168
-
#128 Pontosan olyannak festem le a helyzetet, amilyen. Azért áll így a dolog, azért van ez a visszafogott, stagnáló, csak a marketinges vonalon lövöldöző formátumháború, mert a háttérben azok a dolgok működnek, amiket leírtam. -
dez #127 De persze tiszteletben tartjuk a véleményedet, azonban azt ne várd, hogy úgy vegyük, mintha már meg is történt volna, tehát megváltoztathatatlan ténynek. -
#126 Ha nem is óvoda, de kb a Gyaloggalopp szintje;)))
"Kinemondd...!!!"
Amúgy had tegyem fel fordítva a kérdést, szerinted, hol kéne tartania a Sonynak, hogy azt mond a BD-re, hogy eddig sikeres formátum?;) -
#125 Laboratóriumi tesztek már megmutatták a BD hiányosságait is. Tudod mit csinál a karcáló réteg eltárő hőtágulása miatt megvetemedett, megpúposodott BD lemez, amikor a kis apertúrával dolgozó - a lemez felszínéhez közeli - finom optikai lencséhez dörzsöli a Durabis karcálló réteget? Csúnya dolgokat. Persze ez szélsőséges eset, de benne van a pakliban és még tényleg nincs rá garancia, hogy otthoni környezetben nem alakul így tömegesen. Lásd a DVD-k trehány ragasztását: sok gyári hibás lemezen oxidálódik meg a tükrözőréteg, meg egyszerűen elválnak a lemezt alkotó műanyag korongok egymástól. A HD DVD hordozórégetét sem tudjuk, hogy miképp bírja majd, ha ugyanazok a hiányosságok merülnek fel a korongnál, mint ami a DVD-knél is előfordult. De legalább javarászt ismertek a technológiai problémák. A BD-nél meg egyelőre nagyon nem tudni, mik és hogyan bújnak elő a zsákból. Ezért nem ugranak bele a gyártásba még azok a cégek sem, akik egyébként megengedthetnék maguknak, hogy vegyenek egy BD-ROM gyártósort. Még túl bizonytalan az egész. -
dez #124 Nem erről van szó. Csak úgy véljük, kicsit negatívabbnak fested le a képet, mint amilyen. -
dez #123 Oké, oké, de korábban csak a másikat említetted. -
#122 Gyerekek, ennyire nem kell kétségbeesni, ha valaki egy rossz szót merészel szólni a Blu-ray-re vagy a Sony-ra. Mi ez, óvoda? Ja igen, SG, mit várok... -
#121 Jártam már a Sony DADC-nél és láttam a Blu-ray gyártósort, beszélgettem ott is szakemberekkel. Nem ezen múlik. -
#120 Amikor a DVD bejött akkor a CD használhatóságának akkori szintjét kellett elérnie, hogy ne boruljon ki a bili, ami azért a mai szemmel elég gáz volt.
Mint ahogy te is írod a dolog azért mára kikupálódott, szal a BD-nek minimum ezt kellett elérnie. Amit azért el is ért, de nem értem miért nem tudod kimondani, hogy a BD-vel nem (és persze a HD-DVD-vel sem) jelentkeztek gondok. Nem kell itt ez a hyperkorrektség.
Nem úgy kell újságíróként Pulitzer díjra hajtani, mint az aki a Titanic elsűlyedésénél kijelenthette, hogy na ugye ÉN megmondtam! Szerintem rossz lóra teszel a BD-vel és a PS3-mal kapcsolatban ha erre játszol!;) -
dez #119 Én ezt írtam: "Egyébként, ha jól értettem máshol, neked van HD_DVD gyártásban érdekelt ismerősöd - nos biztos ez sem befolyásol, akár tudat alatt? ;)" - Ha jobban megnézed (ha erre szükség van), akkor láthatod, hogy az érdekeltség nem rád vonatkozott.
