131
  • Nabukonodozor
    Köszi a linket. Próbálkozom, de nem vagyok angolból még nagyon jó.
  • L3zl13
    Ha másik naprendszerbe mennek, akkor miért lenne gond a fékezés? Hiszen kb félúttol már nagyobb lenne a célpont naprendszer napjának fénynyomása, mint a saját napunkké.

Csak meg kell fordulni, hogy a kabin ezután a vitorla előtt haladjon, és ne mögötte.
  • NEXUS6
    Pedig bizony elméletileg kibocsájtanak! A párkeltéssel az eseményhorizont közelében keletkező részecskék egyik fele eltávozik, a másik fele meg visszahull, így a fekete lyukak kvantummechanikai okok miatt folyamatosan párolognak, a kisebbek meg egyenesen ellforrnak.

A beléjük hulló anyag is olyan hőmérsékletre hevül, még az eseményhorizont átlépése elött, hogy olyan energia szörnyeket tudnak létrehozni, mint a kvazárok, gammakitörések.

Persze ez csak elmélet, mert ugye feketelyukat senki nem látott, csak ezeket a kitöréseket, és adódott, hogy egymással magyarázzák őket.

Bár egy szinten szerintem is igaz az amire te is gondolsz, hogy az amit mi térnek nevezünk, az nem olyan szabadon hajlítható, hogy pl fekete lyukakat hozzunk létre, mert már elötte felhasad!!!;)
  • L3zl13
    Ha megy az angol, akkor Bussard ramjet wiki illetve RTG wiki
  • NEXUS6
    Meg a Majmok bolygója is így kezdődik, hogy a csákó valami napvitorlással nyomul és közben olvas valami feljegyzést, aztán kiderül hogy ő is majom!;)))
  • JTBM
    Nukleáris energia + ion hajtómű. A hajtóanyag tömege a töredéke a kémiainak.

Kémiai rakéta egyszer használatos, felgyorsítja a szondát, aztán annyi. A régi szondák ezért voltak annyira kötöttek, ha elszámolták a pályájukat, semmi esély nem volt a későbbi manőverezésre. A max. amire maradt energia, az a stabilizáció, a pörgés megakadályozása, de volt olyan szonda, ami emiatt veszett el.

Az ion hajtóművel folyamatosan lehet gyorsítani a szondát/űrhajót, van lehetőség manőverezésre. A problémája az, hogy nincs elég energiája egy felszállásra egy bolygóról. De összességében 2 nagyságrenddel több energiája van, mint a kémiai meghajtásnak.
  • Nabukonodozor
    Az RTG és a bussard ramjet hogyan működik?Tudnál légyszi küldeni erről egy linket?
  • L3zl13
    Én nem tudok róla, hogy a fekete lyukak olyan nagy mennyiségű energiát bocsátanának ki. Sőt tudtommal pont az ellenkezője igaz rájuk.

Az pedig igaz, hogy senki nem látott még fekete lyukat, és hogy jelenleg még nem sikerül egyértelműen bizonyítani a létezésüket. Ezzel együtt nem véletlenül ez az elmélet az általánosan elfogadott a megfigyelt jelenségekre. És tulajdonképpen bármi más is lenne mondjuk egy galaxis középpontjában fekete lyuk helyett, azt tudjuk, hogy nem hétköznapi normál állapotú anyagról van szó, tehát legalább ugyanakkora furcsaság lenne, és ugyanúgy anomáliákat produkálna.

Na mindegy. A fekete lyuk csak egy példa volt, mint az egyik legismertebb anomáliákal gyakran összefüggésbe hozott jelenség. Azt akartam vele példázni, hogy valamit akkor is tudunk tudatosan, sőt akár még megbízhatóan is használni, ha nem értjük működésének pontos tudományos hátterét.

