134
  • Penge4
    #134
    Némelyiknél igen, bár a gtk+app_chrome.gz2 és hasonló összetevők, mellettük pipával nem éppen bizalomgerjesztőek. Nem soknál tudtam kikövetkeztetni, hogy mi akar lenni, úgyhogy hagytam, ahogy volt.
  • Madve
    #133
    Tévedsz, linuxnál kiválaszthatod az utolsó programig, hogy mit raksz fel, és mit nem.. Legalábbis nekem eddig a legtöbb disztribúciónál sikerült. Itt inkább pont fordítva van, vannak olyan rendszerek is, hogy csak maga az alaprendszer minden nélkül, aztán azt raksz rá, ami jól esik a grafikus felületet is beleértve. Persze azoknál már nem baj, ha nem abszolút basic user vagy..
  • sathinel
    #132
    Ezt aláírom. Sok ember mondta már nekem is hogy programozó, de az akit annak tartok, és tud is, neki mindegy melyikben csinálja. Winen nevelkedett valaki, de jó programozó, akkor könnyen tud váltani. A legtöbb ember akit ismerek nem programozó, csak tud használni 1-2 programot, és utánna rámondja. Itthon az informatikust a programozó(matematikus)tól meg kell különböztetni. Az egyiknek mindegy mit használ, a másik meg ismer pár progit, és abban pötyög.
  • A1274815
    #131
    "Nem tudom, hogy mi bajod van a fejlesztőkörnyezetekkel szerintem egy Eclipse teljesen jól használható (Én C-re használom, azt mondják Java-hoz király nagyon, de azt én utálom)."

    Eclipse alatt megtudom lazán rajzolni egy grafikus program GUI-ját?
    Néhány kattintással SQL kapcsolatot tudok létesíteni?
    Az automatikus kiegészítő azonnal kinyomja a megoldást, vagy a listát, esetleg a paraméterezést, mert nekem úgy rémlik, hogy a VS.NET-hez képest elég sokat tököl.

    "Ha meg direkt képernyőkezelés kell, akkor OpenGL, SDL, stb."

    OpenGL-lel nincs baj, csak hogy éppen önmagában nem túl modern extensionok nélkül. Hála a jóégnek azok betöltése és/vagy használata platformonként (OS, gép, GPU, GPU gyártó) változik. (GLX protocoll (Unix/Linux) vs wglGetProcAddress()(Microsoft) vs AGL(Apple)).

    Férreértés ne essék én az OpenGL-t szívesebben használom, mint a D3D-t.
  • Caro
    #130
    Az csak attól függ mit használ. Ha GUI-t pl. wxWidgets-ben kezel, akkor menni fog neki mindkettőn, de ahhoz mondjuk már C++ kell.
  • assdf
    #129
    mondjuk elég kevés olyan programozót ismerek aki egyformán tud programozni c ben windows és linux alatt...
    A legtöbb vagy linuxos vagy windowsos fejlesztő
  • Yv@n
    #128
    Azthiszem még Php branch is van belőle.
  • Yv@n
    #127
    :)

    Gagyin hangzik, de nem is ez a lényeg, hanem hogy ne lepődjön meg valaki ha ezt látja, mert nem jelent semmit.
  • Caro
    #126
    Persze hogy tud, bár lehet, hogy kell az alaphoz néhány extension hozzá, de nálam az összes fenn van.
  • Sanyix
    #125
    "Nem tudom, hogy mi bajod van a fejlesztőkörnyezetekkel szerintem egy Eclipse teljesen jól használható (Én C-re használom, azt mondják Java-hoz király nagyon, de azt én utálom)."