Te azt írtad máshol, hogy ismersz egy gyártót, sőt jártál is az üzemében, ahol éppen átállították a DVD-s gépsorokat HD_DVD gyártásra. -
dez #118 Egyébként inkább az a csúsztatás, hogy én a te érdekeltségedről beszéltem volna. :) -
#117 Hol írtam, hogy nekem HD DVD érdekeltségem van, kérlek mutass rá pontosan. :D -
dez #116 Én csak ugyanazt a tényt ismételtem meg, amit magad írtál máshol. :) És felvetettem egy ebből fakadható logikus lehetőséget. De ha a másik végről is van kapcsolatod, akkor az persze kiegyensúlyozhatja a dolgokat. -
dez #115 Ne viccelj már, egy lakkréteg is max. ilyen 0,02 mm. -
dez #114 Nem olyan kevés az a 0,1 mm, mint gondolod.
Mint írtam, a CD-nél is 0,1 mm a felső réteg, ami alatt van az adathordozó réteg, és én még nem láttam lekopott felső rétegű CD-t.
A polírozás olyan 0,01 mm nagységrend (többet már csak azért sem lehetne, mert a vastagság befolyásolja a fénytörést, és a lézer nem tudna már a megfelelé mélységbe fókuszálni). De a BD-nél nincs rá szükség, mert nem karcolódik - hacsak nem neki esel egy szikével. -
#113 Hát ha lekoptatod biztos lekopik!
A normál használatnál max elszublimál, olyan 10 000 év alatt;))) -
#112 Nekem nincs érdekeltségem, ezt megint honnan vetted? Kapcsolataim, gyártói ismeretségem van mindkét oldalon, nekedm édesmindegy mire dolgozom. Tényekkel gyere, ne csúsztassál, jóember. -
#111 A lemezt miért nem hullahop karikához hasonlítod, az is köralakú.
Vagy ez a "speciális karcálló réteg" konyhanyelven "egyszerű lakk"?
Egyébként karcálló van odaírva, nem kopásálló. -
#110 Jah jó, te tudod, végülis 0,1mm olyan mintha ott se lenne.
Csak karcos BD lemezt nemlehet majd kikúrálni mint egy karcos DVDt.
Miből "csiszoljanak" le, az adathordozó rétegból? (Kuka) -
dez #109 Lekopik? LOL. Egy 0,01 mm-es festékréteg tud lekopni. -
dez #108 És? -
#107 Szerintem az a 0,1 mm védőréteg hamarabb lekopik, mint a két korong különválik. -
#106 -
dez #105 ridge -
dez #104 Ha a HD_DVD-nek lenne ilyen profi változata, bizonyára az is cartrdge-ben lenne. Akár forgatásnál, akár vágásnál, stb. körülményes lenne ki-be rakosgatni egy normál tokba, leeshet, stb. stb. Ugyanakkor a cartrdge sem mentené meg a korróziótól, hiszen az sem biztosít légmenteses szigetelést.
Egyébként, ha jól értettem máshol, neked van HD_DVD gyártásban érdekelt ismerősöd - nos biztos ez sem befolyásol, akár tudat alatt? ;) -
dez #103 Ha azokat a PS3-akat vesszük, aminek tulajai érdeklődnek annyira a HD mozizás iránt is, hogy legalább 1 BD filmet hazavittek, akkor vehetjük az 5 millió 40%-át, ami 2 millió...
Egy "érdekesség" az konzoleladásokkal kapcsolatban, amire úgy tűnik, nem gondol "senki" (most jutott eszembe, ahogy néztem a statokat): mivel a heti eladási volumenek nagyjából megegyeznek (mondjuk a PS3 eladások kicsit javulnak, miközben az Xbox360 eladások lassan csökkennek), a kettő közötti különbség összességében kb. annyi marad, mint amennyi Xbox360 a piacon volt a PS3 piacra dobásának idején - miközben az arányok így változtak/-nak: 10:1 -> 10:5 -> 10:9 -> 100:99... Ha a zárójalas részt is figyelembe vesszük, és az így is marad, el is tűnhet az állandó abszulút különbség, sőt. -
dez #102 Akár fan-boy is lehetnék (ha nem tudnám, hogy pl. hifiben nem igazán felelnek meg a róluk élő képnek, hanem erősen átlagosak), de esetemben inkább arról van szó, hogy a közeljövőben valószínűleg munkaviszonyba kerülök a géppel, és az ellentétes vélemények közepette igyekszem minnél objektívebben szemlélni a kérdést, a "befürdés" elkerülése érdekében.
