2020 után lesz okosabb a gép nálunk
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
ha mint robot alkalmazuk akkor a környezetbõl érzékelõk segítségével továbbított adatokból kiindulva kell bekalibrálni magát hibázások, bukdácsolások útján kb. mint egy kis gyerek
"Ez nem spéci tulajdonság, kockáztatni egy robot is tud. (#39)"
De a robot nem fog elgondolkodni azon, hogy mekkora a kockázat és nem fog törõdni a következményekkel. Nem tud elgondolkozni azon, hogy hány halott lesz, és mi lesz ha elbukja a háborút (ha azt a példát nézzük).
De ma még szeintem csak úgy állunk, hogy betudjuk talán programozni, hogyha elfogják akkor vagy megadja magát, vagy pedig ne (ahogy beprogramozzák).
És akárhogy is nézzük, szerintem is az a lényege az MI -nek, hogy gondolkodni tudjon, és dönteni a helyzetekben (és cselekedni). És ettõl még a számítógépen belül (szoftveresen) is messze vagyunk, nem hogy még robotok.
nézzél rá az emberre a képen. az különbözteti meg egy gyufásdoboztól, hogy tud gondolkodni és kitalál olyant, amit el lehet adni, mert bukik rá a nép. õ gazdag lesz belõle és röhög a markába, a sok barma meg beveszi és szopogatja, s mint én írjuk rá a reflektációkat.
ennyi erõvel a számológép is okosabb nálunk, mert azonnal kivágja 28nak a faktoriálisát.
nem olvastam el mi van alattam, így lehet, hogy már volt ilyen akkor bocsi...
Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált. mikloss... Hagyomány és minőség 1989 óta.
Az meg hogy MI-nek titulálnak egy sakkprogit baromság.. egy adatbázisból keresi ki a megfelelõ lépést amit beprogramoztak neki az addigi partikból.. ha rögtönözni is tudna akkor lenne MI.
Én informatikusként sokszor szembesülök azzal, hogy egyrészt az emberek valami hihetetlen szinten nem értenek a számitógéphez
(pl: Üf: nem megy a gép... HD:miért nem megy? Nem tudom feljött valami ablak... És mit irtak benne? Azt nem tudom, nem olvastam el...)
Másrészt meg azzal, hogy a filmek miatt szintén fizikai képtelenséget képzelnek a számitógéprõl (tipikus példája amikor egy ipari kamera által készitett 320*240-es képen lévõ 100 méterre lévõ kocsi visszapillantó tükrében lévõ kocsi rendszámtábláját akarják elolvasni, és keresnek programot ami képest ezt élesen kinagyitani mert õk ezt a filmekben látták..)
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
http://janoszen.hu/ | http://en.janoszen.hu/
Akkor keresd fel googléban a tardigrada (latin) vagy medveállatka kifejezést 😉
Néhány száz éve minden faluközösség önállóan készítette a szerszámokat és termelte az alapvetõ élelmiszereket. Ma csúcstechnikával gyártott gépekkel és vegyszerekkel termesztjük a génmanipulált vetõmagot, és mûholdas idõjárás-elõrejelzést használunk a legnagyobb termés eléréséhez. Aki nem ezt teszi, profitot veszít, lemarad és kiszorul a piacról, "meghal". Ez a szabad verseny.
Nyilván a katonai alkalmazásoké az elsõbbség. Lásd harci robotok cikk. A világhálón átáramló irdatlan mennyiségû információt mind lehallgatják. Nem feltétlenül azért, hogy megszerezzék a bankszámla számomat, vagy kiszûrjék a bûnözõket, hanem az emberi viselkedésrõl lehet rengeteg járulékos adatot szerezni ezáltal. Honlap nézegetés közben egyúttal "kitöltesz egy kérdõivet" az érdeklõdési körödrõl, szokásaidról.
A kvantum számítógép nagyságrendekkel gyorsabb, mint a mai gépek, mert egy idõben "több dologra is tud gondolni". A ma használatos titkosítási algoritmusokat pillanatok alatt feltöri. Elõbb-utóbb alkalmas lesz az internet adatainak feldolgozására.
Szóval szerintem nem a robotinas és intelligens guminõ gyártás a mesterséges intelligencia kutatás fõ célja.
A többi sem mind stimmt.
Kara kánként folytatom tanításom.
