48
  • AranyKéz
    #48
    MS - MonSanto... Haha...
  • AranyKéz
    #47
    Magát a technológiát nem ellenzem, de a szabadalmak és főleg a Monsanto kurva undorítóak (az EB-nek a Microsoft mellett ezt is kéne csapkodnia).
  • remark #46
    Nem ertem pontosan hogy mire reagaltal, de ha erre:

    "Es ha draga lenne is inkabb olyan energiaert fizetek ami "tiszta"."

    Akkor biztositanalak kell hogy atomeromu parti vagyok, minthogy szerintem se nagyon lehet egyelore mashogy megoldani a problemat, de ha eljon majd a fuzios eromu kora, akkor en biztos arra teszem le a voksom.

    Egyebkent kornyezetbarat energiaforras is letezik: ha kevesebb energiat hasznalna fel mindenki, akkor a kulonbseg ugyehogyugye teljesen kornyezetbarat modon allitodna elo? (Merhogy nem allitodna elo sehogy.) Az energiaval nem csak ugy lehet takarekoskodni hogy lekapcsolod otthon a villanyt ha ugyse kell, hanem ugy is hogy olyan szolgaltatast veszel igenybe ami kevesebb energiat/eroforrast fogyaszt el, vagy olyan termeket veszel ami kornyezetbarat modon lett eloallitva (amiben benne van a kisebb energiafelhasznalas is).
    Hogy melyek ezek a termekek/szolgaltatasok? A rossebb se tudja. De a tippelgetes ingyen van, legalabb megprobalni meg lehet. Esetleg el lehetne kezdeni reklamalni hogy a termekeken ne csak az osszetevoket tuntessek fel, hanem azt is hogy mennyi eroforrast hasznaltak fel az eloallitasahoz, mennyi kornyezetszennyezessel jart az eloallitasa stb. Esetleg hogy mekkora az orabere annak aki azt keszitette (gyerekmunka rulez sajnos meg mindig).
    Na mindegy, nem almodozom tovabb.
  • AranyKéz
    #45
    Először olvass el pár fórumtémát az atomenergiáról aztán recsegj.
  • galocza
    #44
    atomerőmű-téma:
    ti is csak addig vagytok elégedettek, amíg nincs baj. amikor 3lábú lesz a gyereked mint a luca-szék, akkor nem lesz oly szép az atomkor.
    azért a szén- és atomerőművön kívül is akad megoldás...
  • galocza
    #43
    azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy izgat a környezet sorsa + ms-párti sem vagyok, de ez vicc...
    nincs fontosabb dolguk a környezetvédőknek?
  • Su0my
    #42
    az atomerőmű környezetszennyezése szinte nulla és a LEGESLEGbiztonságosabb energiaelőállítási forma manapság. hacsak a mókuskereket nem számoljuk... ráadásul messze a legjobb(jó, fúzió még nicns kész), kb 40 % os hatásfokú az energiatermelése... nemtom miről beszéltek, amikor itt jaj, a TV elsorvaszt minket, mert nem kell a sok csilivili TV etc, amikor a koszos zöldek ugyanezt teszik az atomerőművek ellen... agymosás... PFUJ
  • Su0my
    #41
    az az érvük, hogy jaj, ha felrobban az erőmű... Amik általában már olyan szinten túlbiztosítottak, hogy sehogy máshogy nem lehetne felrobbantani őket, még ha akarnád is, mint hogy ledobsz rá 1 atombombicseket. Szal az az érv, hogy jaj, ha felrobban, meg jaj az atomtemetők(amelyek szerencsére mára uolyan kicsi kockázati tényezők, nem szennyeznek, az elszálított kazettákat többnyire feltöltik/őrzik), helyette hajrá szén, mert igaz, hogy kicsi fűtőérték, meg kib*szott nagy légszennyezés(üvegházhatást ezek hihetetlen mód megdobják), meg különben is a szénlobbi pénzel minket...

    ÉS a sok hülye ország ahelyett, hogy (igaz, kegyetlen drága, de hamar megfizetődő) atomerőművet építene, ahelyett épít sokszáz szénerőművet, mert több pénzt tesznek így a politikuskák és a zöldimöldik zsebébe, ráadásul látszatmegoldásnak tökéletesek. Viszont így az unokáink életkilátása meglehetőst romlanak :O
  • Su0my
    #40
    Nagyon utálom a 'zöldek' nagy részét. Az egész tüntetés-jelenség arról szól, hogy addig verik a mellüket, amíg egy szebb összeggel be nem fogják a szájukat.

