57
  • BiroAndras
    "A szépség viszonylagos. Én a Vista-tól és a Beryl-től is behányok. Az alap XP egyszerűen undorító. Számomra."

Szar lehet neked.
  • BiroAndras
    "Mégis mióta és Amerikán kivül hol kaphatóak még a Dell Linuxos gépei?"
    Ki beszélt Amerikán kívülről? Talán az amcsiknak nincs pénzük PC-re?

"Nem volt eladás. Ne nevetess már. A semmit nem lehet eladni."

Dell + Ubuntu
  • nedudu
    A szépség viszonylagos. Én a Vista-tól és a Beryl-től is behányok. Az alap XP egyszerűen undorító. Számomra.
  • nedudu
    Mégis mióta és Amerikán kivül hol kaphatóak még a Dell Linuxos gépei? Nem volt eladás. Ne nevetess már. A semmit nem lehet eladni.
  • BiroAndras
    "Mióta árul Linuxos gépeket a Dell?"

Amióta követelték a vásárlók. Legalábbis ezt olvastam egy cikkben nemrég.
  • BiroAndras
    "Ha PC eladasokat darabszam alapjan iteljuk meg, akkor lehetsegesnek tartom hogy maga a Vista nem generalt plusz forgalmat. Viszont szerintem generalt plusz bevetelt, nem darabszam okan, hanem as megnovekedett gepigeny miatt."

Nem darabban szoktak számolni, hanem értékben.
  • BiroAndras
    "Amit xp-n két kattintással megtalálok, legyen az bármilyen beállítás, a vistán azt hosszú percekig kerestem."

Az XP-re váltásnál ugyanez volt. Meg lehet szokni gyorsan.

"A grafika, amit annyira dicsőítettek nekem csalódás volt."

Miért? Pontosan lehetett tudni, hogy milyen lesz. Szerintem pont úgy jó, ahogy van. Ennél több csicsa már zavaró lenne, így viszont nagyon jól használható, és szép is.

"Az asztalra meg ránéztem és egy pillanatig azt hittem, hogy a linux töltött be a KDE felülettel."

Ezzel csak az a bibi, hogy az Aero volt előbb.

"Nincsen jogusultságom áthelyezni az adott doc-ot egy másik mappába"

Milyen mappába? Csak a rendszer mappák, és a többi júzer dokumentumai vannak védve.

"de rendszergazdai engedéllyel lehet, ami meg csak egy gombnyomás. Ennek semmi értelme, mert úgyis mindenki kikapcsolja, hiszen az elvileg rendszergazda felhasználót is ezzel zaklatja. Akkor ennek mi értelme."

Nem értem miért ilyen nehéz felfogni a működését. Pláne, hogy linuxon is van hasonló.
    Azért lehet egy kattintással rendszergazda jogokat kapni, hogy meg tudd csinálni, amit akarsz átjelentkezés nélkül.
    És azért kell kattintani, hogy az OS tudja, hogy valóban te kezdeményezted az adott műveletet, és nem egy vírus (az UAC ablak teljesen el van szigetelve a rendszer többi részétől, így nem lehet szimulálni a kattintást).

"Én egy hérig játszottam a vistával, aztán "format c"."

Szerintem ez hozzáállás kérdése. Aki úgy áll hozzá, hogy biztos szar lesz, az gyorsan talál kritizálni valót. Nekem viszont bevált, és rettentő lassúnak és fapadosnak tűnik az XP.
  • BiroAndras
    "Hol jön az MS előnye TCO -ba ?"

Pl. ott, hogy egy win-hez értő rendszergazda sokkal olcsóbb, és könnyebb találni.
  • nedudu
    Mióta árul Linuxos gépeket a Dell? Részvényes vagy, hogy már pontos adatokat tudsz? :-)
  • BiroAndras
    "win32 api -nál nincs rosszabb"

A fő baja az, hogy iszonyú öreg (a maga idejében nagyon jó volt), és a kompatibilitás megőrzése miatt (ami az MS sikerének egyik kulcsa) nem nagyon változhattak.