Mindenesetre, sok minden múlik azon, hogy milyen alapokon indul ez a fejlesztés. Ha a predátor-elv gyõz, az tényleg rossz lenne, de ha a KERESZTÉNY (esetleg budhista) elvek mentén, azon folyományaként megy a MI kialakulása, akkor nyugodtan lehetünk. Egyébként, aggodalomra van ok.
AI-t egyenlõre nem tudunk csinálni. Már régen nem a számítástechnikai kapacítás a probléma, hanem az, hogy nem tudjuk, hogy mi is az AI.
Tudunk egy black box AI-t csinálni, pl. egy számítógépes játékban és ezek az AI-k sokszor igen jók. De olyan AI-t még nem sikerült legyártani, ami konzekvensen megverné az embert.
Ez alól kivétel a sakk, ahol limitált a lehetséges lépések száma, de pl. a Supreme Commander-ben már nincs olyan AI, ami akár csak megszorongatni képes egy tapasztalt (pár óra játék) játékost.
Pedig a Supreme Commander világának bonyolultsága a valós életének még a 0,001%-át sem teszi ki.
Ha ember szerû AI-t akarunk készíteni, akkor elõször meg kell tanítani látni. Ehhez tökéletes feladat egy házirobot, ami mos, fõz, takarít. Amíg egy ilyen robot nincs, addig nem kell aggódni a terminátorok miatt. ;-)))
Még egy olyan robot sincs, ami csak takarítani tudna. Pedig valszeg az a legegyszerûbb feladat az összes közül és egy átalakított porszívóba is bele lehetne építeni. Szerintem komoly kereslet is lenne rá. Pl. én biztosan azonnal vennék egyet. ;-))) Szóval azért nincs, mert nem vagyunk képesek ilyet gyártani, illetve gyártani tudnánk, de programozni nem...
Ez csak áltudományos fejtegetés. A megérzés, jövõbelátás kamu.
Egyszerûen azért hallunk róla, mert aki megérezte ugyan, de nem élte túl, az nem tud mesélni róla.
Másról van itt szó: az ember kockáztat. Akár az élete árán is. Aztán vagy bejön, vagy nem. Ez nem spéci tulajdonság, kockáztatni egy robot is tud.
(Nem olvastam végig minden hozzászólást, szóval enlnézést, ha már ezt felvetette valaki.)
Hááát. Ez inkább a célhardvernek volt köszönhetõ, nem pedig a programozásnak. Félreértések elkerülések végett, nem azt mondom, hogy nem volt komoly kiértékelõ függvény, de az már régrõl ismert tény a sakkprogramozásban, hogy a helyes lépés meghatározására jobban megéri minnél mélyebben megvizsgálni a játékfát, mint az állás-értékelõ függvényt túlbonyolítani, de kevésbé elõregondolkodni. Mivel a fabejárás harveresen "könnyen" megtámogatható, míg egy dinamikusan változó kiértékelõ függvény kevésbé, ezért az igazán komoly sakkprogramok is erre fele mennek el. Legalábbis én ilyesmiket olvastam, amikor a szakdogámhoz kerestem anyagokat.
http://www.youtube.com/watch?v=WbFFs4DHWys
http://www.youtube.com/watch?v=UOWYIjbKDcc
http://www.youtube.com/watch?v=kR4GDUB4K6g
http://www.youtube.com/watch?v=88fw5iQIQNY
a teljesség igénye nélkül. sõt ,most volt mindenhol a hírekben egy. mutatom.:
http://www.youtube.com/watch?v=81kP1AI1OGc
http://www.youtube.com/watch?v=091ugdiojEM
A lényege kb. az hogy a tudosok azt hitték, hogyha sikerül a világunk szabályait egy gépbe bevinni az majd intelligensen tud dönteni. A probléma pedig abban merült fel, hogy minnél több ismeretet szerzett a gép, annál több ismeretlen maradt. Ennek van valami szép neve, ami nem jut eszembe, de a vége az lett hogy a világ végtelen sok szabályból áll, és ezt nem tudják a gépek feldolgozni.
És egyáltalán nem biztos hogy egy gép bármikor is intelligensebb lesz nálunk, ugyanis megint csak szembejön (egy egyébként nem tudomonyás dolog, nevezzük véletlennek) hogy az embereknek vannak megérzéseik a gépeknek meg nincsnenek.
