2020 után lesz okosabb a gép nálunk
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én kinyulatkoztatok.
:-)
Kara kánként folytatom tanításom.
2. Szerintem nem volt véletlen, hogy pont egy ilyen õs-majomszerûség tudott egy vonalon emberré (ill. korábban több vonalon elõemberré) válni. Éppen a viszonylagos békésség okán.
ps. Epikurosszal nem nagyon volt mit ütköztetni, mert egy végkövetkeztetést közölt ténynek beállítva. Viszont olvass kicsit jobban vissza, volt itt azért érdemibb vita is.
A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.
Mi sem irtottuk ki a hangyákat, vagy a gyermekláncfüvet.
Mesterséges intelligencia igenis lehetséges elöbb-utóbb de lesz. Mi is képesek lettünk az idök folyamán gondolkodni, mert a környezetünkben élö fajok gyorsabbak és erösebbek voltak, és a viszonylag békés majmokból alakult ki az emberi faj. Mi lett volna ha a nagymacskák, vagy kutyafélékböl lett volna? Megmondom sokkal rosszabb körülmények között élnénk, annyi bánásmodunk se lenne, mint az állatkertbe a nagymacskáknak. A mesterséges intelligencia beindulása a problémás, azután nemsoká mi félhetünk töle. Technológiai szingularitás
Téged nehéz lesz überolni.
Pár évtizede úgy gondolták, csak a gépek sebessége és teljesítménye szab határt a lehetõségeknek. Ma már szupergyors gépeink vannak, és hol a szuper-MI? Sehol. Rég rájöttek már, hogy elõreprogramozott alapon nem megy a dolog.
Ez nem is olyan biztos. Az agytevékenységben fontos szerep jut a tudatnak, és annak mibenléte ma még nagyon is kérdéses, sõt, ahogy haladnak a kutatások, egyre különösebbnek tûnik a dolog.
"Mit is tudnak csinálni az idegsejtek?"
Errõl írtam, hogy régen egyszerû kapcsolóknak nézték õket, de azóta kiderült, hogy jó részük jóval összetettebb szerepet játszik.
"3. kreativitás? A sakkprogram nem kreatív. Egy nagymesternek se kell annak lenni ahhoz, hogy nyerjen."
Ebben nem lennék olyan biztos. De amúgy a kreativitás nem is csak vadonat új ötletek kitalálását jelenti, hanem: amikor egy adott problémára nem deduktív módon találunk megoldást, hanem ráérzéssel, amiben a tudattalan problémamegoldó mûködés nyilvánul meg.
Te is csak azt tudod tenni, ami a programodban van.
Vagy ha nem, bizonyitsd be. Mond el nekem, hogy lehet gondolkodó gépet készíteni.
Ha nem tudod "kitalálni", akkor csak egy gép vagy.
"Nem talál ki semmit az ember pedig igen"
Egyetlen dolgot mondj, amit te találtál ki, és azélõtt még nem volt.
Higgy amit akarsz ...
Lehet készíteni tanulékony, sõt önmagától fejlõdõ szoftvert is. Határ=csillagos ég
Ma a hardver a szûk keresztmetszet igazából.
csinál, arra mit mondanál? Te csak azt figyeled, hogy számítógép, erre beugrik a séma,
jaj hát az nem gondolkozhat, hiszen én már láttam ilyen programot.
Nem veszed figyelembe azt a minõségbeli és mennyiségbeli ugrást, ami minden területen
megfigyelhetõ. A gépek olyan döntéséket fognak hozni, hogy lesz egy határ,
ahol már nem fogod tudni megmondani, hogy egy ember van a háttérben vagy 'csak' egy gép.
Higgy amit akarsz ...
2. de, az agytevékenység egyszerû lépéseken alapul. Mit is tudnak csinálni az
idegsejtek?
3. kreativitás? A sakkprogram nem kreatív. Egy nagymesternek se kell annak lenni ahhoz,
hogy nyerjen.
Elég ha iszonyatosan sokat sakkozott, és ezek közül rengetegre emléxik, és rengeteg
ismétlõdõ motívumot látott meg ezekben, és ezekre is emléxik.
Plusz jön egy lélektani változó ezekhez, hogy éppen olyan napja legyen, hogy
eszébe is jussanal ezek a dolgok, és lehetõleg pont akkor, amikor szükség van
rájuk.
