AMD: PCI Express 2.0 kártya már májusban
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A kisebb válaszidejû TFT-k sem mennek nagyobb Hz-n? Csak mert olvastam valahol hogy a 4 ms moncsik több száz Hz-nek felelnének meg vagy ez csak elmélet és nem úgy gyártanak mert minek?"
A válaszidõ ugyebár a folyadékkristály reagálási ideje, azaz amíg egy helyzetbõl (x intenzitás, azaz itt fényátengedés) átáll egy másikba (y intenzitás). (Pontosabban a szabványosan megadott alapérték két ilyen átállítás összege, mégpedig full on-ból full off-ba, és fordítva, mert típustól függõen az egyik lényegesen hosszabb lehet, mint a másik.)
De az elektronikus frissítésnek is van egy bizonyos sebessége, amikor a szubpixelekhez tartozó kis kapcsolásokat (ezek teszik ki a TFT réteget) beállítják a megfelelõ értékekre, hogy utána azok az kellõ pozicióba állítsák az oda tartozó folyadékkristályt.
"Mert akkor 16 ms-moncsinál jobbat nem érdemes venni ha azt is csak 75-re tudod rakni. Mert van nekem is egy 16ms, és egy 8ms moncsim. Mindkettõ 75 Hz.... Így nincs értelme nagyon a gyorsabb válaszidõnek😄"
Van, mert az sem mindegy, hogy az elektronikus frissítés után még mennyi idõbe kerül, amíg a pixelek valóban beállnak a kellõ színre, intenzitásra. De olyan 1ms alá már tényleg nem nagyon érdemes menni. Egyébként van 85Hz-en hajtható LCD monitor is.
1. Ha AGP-re ugyanolyan választék lenne, 10 évre húzodna az átállás. Ez tûrhetetlen lenne a gyártók számára, mert kétfélére fejleszteni-gyártani túl drága lenne. Akkor inkább bele sem kezdenének az egészbe, és egy idõ után megakadna a fejlesztés.
2. Régebben eleve nem is volt programozható a GPU (mint ma a programozható shaderekkel, illetve a DX10-esek még inkább), azaz nem is lehetett másra használni. 😊
3. Az Mpeg2 gyorsítás viszont még az AGP idején (persze csak az utóbbi években) jelent meg, mivel az megoldható úgy, hogy ne legyen szükség vissz-irányú adatáramlásra.
ha az agp lett volna eddig az akadály gondolod, h kezdetleges gpu használó megoldások nem lettek volna ?? talán lassu processzorra nem irtak még programot? nevicceljünk már ... 😊 annyi történt volna, h az akkori programok a pcie váltás után jonagyot gyorsulnak. ehelyett semmi nem tötrént, hiszen NEM voltak gpu alkalmazások 😊
Forza.
A GPU-t éppen az AGP miatt nem használták másra. Hogy már itt van a PCI-E vagy 2 éve, és még mindig nem tele minden GPU-s gyorsítással...? Hát istenem, mindenhez idõ kell, tanulás, stb. Ezen már sokan túlvannak, már kezdenek szivárogni a dolgok. Ha csak most jönne, mától számítva 2-3 év lenne.
A gpgpu.org-on gyakorlati dolgok vannak. Jahh, hogy a te egyéni dolgaidhoz - perpillanat - nem passzolnak...?
Mire jó a DX(x+1), ha egyszer 1-2 évig semmi sem használja ki...? Miért nem akkor adják ki, amikor már minden program kihasználja? 😊
Minek adák ki a DX(x+2)-t, amikor még éppencsak elkezdik használni a DX(x+1)-et?
A kérdéseid kicsit naívak. Nyilvánvalóan a gyártók is akarnak mindeközben némi profitot is termelni.
Minek kellett neked az elsõk között PCI-E-re állni? Csak nem azt akarod mondani, hogy amikor az elsõk között átálltál PCI-E-re, azt vártad, kapásból megtáltosodik tõle a gép? 😄 Én pl. csak tavaly év vége felé álltam át, mert már megérett az egész konfig a cserére...
