Nem javítják ki a Vista aktivációs hibáját
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Windows nem program, hanem operációs rendszer, ebbéli minõségében az erõforrásokat felügyeli. Magyarul nem azt kell elvárni, hogy minál kevesebb erõforrást használjon, hanem, hogy mindig a szükséges alkalmazásnak biztosítsa a lehetõ legtöbbet. Ha nem fut "semmi", akkor nem látom be, miért ne dolgozhatna a kezem alá az oprendszer egyes erõforrásigényes szolgáltatásokkal, ha egyszer vannak rendelkezésre álló potenciál a gépben. Ha pedig eljön a teljesítmény-igény ideje, akkor a háttérbe húzódik, és a futó alkalmazást támogatja. Lásd: a játékok sem az Aero miatt lettek lassabbak, hanem a driver gyártók töketlenkedése miatt.
Azért Linux, Win, OSX mind OS. Ezért lehet összehasonlítani. Az meg hogy a linux most elég nagy borsot tört a win orra alá a beryl-el annak örülj! Mert rá lessz kényszerítve, hogy megcsinálja amit eddig mondott. Pl: én emlékszek arra az idõre amikor azt mondták hogy a win-en belüli felületek fel fognak gyorsulni, mivel a hardware fogja csinálni. De valamiért még mindíg lassúbb. Pedig van rá példa hogy meg lehet csinálni még ingyen is. Akkor sok milliárdból mé nem megy???
Az ha versenyeznek mindkét felhasználótábornak hasznára vállik.
Én az a fajta user vagyok akinek szempont, hogy hogyan néz ki a desktop, és bevallom, csak a kinézet miatt váltok Vistára. Más elõnye egyelõre nincs, viszont szép, és mivel megy a gépemen, miért is ne...
Huhh, minek ennyi? (Szerintem te raksz fel mindent ész nélkül<#crazya>#crazya>) Felteszel egy ffdshow-t és szinte mindent lejátszik (mondjuk MPC-vel, az .mkv miatt). A beépülõk miatt jól jöhet egy Quicktime Alternative (nem a gyári) és egy Real Alternative. Amúgy meg elég egy Mplayer, KMPlayer, VLC player, GOM Player... amik külön kodek nélkül is szinte mindent lejátszanak. Erõforrásigény miatt sem mindegy. Lásd itt.
Elég már! - http://winfika.freeblog.hu
integrált videokari: mondjuk, de nem olyan rossz a helyzet
processzor: ahogy a linken nézem, a 2500-as SocketA-s gép az abszolút legalja, aki olyat vesz, meg is érdemli...
512MB RAM kb. reális, bár ma már egyáltalán nem luxus az 1GB sem, a hardkórok 2GB>=-al tolják.
merevlemez: 40GB-osat már inkább csak rendelésre hoznak (desktop, ugye), sokkal inkább 80, agy még inkább 120-160GB az átlagos. És szerintem meglehetõsen olcsók lettek. Lapotopok is egyre inkább 60-80GB-al érkeznek.
MX440 és 9550. Pfff, de utóbbin pl. elfut a cucc, arról nem beszélve,hogy ez nem az "átlagos", hanem inkább az alja. Átlagos a 6600(GT), 6200, X1300, 7300(GT), 9700(pro)... Ezekkel meg OK.
Dobd ki a 2004-es naptárt 😊.
Azért, mert nálam kb 15-20 féle codec van a gépen
Mégis mi a francnak? Én videókkal dolgozom, de kb ha 4-5 plusz codec van a gépemen, akkor sokat mondok. Ha meg nem akarsz szerkeszteni, csak lejátszani, még az a pár codec is teljesen felesleges, felraksz egy codec-nélkül-mindent-lejátszó progit (VLC, Mplayer classic) és kész. Én valahogy zsigerbõl rühellem az ilyen codec packokat, csak azt teszem fel, ami nélkülözhetetlen.
Azért, mert nálam kb 15-20 féle codec van a gépen.
"mov ? Külön kodekkel könnyû...😊 Amúgy jó kis progi, ismeri az .mkv-t is."
Igen, az, sajnos ha beépülõk is kellenek böngészés közben, akkor a Real Player és Quick Time telepítése elengedhetetlen, de nem mindegy, hogy egy alkalmazás 15 másodperc alatt indul+ 5x-ös erõforrásigény, vagy 3 másodperc és mint a villám.