Higgy amit akarsz ...
Egy sakkprogram mindezekkel nem rendelkezik, mint ahogy semmilyen más program sem.
Mind a kettõ variációkat néz át, és kiértékelik azokat.
A külömbség a mennyiségben van.
A nagymester kevés variációt néz át, mert rengeteg séma alapján szelektál.
A legtöbb állásról elsõ ránézésre látja, hogy teljesen értelmetlen.
Nagyjából 5-6 mélységig keres, ennyi féllépést vizsgál elõre, de lépésenként
nem néz meg sok elágazást.
Egy sakkprogram 9-12 mélységig keres, iszonyatos mennyiségû lépést értékel ki,
általában egy egyszerû függvénnyel.
Kevés a séma amit TUD, sok lépést vizsgál át. A nagymester fogdítva.
De mind a ketten KERESNEK. Emiatt mondható, hogy a sakkprogram gondolkodik.
De nincs beleprogramozva a legjobb lépés. Ez tévedés.
Kezdésnél szokás megnyitási könyvtárat alkalmazni, de az max 2-3 lépést jelent.
Higgy amit akarsz ...
Valamennyire azért véd. Tökéletes védelem úgysincs. A lényeg, hogy ne érje meg a fáradtságot a betörés.
"Plussz egy kamerás rendszer sem két fillér."
Ma már elég olcsó. És egy biztonsági õr fizetése sokkal több.
MI: Asimov idejében még programozott MI-ket képzeltek el, azonban idõközben kiderült, hogy az túlságosan korlázotott, ma már az agyat akarják utánozni. Bár ez is csak hellyel-közzel sikerül - ne feledjük, hogy az agysejtek élõ sejtek, szóval nem olyan egyszerû a dolog (korábban úgy képzelték, hogy egyszerû kapcsoló szerepet játszanak, de ennél többrõl van szó). Legújabban már patkányagysejteket tenyésztenek, és az így nyert szövettel kísérleteznek. Lassan eljutunk oda, hogy már képes lesz különféle dolgokra, viszont egyre kevésbé fogják tudni, pontosan hogyan. 😊 Persze irányítás alatt próbálják tartani.
Úgy látom neked rosszul tanították. Ha a programozó a saját sakktudását adná át a gépnek, akkor annak semmi esélye se lenne a nagymesterek ellen. A programozó azt tanítja meg a gépnek, hogy hogyan találja ki a helyes lépést. Igaz, ez nagyrészt rengeteg sok lehetõség végigpróbálásán alapul, de az ember is valami hasonlót csinál. Persze a kiértékelés nagyobb része tudat alatt folyik, és nyílván a heurisztikái is sokkal jobbak.
Az a különbség, hogy a mérnöknek 1x kell hibátlanul dolgoznia. Sõt, egyszer sem, mert többször is ellenõrizheti, és javíthatja a terveket. Plusz lehet tesztelni, meg minden. Viszont ha ember dolgozik a gép helyett, akkor rengeteg sok alkalommal kell hibátlanul teljesíteni. Az meber hajlamos figyelmetlen, és hanyag lenni, ha sokszor kell ugyanazt csinálnia. Meg lehet ittas, meg minden. Sõt, az ember is szokott elromlani (pl. szívroham), és jócskán vannak "tervezési hibái" is. A baleseti statisztikák szerint az emberi hiba toronymagasan vezeti az okok listáját.
Ez nagy tévedés. Kulcsszavak :
- Tanuló algoritmusok.
- Genetikus algoritmusok.
- Mesterséges neuronhálók.
Ja, és mazochista sem vagyok. sorry!
BlackRose-nak tényleg igaza van...
BTW: A patikák a másik maffia."
<#ejnye1>#ejnye1>
Amit itt írsz tökéletesen ráillik az USA-ra pld.
Én semmit nem mondtam arról, hogy hol több a lehetséges felállás.
Pusztán annyit, hogy a go-ban több a lépésvariáció egy adott állásban.
A lehetséges felállások száma amúgy semmit nem mond el egy játék komplexitásáról, pl. egy végtelen terû amõbe, végtelen lehetséges felállással együtt is egyszerû a sakkhoz vagy a gohoz képest.
Én semmit nem mondtam, hogy hol több a lehetséges felállás.
Pusztán annyit, hogy a go-ban több a lépésvariáció egy adott állásban.