"COM -dolgokat is szídják a wines haverok."

Azok is jók voltak a maguk korában, de mára csúnyán elavultak.
  • BiroAndras
    "Hát...Vista ablakait nézd meg. Nem csak a stílus de még a színvilág is linuxra hajaz."

Vagy fordítva. Az Aero már sok éve létezik. Érdekes módon a linuxosoknak eszébe se jutott a 3D desktop amíg az MS be nem jelentette az Aero-t.

"Az alá megírt programok igen nagy része alaposan tesztelt"

Vagy nem.

"Céges oldala a dolognak...nekem bőven elég, hogy Európa legnagyobbelektronikai gyártó cége Linux és Solaris szervereket és munkagépeket használ, ha nekik jó, nekem is jó."

Ha a bankoknak meg a tőzsdéknek jó a win, akkor nekem is.

"de ha céges környezetről, és szerverektől van szó, akkor a hátamon feláll a szőt mikor windowst emlegetnek"

Akkor még nem nagyon próbáltad. Teljesen tökéletesen működnek a win szerverek.

"linuxnak meg van az az előnye, hogy stabil"

A win is stabil (NT kernellel).

"és mindennek megvan benne a pontos helye, nem pakolászhatot bárhova bármit"

Ezt nem egészen értem. Win-en is megvan a helye a dolgoknak, bár nem tiltja meg senki, hogy máshova pakolássz.

"a windows meg maradjon desktopnál, ne akarjon server lenni, nem arra való..."

Ezzel sokan nem értenek egyet, mivel egyre több a win szerver.

"az MS a felhasználókat kellőképp elülyíti, edig is kattingatós volt a win de most a Wistával teljesedik csak ez ki igazán"

Tévedés. A felhasználó nem hülye, csak nem ért hozzá. Az adott felhasználó tudásszintje nem csökken azért, mert egyszerűbb használni egy OST-t. Viszont egyre kevesebb képzettséggel lehet használni, így perzse az átlag tudásszint csökken. Cserébe viszont az egyszerűen használható OS fogja dominálni a piacot.

"És ez sajnos később, nem is olyan sokára, a programozók képzésén, és a programok minségén is meg fog láttszani"

A helyzet nagyjából ugyanaz. És nem ma kezdődött, hanem úgy 50 éve (csak mindenki a saját szintjéhez mér). Eleinte huzalozni kellett a gépeket, aztán kitalálták a gépi kódú programozást, aztán az assembly-t, aztán a C-t, aztán a C++-t, aztán a .NET-et és VB-t, stb. (meg csillió más nyelvet). Minden lépésnél sokkal egyszerűbb lett a programozás, ami azt jelenti, hogy a profik gyorsabban és hatékonyabban tudnak dolgozni, de közben kevesebb tudással is lehet érvényesülni. Ez jó, mert egyre több programozóra van szükség, és a profik száma véges, és rossz, mert csökken az átlagos hatékonyság.
  • BiroAndras
    "csakhogy az UHU-nak 128 mega ram is elég és vidáman elfutkos azon, addíg a Vista 512 mega memóval akad!"

1. Ugyanazokkal a fícsörökkel, szolgáltatásokkal, és telepített cuccokkal nézzed.
    2. Ha 128 megán akarsz dolgozni, arra a Win2K való.
    3. A futtatott progik úgysem fognak normálisan működni ennyivel.
    4. A RAM olcsó, nem érdemes spórolni vele.

"Háló kezelés Vistánál gáz...5 perc mire a PC ről megtalálja a laptopot"

A hiba az ön készülékében van. Nálam jelentősen gyorsult a hálózat kezelés, pedig a másik gépemen még XP van.

"A programok betöltése 5* lassabb mint UHU esetén."

Érdekes, nálam a Vista villámgyorsan tölt mindent (legalább 5x gyorsabban, mint az XP). Persze nálam van elég RAM neki.