    Jé az c-t is tud? Mer én javara használom, de nem botlottam még c-s nyomokba amikor használtam az eclipse-t. Egyébként megy vindózon és linuxon is, és full ugyanúgy használható.
  • Caro
    #124
    Nem tudom, hogy mi bajod van a fejlesztőkörnyezetekkel szerintem egy Eclipse teljesen jól használható (Én C-re használom, azt mondják Java-hoz király nagyon, de azt én utálom).
    A libeknél meg csak annyi kell, hogy LGPL legyen, vagy BSD, a lényeg, hogy ne GPL, de a többségre ez igaz is (kivétel mondjuk a QT).
    X Servert ugye nem xlibbel akarsz programozni?
    Arra már rég kitalálták a GTK+-t, a QT-t, meg a motif-ot, bár ez már azért elavult.
    Ha meg direkt képernyőkezelés kell, akkor OpenGL, SDL, stb.
    És ezeknek nagy része megvan egy csomó oprendszerre, szóval a portabilitással se lesz gond.
  • A1274815
    #123
    "Programozónak meg mindegy min nyomja, vagy nem programozó. A c nyelv, az c nyelv."

    Fejlesztői környezetről valami? Ne hasonlítsunk már össze egy szövegszerkeztetőből meg c fordítóból álló "fejlesztői környezetet" mondjuk össze egy Visual Studio .NET-tel vagy Borland C++ Builder-rel/Developper Studio-val.

    "Talán csak az MS féle dolgok nincsennek, de még az alá is programozhatsz ha utánnanézel."

    Na, igen találok 20 millió "alternatívát", de komoly próbát okozhat azok közül válogatni, továbbá nem lehetek biztos benne, hogy a cél környezetben is benne van. Vigyázni kell a linceszekkel is az "alternatíváknál", ne hogy a program amit fejlesztek nyílt forrású kell, hogy legyen. Az MS cuccai meg elég jól le vannak dokumentálva, az "alternatíváknál", meg lehet, hogy csak forrás kódot kapok dokumentáció ként.
    Amit eddig láttam az X Server programozból, az sokkal bonyolultabbnak tünt, mint a Win32-ből a user+gdi páros.
  • sathinel
    #122
    Programozónak meg mindegy min nyomja, vagy nem programozó. A c nyelv, az c nyelv. És van linux alá is minden nyelvnek programozási felülete. Talán csak az MS féle dolgok nincsennek, de még az alá is programozhatsz ha utánnanézel. A gimp-et is ezért lehet win-en is futtatni.
  • sathinel
    #121
    Lehet hogy Photoshop, de ha elolvastad a cikkeket, akkor láthatod milyen stúdiók dolgoznak linux alatt. El kéne felejteni hogy a win űberalles a linux megy csak programozók. Nem dolgozok Photoshop alatt munka miatt. Leültettem azért a gimp-hez pár grafikust, hogy nézzék meg mit tud. Mindent megtalált még a fotós haverom is, csak más bill, meg máshol a menüben. Mivel nem tudom hogy mi van professzionális, ezért írtam be a FilmGimp-et. De a belinkelt oldalakon láthatod hogy sok filmet linux alatt készítenek. És nem én csináltam az oldalakat hogy meggyőzzelek:D Ott vannak a képek, és hogy miért ezeket használják. Ha a filmiparnak jó, akkor nemtudom hogy miért nem jó otthonra.
  • Tetsuo
    #120
    Ha ez így van, akkor szuper. Tök jó. Vista kódekkpakkot még nem próbáltam.. azért kérdeztem.
  • A1274815
    #119
    "És Lám a Gimp egy változatát használják. Már párszor mondtam."

    Az ILM-nél ezt kétlem, mert nálluk munkálkodtak és/vagy munkálkodnak azok akik lényegében kitalálták a Photoshopot. Másik meg szerintem azokat a programokat beleértve a teljes Linux-ot is úgy átírták, hogy a saját tulajdon programozóik sem ismernének rá.
  • A1274815
    #118
    "Nem a programozók vagy mazochista buherátor emberek igényeit! Az átlag emberét."