    Ráadásul sajnos a mai rohanó világban, az igencsak gyorsan változó(direkt nem írtam fejlődőt:) ) hardver/szoftveripar amúgyis megköveteli a HWelemek leváltását.
  • Bigbiggie
    #39
    nem vagyok politologus, nem is érdekel a politika, de szerintem alapvető probi a mostani tendenciával(kicsik mennek tönkre vagy olvadnak a nagyokba), hogy minél nagyobb cégek minél nagyobb kapacitással próbálnak minél nagyobb fogyasztói "igényeket" kielégiteni. hogy lehet csúcsminőséget szavatolni úgy, hogy egy hatalmas cég próbál minél többféle megoldást/eszközt/fogyasztói cikket/stb. besűrűsitve terjeszteni?

    Tegyük fel, hogy xy programozó szabadidejében fejleszt egy szoftvert. A cucc esetleg ingyenes, beválik, sokan használják. Aztán vagy fizetős lesz (ami még mindig nem probléma, mert ha jó eszköz, és normális árazású, a befektetés megéri), vagy hosszabb rövidebb idő után eltünik. És mi lesz belőle? Része lesz egy óriási rendszernek, ami mindenre megpróbál megoldást kinálni. A fejlesztése ezek után egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő irányba halad, hiszen olyanok veszik kezelésbe, akik nem voltak ott az alap koncepció kidolgozásánál, az ötletnél. A fejlesztő elindul egy másik úton, elkezd mással foglalkozni. Ez mondjuk igy elég sarkalatos, mert sok olyan óriási szoftver létezik, ami megfelelően látja el a feladatát, de sokszor tapasztalom ill. hallom másoktól, hogy egy olyan monstrumot használnak, aminek csak egy nagyon kis részét használják ki, a befektetés nagy része igy fölösleges. Nyilvánvaló, hogy igy egy adott szoftverfejlesztő cég sokkal több felhasználót ér el a termékeivel, de minél nagyobb a szénakazal, annál nehezebb keresni benne tűt...

    vagy itt egy másik példa. adott egy elektornikai cégek széles skáláját kináló (ez a kedvencem)cég. gyártanak pl. 5000 féle terméket. mi szavatolja egy egy cucc minőségét? van olyan területe a multimédiának (most direkt nem hozok konkrét példát) ahol egyes részegységek több ezer dollárba (vagy még többe) kerülnek. de még ezeknél sem garantált az, hogy az, amiért én komoly pénzeket csengetek, ami nekem melóeszköz, az garantált minőségű. egyszerűen le kell tesztelni és bizonyos szubjektiv hibahatár felett vissza kell menni asztalt ütni szerencsétlen kereskedőnél, és lehet várni, mig becserélik. ilyen cégeknél állitólag léteznek ún. QC (quality control) egységek, több száz vagy több ezer alkalmazottal, de valamilyen érdekes okból kifolyólag még igy sem biztos, hogy tökéletes termékek kerülnek a boltok polcaira (más kérdés, hogy az árverseny is hozzájárulni látszik a minőség romlásához). Ha szűkebb tevékenységi körű cégek dolgoznának kollektiven, fenntartva a versenyszellemet, szerintem több eséllyel kerülhetnének le JÓ minőségű termékek a futószalagról. Nincsenek mesterek, nincs személyes kontaktus, csak több tucatnyi láthatatlan emberből álló vezetőségek, ügyvéd hadak, többezres alkalmazott táborok (japán)és óriási mennyiségű termék, sokszor saját cégen belüli konkurrenciával: egyikben x funkció a másik ugyanaz, csak x+1 funkcióval.

    Erre mi szükség van? Nem lehetne egyszerűbben? Egyenlőre a minél többet minél nagyobb választékban (nem utolsó sorban minél gyengébb minőségben) dominál. Made in China. Tisztelet a kivitélnek.
  • Gabe Dearborne
    #38
    Nesze semmi, fogd meg jól. Az eszkimóknak akarnak eladni mélyhűtő gépet.