"Vistán az XP-s programok jó 80%-a vagy nem megfelelően fut vagy egyáltalán nem is telepíthető"

Nagy tévedés. Már a bétákon is sokkal több futott, és amióta kész rohamosan nő a kompatibilis szoftverek száma (meg a drivereké is).
  • BiroAndras
    "Notebookokat már szinte csak Vistával lehetett venni. Mivel sokan verték emiatt az asztal pl. Dell árul notit XP -vel (és Linuxszal) is."

Azt is tegyük hozzá, hogy miután a Dell engedett az XP-s és linux-os gépek iránti kereslet kicsi volt.
  • 3M
    Válasz turul16 #42-re:
    Egyetértek.
  • A1274815
    Dehogy nem a nővéremet, aki a "beégett" Archicad ablakot resettel gyúgyította a cégnél.
  • turul16
    Ezek szerint te nem láttál még Mari néni tipusú irodistát :)
  • A1274815
    5-10 percig hisztizik, aztán rájön, hogy így sokkal gyorsabban tud dolgozni.
  • GVili
    Azért megnézném, mit szól majd Mari néni az új Office-hoz, pedig az is Microsoft!
  • 3M
    Nem rakta be úgytűnik... ez nem az én napom.

Itt egy konkrét link akkor: http://distrowatch.com/images/screenshots/famelix-2.0-beta.png
  • 3M
    Válasz medawo #35-re:
    Csak azért linkeltem be, mert szó volt arról, hogy a más felület mennyi bonyodalommal jár(hat). Érdekelne, hogy valaki próbálta-e.

Válasz turul16 #37-re:
    Nehéz megmondani hogy ki a célközönség, ha egyáltalán van ilyen. Persze szabadság van... azt kell használni ami költséghatékonyabb.

A kép pedig:
  • turul16
    Nem hinném, hogy Mari néni a fő célközönsége az OpenSource szoftvereknek.
  • turul16
    Screen Shootot ! pls.
  • medawo
    Így néz ki az én ubuntum is, talán még szebb is.
  • 3M
    Ha csak a kinézetről volna szó:
    http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20070521#feature

Itt a "Famelix 2.0"-ra gondolok. Érdemes lenne egy próbát tenni vele (ha jó akkor meg magyarosítani :))
  • rosemberg
    Persze hogy jó hatással van a pc eladásra hiszen olyan gépigényt követel a vista hogy a cégek kénytelenek a legújabb konfigurációt megvenni ahoz,hogy használhassák a vistát.
  • remark #32
    Ha PC eladasokat darabszam alapjan iteljuk meg, akkor lehetsegesnek tartom hogy maga a Vista nem generalt plusz forgalmat. Viszont szerintem generalt plusz bevetelt, nem darabszam okan, hanem as megnovekedett gepigeny miatt.
    Ezt az "okoskodast" tamasztja ala az elemzes 2 megallapitasa is, miszerint a PC eladasok egy resze tavalyrol csuszott es hogy a Vista-ra valto atlagjuzer az nagyobb valoszinuseggel vesz uj gepet mint bovitget.

Azt meg nem tudom az MS mit nyilatkozott, viszont emlekszem hogy a Dell egy embere kijelentette hogy a Vista jo hatassal volt az eladasaikra.
  • 3M
    Válasz turul16 #30-ra:
    Volt hozzá szerencsém. Egész jó ötlet a projekt, de nekem úgy tünik elhalt. A gyakorlatban sajnos nem sok, amit ez az ablakkezelő tud (pontosabban ez volna a baj: csak ablakkezelő).
  • turul16
    Mari néni átverő :)
  • 3M
    Válasz turul16 #26-ra:

„A két Office formátuainak belső lelkivilága is eltérő, amik között igen nyűgös az átjárás. Az OOo -ék állítják, hogy az övék logikusabb, de ez az átjárhatóságot nem könnyíti meg.”
    Ez a lényeg, sajnos. Bár a fájlok méretét tekint a 2007-es office új formátuma (.docx) jobbnak tűnik, de vajon mekkora zavart fog ez az új formátum okozni a felhasználóknak? Majd meglátjuk, meg nem ártana kicsit erről kicsit még olvasnom.