A többiekről nem tudok, de Kutaragi szerintem leginkább azért bukott, mert túl komoly gépet csinált, aminek nehéz leszorítani a gyártási költségeit. A BD-s fúziót meg szerintem mások erőltették annyira a cégen belül. Persze lehet, hogy azok is buktak, nem tudom. -
dez #101 Az máig ködös kérdés, hogy vajon csak a Blu-ray miatt késett ennyit a PS3, vagy a GPU miatt és/vagy a Cell miatt is. Fejlesztőktől azt lehetett hallani, a GPU csak tavaly nyáron lett véglegesítve, és elkezdve a gyártás. Mint írtam, állítólag a Cell gyártásával is voltak gondok. Te tudsz ezekről közelebbi, megbízható információt?
Ami a 0,1mm-es védőréteget illeti (azért a "védőréteg" nem a legkorrektebb elnevezés, mert a festék-szerű rétegek inkább 0,01mm vastagságúak, és ez mégiscsak 10x annyi), és a teljesen ismeretlen területet: CD - a BD több dologban azzal egyezik meg, csak fejjel lefelé. A CD-k sem rongálódnak túl könnyen, pedig pl. a vékonyabbik "réteg" felől írunk rájuk.
Gyártási költség: nyilván rövid távon és kisebb darbszámnál olcsóbbra jön ki a HD_DVD, mert mint te is írtad máshol, csak át kell állítani a DVD gyártó gépeket. Nagyobb cégeknek azonban a hosszabb távú nagy volumen számít, és állítólag ha már megvan a gép, maga a gyártási költség alacsonyabb lehet a BD-nél. -
nexagon #100 Vettünk egy Sony BWU-100A Blu-ray írót és megmondom őszintén, hogy még csak egy darab BD ment tönkre az is az áramszünet miatt. A legnagyobb melegben leültünk filmetnézni és amikor elindultunk a Balatonra véletlenül a napon (ablak elött) maradt a BD (a tok nyitva volt), hááát ha ezt kibírta... Engem meggyőzött.
A DVD-vel ellentétben.. nyár elején vettünk Verbatim DVD-t és a 80%-a behalt (25db-ból 20db). Amikor elmentünk reklamálni (mert mentünk) akkor azt vágták a fejünkhöz, hogy biztos sokat volt a napon. pfffffff -
#99 Az első időkben a DVD-vel is rengeteg gyártási, technológiai probléma volt, csak erről ma már hajlamosak megfeledkezni az emberek (vagy fogalmunk sincs róla). A 90-es évek második felében még rengeteg változtatást eszközöltek, ugyanis nagyon sok baj volt a legyártott korongokkal. Az írható verzió első változatát meg egy az egyben kikukázták, mielőtt még elterjedt volna. Azóta a DVD-gyártás kikupálódott ugyebár. És ezt a know-howt egy az egyben megörökölte a HD DVD, ami nagy fegyvertény. Ugyanakkor egy DVD-gyártósor árának a töredékébe kerül átalakítani HD DVD-gyártásra, míg a Blu-ray gyártósor baromi drága, mindjárt írok napi árakat.A licence is kedvezőtlenebb, független BD-ROM lemezgyártó alig van - most indul az első Európában-, tehát nincs gyártókapacitás. Ezek olyan iparági tények, amelyeket nem befolyásolnak döntően a jelenlegi piaci sikerek, akár a BD, akár a HD DVD eddigi eredményeit nézzük. -
#98 Szerintem ezek olyan kérdések, hogy veszel 10 DVD/CD lemezt azok közül az egyik így reagál, amásik úgy reagál a különböző körülményekre, van amelyiket 10-ből 7X meg sem tudod megírni, a másikon fél év után elszíneződik és annyi. Ettől még a DVD szabvány nem használhatatlan.
Kb 1 éve van a BD nagyobb mennyiségben használat alatt, és nem hallottam róla, hogy az emberek tömegesen ostromolnák a Sony boltokat, hogy cseréljék vissza mert nem műxik!
A saját tapasztalatomat már leírtam, amit ezexerint te is meg tudsz erősíteni!;) -
Teljes méret: KLIKK!
