• 3M
    Válasz Sanyix #19-re:

Természetesen a pdf egy jó dolog. A gondok akkor kezdődnek, amikor a pdf fájlt módosítani szeretné az ember… Ugyanakkor az ECDL-lel rendelkező titkárnők nagy része nem sokat tud/nem ismeri ezt a formátumot. Természetes vannak olyan vállalati szegmensek, ahol a pdf a minden (pl.: nyomdák). A nagyvállalatoknál persze teljesen más a helyzet, erről nem tudok érdemben nyilatkozni.

Válasz roliika #18-re:

„128 … izzad magától is. :D”

Nos az XP-t azt nagyjából installálás utáni állapotban hitelesíthették 128 MB-ra. Sok mai biztonsági szoftver és egyéb háttérben futó alkalmazások mind nem férnek el benne, bár ez triviális annak, aki használt már XP-t. Amúgy ha megnézel egy mai default Mandriva vagy Suse installt akkor, láthatod, hogy azért a sebességgel az sem dicsekedhet egy olcsó hardveren. Persze itt UHU-ról volt szó és nem Suse-ról, Gnomeról és nem KDE-ről, és töredék annyi daemonról. Jó neked a klasszikus kinézet? Nem használsz nyomtatót/scannert? (megannyi etc.) Ilyen és hasonló dolgokat mind be tudod állítani Windows alatt is, a szolgáltatások résznél. Javaslom Vista alatt is játsz el ezzel egy félórát.

„Hálózattal próbáltam mindent...”
    Sajnos így látatlanba nem tudok tanácsot adni, de nyilván ez normális esetben nem így működik.

„Hát...Vista ablakait nézd meg.”
    Mondjuk én az a fajta vagyok, aki a puritán dolgokat preferálja.

„Az alá megírt programok igen nagy része alaposan tesztelt”
    Mármint melyik rendszer alá? Szerintem egyik alá sem kellőképpen. (bár a problémák leginkább akkor derülnek ki, amikor kiadják az adott szoftvert)

„e ha céges környezetről, és szerverektől van szó, akkor a hátamon feláll a szőt mikor windowst emlegetnek”
    Sajnos van jópár informatikus, aki nem szereti, ha ilyeneket mondanak neki hogy TCO. Neki kijött a kalkulátorán, hogy egy gép winnel+officeszal+víruskeresővel 80e-vel drágább mintha linuxot rak rá… Ami az NT szerverek stabilitását illeti, tapasztalataim szerint nem rosszabb, mint a *NIX rendszereké. Ami a „pakolászás” dolgot illeti, nem egészen értem.

„de akár levelező vagy kiszolgáló szerverként is tökéletesen üzemel olcsó PC-n...nem kellenek drága kimondottan szerver alkatrészek...”
    Nos a Windows sem fog visítani, ha mondjuk nem PowerEdge-re rakod.

„az MS a felhasználókat kellőképp elülyíti…”
    A Microsoft elve az, hogy bárki könnyűszerrel tudja használni a szoftvereit. Ezért kár őt lehúzni. A userek többsége úgysem akar érteni hozzá, csak ’dugjam be és működjön’, ’kattintsak rá és zenéljen’ stb.

„programozók képzésén, és a programok minségén is meg fog láttszani”
    Milyen képzésre gondoltál? Amúgy pedig a programozási nyelveknek is vannak generációik és létezik olyan szó is, hogy kódköltség.