„Hol jön az MS előnye TCO -ba ?, Nagyábol ugyan annyi karban tartani a két rendszert, +/- 20%-ról esik szó néha, attól függ ki felöl fúj a szél.”
    Ott jön egyedül, hogy ’mindenki’ ezt (MS os,office stb) ismeri, használja. Ezt persze nem végletesen értem. A TCO-ba beleszámít az is, hogy Mari néni nem fog tudni visszalapozni a Firefoxban (mert más az ikon), a fura nevű fájljait nem nyitja meg az OpenOffice, szkennelésnél/nyomtatásnál nem találja azokat az alapvető beállításokat, amiket több éven át megszokott (pedig lehet, hogy csak a bal alsó sarokba került). Ilyenkor mit lehet tenni? Mari nénit nem rúgjuk ki, mert jóban van az összes partnerünkkel, kedvesen mosolyog és persze nagyon finom kávét főz. Ilyenkor (mint mindig) az informatikus a hülye. Marikát oktatni kell, az oktatót és a Mari bérét fizetni és persze el kell viselni, hogy így is lassabban fog dolgozni, mert minden más, mint amit több éve beidegződött. És ekkor ez még a jobbik eset, mert legalább minden hardvert támogatott az OS (köztudott, hogy a cégek nemigen választanak az alapján mondjuk nyomtatót, hogy kompatibilis-e). És ez nem minden, sajnos tapasztalatokból mondom.

„.Net nél megvan az a lehetőség, hogyha mono…”
    Még nem próbáltam a mono-t. Hamarosan sort kerítek rá, remélem nem olyan szintű mint mondjuk a kylix/delphi páros volt.

Válasz tungi52 #27-re:

„Hát szerintem aki az XP-ről áttér rá, annak lesznek gondjai.”
    Ez elég könnyen így történhet. Ami a Mari néni helyzetét illeti, ha szerencséje van és értelmesebb rendszergazda van a cégnél, akkor az valamennyire át tudja buherálni, hogy minél kevésbé különbözzön.
  • roliika
    Beryl
    Vista VS Ubuntu
  • tungi52
    Leginkább én is egy egyszerű júzer vagyok, ezért főként winfost használok(XP-t), de van Linuxom is. Mindkettőnek megvan az előnye, de most Vista. Hát szerintem aki az XP-ről áttér rá, annak lesznek gondjai. Amit xp-n két kattintással megtalálok, legyen az bármilyen beállítás, a vistán azt hosszú percekig kerestem. A grafika, amit annyira dicsőítettek nekem csalódás volt. Bár nem a szép külső érdekel, a hallottak alapján többet vártam tőle. Az asztalra meg ránéztem és egy pillanatig azt hittem, hogy a linux töltött be a KDE felülettel. A fájlkezelés megint egy rémálom. Nincsen jogusultságom áthelyezni az adott doc-ot egy másik mappába, de rendszergazdai engedéllyel lehet, ami meg csak egy gombnyomás. Ennek semmi értelme, mert úgyis mindenki kikapcsolja, hiszen az elvileg rendszergazda felhasználót is ezzel zaklatja. Akkor ennek mi értelme.
    Én egy hérig játszottam a vistával, aztán "format c". Szerintem is az SP1 lesz majd talán használható.
  • turul16
    "Úgy lenne szép (nem mélyedtem bele a program leírásába), ha mindkét platformot ismerni kellene a vizsgázónak. "
    Nem rossz ötlet.

"A dokumentum egy bizonyos komplexitását nem képes mindig az OpenOffice megjeleníteni."

A két Office formátuainak belső lelkivilága is eltérő, amik között igen nyűgös az átjárás. Az OOo -ék állítják, hogy az övék logikusabb, de ez az átjárhatóságot nem könnyíti meg.

"Mint említettem TCO."
    Hol jön az MS előnye TCO -ba ?, Nagyábol ugyan annyi karban tartani a két rendszert, +/- 20%-ról esik szó néha, attól függ ki felöl fúj a szél.

.Net nél megvan az a lehetőség, hogyha mono és MS .Net metszetét használja az ember, a bináris mindkét rendszeren futhat. Bár JAVA esetében kevesebbet kell tökölni a hordozhatóság szemelőtt tartásakor.

