Amikor ezt ugyanígy leírtam kb. két éve, még csak feltéteztem. Most már engem látszanak igazolni a történtek. A Blu-ray miatt is jó sokat késett a PS3, mert a Sony DADC-ben a másolásvédelmen és a gyártáson agyaltak (tudom, személyes kapcsolatom van sok bennfentessel), hogy miképp tudnak egy kalap alatt megoldani olyan technikai trükköket a védelmi mechanizmusban, amelyek a műsoros BD-filmek és a PS3 játékok számára is használhatók. Én nem a híroldalakról tájékozódom, az újságírás mellett DVD-Video (és most már HD DVD és Blu-ray) authoringgal is foglalkozom (tavaly ősszel első között vettem Blu-ray írót például), tehát a gyártók, a szakma közvetlen mozgását és véleményét is látom, első kézből. Az első generációs asztali Blu-ray felvevők már három éve kaphatóak voltak Japánban, de az egész miskulancia véglegesítésével össze akarták várni a PS3-mat a Blu-ray-jel. Meg is lett az eredménye. SEMMI nem dőlt még el a Blu-ray javára - ugyanígy a HD DVD javára sem. Utóbbi viszont sokkal de sokkal megfizethetőbb lesz azoknak a gyártóknak, akik most a DVD-gyártás 90%-át tolják. Ezt pedig pusztán marketinggel nem tudja a Sony letolni - eddig soha nem is sikerült neki az ilyesmi.