134
-
cousin333 #54 A konrét hibajelenség: Linux szépen feltelepül, elkezdem használni, és egyszer csak "elszáll" a kép, a pixelek teljes összevisszaságban, és a gép használhatatlan.
Driver nélkül nem fog menni a dolog :). Winnek sem kell gyártói driver, megy az szépen anélkül is. Persze komolyabb game és grfika kizárva, de ez érthető is. -
sathinel #53 az más ha direkt így csinálják. De ha megveszed vele, akkor ne keljen már kiszedni hogy használd:D -
sathinel #52 Nállam most van 7600GT, és x1650pro . Mindkettőt fel lehet rakni az összes distróra. Alapból nem ezzel a driverrel indul, de már találsz olyan distrót, aki ezekkel szállít. Ja és ha nem ismeri fel a kártyád, akkor vesa felbontásban megjelenik a linux, és nem omlik össze. De van még minimum 5-6 felületed ahol beléphetsz, és szöveges, vagy más grafikus módokat is betudsz állítani. Itthon kipróbáltam: UHU, Suse, knoppix, ubuntu, kubuntu, Sabayon, Slax linux-okat, és mind ment. Nem tudom mi a gond ezekkel a kártyákkal. Egyébként driver sem kell, ha nem akarsz beryl-t, vagy más durva graf alkalmazást. Játék úgysem linux-ra van a directx-miatt amit az MS soha nem fog megosztani, és fizetett, fizet hogy ráprogramozzanak a játékfejlesztők. -
cousin333 #51 "Hol vennél meg egy kocsit, ami csak úgy megy jól, ha kiszeded a bőrüléseket, és minden kényelmi, látvány eszközt......"
A kényelem mindig is a sebesség rovására ment. A "legszuperebb" sportkocsikban nem a kényelem dominál, pl. azt hiszem a Porsche 911 GT3-ban még kilincs sincs (belül), csak egy bőrfogantyú...:) Persze, vannak kényelmes, elegáns sportkocsik is, de azokban erő is van dögivel (pl. Bugatti Veyron, meg az ő 1001 lóereje). -
sathinel #50 3.11-es win óta használom a wint-t, és sok más renszert is kipróbáltam. Nem 1 éve van gépem. És meg lehet nézni mit csinál az XPantispy progi, és más registry buherátorok, amiket valamiért nem sikerült belevenni az XP-be pár év alatt. Ja hogy ezek nagyrészét már 98, ME alatt is be kelett állítani???(((((( Fejlesztés?? hol???? -
sathinel #49 ) Ha fizetnék valakinek egy lakásért, és aztán venném észre, hogy nem lehet zárni az ajtókat, ablakokat? És a cég azt mondja hogy nem gond, mert úgyis megbüntetik aki betör hozzám, az mennyire fog megnyugtatni engem??? Ezek most komolyan gondolják? Lehet olvasni mit írnak a youtube-n azok akik megvették a vista rendszert. Sokan váltanak oprendszert rögtön, és azt mondják majd ha már működik visszarakják. Addig meg linux, XP amit felraknak. Win SUX...
Az XP mikor van rendben??? Már működik, annyira, hogy használható, de nem a tökéletesség példaképe. Pl hiába rakok fel mindent jól, 1-1.5 év után rakhatod újra ha normál oprendszert akarsz futtatni. Pedig SP2-es XP telepítő+ minden beállítva. Ja és mindezt 98-as kinézettel kb. Hogy legyen valami sebesség is ne vigye el a fél teljesítményt a desktop efektek...
Hol vennél meg egy kocsit, ami csak úgy megy jól, ha kiszeded a bőrüléseket, és minden kényelmi, látvány eszközt...... -
cousin333 #48 Lehet szidni az MS-t meg BG-t, meg a Vista-t, meg... De azért hülyeségeket nem kellene írni:
"akkor kell venned 1 tűzfalprogit hozzá, egy vírusírtót (1 nem elég)"
Tűzfal van benne, nekem az XP-sel sincs semmi bajom. Spyware írtója is van. Vírusírtóból van sok és jó ingyenes (még tűzfal progiból is, ha nagyon kell), de egy fizetős sem fog anyagilag földhöz vágni.