Mostanság python egyre népszerűbb, ki érti :)
  • 3M
    „ECDL”
    Úgy lenne szép (nem mélyedtem bele a program leírásába), ha mindkét platformot ismerni kellene a vizsgázónak.

„Egy pdf -filet nem akar modosítani az ember”
    Persze, nagyon idilli hogy cégen belül használjon az ember .odt-t kifele pedig pdf-t. De az cégek/szervezetek nem csupán ’árlista’ dokumentumokat küldözgetnek, hanem olyan dokumentumokat is, melyek megváltoztatva (nem kitöltve! Azt tudja a pdf is) várnak vissza. Kifele pedig nem lehet azt mondani, hogy „itt ez az ingyenes OpenOffice, rakd fel és úgy válaszolj”. Akkor lenne szépvilág, ha az MS Office alapból támogatná az ODF-t. (igen igen, van plugin.. de a gyakorlatban sokan nem is ismerik, nem tudják honnan lehet letölteni, „meg egyáltalán ki akar nekünk .odt-t küldeni?”)

„msttcorefonts feltétele után…”
    A problémák nem a betűtípusokkal vagy egy dokumentum hosszával szoktak lenni. A dokumentum egy bizonyos komplexitását nem képes mindig az OpenOffice megjeleníteni. Egy pályázat esetén sok esetben elegendő lehet a visszadobásra annyi, hogy a pályázati adatlapnak a táblázatai kisebbek pár milliméterrel…

„Akkor használj FluxBox -ot, az puritán :) (vagy wmaker)”
    Nekem az icewm jött be legjobban. De mivel az általam használt programok kde alatt gyorsabban jöttek be, ezért annak lebutítása mellett döntöttem általában. Persze ez magánügy, meg biztos van jobb megoldás is :)

„50-100% plusz költség / gép.”
    Mint említettem TCO.

„Kinek hányszor segített egy probléma megoldásában”
    A tipikus usernek ha nem is megy mindig úgy, ahogy azt Bill megálmodta, attól azért általában a Pistike a szomszédból tudja három kattintással telepíteni az új webkamerát.

„win32 api -nál nincs rosszabb, vagy csak én nem ismerem, és COM -dolgokat is szídják a wines haverok. .Net -es cumókat nem néztem annyira, sok rosszat sem hallottam róla.”

Hát a win32 valóban nem a világ közepe, kb. mint anno a dx az elején. A .NET viszont szerintem egy hatékony megoldás. Neki is megvannak még a gyermekbetegségei, de úgy vélem a Vista elterjedésével mind a felhasználóknak, mind a programozóknak könnyebb lesz. (szigorúan a Windows platformra történő fejlesztésre gondolok). Nem vagyok egy nagy programozó, de értem a .NET technológia célját és pozitívnak értékelem.
  • turul16
    ECDL
    Egy pdf -filet nem akar modosítani az ember, mert kész dokumentációt kapott, cégen belül OpenOffice-al mindenki szerkesztheti tovább az .odt -ket.
    msttcorefonts feltétele után a formázási problémák nagyrésze megoldódik .doc megnézésekor OOo@Linux alatt, és fordított esetben is némi font pakolással.

"Mondjuk én az a fajta vagyok, aki a puritán dolgokat preferálja."
    Akkor használj FluxBox -ot, az puritán :) (vagy wmaker)
    Vagy válogass.

"80e-vel drágább mintha linuxot rak rá"
    50-100% plusz költség / gép.

„de akár levelező vagy kiszolgáló szerverként is tökéletesen üzemel olcsó PC-n...nem kellenek drága kimondottan szerver alkatrészek...”
    Sok történetet halottam, hogy 30 fős válalatok mail servere 486 -os és még nyomtató szerver is -e mellett, a mai napig.