Valaki írta régebben, hogy Linux alatt ha "tekersz" a videóba, akkor azonnal játsza tovább (a mov például különösen jó ilyen szempontból), Win alatt meg várakozik, míg elindul. Nekem (lentebb leírt konfig(ok)on) szinte azonnal játsza és meglepõen a HD videónál se szarik be, kicsit csúszik a kép a hanghoz képest, de annyira nem vészes. És ma már egy átlagos gép teljesítménye is hatszorosa az enyémnek.
"XP, a gépek többségére frel lehetett telepíteni. 266Mhz már elég neki, és 128 mega memória"
És mivel leszel elõrébb? Az XP fut, de ha elindítasz egy progit, annak kb 2x annyi lesz az erõforrásigénye, mint az XP-nek. XP-vel önmagában mit kezdesz? <#hehe>#hehe>
"akkor pl az ubuntu desktop változatát tessék összehasonlitani a vistával és az xpvel"
Ne hasonlítgassunk már, mert nem egy kategória a kettõ, ízlések és pofonok...
"veszek most egy tök átlag gépet...akár integrált videókarisat vagy ami tényleg jellemzõ, 512 mega memó, 40-es vinyó, 2,5 körüli proci, esetleg egy MX440-es videókari, vagy egy 9550-es Radeon...hát egy ilyen konfigon kínkeservesen fog menni a Vista"
Az Aeroval, 3D Flippel és a többi fícsörrel valószínûleg, de az alap Vista ugyanúgy fog futni, mint az alap XP. Nekem gyengébb gépeken ment a Vista Ultimate.
http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
10.000 HUF-ért lehet venni remekbeszabott 80-100 gigás vinyókat. (Én speciel a Maxtor-suddendeath óta azt a rendszert követem, hogy C: egy kicsi vinyó, rajta OPrendszer + work (Office és társai) + essentials (DVD író, kommunikációs szoftverek, vírusgyakó ecetera), és egy másik vinyón tárolok/telepítek játékot, filmet meg kiskutya f*szát, harmadik (kicsit köhögõ) vinyó meg letöltés.
Ja és ofkorsz (!)fontos(!) adatok: DVD-re, pendrive-ra, céges FTP-re és laptopra minden esetben. Még soha nem veszett így el semmim, sem hadware-hiba, sem vírus meg virgonc rokongyerek és egyéb probléma okán sem. (hogy ezt miért írtam le, azt már magam sem tudom, de mindegy, kicsit OFF)
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
Elég már! - http://winfika.freeblog.hu
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
A mostani új gépeken fut a Vista, legalább ugyanúgy mint 2001-ben az XP az akkori új gépeken. Az egy dolog hogy mostanra már divatossá vált szar gépet drágán adni (Tesco, Auchan, stb) ami hiába hogy drága és új, mondjuk integrált VGA miatt nem lesz elegendõ Vista futtatásához, de azért normálisabb helyeken a közepesnek mondható 150.000-es árkategóriában bõven nem dívik az integrált videokari. Ez a fajta kóklerbiznisz akkoriban még nem annyira volt jellemzõ, de általánosságban elmondhatjuk hogy most egy 120 ezres gépen ugyanúgy fut a Vista, mint 2001-ben egy akkor 120 ezres gépen az XP, és ahogy most egy 80 ezres gépen csak döcög a Vista, úgy 2001-ben egy 80 ezres gépen is döcögött az XP. És azt még vegyük hozzá, hogy eltelt 6 év, akkor még a 80 ropi is többet ért mint most, tehát relatíve akkor drágábban kaptad a 80 ezres low-end gépet, mint most.
Ebbõl csak azt akartam kihámozni, hogy egy mai olcsó gépen ami új nem fut a vista.
Az XP megjelenésekor az új gépeken futott az XP.
Ehhez képest kezdem úgy érezni hogy a vista össze van hasonlítva az összes létezõ linuxal, legyen az akár csak egy szerver grafikus felület nélkül, vagy egy full grafikás desktop rendszerrel...
Ez igy nem fair.
Valahogy érdekes módon, sosem hallok olyat hogy linux szerver vs windows szerver 2003 csak olyat hogy a zikszpé vs debian szerver stb stb.
az xp sem szerver oprendszer hanem desktop.
Szóval ha már itt valaki valamit akar hasonlitgatni, akkor pl az ubuntu desktop változatát tessék összehasonlitani a vistával és az xpvel és ebbõl levonni a konkluziokat.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Az ellenségemnek nem kívánom hogy egy ilyen gépen kelljen XP-vel szenvednie. Az egy dolog hogy felmegy, csak épp használni nem tudod. És pár év múlva egy mai átlagos 3000+ körüli proci, 1G RAM, és egy 6600GT olyan lesz mint most egy 400-as Celeron, pár év múlva az akkori low-end gépeken vígan elszaladgál a Vista aeroval, mindennel.
