50
  • Yv@n
    "De ne azt nézd, hogy te mire használnál egy laptopot."
    Evés előtt, után vagy helyett?
  • BCS pixel
    szegény afrikai országok külföldi, semmit nem érő alamizsnával, soha nem kerülnek ki a gödörből,
    csak saját maguk fognak tudni ezen változtatni, meg kell harcolniuk ésszel, munkával, hogy jobban éljenek, csak rajtuk mulik
    pl: hiába adnál valakinek palotát, ha egy hét múlva szemétdombot csinál belőle
  • HUmanEmber41st
    Azért nem kell mindig a negatív oldalát nézni a dolgoknak...
  • valamit
    Gyanítom a fejlett országokból vették hozzá a kisgyereket, azért tudott ilyent mondani, hogy lassú ;)

Más. Írják fentebb, hogy a vártnál kevesebbet rendeltek belőle. Nade 188%-os áron! Szal ha tényleg megy lejjebb az ára, meg valóban használhatónak bizonyul, akkor simán lehet még többször ennyi rendelés rá szvsz.

Harmadrészt. Sokszor hallom ezzel a laptoppal kapcsolatban azt a kritkát, hogy "más se hiányzik nekik, mint egy laptop". Pici tovább kéne gondolkodni szerintem. Önmagában a laptop nem érne sokat nekik persze. De ne azt nézd, hogy te mire használnál egy laptopot. Ott ahol a körülmények mások, ott ahol a számítógép alkalmazásai mások, ott kínálhat egész más lehetőségeket. Nem mindegy, hogy egy gép nyomtató szervernek készült, mert akkor aligha lesz belőle jó 3D munkaállomás, és bár a többségünknek nincs szüksége nyomtató szerverre, de ettől még van olyan helyzet, amiben a használata logikus.

Ha az a laptop megfelelő szoftverrekkel és pláne ha még hálózati hozzáféréssel is el van látva, akkor olyan emberek fognak megjelenni a világhálón, amilyenek eddig soha (az e-társadalom egy nagy lélekszámú új csoporttal fog gyarapodni, annak vonzataival együtt), drága papíralapú tankönyvek helyett olcsó új e-könyvekből tanulhatnak és az interneten keresztül, pláne ha kapnak hozzá támogatást (tehát pl. többnyelvű, számukra is olvasható nyugaton elkészített websiteokat) olyan gyakorlati tudásra tehetnek szert, amira a jelen körülmények közt, pláne így, ilyen tömegesen, nincs lehetőségük, és olyan új képességei fejlődhetnek ezeknek az embereknek, amiket eddig elképzelni se tudtak.
  • BlackRose
    Már látom a CNN-en a hírt... "három fiú megölt egy gyereket és elvette tőlle az OLPC-t"... volt ilyen az iPod-al is valahol... most képzeld egy olyan országban ahol pl. a feketepiacon ezt el lehet majd cserélni - adni néhány konzerváért vagy egy szák lisztért és éhes vagy... vagy a tizenéves lányok adnak érte valamit amit soha nem utasítanál el :( szóval én elgondolkodnék az "unintended consequences"-en is egy picit. Amúgy semmi kifogásom, maga az ötlet nem rossz, főleg ha önkéntes alapú a finanszírozás. Csak az a baj, hogy ha lehetne 100 dollárért laptopot csinálni akkor a magéncégek egymást taposnák, hogy az üzletben legyenek, mert egy ilyen gépre lenne piac dögivel. Az a baj, hogy nem lehet 100 dollárért laptopot csinálni, most amikor majdnem 200 lett belőlle... akkor a piac több mint felére zsugorodott és most a kérdés, hogy hová tovább. Ha még megjelenik a CNN-en amit mondtam... akkor meg még zsugorodni fog a piac, mert szerintetek mi a fontosabb, hogy az afrikai gyerek laptop nélkül éljen, vagy laptop miatt meghaljon, vagy a többi dolog ami nekem sem jut eszembe, de tudom mi minden van afrikában és még csak, ahogy mondják meg sem rázkódnak tőlle...
  • mikloss
    A 400 dolcsi mióta kétszerese a 188-nak? Amígre hozzánk ér 400euró lesz. Ennyit az olcsó laptopról.....
  • barii
    hja,m nekem is ez jutott eszembe... mikor volt nekem 9 évesen laptopom? és akkor ők a fejlődő ország.. hja és pont egy nozi kell oda:)
  • scorpeeon
    "az egyetlen panasz a sebességgel kapcsolatban hangzott el, a kisiskolások szerint ugyanis a gép egy kicsit lassú"

Egy 9 éves kisiskolás inkább ne reklamáljon, hogy lassú, amikor a legfeljetebb országokban sincs semmilyen 9 éves gyereknek laptopja. Mit vártak ezek, MacBook Pro-t? :)
  • Demonic
    Biztos a laptop hiányzik onnan a legjobban...kb annyi értelme van mint nálunk a kakaóbiztos számitógépeknek:)
  • Gerygrey
    Veszek 200 dollárért egy jó PDA-t használtan, a másik 200-at meg odaadom az afrikaiaknak, ha úgy tartja kedvem... Ez így szvsz egy baromság, de valaki jól meggazdagszik rajta jótékonyság címén. Gusztustalan.