    Uram, de nagy a te állatkerted...
  • remark #37
    --- OFF --- (most mar hivatalosan is)

    Tenyleg elnezest, de egyszeruen nem tudom megemeszteni a dolgot. Vegeredmenyben az tortenik hogy bizonyos cegek (amerikai Monstanto pl.) kitalaltak hogy hogyan lehet olyasmibol is penzt csinalni, amibol eddig nem lehetett. Mivel most mar lehet (GM - genetikailag modositott) elolenyeket szabadalmaztatni, igy a farmerek, akik eddig jol elvoltak a kukoricaval meg a disznokkal magukban, amint elkezdenek pl. GM kukoricaval foglalkozni, örökös licencfizetove valnak. Egyszeruen nem talaltak eddig fogast a farmereken, eddig csak vegyszarokat (nehogymá biogazdasagot csinaljon a gazda) meg lapátot lehetett nekik eladni, de ezek utan a megszuletendo kismalac is licencdijkoteles lesz (már ha az anya egy GM anya volt).
    Reszletek: Gene revolution and patent rights

    Vegulis a boliviai eset is hasonlo. Nem nagyon fordult elo eddig hogy az esovizre valaki dijat szedjen, de ugy latszik vannak ilyen probalkozasok. Ugyhogy az MS mégcsak nem csinal nagy dolgokat.

    Egyebkent a Monsanto volt az is aki az egyebkent tejtultermelessel kuzdo amerikai piacra dolgozo farmereknek szamara hozamnovelo injekciokat kezdett arulni. Minek? Konyorgom... Az injekcio rossz a tehennek, rossz a fogyasztonak, raadasul a kutyanak se kell a tobb tej, valamint a kapott tej raadasul igy az egeszsegre is artalmas (amelyrol szolo jelenteseket cenzuraztattak). De nem szamit. A lenyeg hogy igy azokbol a farmerekbol is penzt lehet kiszedni akikbol maskulonben nem lehete.
    (Na jo most mar elhallgatok.)
  • remark #36
    Elnezest kerek az OFF tema miatt, de korrigalnom kell kicsit magam:
    A genetikailag modositott vetomagok problemaja ugy nez ki hogy mivel a vetomagban talalhato genetikai ujitas a ceg tulajdona, igy a kifejlodott noveny altal hozott magvak is csak akkor hasznalhatoak fel ha a farmer licencdijat fizet az eredeti vetomagot eloallito cegnek.
    Meg igy is elegge abszurd a dolog, de talan kevebe "sátáni". Elnezest az esetleges "ferdítésért".
  • NEXUS6
    #35
    Az a baj, hogy amíg a cocilista rendszerrel szemben a kapitalistának meg kellett mutatnia, hogy ők mennyivel jobban szeretik a kis dolgozóikat, addig csak propagandából tettek is valamit az emberért.

    Cocilista rencer összeomlott, ma már senkinek nem kell semmit se bizonyítani a heti 70 órát dolgozó kínai munkásoknál még így is jobban élünk. Fenyegetnek bennünket, hogy de hát a gazdasági realitás, meg a nyugdíjrencer össze fog omlani, meg ilyenek.

    Hülyeség. Eccerűen az államoknak, a politikusoknak nem kell demózni így hagyják hogy a vállalatok lerabolják az emberi erőforrást. Remélem kína minnél előbb felszívja magát és akkor talán megint reagálnak valamit a politikusok is.
  • remark #34
    Vannak dolgok amik nem fernek a fejembe. Hogyan lehet privatizalni az esovizet? Es megtiltani a begyujteset? Aki meg e miatt az utcara vonul azokra eles loszerrel raloni??
    Vannak meg ilyenebb dolgok is...
    Egy masik - indiai - pelda (bar nem emlekszem hogy ez most megtortent vagy csak megprobaltak megvalositani) amit egyszeruen nem ertek, hogy genmanipulaciot hasznalva olyan vetomagot fejlesztettek ki ahol az ebbol kifejlodott noveny magva mar "termeketlen" volt, azaz nem lehetett vetomagkent felhasznalni. Miert jo ez? A vetomagot gyarto kitalalta hogy mennyivel nagyobb profitra tehet szert ugy, ha minden evben megveteti a vetomagot, es megakadalyozza hogy a farmerek eltegyek a termes egy reszet jovore, es abbol vessenek. Erre nem lehet mast mondani, mint sátáni. Kinek jut ilyen eszebe ilyet megtenni? Hihetetlen. (Erre nem talaltam forrast, de jo lenne ellenorizni hogy pontosan mi is tortent.)
  • remark #33
    Ez a boliviai dolog csak 1 pelda. Reszletek itt: Bolivia Water War Victory
  • remark #32
    Nagyon sok mindent megtehetsz te, es ma. Informalodj, informalj, es tegyel. (Ha te se teszel, akkor ki tegyen?)