Bár mostanában ez gyakran fordítva történik, de ne feledjük, hogy a tudományban általában a gyakorlatban tapasztaltakat kielemezve értjük meg a dolgok működését.
  • Nabukonodozor
    Ha nem a Naprendszeren belül menne, hanem ki belőle, akkor tisztességesen felgyorsulhatna, mert nagyon sokáig érné fény.Szerintem azért akkora vitorla nem kéne.
    Nagyon vékony lenne, mert a fény nagyon kicsi nyomást gyakorol rá.
    Egyébként hogyan fékezne?Mert amiről én hallottam, az 1 hatalmas vitorla volt ami egy apró "űrkabin elé volt fogva".
    Én egyébként asszem valamilyen sci-fi novellában olvastam róla, ami egy ilyen napvitorlával hajtott űrhajó Föld-Hold versenyről szólt(,talán Arthur C. Clarke írta).
  • Nabukonodozor
    Én a messzebbi út alatt a narendszernél messzebbi utakra gondoltam, ahonnan nem nagyon jönnek vissza az űrszondák/űrhajók( pl ha letelepülni mennének másik naprendszerbe az emberek).
  • Nabukonodozor
    Képzeld valamivel ki kell feszíteni a vitorlát különbenn elszállna...
  • L3zl13
    Azt olvasd amire válaszkánt írtam az általad kifogásolt dologot!

Ennyire csak nem lehet nehéz követni egy fórumot...
  • aRoma
    és ha még jobban megfigyelem, feltűnik, h más bolygókon ill. holdakon való fellelhetésről beszélnek, ahol valószinűleg nem földi eredetű metán található
  • NEXUS6
    Na jó, de mi is az energia koncentráció?
    Részecskék nem szimmetrikus (egy pólusban történő) elrendeződése.

Valójában van egy halom részecskémk, amik viszonylagos nagyobb közelségük miatt sokkal gyakrabban lépnek olyan kölcsönhatásba, ami normál energia/anyag sűrűség mellett kisebb valószínűséggel történik meg. Ennyi.

Ezek közül a reakciók közül értelem szerűen az általunk nem ismertek is gyakrabban lezajlanak, és ez anomáliát mutat.
    De ettől még mindíg semmit nem tudunk ezekről!!!

Fekete lyukat meg még senki nem látott, csak olyan nagytömegű objektumokat, amelyek minden általunk ismert jelenséget meghaladó intenzitással bocsájtanak ki részecskéket/energiát! Szal az ilyen fekete lyukakra épülő hiperhajtóművek, meg időgépek elméletileg is éppen hogy léteznek. Az utolsó szó ebben a tárgykörben még messze nincs kimondva.
    A fekete lyukakat (ha vannak ilyenek) körülvevő tér ráadásul semennyire nem rendezett (entrópia) és hasznosítható. Stephen Hawking szerint ugyan egy összetett rendszer be és ki tud jönni a lukból és megőrzi pl rendezettségének mértékét, de a konkrét infó tartalma meg fog változik.

Pl Mr Bush beesik a feket lukba és kijön egy majom. Végül is nem lényeges változás, minőségi szempontból, de az identitása azért megváltozna.
  • Balu0
    Btw aki nem ismerné
    http:\\www.orbitersim.com

Ingyenes űrszimulátor 100% valósághű fizikával, szép grafikával, rengeteg kiegészítővel...
  • Balu0
    Szerintem inkább te "gondókogyá", mielőtt valaki véleményét "lehugyagyuzod"

Amit írtál még a hidegháború alatt is csak ritkán történt meg. Manapság meg ha valaki feltaláűl valami újat az az első dolga hogy publikálja és szabadalmaztatja, és megpróbálja eladni!00
    A nemzetközi szabadalom biztosítja hogy más nem csinálhat pénzt belőle, csak aki feltalálta.

A hidegháborúnak vége, most már a pénz az úr. pénz meg az új cuccokból van. Senki nem fog ülni egy találmányon, mert akkor azt kockáztatja, hogy valaki más is feltalálja és előbb szabadalmaztatja mint ő, és akkor a seggét törölheti a találmányával...

Amit írtál az egy merő maszlag...
  • uniu
    gondolom bandypapa, hogy ha ilyen okos vagy akkor minimum a rozsadombi villadbol irogatsz most....
  • bandypappa
    Én is birom az ilyen összeesküvés elméleteket, de van amelyik elgondolkodtat.

Elég furcsán venné ki magát ha aszondanák, hogy mostan nem köll fejleszteni ez jó és nem kell a jobb. Ez elég átlátszó lenne, hogy van valami más technológia, ami jobb, mint a mostani. Amugy elégsok összeesküvéselmélet kamu.