Aki meg a Tescoban vesz gépet, az megérdemli a sorsát.
Namost ehez képest a Vista...még egy új Interspáros vagy Tescós gépen sem biztos hogy fut, ami valljuk be elég gáz.
Igen pár év múlva fog futni minden gépen..nade 4 magos procival, 2 giga rammal 256-os videókarival még szerencse.
Hát ez az érteni kell hozzá. Ha meg tudod, mi kell, elég felrakni azokat külön. Vagy nem? Pl. FFDShow; vagy XviD + AC3.
"Van egy lejátszó (Media Player Classic) és minden létezõ formátumot visz."
.mov ? Külön kodekkel könnyû...😊 Amúgy jó kis progi, ismeri az .mkv-t is. (K)MPlayer anyone? 😊
"Ja, csak addig nem jutottak el, hogy legalább képfájlokat is lehessen vele írni,"
ImgBurn. Ingyé' van, Vista ready.
"Open Office, csak ha erõmûved van, amellett sokat hallottam a M$ Office fájlokkal való kompatibilitási problémákról, szerintem még mindig fennál és 3x lassabban indul."
Egyik sem vészes, bár vannak problémák. De ha igényeid vannak, akkor fizess 😛.
Ha sportkocsit akarsz, kell hozzá cash, ha kényelmes csili-vili rendszert akarsz ami gyors is mellette, akkor szintén kell a cash. A szegényebbek beérik egy zsigulival, esetleg egy használt Fiattal is. <#mf2>#mf2>
Amúgy tetszik, amikor egy Linuxos hangoztatja ezeket (minden Linuxos userek iránti elõitélet nélkül!) akik még régebben, amikor még nem volt csili-vili felület a Linuxokhoz, elõszeretettel hangoztatták, hogy "Az oprendszer arra kell, hogy a szoftvereket futtassa, nem arra, hogy csillogjon." ami igaz is, de mióta van Windowshoz hasonló GUI és 3x kevesebb erõforrást igénylõ Beryl, azóta már nagyon büszkék magukra és fikázzák az Aero Glass-t.
Azon gondolkoztatok már, hogy az MS profitorientált cég, ami a piaci részesedésért elérhetõvé teszi ingyen is a rendszerét, szoftvereit, meg a hardvergyártókkal is összefüggésben van, így eleve nem igazán örülne neki sem az Intel, sem az AMD, sem az Nvidia, sem egyik sem, ha felesleges kidobott pénz lenne a fejlesztésük, mert ki venne úgy hardvert, amikor akár még 10 év múlva is használhatnád a P3-as gépeden a Vista után következõ hatodik oprendszert is minden funkciójával?
Továbbá sok progi PhotoShop plédául, de akár az ingyenes Firefox sem sokat törõdik az erõforrásigénnyel.
Nem jellemezném az XP-s tûzfalat, ami akad például a NOD32-vel is (1-2 vírust nem ismer fel, ha aktív a tûzfal).
"mellesleg a kodekk-pakkok is ingyenesek, aki hülye használja is õket.."
Mi bajod van vele? Attól, hogy nem értesz hozzá és felpakolsz ész nélkül mindent, aztán meg összeomlik a rendszer az már user error. <#nyes>#nyes> Tudni kell mit kell telepíteni és mik férnek meg egymás mellett (erre újaban már figyelmeztet is a progi), és legalább nincs olyan, hogy hoppá letöltöttem egy videót és nem játsza le, aztán fasztudjamilyenkódekkellhozzá. Van egy lejátszó (Media Player Classic) és minden létezõ formátumot visz.
"Vistában is van. Meg vannak ingyenesek is."
Ja, csak addig nem jutottak el, hogy legalább képfájlokat is lehessen vele írni, így jöhet még helyette egy Nero itt az is ingyenes. <#idiota>#idiota>
"vannak ingyenesek..."
A TC is ingyenes, csak el kell tûrnöd a +1 kattintást. Amúgy a Vista intézõje egész barátságos.
"Open Office, Google Docs"
Open Office, csak ha erõmûved van, amellett sokat hallottam a M$ Office fájlokkal való kompatibilitási problémákról, szerintem még mindig fennál és 3x lassabban indul.
A Google jó, csak még nem forrott ki teljesen és hiányzik még 1-2 rész (Power Point, Access...stb) a "csomagból". Meg Operával szar még mindig...
