vagy másutt meg lesz az ára. Ahhoz mi megtarthassuk a versenyképességünket nekünk is fejlődnünk kell és valszeg addigra a szolgáltatói szektornak például jelentősen bővülnie kell.
  • assdf
    #13
    1,"Etiópiának. Negroponte több más országot is igyekszik meggyőzni, hogy Pakisztánt, illetve Afganisztánt támogassák hasonló beruházással"
    -Nincs élelmiszer,nincs viz, nincs infrastruktúra, nincs mezőgazdaság, nincs ipar, nincs egészségügy.
    Most aztán majd kurvajól fejlődni fognak mert legalább van 100 dolláros laptopjuk...

    2,az éhező szegény országokon nem laptoppal lehet segiteni, hanem mezőgazdasági gépekkel, vetési technikákkal és vetőmaggal. "valamit" te is elfelejted azt az alapigazságot amit pedig kb 5.-ben bioszból tanitanak miszerint: létfentartás-->fajfentartás--> minden más többi.
    És ehhez még csak messzire sem kell menni elég megnézni a romákat. A roma gyerekek azért gyengék az iskolában mert roppant nehéz körülmények közül jönnek (etc szülői háttér...) és mert éhesek! Márpedig éhesen senkisem tud sem tanulni sem dolgozni. Sőt ha éhes akkor majd elmegy lopni a boltba és a laptop is csak akkor fogja érdekelni ha el tudja adni és vehet belőle kaját... Nagy igazságok ezek, balga aki azt hiszi hogy majd ezekben az afrikai országokban máshogy lesz.
    Persze ha egy gyereknek tele a gyomra, akkor ihat tiszta vizet amikor csak akar, akkor majd elkezd gondolkodni a tanuláson ismeretszerzésen stb. De addig...

    3,
    Ebben már csak az lesz a végső poén hogyha egyszer tényleg "felfejlődnek" akkor majd a számtech cégek kiköltöznek oda mert ott olcsón két dolláros havi bérért lehet dolgoztatni mi meg mehetünk a munkanélkülibe.
  • BlackRose
    #12
    És biztos vagyok benne, hogy ez bekövetkezne, ha nem állnának az útjukba. Már egyszer valahol elmondtam, majdnem minden afrikai problémáért a nyugat a felelős. Még most is gyarmatnak kezelik, másodrangú területként, befolyásolják a politikai életet, diktátorokat tesznek hatalomra, hogy a piaci ártól sokkal olcsobban szert tegyenek a természetes kincsekre, stb. Amit pedig segítségnek neveznek az éppen az ellenkezője. Afrika nem volt gödörbe 100-200 évvel ezelőtt, a gödröt a nyugat ásta neki és a nyugat vágta őket a gödörbe.
  • valamit
    #11
    Evés előtt is, után is. Te is azért jársz iskolába, hogy legyen mit enned majd azután ha eladható munkát tudsz végezni a tanultakkal. Ráadásul ha megfelelően informált és tanult vagy, akkor van esélye, hogy ugyanazon a földterületen nagyobb hozamú termést is produkálj és így vagy többet ehess vagy többek ehessenek.