"egy normális videolejátszót egy codec packot"
Jesszus, ezekért ki ad ki szerinted pénzt? Tele van a net INGYENES, remek lejátszókkal, sokukhoz még külön kodek sem kell (mellesleg a kodekk-pakkok is ingyenesek, aki hülye használja is őket...)
"egy cd író szoftvert"
Vistában is van. Meg vannak ingyenesek is.
"egy normális commandert"
vannak ingyenesek...
"office programot"
Open Office, Google Docs (vagy mi). Mellesleg az Office 2007 leveri az előbbit, mint vak a poharat. Szerintem...
"és heteket keresgélni drivereket"
Pfff. Ha van driver, akkor hamar megtalálod, ha meg nincs akkor inkább várj keresgélés helyett. Mellesleg a Vistában rengeteg driver van, tehát elég sok mindent alapból felismer. És az Linuxnál sincsen másképpen, de a Vista legalább nem szarja össze magát a 7300GT láttán, mint a SuSe és az Ubuntu... szóval ez gyenge érv
"ja és ott vannak az SP-k mindezekhez, amik vagy mennek egymással vagy nem..."
Huhh, a Linux nyavajgásaihoz képest ez felüdülés... Mellesleg nekem nincs gondom a kompatibilitással. A legfrissebb verziók általában mennek.
Szóval lehet itt fújjolni a Vista-ra, de hülyeségeket nem kellene hangoztatni.
Ami a gépigényt illeti, az RC2 az 1333MHz-en járatott 2100+-on (~1700+), 768MB RAM mellett teljesen OK-s volt. Videokártyának elég egy 9600-as Radeon (nekem 9700 volt). Ne mondjátok már, hogy ez egy "álomkonfig". Bemész a boltba, és ennél nem nagyon tudsz rosszabbat venni, csak ha direkt erre mész rá... -
Morden23 #47 Nem hibajavítás, hanem ügyfélszolgálat. A hibajavítás a WinUpdate-ről jön. -
Morden23 #46 "2. Fenn kéne tartani a user feedback-et, folyamatos támogatást (online & offline) kell biztosítani."
Rosszul támogatott oprendszer bazinagy károkat okozhat, de oké, végülis...
""3. Driverek, software-ek, hardware-ek szempontjából is gáz."
Miert lenne az?"
Alapvető probléma, hogy van egy prioritási lista. Mindenhol, még a legkisebb közértesnél is. Az, hogy egy oldie, nem támogatott oprendszerhez drivereket szerválj, az olyan, mintha Godot-ra várnál. Az ilyen hardware-software inkompatibilitási gebaszokról már nem is beszélve (pl. későbbi szabványok, estébé).
"Vmware regisztraciojat nem ismered? :)"
Jogos.
"Abbol indultam ki, hogy igyis ugyis "ingyen" fogjak otthon hasznalni az oprendszert. Ha meg igy van, akkor miert ne lehetne ingyenesse tenni?"
Mert ha ingyen van, akkor SENKI nem veszi. Ha pénzbe kerül, akkor valakik veszik. 0 < X :)
"Sot, jol jarnanak vele, mert ha otthon win-t hasznalnak, akkor a munkahelyen is azt szeretnenek, ott pedig kotelezo lenne a licensz megvasarlasa."
Ez így is tökéletesen működik oktatás+warez miatt. Nem dobna akkorát a dolgon az ingyenWin - azaz nem lenne hatékony :)
"Az pedig egyertelmu, hogy az XP-t toltenek inkabb, mint a Win95-t, errol nem is nyitnek vitat."