Nem egy nagy hadvezér nyert úgy csatát, hogy az ellenség többszörös erõfölényben volt (kipihentség, túlerõ, fegyverzet stb). Ugye pl. Rommel, Nagy Sándor, a spártaiak, hitler hadvezérei, Napóleon és sorolhatnám még. Ezek az emberek mind nyertek meg nem egy olyan csatát, amikor mindenki örültségnek tartotta azt és biztos volt benne hogy ez egy vesztes csata. Vszinü hasonló helyzetben egy gép megadná magát vagy nem kezdene csatát mert minden racionális és logikus érv szerint az adott harcot nem lehet megnyerni. És mégis...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
mind egy komplex gépezet, ami alapjaiban sem létezik.
Egy mesterséges intelligencia lehet csupán teljesitmény
kérdése - neuronokat szimulálunk - minekután
öntudatra ébred, nyilván önmagát fejleszti
- a köv 10 percben nekünk megfelelõ 10 évet.
Az áttörés ebben az értelemben lehet robbanásszerü.
- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Majd hiszem, ha látom
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Lehet hogy sokmillio variaciot kiszamit, de meg ez is edeskeves (a kiszamitott dontesi fa melysegevel polinomialisan no a szamitasigeny), igy nem igazan lehet erre alapozni. Az emberehez hasonlo heurisztikat kell megkozeliteni, es ebben van a fo feladat. Igazabol ez programozok vs sakkozo verseny, nem gep vs sakkozo.
Amugy az sem kizart, hogy ki tudnak fejleszteni profi takaritorobotot. Innentol mar egy lepes hogy legyen egy takarito-sakkozo robot 😊 Meg beleintegralnak partucat funkciot es lesz olyan jo mint egy ember. Figyeld meg a kontrasztot a regi 10 kg-s telefonok - mai szamitogepes kameras wifis borotvalkozo szettes mobilok kozott. Vagy a hasonlosagot a korai auto vs ember futoversenyek es az ehhez kapcsolodo nezetekkel.
Azért az elképesztõ, hogy az emberi történelemben mennyire adott idõben jelennek meg egyes találmányok. Mintha lenne teleológia...
da Vinci hiába álmodott repülésrõl, ahhoz elõször ki kellett fejleszteni a léggömböt, majd a motorokat stb.
Az egyszerûbbet nézve: Ha az ember megnéz egy siklóernyõt, no abban nincs nagy technika, elég egyszerû, de mégis mennyi kémia, anyagtudomány, aerodinamika van mögötte. Nem is csoda, hogy Leonardonak akkor nem sikerült a repülés. Mivel repült volna? Zsákvászonnal? A kínai selyem esetleg, de még mindig ott van a know-how hiánya.
Szóval ehhez a mesterséges intelligenciához is még sok mindennek össze kell jönnie. Én 100 évet saccolok.
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
Vagy csak az agy akarása is annak a következménye, hogy épp milyen hatások érik a világból?
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
A legnagyobb probléma azonban jelenleg a gépi intelligenciával az, hogy nem tudja "értelmezni" a világot. Az emberi gondolkodás lényegkiemelõ módon mûködik, és rendelkezik egy olyan reprezentációval a világról, ami nem egyszerûen állításokból és tapasztalatokból tevõdik össze, hanem ezekkel értelmezett, általánosított entitásokként bánik, azaz egyfajta szimbolikus szinten képes szervezni õket. Hogy mást ne mondjak, így mûködik az olyan egyszerû alapfunkció, mint pl. a látás. A gép pl. néz, érzékel, de még nem lát, és ha fog is, valószínûleg sosem úgy fogja tenni, mint mi, tehát talán nem is magunkhoz, illetve a saját képességeinkhez kellene hasonltani õket.
Ne ragadj le a mai technológiánál. Ma már természetesnek vesszük, hogy a számítógépek sok nagyságrenddel gyorsabban számolnak nálunk, de volt idõ, amikor még épp csak egy picivel voltak gyorsabbak a papír-ceruza módszernél, és kevesen hittek benne, hogy ez valaha is változni fog. És a Deep Blue elõtt pár évvel még a legtöbben úgy gondolták, hogy a sakkban se gyõzheti le egy gép az embert.