    Én programozó vagyok és valahogy a programozási igeényeimet nem éppen a Linux elégití ki.
  • WinfIlka
    #117
    Az atlagfelhasznalo szemeben a Linux nem arra erett meg, hogy valtson (a Mac meg foleg nem, ha eddig is warezolta a wint, nem veri magat plusz koltsegekbe), hanem hogy feltegye egy kulon particiora es ismerkedjen vele (hatha egyszer tenyleg ellehetetlenitik a warezt). Aztan ha 1-2 ev mulva is windowst hasznal, akkor talan tenyleg az lesz neki a jobb.
  • sathinel
    #116
    Ja és fut win alatt is a gimp mert c-ben írták meg. Bár valamiért win alatt nekem nem stabil. Lehet hogy régi van meg vagy nemtom.
  • sathinel
    #115
    A lap alján pedig az eddigi munkákból láthatsz képeket. pont a szöveg alatt.
  • sathinel
    #114
    Nem nagyon ismerem a videóeditáló progikat ezért összehasonlítani sem tudok.

    Amit találtam:
    Cinerella

    Ez meg egy kis gimp klón, amivel a filmek minőségét javítják fel Hollywoodban. szerintem használható kis progi lehet. Igaz spec filmezéshez pluginelt gimp szerintem.cinepaint

    Itt van pár progi amivel dolgoznak(job oldalt látod a progik neveit):Linux motion picture
  • Gerygrey
    #113
    A "munka számítógépen" nem jelent egyet az Office-al. Lehet hogy az OO meg tudja nyitni a Word doksit és vice versa, viszont kitörölhetem vele a seggem, mert a munkahelyen egyáltalán nem használok semmilyen office-t. Lehet, hogy a Gimp jó, nem vonom kétségbe, de nekem a munkahelyen Photoshop van, és nekem kell a teljeskörű oda-vissza kompatibilitás, és egy PSD azért valamivel összetettebb formátum mint egy DOC, így nagyobb a hibalehetőség. Ugyanez vonatkozik a videoeditorokra is, ha tudsz nekem mondani Linuxra olyan szerkesztő-vágó-effektezőt ami minimum 101%-ban kompatibilis a Premiere és az After Effects formátumaival, akkor lehet hogy kipróbálom, addig viszont azt mondom hogy a Linux nem felel meg az igényeimnek mert nem tudja azt ami nekem kell, akkor miért venném számításba, mint oprendszer? Lehet, hogy teljesíti az operációs rendszer definícióját, amit lejjebb már leírt valaki, de én nem pusztán "programokat futtatni" akarok, hanem _azokat_ a programokat, amik a munkámhoz és a szórakozásomhoz kellenek.
  • sathinel
    #112
    Nem bántom a win-t, mert mint írtam lentebb, azon játszok. Az átlag felhasználó netezik, levelezik, chat-el, zenéthallgat, videótnéz,szövegetszerkeszt(nem vállalati szinten). A legtöbb embernél ezt láttam, aki nem a számítógépén él mint itt mi sokan. Erre símán alkalmas szerintem ingyen egy linux-desktop (ha így jobban tetszik. Beryl-t meglátta pár MAC-es haver, és ki akarják próbálni, pedig nagy MAC fan-ok. Most Suse alól írok. Szerintem manapság eljött a linux-ok az a kora, amikor már símán felrakhatod tudás nélkül is. Az igaz hogy angol az informatika nyelve. Ha ez nem megy, akkor nagyon nehéz felrakni őket:) Tapasztalatból mondom. Én 5-6 éve próbálkozok linux-al. Mostanára jött el az idő, hogy megkeresem a neten a "how-to"(hogyan) oldalakat a kérdésben, és kimásol, beilleszt konzolba. Megy minden, csakk tényleg az angol kötelező.

    Nekem jobban tetszik a linux alatt hogy megnézed mi fut, milyen csomaghoz milyen függőségek vannak, ha akarod meg is nézheted ha leszeded a forrását, átírhatod, saját magad fordíthatod le majd install.Nekem kezd sokkal érthetőbbé vállni a működése is. A win alatt sokmindent nem tudsz úgy heggeszteni mint linux alatt. Mint lentebb írtam kipróbáltam 5-6 distrót.
  • Penge4
    #111
    "Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben..."