    Abban nagyon egyetertunk hogy rengeteg mas gond is visszavezetheto ezekre a problemakra. Ajanlottam mar a The Corporation c. filmet? (Lehet hogy mar 100x. :-) )

    Egy kis izelito belole: (tegnap jegyzeteltem otthon felesegem gepen, ahol van ekezet...)
    Szükségessé vált Bolívia 3. legnagyobb városa vízellátásának felújítása. Világbanki kölcsön feltétele a víz privatizációja volt. Így egy San Fransisco-i cég kezébe került a város teljes vízkészlete, beleértve az esövizet (!), így az esõvíz begyûjtését is megtiltották. Ha valaki nem tudott fizetni a vízért (ami keresetük kb. 1/4-ét tette ki), elárverezhették az otthonát. Ez olyan komoly feszültséget teremtett, hogy az emberek az utcára vonultak azt követelve hogy a víz kerüljön vissza a tulajdonukba.
    A bolíviaiak nem fogadták el a kormány azon érveit, hogy a víz is csak egy a sok termék közül, amiért cégeknek fizetniük kell. A kormány a cég érdekeit védte és rendett tett az utcákon: a tüntetõk többször is összecsaptak a rendõrökkel és a hadsereggel. Az összecsapásokban sokan kezüket-lábukat vesztették vagy egy életre lebénultak. Egy embert, egy kisfiút megöltek. Nem lehet nem észrevenni, hogy a cégek elõszeretettel kötnek megállapodásokat zsarnoki rendszerekkel. (Lasd IBM es a hitleri halaltaborok kapcsolata. Konyv is jelent meg errol.) Végül a kormányerõk visszavonultak, a képviselõk eltûntek, a kormányzó lemondott. A magárahagyott nép vegül megoldotta maga a vízkérdést, mégpedig önerõböl... Az összecsapások mérlege végül 6 halott, 175 sebesült beleértve két, könnygáztól megvakult kisgyermeket. Ez volt Bolíviában az ivóvíz ára.
  • csorfab
    #31
    Szemléletesen összefoglaltad ennek a szar fogyasztói társadalomnak a lényegét, grat! A mai világnak az egyik legnagyobb és legalapvetőbb problémája, amire rengeteg más gond is visszavezethető, az ez. Néha én is azt kívánom bárcsak egy 80-90 évvel ezelőtt születtem volna. Persze a háborúkat leszámíva :)
  • remark #30
    Es csak hogy egyertelmu legyen:

    "Rengeteg dolgon lehet spórolni anélkül, hogy rosszabbul kellene élnünk."

    Na ezzel 100%-ban egyetertek. Ezert is irtam az egyen felelossegerol.
  • remark #29
    "Hosszabb távon a fúziós energia lehet megoldás, ami teljesen tiszta, nagyon biztonságos, és a becslések szerint már eleinte se lesz túl drága."

    Es ha draga lenne is inkabb olyan energiaert fizetek ami "tiszta".

    Egyebkent, es ezt meg mashol nem is irtam le, orvendetes hogy a Vista ugyanazon gepen nem fogyaszt (lenyegesen) tobbet (hiaba a sok extra fícsor) mint az XP. (Lasd. XP vs. Vista energiafogyasztas)
    Csak hogy lasd hogy nem csak a rosszat hozza fel az ember. (De azt fontos erteni, hogy csak azert mert valami "nem csak rossz", nem jelenti azt, hogy az ember elmegy a rossz reszek mellett szo nelkul...)

    A "fikazas" reszrerol meg az a velemenyem, hogy amig az emberek fontosabbnak tartjak az eletszinvonalukat (ami sajnos ebben a peldaban kimerul abban hogy mennyit kepesek fogyasztani), azaz a kozvetlen kornyezetuket, mint a jovojuket es a kornyezetuket (a mondjuk ugy nem kozvetlen [terben es idoben] kornyezetuket), addig nem fog szamitani az, hogy az a termek amit ok kepesek voltak megvasarolni mennyi kornyezetszennyezest generalt vagy general a hasznalata soran.