Ilyenkor viszont max. annak lenne értelme, hogy a legújabb OPrendszer alatti mondjuk 2 darab ex-gen OPrendszert teszed ingyenesen elérhetővé (mondjuk Win2K és WinXP), viszont ezzel már vissza is jutottunk az első ponthoz, hogy "nem váltanak annyian". A régebbieket meg nem érdemes ingyenessé tenni, mert felesleges. Tehát ott vagyunk, ahol a part szakad :)
-
virs lee #45 De itt nem a Vistáról volt szó, hanem a mac + linuxról. Mióta is van már ez? Legalább 10 éve. Azóta nem tudtak értékelhető eredményt felmutatni, mitől váltana rájuk pont most mindenki? -
virs lee #44 Biztosít. Gondolj bele minden notebookon OEM Win van, ha nem lenne hozzá hibajavítás, hány cég venné meg? -
Pintyőke #43 "1. Nem jó, mert akkor nem váltanának annyian (ez nem csak árérzékenyégből fakadhat)."
Ez tenyleg elkepzelheto...
"2. Fenn kéne tartani a user feedback-et, folyamatos támogatást (online & offline) kell biztosítani."
Mar most se vallalnak teljeskoru tamogatast az OEM-re. Jogi kerdes, kiirhatjak azt is, hogy aki ingyenesen akarja hasznalni, nem kap semmi supportot es a problema megoldva. Termszetesen a frissitesket kapna addig mig az ms hivatalosan tamogatja az adott oprendszert.
"3. Driverek, software-ek, hardware-ek szempontjából is gáz."
Miert lenne az?
"(tulajdonképpen egy Win, aminek megszűnik az online támogatása, kvázi ingyenessé avanzsál, hiszen ha egyszer felteszed, soha semmi nem fogja kérni tőled az activation-t)"
Vmware regisztraciojat nem ismered? :)
""Megoldodna a kalozkodas problemajanak egy jo nagy resze""
"Ezt viszont kétlem. Szerintem nem.
Átlag warezolónak minden Win tök ingyen van, ahogyan minden MAC, minden Linux és minden egyéb, függetlenül az eredeti árától. A mai napig kerülnek fel torrentoldalakra régi OPrendszerek, de alig-alig warezolják őket (a többihez hasonlítva). Ha "ingyen" van a Win95 meg az XP is, akkor naná, hogy az XP-t tölti le (ugyanez elmondható lenne egy ingyenes XP, és egy letölthető Vista között). "
Ooo, lehet hogy en ertelek felre, de lehet, hogy Te engem. :) Abbol indultam ki, hogy igyis ugyis "ingyen" fogjak otthon hasznalni az oprendszert. Ha meg igy van, akkor miert ne lehetne ingyenesse tenni? Sot, jol jarnanak vele, mert ha otthon win-t hasznalnak, akkor a munkahelyen is azt szeretnenek, ott pedig kotelezo lenne a licensz megvasarlasa. Az pedig egyertelmu, hogy az XP-t toltenek inkabb, mint a Win95-t, errol nem is nyitnek vitat. -
virs lee #42 A Crysis futni fog DX9-ben is, DX10-el csak pár extra featuret kapsz. -
Morden23 #41 Kérésed parancs :)
Ez itt a reklám helye: -> ez itt <- -
Newfronter #40 XP-nél is ez volt régen... akkor is fikázták. Most meg istenítik. Ez lesz Vistával is, ehhez nem kell nagy jóslónak lenni. -
Newfronter #39 Nem lesz. az nem volt igaz hír, 1-2 nappal később kiderült hogy ilyet nem tervez az MS. Amire te gondolsz, az a DX9 verzió van Vistában is. DX9.0L ez vezérli a DX9-es karikat Vista alatt. -
roliika #38 Nem az a lol benne, hogy üres...hanem, hogy mekkora helyet elfoglal a vinyón! -
#37 93K? Én 99.900-ért láttam, mondjuk nem oszt nem szoroz, mert proci+videokártya párosra összesen sajnálok ennyit, nemhogy egy windowsra. A terméktámogatás meg egy olyan dolog hogy dugja fel magának a Microsoft, annyit nem ér.