    Nagyon szőrszálhasogató lennék, ha belinkelném a háztartási gép fogalmát?

    "Nem a programozók vagy mazochista buherátor emberek igényeit! Az átlag emberét."

    Erről van szó. De a "Szervernek Linux, desktop rendszernek Windows vagy OSX." kijelentésért súlyosan megköveznek, ugyanis mióta Linuxra húztak csilivili GUI-t és van rá Beryl meg egy rakás progi, amivel már kezdik megközelíteni a fizetős progik szintjét, azóta már felváltotta a "Linuxot minden háztartásba! Nincs vírus, nincs fagyás, kevesebb erőforrásigény, stabilabb rendszer...stb" és még egy sor fényezés.

    Csak azt hagyták ki ebből, hogy ugye egy átlagember mondjuk beszél középfokon angolul, meg magyar az anyanyelve. Ha letesznek elé egy japán tankönyvet minden nélkül, akkor menni idő alatt tanul meg annyira japánul, ahogy angolul tud?
    Na ugye. A Linux még nem annyira felhasználóbarát, meg közel sem annyira logikus, mint a Windows, amiben ki lehet a legtöbb dolgot következtetni.

    Amúgy az érdekelne, hogy ugye a Microsoftnak és Applenek érkekük, hogy minél többen használják a rendszerüket, mert pénzük származik belőle. A Linux ingyenes és open source szoftver. Miért akarja minden Linux felhasználó olyan durván ráerőltetni a többiekre a "rendszerét", mint a jehovák a hitüket?

    És most jöhetnek megint a Linuxosok, hogy hülye júzernek nem való, de amikor leültek életükben először egy Windows elé, akkor gondolom nem az volt az első, hogy parancssorból nyitottak meg ezt-azt, vagy billentyűkombinációkkal gyorsították a feladatukat és registryt buheráltak.
  • sathinel
    #110
    Disney is the last of the big dogs to announce coming over to Linux. Digital Domain, Dreamworks, ILM, Pixar -- everybody is onboard. Linux is now the preferred OS for animation and special effects. I anticipate that in 2003 most of the movies in theaters will have been touched by Linux. The new motion picture standard is Linux. It's everywhere.

    És Lám a Gimp egy változatát használják. Már párszor mondtam.
    Itt egy link pl:FilmGimp
  • fade2black
    #109
    sztem is összelehet hasonlitani egy GIMPet egy photoshoppal. Csak nem érdemes.
    csak 1 pld igy hirtelen.
  • assdf
    #108
    Össze lehet őket hasonlitani.
    A lényeg csak az hogy mindent a megfelelő párjával.
    Magyarán nem ésszerü azt mondani hogy milyen f@sza egy debian alatti webszerver az xpvel szemben, mert ebben az esetben pl windows 2003 szerverrel kell összehasonlitani.

    Másrészt meg, ha desktop oprendszerről beszélünk, akkor azt kell hasonlitani főképp, hogy melyik elégiti ki jobban a felhasználók igényeit.
    Nem a programozók vagy mazochista buherátor emberek igényeit! Az átlag emberét.
    A végeredmény ugyis az lesz, hogy lesz ahol a win a jobb, meg lesz ahol a linux.
    Azonban mivel a linux elterjedése alacsony, értelemszerüen minden a win felé fogja billenteni a mérleget, akkor is ha a linux abban jobb.
  • sathinel
    #107
    Megint leírom miért lehet összehasonlítani a linux-al.