"és heteket keresgélni drivereket"
Érdekes, nálam mindent felismert, akármit csatlakoztattam. Ez nem érv. Linuxnál sokkal több probléma van ilyen téren.
A gépigényt leírnám: 1700MHz-es Celeronon 512MB/266MHz DDR-el GeForce2 MX400-al tökéletesen ment az Ultimate RC1, ahogy 800MHz-es AMD Duron-on 512MB/266MHz DDR-el és GeForce4 MX440-es karival szintén.
A Sidebar és a többi kicsit lassú volt, de ha azt nézem, akkor az XP is ugyanolyan lassú "Gyári beállításokkal". Kell egy kis regisrty konfig grafikai effektusokat és pár futó folyamatot legyakni, aztán fut normálisan az is.
A cikkhez annyit, hogy ezt már mindenki tudta. Az MS programozói sem teljesen hülyék, de nem akarnak még komoly konkurenciát, fõleg, hogy a Linux és az OSX is feljövõben.
JA, és szerinted miért csinálják direkt úgy? 😊
Driver nélkül nem fog menni a dolog 😊. Winnek sem kell gyártói driver, megy az szépen anélkül is. Persze komolyabb game és grfika kizárva, de ez érthetõ is.
A kényelem mindig is a sebesség rovására ment. A "legszuperebb" sportkocsikban nem a kényelem dominál, pl. azt hiszem a Porsche 911 GT3-ban még kilincs sincs (belül), csak egy bõrfogantyú...😊 Persze, vannak kényelmes, elegáns sportkocsik is, de azokban erõ is van dögivel (pl. Bugatti Veyron, meg az õ 1001 lóereje).
Az XP mikor van rendben??? Már mûködik, annyira, hogy használható, de nem a tökéletesség példaképe. Pl hiába rakok fel mindent jól, 1-1.5 év után rakhatod újra ha normál oprendszert akarsz futtatni. Pedig SP2-es XP telepítõ+ minden beállítva. Ja és mindezt 98-as kinézettel kb. Hogy legyen valami sebesség is ne vigye el a fél teljesítményt a desktop efektek...
Hol vennél meg egy kocsit, ami csak úgy megy jól, ha kiszeded a bõrüléseket, és minden kényelmi, látvány eszközt......
"akkor kell venned 1 tûzfalprogit hozzá, egy vírusírtót (1 nem elég)"
Tûzfal van benne, nekem az XP-sel sincs semmi bajom. Spyware írtója is van. Vírusírtóból van sok és jó ingyenes (még tûzfal progiból is, ha nagyon kell), de egy fizetõs sem fog anyagilag földhöz vágni.
"egy normális videolejátszót egy codec packot"
Jesszus, ezekért ki ad ki szerinted pénzt? Tele van a net INGYENES, remek lejátszókkal, sokukhoz még külön kodek sem kell (mellesleg a kodekk-pakkok is ingyenesek, aki hülye használja is õket...)
"egy cd író szoftvert"
Vistában is van. Meg vannak ingyenesek is.
"egy normális commandert"
vannak ingyenesek...
"office programot"
Open Office, Google Docs (vagy mi). Mellesleg az Office 2007 leveri az elõbbit, mint vak a poharat. Szerintem...
"és heteket keresgélni drivereket"
Pfff. Ha van driver, akkor hamar megtalálod, ha meg nincs akkor inkább várj keresgélés helyett. Mellesleg a Vistában rengeteg driver van, tehát elég sok mindent alapból felismer. És az Linuxnál sincsen másképpen, de a Vista legalább nem szarja össze magát a 7300GT láttán, mint a SuSe és az Ubuntu... szóval ez gyenge érv
"ja és ott vannak az SP-k mindezekhez, amik vagy mennek egymással vagy nem..."
Huhh, a Linux nyavajgásaihoz képest ez felüdülés... Mellesleg nekem nincs gondom a kompatibilitással. A legfrissebb verziók általában mennek.
Szóval lehet itt fújjolni a Vista-ra, de hülyeségeket nem kellene hangoztatni.
Ami a gépigényt illeti, az RC2 az 1333MHz-en járatott 2100+-on (~1700+), 768MB RAM mellett teljesen OK-s volt. Videokártyának elég egy 9600-as Radeon (nekem 9700 volt). Ne mondjátok már, hogy ez egy "álomkonfig". Bemész a boltba, és ennél nem nagyon tudsz rosszabbat venni, csak ha direkt erre mész rá...
Rosszul támogatott oprendszer bazinagy károkat okozhat, de oké, végülis...