Ha valahol olyan 25 körül lenne az OEM Home Premium (vagy inkább egy Home Basic + Aero), gondolkodás nélkül megvenném, mint ahogy az XP-t is megvettem ennyiért legálisan (az más kérdés hogy nem azt használom, hanem egy torrentről leszedett SP2-vel és összes frissítéssel integrált, szériaszámot és aktivációt nem kérő változatot - emiatt mindenképp jogos hogy megmarad a kiskapu)
Meg azt rühellem, hogy miért pakolnak bele minden szart a Home Premium editionbe, ténylegesen hasznos különbség a premium és a basic között számomra nulla, egyedül annyi hogy szebb. -
virs lee #36 ... és kevesebb program (főleg játék) van rájuk. 1-2 fanatikuson kívül senkinek nem kell egy (majdnem) üres oprendszer. -
virs lee #35 Szerinted miért? Tudod mit jelent az hogy: P-É-N-Z? -
virs lee #34 Én meg akarom venni eredetiben a Vistát, de amíg szarabb mint az XP, addig warezban se kell. Talán majd SP1-el. -
virs lee #33 Lesz DX10 is XP-re, csak DX9 akármilyen alverzió néven. -
Morden23 #32 Tényleg szemét dolog az OEM-metódus. A 93K HUF meg egy olyan dolog, hogy vagy hajlandó az ember ennyit rááldozni, vagy nem, mert tényleg rohadt sok pénz. Ellenben én árcsökkentésre nem számítanék a közeljövőben.
Amúgy ha jól tudom, az OEM-hez a MSHU ráadásul nem biztosít támogatást. -
Morden23 #31 Igen, ez állati sajnálatos dolog ám.
Nekem sincsen abszolút high-end masinám (inkább jól összerakottnak nevezném), de a leírtakból egyetlen hibával sem találkoztam (a lassú file-műveleteket olvastam máshol is, állítólag ez is hardware-függő, nálam ez nem jött elő). Ilyenkor csak az a kérdés, hogy én vagyok szerencsés, vagy te vagy peches? (nem mindegy:))
Amúgy a gyártók mentalitása a driverírásnál valami fantasztikusan borzasztó. A user feedback meg nem tudom, mire való, tényleg b*sznak rá. -
magus4884 #30 Elnézést kérek a helyesírásért,de siettem és közben nem nagyon figyeltem,és nem néztem át mielőt elkültem volna.Várom helyet pl várok van írva,de már nem tudom kijavitani:(Mégetszer ellnézést kérek a fatális hibákért. -
magus4884 #29 Hát én is várom még egykét évet a Vistával.Ugy is még bővitenem kell a számitógépet mert szerintem ipeg hogy el döcögne rajta.A Crysis meg ugyse futna el a gépemen ugy hogy nem kell sürgösen vistára váltanom,bevalom jó játék gyönyőrű grafikája van de nem birná a gépem ugy hogy majd egy másik generációs géplesz az ami bini fogja.Valaki megtudná mondani hogy egy ien gépen el futna e a vista? It a gépem adatai:Amd athlon 2,2ghz,512ddr-ram,ati radeon 9550ge/256mb videó kártyám van.Elöre is köszünöm a válaszokat. -
#28 Még én is komolyan elgondolkoztam rajta hogy megveszem eredetiben, de sajnálnék 40 ropit egy OEM verzióra, amit alaplapcsere esetén dobhatok a kukába. A 100kHUF a dobozos változatért (Home Premium) pedig nevetséges. Mondjuk elég jó alaplapot választottam pár hónapja ami valószínűleg jópár évig kiszolgál, úgyhogy még meggondolom, de maga az elv nem tetszik. -
#27 végülis ha megvetted az oprendszert, akkor kell venned 1 tűzfalprogit hozzá, egy vírusírtót (1 nem elég), egy normális videolejátszót egy codec packot, egy cd író szoftvert, egy normális commandert, office programot, és heteket keresgélni drivereket., ja és ott vannak az SP-k mindezekhez, amik vagy mennek egymással vagy nem...
aztán rájössz, hogy cserélheted a videokártyát, ami a foglalatok miatt, az alaplap cseréjéhez, a ház ,a winchester a memória cseréjéhez vezet.
mire minden megy kezdheted előről
tiszta mandala! thx: Billy
A windows leköti a 8 óra munkaidőt az tuti ! :)
Hol marad a vista live cd? vagy live usb?