Ez mondjuk eléggé hugyagyu hozzáállás a tied. Na gondolkozzunk. Én feltalálok egy olyan cuccot, amivel a 100-szor gyorsabb az ürutazás. Biztos az lesz az 1. dógom, hogy nagydobra verem, és ezzel elönyhöz juttatom az ellenlábasaimat is. Én ettö kezdve tuti azon leszek, hogy meg se tuggyák, hogy én micsinálok, legjobb ha azt hiszik, hogy fagylaltot mérek. Az a célom, hogy mindenáron fenntartsam a stratégiai elönyömet, másokkal szemben és ez valamilyen szinten játékelmélet is. Meg még ragozhatnám. Csóka feltalál egy zsír cuccot, aminek én nem örülnék, mer veszélyes rám nézve, és az én hajtómüvemmel tudná a terveit megvalósítani. Még mit nem, ezek a technologiák, csak közös érdekeknél találkoznak. Ha én elárulom nembiztos hogy a legujabb, de egy titkos technologiát, akkor azé parázhatok, hogy a kinaiak, idiaiak, amcsik miko rendelkeznek ilyennel, és agyö elöny. És amig a többi gyik nemtudja, hogy nemcsak fagylaltmérés a fö profilom, addig nincs gáz. Gondolkodjá gyerek, mielött megmondod a frankót.
  • Sanyix
    Eddig semmilyen szonda nem használt nukleáris meghajtást, az RTG meg nem meghajtás, hanem nukleáris alapú áramfejlesztő. A 60-as években kísérleteztek nukláris ramjet hajtóművet ballisztikus rakétáknak, de mivel erősen fejlődtek a hagyományos rakéták, és amiatt a nagy hátrány miatt, hogy a rakéta gyengén sugárzó kondencsíkot húzott maga után, elvetették a tervet. Mostanában kezdték kutatni, újra űrhajókban való felhasználásra. De ez sem olyan sokkal hatékonyabb tömeg/ tolóerő arányban mint a hagyományos meghajtások. A bussard ramjet ígéretesnek tűnik, hiszen az az űrből szedi össze az üzemanyagát, de kell neki egy kis kezdősebesség, meg egy jópár négyzetkm felületű elfogóernyő...
  • L3zl13
    Imádom az ilyen összeesküvés elméleteket.
    Kár, hogy pont te hoztad fel az ellenérvet. A katonai technikákat.
    A katonaság miért használja még mindig ezeket az elavult technológiákat, ha van helyette jobb?
    Mellesleg gazdaságilag sincs semmi értelme. Olyan helyeken ahol folyamatos, és egymásra épülő a fejlődés, és rendszeresen vannak generációváltások (pl processzorgyártás) van értelme késleltetni egy kicsit a piacra dobást, hogy az előző generációnak legyen ideje behozni a fejlesztési költségeket.
    De egy ilyennél? Mi értelme volna továbbra is milliárdokat pumpálni olyan technológiák fejlesztésébe (lásd cikk) amelyek már rég elavultak? Sosem fognak ebből annyi nyereséget kitermelni, hogy megérje emiatt késleltetni jobb technológiákat.
  • L3zl13
    Ha megfigyeled földi járművekről volt szó. A földön pedig az elsőszámű metánforrás szerintem a földgáz. Az meg fosszilis energiaforrás ugyanúgy, mint a kőolaj.
  • L3zl13
    Sok ilyen anomáliának a mesterséges előállításához pusztán csak nagy mennyiségű energiára, illetve annak manipulációjára volna szükség a jelenlegi elméletek szerint.
    Pl ha feltételezzük, hogy egy fekete lyuk segítségével lehetséges a fénynél gyorsabb utazás. Akkor, bár nem tudjuk mindez pontosan hogyan történik, de azt tudjuk, hogy a fekete lyuk micsoda, és hogyan jöhet létre.
    És ha rendelkeznék elegendő energiával (és persze azt kezelni is tudnánk) akkor létre is tudnánk hozni egy fekete lyukat.

A baj, hogy ezek az elméleti "eszközök" az egyenletek alapján néha olyan energiaforrást igényelnek, mint pl egy csillag vagy akár egy galaxis teljes energiakibocsátása.
  • valamit
    Holdfogyatkozáskor kell odautazni :) szal úgy menni, hogy a Föld mindig takarja az út során :) és akkor máris nem süti a Nap.
  • bandypappa
    Mán várom, hogy mikor találják fel az antigravitácios motort "véletlenül". Ez kb az után lesz, hogy egy zsírosabb meghajtást feltaláltak. Ez megy a katonia technikák szintjén is. Ami mán elavult és van helyette jobb, az mehet az autogyártásba, elektrotechnikába stb.

A disznópörkölös duma jogos is meg hatásos is. Mellesleg cool video.