    Akinek pl. nem tetszik hogy Kina kornyezetszennyez, az ne vegyen kinai termeket, es ne a zoldeket meg az EU-t fikazza. Megtenni ezt kb. olyan nehez az egyen szamara mint az EU-nak azt mondani pl. hogy beszunteti a kinai importot, vagy beszunteti a cegek (termelokapacitas) Kinaba telepiteset. De ha ez valaki szamara megis fontos, akkor mutasson peldat, es nem masra mutogasson, hanem alljon le a kinai termekek vasarlasaval. (Ja, hogy semmi se kaphato ami nem kinai? Hehehe.)
  • csomi
    #28
    Azert arra kivancsi lenne ki az aki egy olyan gepet kidob a kukaba amin egy XP szepen siman elfut. Ha valaki tud ilyen, szerintem hulyet, az szoljon mert en dijtalanul elszallitom tole. CSak azt akarom mondani, hogy azok a gepek meg 'nagyon' sokaig kiszolgalhatjak szegenyebb csaladok igenyeit. En peldaul soha nem dobom ki a regebbi gepem hanem vagy elajandekozom, vagy az otthoni halozatom boviti mert nagyon sokmindenre jo az meg. Foleg nem egy olyan gep amin XP fut rendesen.
  • BiroAndras
    #27
    Amit te fikázol, azt úgy hívják, hogy életszínvonal. Nem megszüntetni kell, hanem optimalizálni. Rengeteg dolgon lehet spórolni anélkül, hogy rosszabbul kellene élnünk. Például a használt berendezéseink lehetnek energiatakarákosak. Pl. a csúcs procik nemrég jóval 100W felett zabáltak, ma jóval alatta, és közben a teljesítményük is nőtt. Emiatt a gépek lecserélése akár csökkentheti is a fogyasztást. A laptopoknál ez különösen igaz.
    Az energiát meg lehet a mainál sokkal környezetbarátabb módon előállítani. Az alternatívok nagy méretekben nem játszanak (hogy miért, arról már többször volt szó). Ami a mai technológiával reális megoldás, az az új generációs atomerőművek, amiknél nincs hosszú felezési idejű hulladék, és a egy újfajta szén erőmű, ahol a keletkező CO2-t és egyéb gázokat megkötik, így gyakorlatilag nulla szennyezés jut ki a környezetbe.
    Hosszabb távon a fúziós energia lehet megoldás, ami teljesen tiszta, nagyon biztonságos, és a becslések szerint már eleinte se lesz túl drága.
  • sudyke
    #26
    Bigbiggie: Ez nagyon szepen meg lett mondva, 95%-aval egyet ertek!
    DE senkinek sem KELL megvennie a Vistat! Megveheti ha akarja. Nekem van C2D E6600, meg minden szep hozza, siman elfutna a Vista, de minek. Mert szebb? Nem erdekel hogy nez ki, es a StyleXP-vel ugy alakitom az XP-t ahogy akarom. Ez mar naggyjabol stabil, de a Vista meg csecsemo...
    szvsz...
  • Bigbiggie
    #25
    Ha én személy szerint kérdőre vonhatnám egy gyár, cég, multi, akármi vezetőségi tagját, hogy ugyan ezt vagy azt mi indokolja és nem lehetne-e gazdaságosabban, okosabban megoldani azokat a dolgokat (már ha mindehez lenne kedvem és lenne rá időm és lehetőségem (leütném, leitatnám)) fény derülne arra, hogy nyilvánvaló gazdasági érdek áll a háttérben. Az, hogy T.G. budapesti lakos, vagy S.T. new orleansi lakos meg tudna lenni kristálytiszta óriási LCD tévé, utolérhetetlen 7.1 hangzás, multifunkciós kenyérpiritó, intelligens mosópor, stb. nélkül. De ő ezt látja a tv-ben, ezt hallja a rádióban, ezen nőtt fel, sőt a szabadidejében is erről beszél a haverjaival... Vagy túl kevesen vannak tisztában ahhoz, vagy túlságosan mellékes, hogy a zöldek által radikálisan lehurrogott törtető életszinvonal hiperultramultifuncióstól ne kezdjen el a középkor irányába visszafejlődni. Egyébként elég lenne valahogyan lelőni a netet egy egész világra kiterjedő virusjárvánnyal és ott lennénk. A középkorban. De van lehetőség multifunkciós középkorra is, tulajdonképpen most is ott vagyunk a fehér, fekete-fehér, és fekete ruhák számát leszámitva. Szerintem a Microsoft nyilvánvaló gazdasági érdeke, hogy minél jobban fogyjon vadonatúj terméke, minél több PÉNZ vándoroljon hozzájuk, hogy xy vállalati dolgozó megkaphassa cseppnyi fizetésemelését, hogy a fejesek vehessenek egy vadonatúj Ferrarit, hogy a részvényes is elégedetten dőlhessen hátra... És itt kezdődik előlről az egész. Tényleg szüksége van a Ferrarira? Nem, nincsen, csak azt hiszi. Egy Polskival is be tudna menni, de ő megengedheti magának. Az egész forog körbe. Minél több pénze van valakinek annál "jobb" életkörülmények között élhet, annál többet engedhet meg magának, annál többet ad ki erre vagy arra. A mohóság annyira tipikus emberi tulajdonság, hogy nem hiszem, hogy valaha is többségbe kerülnek azok az emberek, akik az egyén valódi igényei (és nem profitorientált, bemesélt szükségletek) szerint, a természettel harmóniában kivánnak élni. A cirkusz nagyon jól működik, a felismerésnek felül vagy alul kell megszületnie, de szvsz nem fog, mert a cirkusz az cirkusz, és kell nekik a Ferrari...
  • valaé valaé ná
    #24
    Fasza lehet, amikor ilyen gépen süvít a vista...
    Csak az a baj, hogy én programok futtatására használom az oprendszerem és az említett konfigurációhoz hasonló gépnél még az XP is is hihívásokkal küszködik e téren.
    Magyarul lassú mint a dög.
  • dav1d
    #23
    intel celeron 2.80ghz 503mb intel integrated grafikus kárytája van apámnak , de már vistát használ!!! igaz ... aero nélkül de úgy csak süvít rajt! milyen gépigényről meh hardver cseréről van itt szó kérem szépen???
  • dav1d
    #22
    Apám nem dob ki semmit hanem elajándékoz ...igy jutatta géphez az öcsémet magát :D, anyámat falusi rokonokat akik örültek az új gépnek ami nekik nagy előny és adig nem volt...nem muszáj környezet szenyezni, a gépnek meg mindenki örül...
    na jóh , ennyém mindig a legujabb gép :D:D:D
  • valaé valaé ná
    #21
    2009-ig lesz az a support, utána már csak kritikus frissítések.
    Majd csak várd ki a végét.
    Nem lesz DirectX 10, nem lesz új ez, meg az, meg amaz, aztán csak pislogni fogsz amikor már driver se lesz.
  • Theodora
    #20
    Elfeledkeztek arról, hogy a Vista nem az XP servicepack-jaként érkezik.
    Azaz nem olyan, mint az SP2, hogy egy ideig halogatom a telepítését, aztán muszály feltelepíteni. 2014-ig lesz XP support, azaz az átlag user addig kihúzhatja (7 év múlva a 1024 magos multi-core 50GHz PC-n 1TB RAM mellett pedig majd csak el fog döcögni valahogy :-))
    Nyilvánvaló, hogy a pláza PC-t használó (128-256M ram, celeron) nem fog elrohani dobozos Vistát venni (ennyibe került a PC-je), hanem majd 3-5 év múlva, a következő gépén már Vista lesz.
    Persze ha majd sikerül feltörni (kikerülni az ellenőrzést, egyre kisebb esélyel), akkor persze majd felrakja mert milyen menő.
    Gondolom ti is találkoztatok jó néhány ismerőssel, aki azzal keresett meg, hogy az XP a validáláson megbukott és most mit csináljon, honnan tudna szerezni egy "működő" XP-t.
  • waterman
    #19
    annyiban egyet értek velük, hogy biztos meg lehetne oldani, hogy ne legyen annyira erőforrás igényes. az átlag juzer tényleg csak azt fogja látni, hogy "affene, ez röcög. nem megy." és az átlag júzer vesz egy új gépet, pedig csak annyi történt, hogy bekapcsolt minden 3D-s csillivilli effektet a win, a juzer meg csak szövegszerkeszteni akart.
  • remark #18
    Van igazsag abban is amit te irsz, de azert nem lehet egy tolvonassal elintezni hogy a zoldek hulyék.

