Bigbiggie#39
nem vagyok politologus, nem is érdekel a politika, de szerintem alapvető probi a mostani tendenciával(kicsik mennek tönkre vagy olvadnak a nagyokba), hogy minél nagyobb cégek minél nagyobb kapacitással próbálnak minél nagyobb fogyasztói "igényeket" kielégiteni. hogy lehet csúcsminőséget szavatolni úgy, hogy egy hatalmas cég próbál minél többféle megoldást/eszközt/fogyasztói cikket/stb. besűrűsitve terjeszteni?
Tegyük fel, hogy xy programozó szabadidejében fejleszt egy szoftvert. A cucc esetleg ingyenes, beválik, sokan használják. Aztán vagy fizetős lesz (ami még mindig nem probléma, mert ha jó eszköz, és normális árazású, a befektetés megéri), vagy hosszabb rövidebb idő után eltünik. És mi lesz belőle? Része lesz egy óriási rendszernek, ami mindenre megpróbál megoldást kinálni. A fejlesztése ezek után egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő irányba halad, hiszen olyanok veszik kezelésbe, akik nem voltak ott az alap koncepció kidolgozásánál, az ötletnél. A fejlesztő elindul egy másik úton, elkezd mással foglalkozni. Ez mondjuk igy elég sarkalatos, mert sok olyan óriási szoftver létezik, ami megfelelően látja el a feladatát, de sokszor tapasztalom ill. hallom másoktól, hogy egy olyan monstrumot használnak, aminek csak egy nagyon kis részét használják ki, a befektetés nagy része igy fölösleges. Nyilvánvaló, hogy igy egy adott szoftverfejlesztő cég sokkal több felhasználót ér el a termékeivel, de minél nagyobb a szénakazal, annál nehezebb keresni benne tűt...
vagy itt egy másik példa. adott egy elektornikai cégek széles skáláját kináló (ez a kedvencem)cég. gyártanak pl. 5000 féle terméket. mi szavatolja egy egy cucc minőségét? van olyan területe a multimédiának (most direkt nem hozok konkrét példát) ahol egyes részegységek több ezer dollárba (vagy még többe) kerülnek. de még ezeknél sem garantált az, hogy az, amiért én komoly pénzeket csengetek, ami nekem melóeszköz, az garantált minőségű. egyszerűen le kell tesztelni és bizonyos szubjektiv hibahatár felett vissza kell menni asztalt ütni szerencsétlen kereskedőnél, és lehet várni, mig becserélik. ilyen cégeknél állitólag léteznek ún. QC (quality control) egységek, több száz vagy több ezer alkalmazottal, de valamilyen érdekes okból kifolyólag még igy sem biztos, hogy tökéletes termékek kerülnek a boltok polcaira (más kérdés, hogy az árverseny is hozzájárulni látszik a minőség romlásához). Ha szűkebb tevékenységi körű cégek dolgoznának kollektiven, fenntartva a versenyszellemet, szerintem több eséllyel kerülhetnének le JÓ minőségű termékek a futószalagról. Nincsenek mesterek, nincs személyes kontaktus, csak több tucatnyi láthatatlan emberből álló vezetőségek, ügyvéd hadak, többezres alkalmazott táborok (japán)és óriási mennyiségű termék, sokszor saját cégen belüli konkurrenciával: egyikben x funkció a másik ugyanaz, csak x+1 funkcióval.
Erre mi szükség van? Nem lehetne egyszerűbben? Egyenlőre a minél többet minél nagyobb választékban (nem utolsó sorban minél gyengébb minőségben) dominál. Made in China. Tisztelet a kivitélnek.