A térgörbítés meg lehetséges, csak ki*aszott sok energia kell hozzá ha A-bol B-be akarunk menni. A térgörbületröl meg annyit még, hogy minden test eltorzitja a teret saját maga körül, a fény is eltorzitja a tert, amiben halad. Ezt Einstein pappa is megaszonta, meghogy a test tömege felcserélhetö a benne rejlö energiával E=m*(c négyzet).
  • JTBM
    A bolygóközi utazásokhoz mai tudásunk szerint csak a nukleáris meghajtás jöhet szóba. A kémiai meghajtás legfeljebb az első fokozat lehet.

Egyébként az utóbbi időben küldött bolygóközi szondák többsége nukleáris meghajtást alkalmazott...

A gond a hajtóanyag tömegével van. A gyorsítás során a hajtóanyagot is gyorsítani kell, ezért a cél az, hogy minél kisebb legyen a hajtóanyag tömege.
  • aRoma
    fosszilis?
  • NEXUS6
    Én sokkal nagyobb kérdésnek érzem a hogyant!
    A sok energia önmagában még nem elég, az is lehet hogy valójában nem kellene olyan sok.

Mert ugye létre kéne hozni egy 4 fizikai dimenzióval rendelkező testet, vagy jelenséget. Létezik ilyen akármilyen pici mértékben megismételhető tudományos kísérletekkel is ellenőrizhető módon?

Nem az anomáliákat akarom megkérdőjelezni, de egy ilyen utazáshoz az anomália nem elég, mivel az azért az ami, mert hogy az ismereteinktől eltérő, nem hatékonyan reprodukálható jelenség.
  • L3zl13
    Nem annyira agyament ötlet. Csak a 2 vs 3 dimenziós megfigyeléseket ültették át 3 vs több dimenzióba.
    Azt persze még nem tudjuk, hogy lehetséges-e, azt meg főleg nem, hogy lesz-e valaha elegendő energiánk a megvalósításához, de maga az elgondolás logikus.
  • brueni
    te tudod? mert engem érdekelne...
  • brueni
    devan
  • L3zl13
    Kár, hogy a Cosmos 1 rakétája bedöglött 2005-ben. Ha nem így történt volna, már sokkal többet tudnánk a napvitorla gyakorlati hasznosságáról...
  • Torrent911
    jó ez a disznópörkölő :)
  • NEXUS6
    Hát igen, ha a teret, mint az anyag lehetséges kvantummechanikai állapotainak összességét értelmezzük, ebbe beleértve, a még nem ismert állapotokat (sötét anyag/sötét energia) akkor még jó pár évinyi okosodás áll elöttünk, hogy ezt manipulálni tudjuk.
  • babajaga
    "felgyűri maga előtt a teret"

A fütyijén a bőrt.Akik ezt az állatságot kitalálták azt se tudják hogy a tér milyen?
  • NEXUS6
    Én sem vagyok nagy híve a napvitorlának, meg általában a low cost megoldásoknak.
    Ezekről általában kiderül, hogy mégsem olyan olcsók, amellett, hogy igazából arra nem jók, amire kitalálták őket. Pl űrsikló, vagy ezek az "odamegyünk a Marsra 'sztán kitűzzük az amcsi zászlót és visszagyüvünk és mi vagyunk a janik 50 évig" féle tervek.
  • uniu
    valamiért nincs video a link vegen...
  • Sanyix
    Meg egy kis idő a visszatérés előtt, hogy valamit is csinálhasson :\ a cél körül
  • NEXUS6
    Hinta manőverrel!

Begyorsít, elmegy a Marshoz, ott teker egy kört bezárja a vitorlát és pont a megfelelő írányban jön a Föld felé vissza, fékezéshez meg kinyitja megint a napvitorlát.

Csak gondolom ehhez vagy 100 négyzetkilóméteres vitorla kéne, hogy rendesen működjön is.;(
  • Balu0
    Nyugi, ez még csak egy kísérleti hajtómű, azt nézték begyullad-e egyáltalán. Ahogy a cikk is írta most jön az optimalizálás és súlycsökkentés.

Elméletben a metánnal közel hasonló tolóerőket lehet elérni mint a hidrogén/oxigén keverékkel... nem sokkal kisebb a metán hatékonysága.
  • L3zl13
    Épp azért írtam a sugárhajtású vadászgép hajtóművét, mert az méretben összehasonlítható. Ugyanakkor meg nem hiszem, hogy 1000-es méretbeli különbség lenne az SST boostereihez képest.