    Az egyeni velemenyem az, hogy amig a jelenlegi eletvitelunk karos hatasai exportalhatoak (Kinaba) vagy karos hatasok idoben eltolhatoak (most belehuzunk a fogyasztasba amig van mit, aztan ha majd nem lesz, akkor megoldjuk akkor, fizesse ennek koltsegeit az a generacio amelyik majd utanunk jon) addig "nincs is ertelme" annak amit a zoldek mondanak (azaz lenne, de az emberek lesoprik az ilyen kerdeseket, azt mondva hogy "ah, ez csak ijesztgetes").

    Szerintem egyebkent a zoldek arra hivjak fel a figyelmet hogy a kornyezetunket olyan iramban éljük fel, aminek nem tudjuk mi lesz a jovobeni hatasa. Talan mondhato az, hogy ükunokaink elol fogyasztjuk el az eroforrasokat (viz, levego, talaj stb.), de ez csak az en velemenyem.

    Szinten szerintem alapvetoen az embereket nagy reszet nem erdeklik a kornyezetvedelmi problemak, foleg az olyan fogyasztascentrikus kulturakban elok mint USA vagy Magyarorszag. Kevesebbet es tudatosabban kellen fogyasztani, szem elott tartva hogy amit megveszel, azt valahol eloallitottak, rengeteg eroforrast (tiszta vizet, levegot, novenyzetet stb.) felhasznalva, es ha már eloregedett a termek amit vettel, akkor azt valahova dobni fogod.