"A Microsoft elve az, hogy bárki könnyűszerrel tudja használni a szoftvereit. Ezért kár őt lehúzni. A userek többsége úgysem akar érteni hozzá, csak ’dugjam be és működjön’, ’kattintsak rá és zenéljen’ stb."
    Látad már milyen primitív egy sugója van ? Aki tanulni szeretne belőle nem tud,
    ilyen dugja be, ha nem megy hívja a supportos csókát. Kinek hányszor segített egy probléma megoldásában ?

Kód költség inkább nyelv függő, és használt API.
    win32 api -nál nincs rosszabb, vagy csak én nem ismerem, és COM -dolgokat is szídják a wines haverok.
    .Net -es cumókat nem néztem annyira, sok rosszat sem hallottam róla.
    Qt nekem személy szerint nem szimpatikus igaz nem mélyedtem el benne, de sok céges emberke ódákat zeng róla, hogy milyen gyórsan tud bonyesz dolgokat megoldani.
    (lassabban fordulnak le C++/Qt progik, mint C/GTK :))
  • turul16
    Microsoft
  • szombi
    Most őszintén: ki mondta hogy a Vista emeli a PC-eladásokat? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  • 3M
    Válasz Sanyix #19-re:

Természetesen a pdf egy jó dolog. A gondok akkor kezdődnek, amikor a pdf fájlt módosítani szeretné az ember… Ugyanakkor az ECDL-lel rendelkező titkárnők nagy része nem sokat tud/nem ismeri ezt a formátumot. Természetes vannak olyan vállalati szegmensek, ahol a pdf a minden (pl.: nyomdák). A nagyvállalatoknál persze teljesen más a helyzet, erről nem tudok érdemben nyilatkozni.

Válasz roliika #18-re:

„128 … izzad magától is. :D”

Nos az XP-t azt nagyjából installálás utáni állapotban hitelesíthették 128 MB-ra. Sok mai biztonsági szoftver és egyéb háttérben futó alkalmazások mind nem férnek el benne, bár ez triviális annak, aki használt már XP-t. Amúgy ha megnézel egy mai default Mandriva vagy Suse installt akkor, láthatod, hogy azért a sebességgel az sem dicsekedhet egy olcsó hardveren. Persze itt UHU-ról volt szó és nem Suse-ról, Gnomeról és nem KDE-ről, és töredék annyi daemonról. Jó neked a klasszikus kinézet? Nem használsz nyomtatót/scannert? (megannyi etc.) Ilyen és hasonló dolgokat mind be tudod állítani Windows alatt is, a szolgáltatások résznél. Javaslom Vista alatt is játsz el ezzel egy félórát.

„Hálózattal próbáltam mindent...”
    Sajnos így látatlanba nem tudok tanácsot adni, de nyilván ez normális esetben nem így működik.

„Hát...Vista ablakait nézd meg.”
    Mondjuk én az a fajta vagyok, aki a puritán dolgokat preferálja.

„Az alá megírt programok igen nagy része alaposan tesztelt”
    Mármint melyik rendszer alá? Szerintem egyik alá sem kellőképpen. (bár a problémák leginkább akkor derülnek ki, amikor kiadják az adott szoftvert)

„e ha céges környezetről, és szerverektől van szó, akkor a hátamon feláll a szőt mikor windowst emlegetnek”
    Sajnos van jópár informatikus, aki nem szereti, ha ilyeneket mondanak neki hogy TCO. Neki kijött a kalkulátorán, hogy egy gép winnel+officeszal+víruskeresővel 80e-vel drágább mintha linuxot rak rá… Ami az NT szerverek stabilitását illeti, tapasztalataim szerint nem rosszabb, mint a *NIX rendszereké. Ami a „pakolászás” dolgot illeti, nem egészen értem.

„de akár levelező vagy kiszolgáló szerverként is tökéletesen üzemel olcsó PC-n...nem kellenek drága kimondottan szerver alkatrészek...”
    Nos a Windows sem fog visítani, ha mondjuk nem PowerEdge-re rakod.

„az MS a felhasználókat kellőképp elülyíti…”
    A Microsoft elve az, hogy bárki könnyűszerrel tudja használni a szoftvereit. Ezért kár őt lehúzni. A userek többsége úgysem akar érteni hozzá, csak ’dugjam be és működjön’, ’kattintsak rá és zenéljen’ stb.