Csak hogy ne hidd azt, hogy a levegőbe beszélek. :D -
#96 Több BD lemez van a fiókomban, műsörös és írható, újraírható is, mint gondolnád. Azt viszont még SENKI nem tudja, hogy az általános felhasználói környezetben hogy fog viselkedni a karcálló réteg - és itt nem arról van szó, hogy karcolható, vagy nem karcolható, hanem hogy a mindennapi használat során, egy tipikus háztartási környezetre jellemző hőmérsékleti- páratartalom stb. ingadozások mit tesznek majd a lemez szerkezetével, hogyan torzulnak meg a karcálló réteg és így a lemez fizikai jellemzői. Ezzel elég ismeretlen területre merészkedett a Sony, ezt a szakmai fórumokon is elismerték. Nem véletlen, hogy a professzionális verziót eszük ágában sem volt (és nincs) kivenni a védőtokból, hanem marad cartridge rendszerű. -
#95 "A Blu-ray lemezekkel kapcsolatos technikai aggályaimra pedig hamarosan, egy-két éven belül meglesz a válasz, hogy miként muzsikál kommersz felhasználói környezetben a lemez felszínétől 0.1 mm-re elhelyezett adattárolási réteg."
Szal még nem volt BD a kezedben! Akkor már értem honnan ez a hyperobjektivitás.
Nem kell ehhez 1-2 évet sem várnod, mert most elárulom, hogy ugyan olyan használat mellett, hála a TDK által kifejlesztett védőrétegnek, a BD lemez EGYÁLTALÁN nem karcolódik egy átlagos DVD-hez képest!!!
(Saját tapasztalat)
Persze flexszel nem állnék neki letisztítani!;) -
#94 Had emeljek ki két számpárt 1000-szere is:
2 000 000 vs. 1 500 000 lemez.
Ps3-mal együtt még a lüke statisztika szerint súlyozottan is kb 700 000 vs. 300 000 lejátszó.
Nem sikerült tökéletesen a BD startja, de ezek azért nem rossz számok. Plusz technológiailag fejlettebb + több kiadó áll mögötte + már egy-két terjesztő hálózat lemondta a HD-DVD-t. Még nem dőlt el a Világháború, hogy az egyik fórumozó társam hasonlatát használjam, de a Sztálingrádi csata és a Kurszki ütközet már megvolt! -
#93 Ez baj veletek, fanboy-okkal, hogy nem tűrtök semmilyen objektivitást. :D Nekem nincs a bögyömben a Sony, van Sony kamerám, Sony fényképezőgépem, pár nap és lesz PS3 konzolom is, de ettől még objektív maradok (ez a munkám). Nem mondok a Sony termékeire "fűtfát", csupán a tényeket. Kegyetlenül elrontották a Blu-ray piaci bevezetését, a licence kontstrukciókat, mindezt karöltve a PS3-mal. Nem véletlenül bukott a fél vezérkaruk. -
#92 Kedves PPeter, ha már itt tartunk hogy kié hosszabb, akkor én meg azt mondtam, meg amikor kiderült a Wii specifikációja és ára, hogy a Nintendó lehet hogy surranó pályán szépen leelőzi a drágább konzolokat. Mivel más nem tette meg és látom hogy ezt így illik ezen a fórumon, akkor most én is nyilvánosan megveregetem a saját vállamat!;)))
Egy dologban messzemenően igazad van, hogy a Sony hatalmas rizikót vállalt azzal, hogy a BD lejátszót beépítette a PS3-ba. Mit vesztett vele? kb 1 teljes év csúszást, több hónapig alacsony gyártási volument a PS3-nál, és azt, hogy már már versenyképtelen a PS3 ára.
Mit nyert? Minekután a HD-DVD-hez képest legalább féléves csúszásban volt, a PS3 önmagában megfordította a trendet, és ha nem is győzőtt egyből a BD fölött kiütéssel, de jelenleg épp a HD-DVD az amire most számolják rá ha nem is a 10-et de kb a 7-ediknél tartanak!
A BD a PS3-nál is igen csak jól jön, hiszen nem csak Sony közeli, hanem multiplatform fejlesztők is azt mondják, hogy bizony elértek a DVD tárolókapacitásának a határához és kénytelenek minőségileg lekorlátozni a játékot, ha pl X360-ra is ki akarják adni.