    Kollegam is (aki holland) elmegy 3 het szabira, a desktopja meg be van kapcsolva. Lehet ugy gondolja hogy az aramot nem valahol eloallitjak, hanem "jon a konnektorbol". Persze az MS-t az XP miatt is piszkaltak hogy az egyik automatikus update-jevel engedelyezze a windows energiatakarekos funkcioit, es ha ez igy lett volna, akkor most a kollegam gepe standby uzemmodban fogyasztana valoszinu minel kevesebbet 3 hetig. Ennyiben jogos egy _szoftvert_ hibaztatni.

    Kinarol egyebkent tenyleg az a velemenyem hogy amig a fejlett nyugatnak (USA-nak, EU-nak) az jo hogy van sok es olcso termek amit a gipsz jakab es jakabné el tud fogyasztani mert az trendi, addig ne Kinat hibaztassuk, hanem vegyuk meg a draga europai termeket, amit valszeg ugy allitottak elo hogy betartottak a Kinainal azert szigorubb EUs kornyezetvedelmi normakat. Most mar nem csak az USA-ban (EU-ban?) nagyobb a "normalisnal" a kornyezetszennyezes, de az orszag (USA, EU?) beszallitoinal is (ertsd: Kinaban).

    A kornyezetszennyezes egezsegugyi hatasairol pedig nagy a vita, de en ugy hiszem hogy (kismertekben) szennyezett vizet inni es levegot szivni biztos nem olyan jo mint teljesen tisztat. Ugyhogy nagy a szájtépés, az igaz, de azert van valami alapja ennek is.
  • Bigbiggie
    #17
    cirkuszt és kenyeret!
    semmi sem változik
  • AranyKéz
    #16
    zöldség =

    - általános műveltséget el nem érő, hamis információk hangoztatása erőművekről, gyártási folyamatokról
    - azok állítólagos káros hatásai miatti hisztizés, lobbizás
    - alternatív energiaforrások kierőszakolása, majd azok miatti hisztizés
    - alternatív energiaforrások _igazi_ környezetromboló hatásának nem észrevétele, alternatív megoldás nem kitalálása
    - összeesküvés-elméletek szövögetése arról hogy a csúnya gonosz kapitalista cégek elnyomják az energiát ingyen generáló, tökéletes, mellékesen a fizikai törvényeknek ellentmondó technológiákat
    - a csúnya gonosz kapitalista cégek és a csúnya gonosz tudós bácsik munkájának tönkretétele (akik mellékesen az AIDS vagy éppen a rák ellenszerét keresték de ez nem számít hisz ez egy baromi nagy összeesküvés és valójában az AIDS is meg a rák is a csúnya gonosz kapitalista cégek hibája), terrorista módjára viselkedés
    - propagandaanyagok terjesztése, főleg gyerekeknek arról hogy az apukád gyilkos mert halat fog a családnak és hogy tej helyett sört kéne innod
    - az állatok és azok jogainak előtérbe helyezése függetlenül attól hogy egy ember és egy állat életének értéke összehasonlíthatatlan és van 2 milliárd ember akiket először ki kéne húzni a szarból
    - vágóállatok jogainak előtérbe helyezése, nagyüzemi állattenyésztés fikázása, alternatív megoldás nem kitalálása
    - blabla a fenntartható fejlődésről, a kínai gazdaság 9%-os, az európai gazdaság nagyüzemi termelés melletti 2%-os növekedési különbségének nem észrevevése (hogy lesz az fenntartható fejlődés ha az 0% alatti visszafejlődés, he ?)
    - blabla az újrahasznosításról, versenyképesség csökkentése, árak növelése, alternatív megoldás nem kitalálása