Nem. Az intelligencia problémamegoldási képességet jelent. A legtágabb értelmezés szerint az a rendszer intelligens, ami képes reagálni a környezetében beállt változásokra úgy, hogy egy adott (cél) állapot felé irányuló ellenhatást fejt ki. Eszerint pl. a termosztát is intelligens (meg a mosópor is 😊).
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Az 13 év. Annyi idõ alatt bõven történhetnek lényeges változások. 13 évvel ezelõtt a 40-50 MHz-es 486, 8-16 MB RAM, 120 MB vinyó volt a high-end konfig, és talán már létezett kormányzati és egyéb körökben 28-33.6 kbps-es modemes kapcsolat. Manapság mindezeknek a tízszerese egy tenyérnyi PDA-ban sem számít kuriózumnak. 13 éve ki gondolt még olyan, mára teljesen hétköznapivá vált dolgokra, mint a 99%-os mobilpenetráció (ha jól tudom pont 94 végefelé indult itthon a GSM), a mûholdas navigáció, mobil szélessáv, digitális fényképezõgép, az LCD monitor és méteres képátlójú tévé, HD felbontású házimozi, 10 megabites net az infláció ellenére jóval olcsóbban mint 10 éve a modemes hozzáférés... Ha a következõ 13 év csak fele annyi meglepetést tartogat mint az elmúlt 13, az is bõven megváltoztathatja a mindennapjainkat.
Az más kérdés hogy hiába lesz a mai számítási kapacitás többezerszerese elérhetõ, az intelligenciát szerintem nem fogjuk tudni átadni a gépeknek, ugyanúgy mint az érzelmeket és a kreativitást. A Terminátor nem intelligens, csak kellõ számítási kapacitással rendelkezik hogy bonyolult utasításokat hajtson végre és tájékozódjon a környezetében - de az intelligencia ott kezdõdik, hogy átgondolja a kapott utasítást, és felteszi magában a kérdést: vajon jó-e az, amit csinál. És mivel erre hülye lesz megtanítani bárki egy gyilkolásra gyártott gépet, az sosem lesz intelligens, csak továbbra is az elõre beprogramozott utasításokat fogja végrehajtani - a magasabb számítási kapacitásból eredõen esetleg bonyolultabb helyzeteket is megold, például megtervezi az útvonalat, jegyet vesz és megvárja a vonatot amivel el kell jutni a célig, persze csak ha ezt is elõre megtanítják neki, de önálló döntéseket nem fog hozni, nem leszünk képesek ezzel a képességgel felvértezni.
De az is igaz, hogy voltak már hasonló kijelentések az emberiség történetében, mint például, hogy a levegõnél nehezebb repülõ tárgyat lehetetlenség megalkotni... Szóval ki tudja mit hoz a jövõ.
Az ember agya némileg hasonlóan sokmillió "lehetõséget" vesz figyelembe, csak kicsit nagyon sokkal jobb a felépitése és az algoritmusai. Pl. az emberi agynak nem kell végigjátszani 1 adott lehetõséget, ahhoz hogy elvesse ha hülyeség a gépnek meg igen.
Természetesen ebbõl te csak annyit érzel hogy igen ezt meg lehet probálni, emezt meg hagyjuk a francba. De ez nem azt jelenti hogy akkor most csak két agysejt dolgozott fél tized másodpercig.
Sajnos ebbe sokan nem is gondolnak bele, ezért születnek elképesztõ baromságok ebben a témakörben. Viszont érdekes módon, azt senkisem hiszi hogy egy végtag mozgatása csak annyi lenne hogy arra gondolok hogy felemelem a kezem. Valójában mindehez rengetek "parancs" fog végigfutni az idegeken de én ebbõl csak annyit látok, hogy meg akartam fogni a poharat és lám megfogtam. Egy robotnak ugyanehhez szintén le kell futtatni nem kevés utasitást nem kevésbé lassan és akkor már majdnem élethü mozgása lesz. Csak az ember agya ugyanazt sokkal gyorsabban csinálja.
Visszatérve a cikkre, a realitásoknál maradva, jelenleg nincs belátható idõn belül gondolkodó gép. Azért nincs, mert azt sem tudjuk hogy mi magunk mitõl gondolkodunk és addig nehéz gondolkodó gépet alkotni. Véletlenül meg nem igazán akar sikerülni...
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Remélem azért lesz aki végigolvassa ezt a véleményt, szerintem elég érthetõ és megalapozott.