-
Newfronter #26 Nálam pl. lassab mint az XP, ez a fájlműveleteknél látszódik, és a bootnál.
Viszont a programokat gyorsabban indítja és jobban futnak.
A játékok terén nagy baj van, az ATi drivere olyan szinten rossz hogy a játékokban összeomlik a grafika. :(
Nem mellékesen az Aero felülete is érdekes dolgokat produkál ha előjön az UAC ablaka, becsíkozódik a felület, igaz utána eltűnik, de a screenshotok alapból csíkosak.
Láttam más gépen Vistát futni, ott tényleg gyorsabban futott mint az XP, az én gépemet nagyon nem szereti. Az ATi-nak hiába írtam bugjelentést, nem javították ki. :(
Van egy olyan érzésem hogy a régebbi karikkal nem igazán foglalkoznak már, a Microsoftnál se nagyon optimalizálták a gyengébb gépekre a Vistát. Nekem ez jött le. A gyengébb gép alatt az enyémet értem pl.
-
#25 rosseb a Vistába... csapból is az folyik, mindenhol reklámozzák, de normális optimalizálásra már nem futja...
francért kell alá olyan vas, ami a legtöbb átlagjúzernek egyelőre csak álom?
okés, hogy fut az én gépemen is, meg az aero meg egyéb szar is megy, de oprendszer mellett azért kívánnék futtatni mást is.
hoppá, arra viszont nem maradt erőforrás...
:D
Jó öreg pingvin meg elszáguldozik a gépemen, wine segjtségével legtöbb dolog menne, de ha gámindolni akarnék nagynéha, akkor ott van az XP installom a pingvin mellett...
francnak sem kell még ide Vista...
:D -
#24 VISTA= Virusready-Incompatibility-Spywareready-Trojainready-Applications
-
Morden23 #23 Párdőz, mivel nem éppen izomagyú a videokártyám, előfordulhat, hogy én azért nem érzek egyáltalán minőség/sebesség csökkenést, mert nem az elérhető maxot tapasztaltam eddig sem. Szóval sorry, senkit nem akarok félrevezetni:)
Előfordulhat, hogy high-end videokarihoz képest mondjuk tényleg tapasztalható valami lassulás, nem tudom. -
Morden23 #22 "Viszont Vista még játékokra nem igazán jó, ez nem a Vista hibája, hanem a gyártóké, ugyanis nincs stabil drivere"
Nekem már pár hete fenn van (Vista Home Premium), de eddig nem volt gáz játékokkal:
Gothic 3, Oblivion, X3 - The Threat, STALKER, Act of War, C&C3, Supreme Commander, Civilization 4
Ezeket tettem fel (és játszottam is velük... tesztelgettem egy kicsit:)), ezek mindegyike ugyan úgy fut, mint XP alatt (a STALKER-t inkább kivenném a listából, mert bár nálam jól megy, de sokaknál [rosszabb, vagy éppen jobb konfig alatt, XP/Vista variálódik] szarul...). ATI X800GTO kártya figyel a gépben, eddig gond egy szál sem.
Driver téma meg azért egész jól kezd rendeződni, de azért vannak még bosszantó hiányosságok (tetszik engem olvasni, tisztelt Terratec?!).
"ajánlott a Home Premium-ot feltenni, vagy ha nem tetszik az Aero akkor a Home Basic-et."
Csak egyetérteni tudok. Homeuser-nek teljesen felesleges az Ultimate. Szép fekete a tokja, de kábé ennyi. (amúgy meg ott az Anytime Update, ha valaki nagyon meggondolja magát egyszer)
Adalékként megjegyzem, hogy két gépen "teszteltem" a Vistát.
Az egyik az otthoni asztali masina, ami egy igen korrekt gép, a másik viszont Vista-alsókategória, mivel egy Compaq 2800 Presario (768MB RAM van benne, ennyi a gyáritól eltérő dolog), de teljesen elfogadhatóan megy rajta Vista HomePrem. Elfogadható = mint az XP.