Én a MAI alkalmazásokról beszéltem, eleget hallgattam évekig, h mire képes egy GPU, de a generáciok csak jöttek és semmi nem használta ki: a játékokat kivéve, melyek viszont a pci-e-t egyáltalán nem vették igénybe. Kérdem én, minek kellett évekkel ezelõtt megvennem ezt a "remek" ujitást? Most megevszem a 2.0-t, de akkor az 1.0 végülis minek volt?
GPGPU.org nyilván számomra magas/tudományos, én GYAKORLATI alkalmazásokat várok el, pl egy normálisabb mpeg4-avc dekoder már meggyõzne ;-)
"Valami érv? Mert az AGP (1x) PCI-hoz képesti 2x-es sávszélére (33MHz vs. 66MHz) semmi szükség sem volt... 😉 Nem akarsz véletenül R600-at PCI-re? 😊"
Akkoriban tényleg nem volt szükség AGP-re, pláne a gagyi 1.0-nak nem volt értelme. Lett egy elméleti lehetõség AGP texturázásra, amit a gagyi sávszél(rossz directx/vga megvalositás!!!) miatt semmi nem használhatta.
Csak a mai játékok érdekelnek, igy is már több mint egy éve kifizettem a technologiát, baj h szeretném látni a gyümölcsét? :-) De nem, inkább jön mindenbõl a 2.0, az 1.0 pedig miért volt? Minek volt pcie? sata1? ddr2-667? Ezek nem hoztak semmit, akkor minek kellett elterjeszteni/ránkerõszakolni?
Nyilván a kérdés költõi, talán populista is, ahogy irtad 😊
Forza.
És hogy minek akár évekkel korábban elterjeszteni a HW-t, ha még nincs is rá alkalmazás? Mert különben nem is lesz... Most erre lehetne azt mondani, hogy kitalálnak mindenfélét, csak hogy le kelljen cseréni a régi gépeket, és rábízzák a véletlenre, hogy valaki majd kezd vele valamit. De ez nem így van, sokan várták már, hogy kihasználhassák a GPU-k erejét másra is.
Ja, mielõtt valaki ebbe beleköt: úgy értendõ, hogy 2x-es frekibõl eredõ 2x-es sávszál (133 vs. 266 MB/s egyébként).
Dehogynem!!! Csak nem a mai - vesszõ - játékok (többsége, de már nem is mind) esetén. De nehogy már ezek legyenek az egyedüli szempont.
"De mit lehet ma kapni VGA mellett a pci-e bõvitõsinbe? kb semmit, ami van ott sincs választék..."
Csomó cucc van már, fõleg, aminek kell a sávszél (gigabit ethernet, hw-es raid vezérlõk), de van más is. Az egy dolog, hogy idehaza nem nagyon kaphatók.
"És mégis melyiket erõltetik EGYEDÜL? (1950pro elõtt nem volt szinte értelmes(értsd: jó ár/telj.) agp-s kártya agp-be)"
Én valahogy nem tudok rajta csodálkozni, hogy nem akarnak már 2-féle chipet gyártani mindenhez, a külön hídas megoldás meg drága.
"Amit leirtál az AGP ellen: elméletben igy van, gyakorlatban még a mai játékok sem használnak semmit ebbõl: AGP-s kártyákon meglepoen NINCS lassulás ergo a pci-e 0 kihasználtsággal megy a gépedben."
1. nem a mai játékokról beszéltem.
2. van már olyan játék, nem is egy, ami kihasználja (lásd Havok FX).
"Directx10et meg hagyjuk, már a dx5-6 táján is eljátszottunk pl az AGP texturázás gondolatával, akkor épp a PCI ellen kellett valami érv..."
Valami érv? Mert az AGP (1x) PCI-hoz képesti 2x-es sávszélére (33MHz vs. 66MHz) semmi szükség sem volt... 😉 Nem akarsz véletenül R600-at PCI-re? 😊 Egybként párszor jól jött az az AGP textúrázá is. De igazad van, a PCI-E-s hasonló megoldás jobban mûködik, egész jól mennek (kat.-on belül) pl. a 32MB-os TC-s 6200 GS(?)-ek.
"h mennyire lesz a dx10 modszereinek létjogosultsága, majd évek mulva meglátjuk."