A lehetséges felállások száma amúgy semmit nem mond el egy játék komplexitásáról, pl. egy végtelen terû amõbe, végtelen lehetséges felállással együtt is egyszerû a sakkhoz vagy a gohoz képest.
Majd, ha kikerülsz te is a taposómalomba.
Fennkölt ideákról elmélkedünk mi itt, közben ott van a rögvalóság, amely lehúz a sz*rba.
Amikor egy párt kampányol, amúgy mindent megígér. Az elsõ 1-2 évben aztán csak annyira karcsúsítanak, hogy kirúgják az elõzõ párthoz kötõdõ garnitúrát, aztán újból feltöltik az aparátust a saját embereikkel. 2-4 év múlva az egész kezdõdik elölrõl. Saját pofáiknak akár hivatalokat is létrehoznak, sõt, minisztériumokat is átszerveznek.
Annyira meggyûlöltem már ezt a kiszákmányoló, kiszipolyozó, vérszívó felépítményt, hogy el sem tudod képzelni. Ennél már a robotok uralma is jobb lenne, igazi megváltás.
amikor meg nem unatkozok, olyankor a munkahelyemen dolgozok 😄
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Azért a mesterséges intelligencia és a sakkalgoritmusok között hatalmas a különbség, ne keverjük.
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
Bandypappa out
Mi leszünk hülyébbek náluk.
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Na de mesélj az utadról, mit tervezel?
"A matematikai logikára épülõ robotika például ilyen disznóságokat nem engedne meg, a robot nem korrupt, nem trehány, nem néz rád csúnyán"
Cak annyira korrupt, meg trehány amennyire programozzák, és annyira néz rád ferde szemmel, amennyire beállítják.
Az asztalok/ablakok mögött meg ott csücsülnek a mindenható hivatalnokok, min. 300.000 személy, akiket az adónkból tartunk el.
Nekem egy hypothireosis (pajzsmirigy-alulmûködés) elleni gyógyszert (L-Thyroxin) kell felírni. Még nem találtam olyan gyógynövényt, amely ezen segítene, mert akkor már rég lesz*rtam volna a háziorvosomat, és a patikát. Egy doboz 2 hónapra elég, tehát idáig 2 havonta be kellett mennem a háziorvoshoz (orovos? boszorkány! vajákos!), hogy felírja. Most annyiban változott a jogszabály, hogy 3 hónapra elegendõ mennyiséget is fel lehetne írni, de ez a boszorkány nem ír fel két dobozzal, mert az már 4 hónapra lenne elegendõ.
A receptért ugyanúgy sorba kell állni, mint bármely más betegnek, plusz ott van a vizitdíj, 300 Ft. de a kibaszott asszisztense ha egy ötszázast adok neki, a 200 Ft.-ot elfelejti visszadani. (Amúgy szerintem mindketten zsidók. Ezt csak mellékesen jegyeztem meg.)
A gyógyszer 2 hónapra kb. 150 forint, TB-támogatással, anélkül 1500 forint lenne, tehát nem drága.
Én szívesen megvenném teljes áron, csakhogy ne legyen az állandó stressz, sorbaállás, de az a kurva patika nem adja ki, mert vényköteles.
BTW: A patikák a másik maffia.
Nem is értem, hogy miért csak õk forgalmazhatják a banális gyógyszereket. Igenis, árulhassanak a benzinkutak is gyógyszereket. A patikáknak legfeljebb a kábítószernek minõsülõ, vagy valamilyen oknál fogva veszélyesnek minõsített gyógyszerekre lehessen monopóliuma. Külföldön ez is másként van, nem kell minden szirhez-sz*rhoz recept. Ráadásul, például Romániában a gyógyszereket kísérõ tájékoztatók részletesebbek is, pontos információkat adnak a betegnek a mellékhatásokról, összetételrõl stb. Itt Magyarországon a dobozban van egy sajtcédula, amely még azt sem írja le, hogy milyen betegségeket gyógyít az adott gyógyszer. Igazi maffiák épültek ki itt!
Nos, egy ésszerûségre épülõ társadalomban ezek az anomáliák ki lennének szûrve. A matematikai logikára épülõ robotika például ilyen disznóságokat nem engedne meg, a robot nem korrupt, nem trehány, nem néz rád csúnyán.
Hajrá robotok!