Nagygépen egészen konkrétan gyorsabb, mint az Xp, de ahogyan írtam már egyszer, az lenne a pofátlanság, ha nem így lenne :) -
Morden23 #21 Igen, most érdekes volt, hogy mekkora budget-et nyomott el a MSHU. Nem csak villamosok, hanem taxik, plakátok, online, na meg a road show. -
#20 Ebben az egészben az a f***ság, hogy a több tízezer forintos Vista mellé meg kell venned egy 200000 forintos új gépet is.. -
Newfronter #19 Fel lehet rá tenni, de ajánlott simán telepíteni, mert vannak olyan programok amik alapból nem kompatibilisek vele. Érdemes a programokból a legújabbat megszerezni, azok legtöbbje már Vista kompatibilis.
A windows update-el is frissítsd a rendszered, ez nagyon fontos, sok fontos frissítés van!
Viszont Vista még játékokra nem igazán jó, ez nem a Vista hibája, hanem a gyártóké, ugyanis nincs stabil drivere, és nem csoda hogy szaggatnak a játékok. Egy pár hónap múva talán már tényleg lesznek normális driverek. Ja és ajánlott a Home Premium-ot feltenni, vagy ha nem tetszik az Aero akkor a Home Basic-et. Mert azok sokkal kevesebb erőforrást esznek.
A Vistában az tetszik ,hogy gyorsan tudsz vele fájlokat keresni, a képeidet, videóidat nagyon szépen lehet rendezni, csoportosítani a gépeden. Biztonságosabb rendszer mint az XP, de ide is kellenek biztonsági programok természetesen. ( Vírusírtó, tűzfal, spyware írtó)
ESET Smart Security -t ajánlom neked, még beta 1 fázisban van, de jól működik.
Ami zavaró a Vistában az a fájlkezelése, lassan másolja a fájlokat, ez is köthető driverhiányhoz, de ahhoz is hogy nem optimalizálták a Vistát gyengébb gépekre, elvileg az SP1-ben azért lesz minőségi ugrás, mert abban a kernel is le lesz cserélve.
Egyelőre ennyit. Van akinek tökéletes az XP, és ez igaz is, ha nem furdal annyira a kíváncsiság azt mondom hogy év végéig nyugodtan használj XP-t, persze ha a legújabb játékokkal(Halo 2, Crysis, Shadowrun) játszani akarsz akkor kell a Vista, mert ezek csak ezen fognak elindulni. Legalábbis a mostani álláspont szerint. -
Newfronter #18 Még az MS reklámozta is a Vistát itt Bp-n a villamosok oldalán, plakátokon. Most meg a boltok reklámozzák a Vistát, hogy már a laptopjuk a legújabb rendszerrel kapható és egy bazinagy Vista logó a laptopon...
Szóval itt már nagyobb a hype mint régen, igaz a szgépek elterjedtsége is megugrott, alig van akinek nincs gépe, nem az idősekre gondoltam.
El lehet képzelni hogy a következő Windows marketingje még ennél is nagyobb lesz.
-
vax #17 Valaki telepítette már fel a vistát? Hogy csinálta? Előszőr ha XP volt "legyilkolta" vagy rá lehet nyugodtan telepíteni upgradelni? A feltelepített progik megmaradnak vagy azokat újra kell húzni? Kinek mi a tapasztalata? Köszi. -
Morden23 #16 Megelpődnél, hogy mennyire megy a Vista Magyarországon is, magánfelhasználók körében is!
(nem kell túlmisztifikált csodára gondolni, de elég rendesen fogy... van egy ismerősöm, aki az egyik online software-áruházzal tartja a kapcsolatot, ő mondta, hogy elég rosszul mérték fel a Vista-keresletet, mert elég gyorsan elfogyott, és konkrét hiány volt belőle) -
bandypappa #15 A linuxos is nagyon jó progik. Te határozod meg mit tudjon, a felesleges dógokat kiszedheted belöle, és rendszeresen frissül, kevés rá a virus.