Aha, a single-tasking 3D elég mindenre... 😊
"Egyéb alkalmazások??? Na, ez a duma hány éve is megy??? 😄 Nekem most 0(!) gpu-t használó program fut a gépemen, meglepne, ha valakinél ez a szám itt 1(!) lenne ... jahogy, majd egyszer lesz belõle valami??? Aham ..."
1. Ez kb. most olyan, mint a "hülyeség a dual-core proci, mert én nem tudom kihasználni".
2. Van már belõle valami, nézd már meg azt a gpgpu.org-ot. A rugalmasabb CUDA-t és az ATI-s CTM-et már most kezdik használni egyetemeken. Hamarosan be fog ez a dolog jönni képfeldolzozásban, videofeldolgozásban, hangfeldolgozásban is.
3. De ha tényleg ennyire nem érdekel semmi más, csak a (mai) játékok, nézd meg a Havok FX-et.
"ncq: ph! tesztek szerint sem olyan egetrengetõ, de a sata1-el még ugy ahogy meg is barátkoztam a vékonyabb kábelek miatt ... "
Ez szomorú, a szar megvalósítás számlájára írható, ami abból fakad, hogy az emberek nem várják el határozottan, hogy jó legyen, ha már ott van.
"amit irtál, a párhuzamos adatolvasás/irásrol: én sem értem, ahogyan a flashmemok esetén szintén nem értem miért nem szervezik ugy a cellákat, h a vezérlõ egyszerre irjon/olvasson rengetegbe ..."
Valószínû késõbbre tartogatják, mert az emberek többségének fogalma sincs, hogy lenne erre egyátalán lehetõség. Így is ki lehet használni a tudatlanságot, hogy nem valósítják meg, amit lehetne. Ez ellen talán legalább ilyen határozottan fel kellene lépni, ha nem határozottabban...
" "MARKETINGES HAZUGSÁGOKAT GYÁRTÓ RÉSZLEG-ek által felvázolt jövõkép" - a marketing/reklám által sugallt "neked ettõl milyen jó lesz" tipusu baromságokra célotam. amikor pl a sata2 "dupla sávszélességgel" van promozva, az ostobák kiragadnak egy megugró számot és arra épitenek promociot... számitástechnikban majdnem egyedülállóan erre épül minden, csak meg kell nézni egy vga vagy alaplapi dobozt 😊"
Ezzen nagyjából egyet is értek, de ez nem jelenti azt, hogy minden újítás felesleges...
Csá
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Forza.
Amit leirtál az AGP ellen: elméletben igy van, gyakorlatban még a mai játékok sem használnak semmit ebbõl: AGP-s kártyákon meglepoen NINCS lassulás ergo a pci-e 0 kihasználtsággal megy a gépedben. Directx10et meg hagyjuk, már a dx5-6 táján is eljátszottunk pl az AGP texturázás gondolatával, akkor épp a PCI ellen kellett valami érv... h mennyire lesz a dx10 modszereinek létjogosultsága, majd évek mulva meglátjuk.
Egyéb alkalmazások??? Na, ez a duma hány éve is megy??? 😄 Nekem most 0(!) gpu-t használó program fut a gépemen, meglepne, ha valakinél ez a szám itt 1(!) lenne ... jahogy, majd egyszer lesz belõle valami??? Aham ...
ncq: ph! tesztek szerint sem olyan egetrengetõ, de a sata1-el még ugy ahogy meg is barátkoztam a vékonyabb kábelek miatt ...
amit irtál, a párhuzamos adatolvasás/irásrol: én sem értem, ahogyan a flashmemok esetén szintén nem értem miért nem szervezik ugy a cellákat, h a vezérlõ egyszerre irjon/olvasson rengetegbe ...