    ha kifelejtettem valamit csak szóljon bárki nyugodtan
  • kvp
    #15
    Valoszinuleg azon borultak ki, hogy eddig lehetett fejlesztgetni, tehat nem egyszerre ment minden a szemetbe. Most a monitor, a tv, a dvd lejatszo, a szamitogep es meg a hangszorokeszlet is mehet a szemetbe egy lepesben, tehat a technologiai valtas minden haztartasi elektronikai keszulek kidobasat jelenti. A regi dolgok (pl. most karacsonykor vett lcd tv) egyszeruen nem fognak egyuttmukodni az uj technologiakkal. Es raadasul ez nem technikai okok miatt van, hanem penzugyi profitmaximalizalas miatt.
  • Besz
    #14
    Egyszer láttam valahol képeket elektronikai hulladék hegyekről. Több ezer tonna egy rakáson. Valamelyik ázsiai országban volt, Kína vagy Tajvan, már nem emlékszem pontosan. Nemcsak PC alkatrészek voltak, sok más berendezés is, például rengeteg mobil telefon is. Egyeseknek miért kell havonta cserélni mobil telefont? Szerintem fölösleges! Sajnos ennek a hulladéktípusnak az a legfőbb hátránya, hogy nehezen újrahasznosítható.
  • Sanyix
    #13
    Ezzel az erővel sok hardvergyártót (videochip), és játékfejlesztőt is b@sztathatnának. Bár nem ellenzem a vistát ellenzik :)
  • turul16
    #12
    Igen a pazarló (ostoba) fogyasztói társadalmat bírálják.
    Én még mindig fentartom azt az álításomat, hogy a moore törvéyt nem a technika mozgatja...
  • halgatyó
    #11
    Én ugyan ki nem állhatom a zöldeket, és szoktam is szapulni őket rendesen. De most az egyszer nem mondtak túl rosszat. Feltéve, hogy tényleg azt mondták, ami a cikkben szerepel.

    A hardverek és a szoftverek állandó, indkolatlanul gyors cserélgetése nem szerencsés. Sok pénzbe kerül, és ez főleg kelet-Európában érvényes. Ha még az Angoloknál is probléma, akkor képzelhetjük hogy mi lehet nálunk.

    Ráadásul az új hardverekkel és szoftverekkel egy sor disznóság is együttjár: a felhasználó egyre fokozódó pórázra vétele. DRM (digtal rights management), trusted PC meg társai, FArtisjus meg FASVA, meg mi, gombamódra szaporodnak ezek a pénznyelő mocskok az egész világon.

    Én azt mondom, addig jó nekünk, amíg egy PC-t nem kell kötelezően az internetre kötni ahhoz, hogy működjön
  • turul16
    #10
    Az a környezetvédő egyesület amivel kapcsolatom van konkrétan támogatja a szélerőműveket.

    Az atom ellenzést nem értem tőlük, igaz sok sör volt bennem amikor erről beszéltem nekik :)

    Én Linuxot javaslom :) , tessék a javaslatom.
  • Bigbiggie
    #9
    Van azért abban valami, amit a zöldek pampognak. Mert tényleg kierőszakolják, de ez nem egyszerűsithető le a mikroszoftra. Az egész ipar erről szól. A pénzről. Játszani akarsz csillogó vizzel, full 3d robbanással, hátulról is hallatszós filmet nézni, überreál gagyi animációkat renderelni, gigapixeles fotót retusálni az öcséd macskájáról, vagy a bácsiról, akit a múltkor kaptál le, de a feje már nem látszik, nyomtatni A1-ben, feldolgozni a fingásodat 96KHz-en, 9.1-ben, effektekkel? Mi adunk hozzá, segitünk, hozd a pézed. Szivesen máskor is! Várj, mielőtt elinditod, vannak követelmények. Mi? Hogy neked olyan nincsen. Figyelj, tesóéknál lehet kapni. Minimum, ajánlott, ez van. OK, akkor rendelünk egyet...
    Az egész ugyanoda megy, a nagy semmibe. Lassan már nem is használunk semmit, csak bámuljuk, mikor jön már ki, xy mit hallott a muterja szomszédjának a sógorától, mennyivel jobb lesz, milyen gyors, milyen kicsi, milyen nagy, milyen szép, milyen modern...
    Bejelentik, hogy ez a legujjabb, itt vannak a funkciók és itt az ára. Aztán eltelik pár hónap vagy esetleg egy év, és itt az új: ficsörök és itt az ára... A régi megy a szemétbe, az újnak örülünk. De már nem is biztos, hogy örülhetünk, mert max a készhezvétel a biztos, lehet, hogy felrobban a kezedben mikor bekapcsolod, vagy hibás valamelyik alkatrész, vagy betörik a legfontosabb gomb, vagy ráköhögsz és szétesik. Vigyázz, nehogy ránézz, csak használd. De ha tönkremegy, az se baj. Vegyél újat, ez már 1.1-es... Megvan a legujjabb, ezt lesd meg. Aztán 2 hét és már annyira nem is jó, van brutálisabb... Persze, azért használjuk őket, vannak jó pillanatok, de ez a kva marketing, na ez rohadtul idegesitő. Ultrahipervadonat szindróma. Lehet, hogy vissza kellene mennem az időben pár száz évet?