„programozók képzésén, és a programok minségén is meg fog láttszani”
    Milyen képzésre gondoltál? Amúgy pedig a programozási nyelveknek is vannak generációik és létezik olyan szó is, hogy kódköltség.
  • haxy27
    szerintem használj 6.22 dost mert az 1megával is elmegy eg 286gépen
  • Sanyix
    "Bizonyos esetekben kellemetlen lehet, ha a .doc-ba mentés"
    A sok helyen már a doc helyett a pdf az alap, ott meg nincs kellemetlenség a mentésnél, sehol :)
  • roliika
    128 megn teszteltem a UHU-t..gyorsabb mint az XP 4 Firefox oldallal, Video lejáttszó+ vírsírtó+ tűzfal...szóval hogy ne lenne elég neki 512 bármilyen esetben azt kétlem. Direkt megpróbáltam megizzasztani...nem sikerült...Vista meg izzad magától is. :D Nincsenek betöltődő fehér tartalom nélküli ablakok, gyorsak a menük szerény rendszerigénnyel is, nincsenek lefagyások...ha egy program bénán van megírva, akkor van un. erőszakos bezárás és kapásból ki lehet lőni.

Hálózattal próbáltam mindent...flusholni, firríteni, maszkolni, dhcp-t állítani..semmi..egy lassú szar a Vista. Ugyan az a gép XP alatt működött rendesen.

Na ja tény hogy egy 20 megás DOC-tól az Openoffice meghal...ezen van mit javítani, dehát egy tlagos felhasználó nem biztos hogy 800 oldalas vagy 1500 oldalas docokat olvas. Formázás kérdése nagyából meg van oldva, nem olyan rosz az...pláne ingyen.

Hát ja..hogy mi megy meg mi nem Firefox alatt, az nem az oprendszer meg nem is a böngésző hibája, hanem a szerencsétlen "web programozóé" <- megjegyezném, ez manapság divatos kifejezés, de kamu...mert valaki vagy programozó, és akkor bármilyen nyelvet mutathatnak neki, vagy nem az.

Hát...Vista ablakait nézd meg. Nem csak a stílus de még a színvilág is linuxra hajaz.Szóval sem grafikailag, de teljesítményben meg aztán pláne nem nyújt újat...mármint a Vista. Az alá megírt programok igen nagy része alaposan tesztelt, ami a wines izékre sajnos nem mindíg mondható el...

Céges oldala a dolognak...nekem bőven elég, hogy Európa legnagyobbelektronikai gyártó cége Linux és Solaris szervereket és munkagépeket használ, ha nekik jó, nekem is jó. :)

Mondjuk tény, hogy Mari néninek a konzol parancsait biztos nehéz elmagyarázni, de ha céges környezetről, és szerverektől van szó, akkor a hátamon feláll a szőt mikor windowst emlegetnek....linuxnak meg van az az előnye, hogy stabil, és mindennek megvan benne a pontos helye, nem pakolászhatot bárhova bármit...és ez a windows gyengesége....na a lényeg, hogy a Linux, egy hétköznapi felhasználónak kiválóan alkalmas Tanulásra, Multimédiára, netezni, játtszani....de akár levelező vagy kiszolgáló szerverként is tökéletesen üzemel olcsó PC-n...nem kellenek drága kimondottan szerver alkatrészek....a windows meg maradjon desktopnál, ne akarjon server lenni, nem arra való...az MS a felhasználókat kellőképp elülyíti, edig is kattingatós volt a win de most a Wistával teljesedik csak ez ki igazán...a felhasználók nem is fogják érteni mi az a parancssor, mire jó, mi az...csak kattingatnak. Olyan lesz a végén mint egy Ipod. És ez sajnos később, nem is olyan sokára, a programozók képzésén, és a programok minségén is meg fog láttszani, hogy nem látnak bele a rendszer működésébe, és teljesen el fogja őket varázsolni az automatizáció, és a 3d-s csillivilli grafika...ez a programok rovására megy majd...ez egy jóslat...én szóltam előre. :D