"MARKETINGES HAZUGSÁGOKAT GYÁRTÓ RÉSZLEG-ek által felvázolt jövõkép" - a marketing/reklám által sugallt "neked ettõl milyen jó lesz" tipusu baromságokra célotam. amikor pl a sata2 "dupla sávszélességgel" van promozva, az ostobák kiragadnak egy megugró számot és arra épitenek promociot... számitástechnikban majdnem egyedülállóan erre épül minden, csak meg kell nézni egy vga vagy alaplapi dobozt 😊
Forza.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Akkor 80 felett nem veszed észre. 😊 Mellesleg látványra nehéz is lenne, gyorsabb LCD-k sem mennek eleve 85 fölé (azt is csak analógon, DVI-n 60), és a jobb CRT-k se nagyon tudnak 100Hz fölött frissíteni normálisabb bontásokon. Vagy inkább visszaveszitek ilyen 800x600-ra?
Tényleg, inkább azon csodálkozom, hogy senki sem teszi igazán azt szóva, hogy ilyen értelmetlenül sok fps (150+) kell a jobb irányításhoz is - pedig függetleníteni lehetne a kettõt -, ezzel is gerjesztve az irracionális árú csúcskártyák vásárlását.
Valaki nem tudja hogy a COD 2 be teljesen full grafikán el lehet érni 500-as FPS-t???
Az angol "The Sims Life Stories" Az a magyar SIMS:Kertvárosi Kronikák???
Kérlek válaszoljatok
Csá
PCI-E/PCI-E2.0:
Elõször is: nagy sebességû soros vonalakat alkalmaz, így a vezetékek töredékére van szükség, ami jó hatással van a nyák-tervezésre és gyártásra, továbbá hibavédett az átvitel, így kiszûrhetõk az értintkezési hibák.
x1-x4: a PCI-nél egy buszon jópár egység ül, és közösen használják, azaz osztoznak a ~264 MB/s sávszélen, plusz egyszerre egy irányban mehet adat. Nagy sávszélet igénylõ cuccok (gigabit lan, raid, stb.) számára ez így édeskevés (akár egyesével is, de közösen fõleg). A PCI-E-nél minden egység kap 1-1 csatornát (lane), ami 320 MB/s sávszélû, odafelé és visszafelé külön vonalon. Ennek szerinted tehát semmi értelme...?
x16: az AGP egyik baja, hogy csak az egyik irányban van viszonylag nagy sávszél, visszafelé (proci felé) ennek töredéke. És ilyesmi kavarások is vannak, hogy pl. oda felé is csak a GPU szívhat adatot nagy sávszéllel, a proci csak 1x-es sebességen küldhet. Addig ennek nem láthatod értelmét, amíg nem tudod, mire kellhet, hogy oda-vissza kiegyenlített legyen a sávszél, és mindkét irányban is minnél több legyen:
- 3D grafika: DirectX10-beli virtuális grafikusmemória-kezelés. Ezzel egyszerre több 3D grfikát használó program futhat egyszerre, illetve egy programban a mainál sokkal nagyobb terek (amibõl nem kell egyszerre látható legyen az egész) kezelése sokkal egyszerûbbé válik.
- Egyéb alkalmazások: tisztában vagy vele, hogy a mai GPU-k viszonylag szabadon felhasználható számítási teljesítménye többszáz GFLOPS-ra rúg? Szerinted nem lehetne ezt másra is használni, mint 3D-grafika? Hát dehogynem! Mond az valamit, hogy GPGPU (General Purpose GPU alkalmazás)? Ezt már ma is használják, lásd gpgpu.org. Új kezdeményezés a CUDA (nVidia) és a CTM (Close To Metal, ATI/AMD), amik a DX10-es GPU-k nagyobb rugalmasságára épülnek. Szerinted ez is mind értelmetlen?
SATA2:
1. A legfontosabb újítása a NCQ (Native Command Queue), ez ahhoz hasonló dolog, mint ami az SCSI rendszer gyorsaságához is alaposan hozzájárul. De nyilván ez is teljesen értelmetlen...
(2. Akár a mai vinyók is 2x-Xx gyorsabban tolhatnák az adatot, a fejek párhuzamos írásával/olvasásával. Érthetetlen, hogy ezt miért nem használják ki. Ha ezt végre elkezdik kihasználni, elkél majd a sávszél.)
(Itt is megemlíthetõ a hibavédett, soros átvitel, ami sok idegeskedést spórolhat meg, de ez a SATA1-re is vonatkozik, ami nem szerepel a kis listádon.)