Mint már az elhangzott, épp a közepén vagyunk a HDTv-kre/műsorszórásra történő átállásnak, amit a Ps3-mal eladott BD-játszók jelentősen katalizálnak. Nem érv hogy "dehiszen kell egy HDTv-t is venni a konzolhoz, HD lejátszóhoz", és ezért nem éri meg az átállást, mert jelenleg már szinte csak HDTv-t lehet kapni! szal aki egy éven belül Tv-t vett az nagy valószínűleg már megvette a HDTv-jét, és már más is csak azt vesz jóformán!
Ha nem is pártolod a HD-DVD-t, de az látszik, hogy valamiért a Sony nagyon a bögyödben van és ezért a termékeire is fűtfát mondasz. -
#91 Még valami: én nem pártolom a HD DVD-t. Csak életképesebbnek látom a technikai adottságait és a jelenlegi iparági erőviszonyokat, állapotokat tekintve. A Blu-ray lemezekkel kapcsolatos technikai aggályaimra pedig hamarosan, egy-két éven belül meglesz a válasz, hogy miként muzsikál kommersz felhasználói környezetben a lemez felszínétől 0.1 mm-re elhelyezett adattárolási réteg. -
#90 Amikor ezt ugyanígy leírtam kb. két éve, még csak feltéteztem. Most már engem látszanak igazolni a történtek. A Blu-ray miatt is jó sokat késett a PS3, mert a Sony DADC-ben a másolásvédelmen és a gyártáson agyaltak (tudom, személyes kapcsolatom van sok bennfentessel), hogy miképp tudnak egy kalap alatt megoldani olyan technikai trükköket a védelmi mechanizmusban, amelyek a műsoros BD-filmek és a PS3 játékok számára is használhatók. Én nem a híroldalakról tájékozódom, az újságírás mellett DVD-Video (és most már HD DVD és Blu-ray) authoringgal is foglalkozom (tavaly ősszel első között vettem Blu-ray írót például), tehát a gyártók, a szakma közvetlen mozgását és véleményét is látom, első kézből. Az első generációs asztali Blu-ray felvevők már három éve kaphatóak voltak Japánban, de az egész miskulancia véglegesítésével össze akarták várni a PS3-mat a Blu-ray-jel. Meg is lett az eredménye. SEMMI nem dőlt még el a Blu-ray javára - ugyanígy a HD DVD javára sem. Utóbbi viszont sokkal de sokkal megfizethetőbb lesz azoknak a gyártóknak, akik most a DVD-gyártás 90%-át tolják. Ezt pedig pusztán marketinggel nem tudja a Sony letolni - eddig soha nem is sikerült neki az ilyesmi. -
dez #89 Már bocs, de miért tényként közlöd a feltételezéseidet? A többszöri ismételgetéstől sem lesz igazabb. Tudjuk, hogy te a HD_DVD-t pártolod, de azért lehetnél tárgyilagosabb.
1. A PS3 nélkül nagy valószínűséggel rosszabbul állna a Blu-ray (100e vs. 300e asztali), úgyhogy eleve nem igaz, hogy ebből az irányból ártanak egymásnak. A fél milliós filmforgalmazási pozitívumhoz is hozzájárul a PS3.
2. Nem csak a Blu-ray miatt késett a PS3, hanem a GPU is az utolsó pillanatban készült el, és a Cell gyártásával is voltak gondok, tehát nem egyedül a Blu-ray véglegesítésének késése miatt késett a PS3.
3. Heti eladásokat nézve, semmivel sem fogy rosszabbul a PS3, mint az Xbox360, vagy annak idején a PS2. Valamilyen oknál fogva egyszerűen ennyi az időegységre mért kereslet ebben a kategóriában (a Wii meg egy teljesen más történet, az olcsóságával és egyszerűbb ügyességi játékaival). Így tehát csak a késés volt meghatározó tényező, amivel kapcsolatban lásd 2. pont.
4. A jövő meg még teljesen nyitott. Talán várjuk meg, mi lesz 1-2-3 év múlva. Vajon az Xbox360 eladásai ugyanolyan töretlenek lesznek, mint a PS3 eladások?