    Oprendszer:
    „Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

    De lehet hogy nem jól gondolkozok. Ha ezeket a feladatokat ellátja egy progi akkor miért is nem lehet ezek alapján összehasonlítani? Játékon kívül nem mondassz más területet ahol nem tudná megcsinálni az OSX, linux, amit a win. MS office-vel ne gyertek, mert az MS opendokument-ként is ment mert rájöttek hogy sokan használják. OO-ból MS-be még nem volt gondom átvinni doksit, adatbázist, powerpoint doksit. MS-ből OO-ba már gond van ha bonyolult. Érdekes nem? csak egyfelé járható??
  • WinfIlka
    #106
    Amugy olyan erzese van az embernek, hogy ezzel a huzassal azokbol csinalnak hulyet, akik megveszik a Vistat (nem feltetlenul csak a leggazdagabbak fizetnek erte, van akinek komoly kiadas). Eloszor volt a cikk (nem tudom mar hol), hogy inkabb a warez, mint a konkurvencia eloretorese, most meg pofatlanul kijelentik, hogy nem is torodnek vele. Sot kozzeteszik, hogy tudomasuk van a kiskapukrol (jo vicc, az o termekuk.) Legalabb szinlelnenek...
  • Penge4
    #105
    "Huhh, minek ennyi? (Szerintem te raksz fel mindent ész nélkül)"

    Pedig nem jellemző. Kifejezetten utálom, ha valamire külön progi kell, szeretem a minden egyben dolgokat.
    Megnéztem a tesztet, de nem igazán született normális eredmény. Prociban a VLC, ramban a parancssoros MPlayer vezet, de sok volt, amit előbbi nem is tudott lejátszani. A Media Player Classic azért nem végzett olyan rossz helyen és ha belegondolok, filmnézés közben nem igazán csinálok mást, úgyhogy nem zavar, hogy mennyi erőforrást eszik, csak annyit ne, hogy akadozzon. Amúgy meg szerintem annak is megvan a maga előnye, hogy nincs telepítve 10 féle lejátszó, csak egy és a hozzá tartoó Codecs Pack

    "Akkor sok milliárdból mé nem megy???"

    Te olvasod is a hozzászólásokat? Már leírtam. Profitorientált cég a Microsoft, nekik az az is érdekük, hogy minél komolyabb hardvereket vegyenek a userek, mert a gyártókkal és jóban vannak.

    "A mikrohullámú sütő, a hűtőszekrény és a turmixgép is összehasonlítható ilyen alapon, mert mindegyikük konyhai gép, hiába hogy teljesen más a funkciójuk."

    Örülök, hogy ezt nem nekem kellett leírnom már megint).

    "Alap hogy a quictime egy szar, tehát kerülni kell."

    Van egy olyan érzésem, hogy OSX alatt sokkal gyorsabb és kevesebb ramot eszik. Csak azér jegyeztem meg, mert a Real Player is Linuxon és Winfoson ég és föld.

    "Ezért is hőbörgök, hogy meg kell vennem a home premiumot ami tele ilyen használhatatlan kacatokkal"

    Az élet igazságtalan. Ha nem szereted a mazsolát, akkor is meg kell venned a műzlivel és a túróstáskával együtt azt is.
    Ebben az egészben az tetszik, hogy Linux alatt bezzeg nem sír senki, hogy egy DVD a telepítő (1-2 kivétel van) és felmegy minden (GIMP, Open Office...stb) Ott se lehet kiválasztani (ahogy anno 9x/ME idejében lehetett), telepítésnél, hogy mi települjön.
    Igen, tudom, Linuxon minden ingyen van, itt meg "megfizeted", de leginkább azok hőbörögnek, akik warezolják a Wint.