(Még egy dolog, hogy az elején még PATA-SATA híd csipeket alkalmaztak, ennek számlájára írható a kezdeti gyengélkedés.)
Azért csodálkozom, hogy pont neked kell ezeket így leírkálni.
Legalább nem kell PCI-E csati...<#rolleyes>#rolleyes>
A tobbivel mondjuk ugy egyet is erthetnek, de belso memoria olvasanal szamithat a sebesseg, igaz egy normalis OS sajat cacheben is benne van kb. ugyan az, elore olvasasnal sem ez fogja jelenteni a szuk keresztmetszetet.
Igaz amikor megjelent az ATA133 2 vinyo sem olvasott olyan gyorsan ,hogy akkar a fele is indokolt legyen. SATA-II joforman semmi sem hasznalja ki, de meg a SATA-1 sem. (bandwidth)
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
melyik (P)ATA winyo tud 100/133mb/s -el adatot küldeni? minek ATA100/133? MARKETINGES HAZUGSÁG.
szükség van szuper-gyors winyokra is, de a mai sata-s raptorod sem fog az életben 150mb/s-el olvasni, de már joideje van sata300 - minek ? MARKETINGES HAZUGSÁG.
pcie2 teljesen mind1, h mennyire és mivel kompatibilis. mi a haszna? megmondom: MARKETINGES HAZUGSÁG!
Teljesen mind1 h valami also felsõ vagy középkategoriás, a mai szabványok gyarkolati értelme zéró, csak az eladásösztönzésre találta ki õket a MARKETINGES HAZUGSÁGOKAT GYÁRTÓ RÉSZLEG az adott cégeknél.
Dez: nem érdekel a MARKETINGES HAZUGSÁGOKAT GYÁRTÓ RÉSZLEG-ek által felvázolt jövõkép, évek óta azzal a szarral etetnek, h a pci-e ezért meg azért kell. Eközben megnézel egy tesztet az agp-s 1950pro-rol és jéé, nem lassabb!
A többi szabvány feleslegessége pedig otthoni tesztek után is belátható, remélem azokat nem kell részletesebben indokolnom.
Forza.
Ha akarod tartani a lépést, minimum 2 évente full gépcsere.
Persze ez nem muszály, csak annak akinek nem elég ha a játékai nem a legjobb,
minõségben futnak.
És ez mindíg is így volt!
Én már nem törekszem erre.
A játékok általában jól elfutnak egy régebbi konf. gépen is.
Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Nem soka jon DDR3-4 ugyhogy ne nagyon szamitsatok arra, hogy egy par ev mulva siman bovititek a dolgot. En most, ha barmit ki akkarok cserelni a gepemben szinte az egeszet ki kell cserelnem.
AGP+DDR1+Socket 754, max 2. eves a cucc.
Amd/teljesitmeny aranyban nem rossz szerintem.
Igaz hogy a konzolokat nem lehet bõvíteni semmivel de ha csak játszani akarsz egy erõs "gépen" mint én akkor ezt ajánlom.Ha neg mást is akarsz a pl zenéthalgatni, filmetnézni (a PS 3 mal is lehet és bõvíteni is lehet majd a HDD mert egy mezei 2,5 hüvelykes belefér és vagy 250 gb lehet bõvíteni, ja még netezni is lehet vele az USB csatik segítségével pedig egeret meg billentyûzetet is lehet rá kötni)
Szal már ezért megéri megvenni a konzolt + és csak erre jelenik meg ami engem érdekel.
Pl. Final Fantasy XIII és a Metal Gear Solid 4.
Én már ezek miatt is megveszem a gépet de sokkal több játék lesz még ami engem érdekel.
De hangsújozom ez csak a saját véleményem.
fogadjunk 5 év múlva ugyanúgy mozizunk azon min veszekedtünk mint ezen a videón😄
persze legyen csak ddr2 1333, aranyáron fejleszthetne bárki nyugodtan...
wifi108mbps
socket423
agp8x
udma100
udma133
sata2
pci-e
btx
és az uj beszállónk: pci-e 2.0 / nagy tapsot kérnék!!!
köszönöm az iparág nagyjainak támogatását!!! 😄
Forza.