""3. Driverek, software-ek, hardware-ek szempontjából is gáz."
Miert lenne az?"
Alapvetõ probléma, hogy van egy prioritási lista. Mindenhol, még a legkisebb közértesnél is. Az, hogy egy oldie, nem támogatott oprendszerhez drivereket szerválj, az olyan, mintha Godot-ra várnál. Az ilyen hardware-software inkompatibilitási gebaszokról már nem is beszélve (pl. késõbbi szabványok, estébé).
"Vmware regisztraciojat nem ismered? 😊"
Jogos.
"Abbol indultam ki, hogy igyis ugyis "ingyen" fogjak otthon hasznalni az oprendszert. Ha meg igy van, akkor miert ne lehetne ingyenesse tenni?"
Mert ha ingyen van, akkor SENKI nem veszi. Ha pénzbe kerül, akkor valakik veszik. 0 < X 😊
"Sot, jol jarnanak vele, mert ha otthon win-t hasznalnak, akkor a munkahelyen is azt szeretnenek, ott pedig kotelezo lenne a licensz megvasarlasa."
Ez így is tökéletesen mûködik oktatás+warez miatt. Nem dobna akkorát a dolgon az ingyenWin - azaz nem lenne hatékony 😊
"Az pedig egyertelmu, hogy az XP-t toltenek inkabb, mint a Win95-t, errol nem is nyitnek vitat."
Ilyenkor viszont max. annak lenne értelme, hogy a legújabb OPrendszer alatti mondjuk 2 darab ex-gen OPrendszert teszed ingyenesen elérhetõvé (mondjuk Win2K és WinXP), viszont ezzel már vissza is jutottunk az elsõ ponthoz, hogy "nem váltanak annyian". A régebbieket meg nem érdemes ingyenessé tenni, mert felesleges. Tehát ott vagyunk, ahol a part szakad 😊
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
Ez tenyleg elkepzelheto...
"2. Fenn kéne tartani a user feedback-et, folyamatos támogatást (online & offline) kell biztosítani."
Mar most se vallalnak teljeskoru tamogatast az OEM-re. Jogi kerdes, kiirhatjak azt is, hogy aki ingyenesen akarja hasznalni, nem kap semmi supportot es a problema megoldva. Termszetesen a frissitesket kapna addig mig az ms hivatalosan tamogatja az adott oprendszert.
"3. Driverek, software-ek, hardware-ek szempontjából is gáz."
Miert lenne az?
"(tulajdonképpen egy Win, aminek megszûnik az online támogatása, kvázi ingyenessé avanzsál, hiszen ha egyszer felteszed, soha semmi nem fogja kérni tõled az activation-t)"
Vmware regisztraciojat nem ismered? 😊
""Megoldodna a kalozkodas problemajanak egy jo nagy resze""
"Ezt viszont kétlem. Szerintem nem.
Átlag warezolónak minden Win tök ingyen van, ahogyan minden MAC, minden Linux és minden egyéb, függetlenül az eredeti árától. A mai napig kerülnek fel torrentoldalakra régi OPrendszerek, de alig-alig warezolják õket (a többihez hasonlítva). Ha "ingyen" van a Win95 meg az XP is, akkor naná, hogy az XP-t tölti le (ugyanez elmondható lenne egy ingyenes XP, és egy letölthetõ Vista között). "
Ooo, lehet hogy en ertelek felre, de lehet, hogy Te engem. 😊 Abbol indultam ki, hogy igyis ugyis "ingyen" fogjak otthon hasznalni az oprendszert. Ha meg igy van, akkor miert ne lehetne ingyenesse tenni? Sot, jol jarnanak vele, mert ha otthon win-t hasznalnak, akkor a munkahelyen is azt szeretnenek, ott pedig kotelezo lenne a licensz megvasarlasa. Az pedig egyertelmu, hogy az XP-t toltenek inkabb, mint a Win95-t, errol nem is nyitnek vitat.
Ha valahol olyan 25 körül lenne az OEM Home Premium (vagy inkább egy Home Basic + Aero), gondolkodás nélkül megvenném, mint ahogy az XP-t is megvettem ennyiért legálisan (az más kérdés hogy nem azt használom, hanem egy torrentrõl leszedett SP2-vel és összes frissítéssel integrált, szériaszámot és aktivációt nem kérõ változatot - emiatt mindenképp jogos hogy megmarad a kiskapu)
Meg azt rühellem, hogy miért pakolnak bele minden szart a Home Premium editionbe, ténylegesen hasznos különbség a premium és a basic között számomra nulla, egyedül annyi hogy szebb.