    ps: A cikk is leírja, hogy teljes értékű lesz a Warez Vista, az M-t úgyis mindenki utálja, meg van nekik elég pénzük, miért nem warezoltok, ahelyett, hogy ezt "bűnnek" rónátok fel.
    Amúgy nem olyan szemetek, mert az Office-t nem integrálták. De ha van egy oprendszer, amit csinálok, akkor eleve a saját cuccaimat (WMP, IE, Microfos kereső...stb) teszem alapértelmezetté. Aki meg nem akarja, az feltesz egy MPC-t, VLC-t, MPlayert, feltesz egy FF-ot vagy Operát és berakja defaultnak a Google-t.
  • InfectedMann
    #104
    miért más lejátszó alapból eljátsz egy feliratot divx -hez akárhogy is van elnevezve? és ha nekem van 5 felirat file -om egy film mellett?
    Nem értem... úgy tudom a lejátszó csak a film nevével megegyező feliratokat játszák le...
    Amúgy WMP a Vista Codec Package -al megjeleníti bmilyen feliratot...
    Amúgy azért használok WMP -t mert VLC -vel meg BSPlayer -el is voltak gondjaim. Így maradt a WMP...
    VLC és BS meghaltak a K-Lite Codec pack -től a vista packel meg megsem nyikkant alattuk egy videó se... maradt a WMP :)
  • cousin333
    #103
    Így van. A WMP igazából nem csak lejátszó, hanem film és zene rendszerező is. NAgyon kevés a beállítási lehetőség, azok nagy része is olyan roppant hasznos, mint pl. a vizualizáció.

    Ha jobbklikkre sok beállítást szeretnél, akkor próbáld ki a KMPlayer-t, ott még a szemed színét is meg tudod változtatni
  • Gerygrey
    #102
    Hát a WMP-ben aztán van minden szarság, agyon van bonyolítva, de ilyen "extra feature"-öket ne várj tőle

    Ez amúgy általánosságban elmondható minden, a windowsban levő default progiról, a notepad és a calc kivételével egy darabot nem használok belőlük. Ezért is hőbörgök, hogy meg kell vennem a home premiumot ami tele ilyen használhatatlan kacatokkal, csak azért hogy legyen aero felületem.
  • Tetsuo
    #101
    WMP-ben le lehet már játszani DivXhez feliratokat ami akárhogy is van elnevezve?? Ami egy tök alap elvárás az 5évvel ezelőtti lejátszóktól is?
  • WinfIlka
    #100
    "Nem azért eszik annyit, mert szüksége van rá."

    -Maradjunk ennyiben. :) Amugy tenyleg letezik amit utana leirtal, de ettol fuggetlenul is nagy a memoriaigenye.
  • Yv@n
    #99
    Nem azért eszik annyit, mert szüksége van rá. Boot után automatán instant lefoglalja a rendelkezésre álló ram felét, hogy a különféle okosságaira használhassa, és akkor szabadítja fel egyéb taszkok számára, ha azoknak szüksége van rá.
  • floatr
    #98
    Pár hete próbaképpen felpakoltam egy (K)Ubuntu-t az XP mellé. Bár az XP még mindig kényelmesebb nála, nekem úgy tünik h ebben az irányban menekülök a Vista elől. Még játékra is jobb... (ld. cedega)
  • InfectedMann
    #97
    Látom már mindenki elmondta, hogy miért is nem javítják ki a kis réseket és miért is hagyjták esetleg direkt venne a Vista -ban.
    Nekem az 7600GS -el, 1giga ram -al, 3200+ (2.6BGhZ) procival simán elduruzsol a Vista.
    Egyedül még csak a nyomtatómnoz meg a webcamomhoz nincs driver, de minden más megy faszán.
    DVD lejátszás, Xvid, DivX, HD. Ajánlom a Vista Codec Package -et ami WMP -hez felpakol minden szükséges codecet. Most WMP -t használok videó meg DVD lejátszáshoz pedig régen rühelltem, de nagyon.
    Talán egyedül az a baj a Vista -val, hogy sok memo-t eszik. Nekem 500-600 mega mindig foglalt az 1 Giga -ból és így pl. a Fifa '07 néha beakadozott pedig XP alatt ment simán full grafon.
    Nah kb. ennyit akartam mondani :)
  • cousin333
    #96
    "..." lemaradt a végéről :(
  • cousin333
    #95
    "HD filmeknél sem a lejátszóval van baj"

    Ez igaz, de ha egyszer a kodek integrálva van a lejátszóba (Mplayer.exe, Win-en), akkor mit tudsz tenni?

    QT tényleg rossz. Mac-en még el tudom képzelni hogy jó, de Win-en (lásd a linkelt tesztem; meg a korábbi tapasztalaim)