118
 • dez
  #118
  Túl keveset tudsz ahhoz, hogy bármit is mondjak.
 • babajaga
  #117
  "nem jelenti azt, hogy más módszerekkel nem tudta volna elérni ugyanazt,"

  És ami jobb mint az orvosi gyakorlatban bevállt terápia? Ezért él meg sok húgyagyú tehetségtelen kuruzsló.
 • babajaga
  #116
  Miféle más módszerekkel? Miért kell azt a baromságot terjeszteni hogy van minden betegségre más gyógymód? És az orvostudomány nem ér semmit? 100 évvel ezelőtt emberek tízezrei haltak meg olyan betegségekben amelyeket ma pár nap alatt meggyógyítanak, a megfelelő gyógyszerekkel.
 • dez
  #115
  Az nem jelenti azt, hogy más módszerekkel nem tudta volna elérni ugyanazt, és akkor nem csak egy tüneti kezelésről lett volna szó.
 • babajaga
  #114
  De az egy tévedés hogy a gyógyszerek meg a vegyszerek mind benn maradnak a szervezetben. A máj lebontja a vese meg kiüríti. Ha sok C vitamint eszel a vizeletben már pár óra múlva ürülni kezd. Sok életfontosságú gyógyszernek meg benn kell a vérben lenni mert csak úgy marad a beteg életben. Syncumar pld. Ismerek nem egy olyan embert akinek a megfelelő gyógyszerezés 15-20 évvel meghosszabbította az életét.
 • zeraton
  #113
  Szerintem érdemes a gyógyszerek vegyi összetevőitől és az élelmiszerekben található vegyi anyagoktól méregteleníteni szervezetünket.

  Itt olvashattok a méregtelenítéssel kapcsolatos alapelvekről, ötletekről:
  www.hairwellness.hu
 • Epikurosz
  #112
  nyugdíjasévemIet - 1-nél azért többet remélek.
 • Epikurosz
  #111
  "18 évig élt erdélyben. mindent maguknak termeltek meg"

  Én, amikor ilyeneket olvasok, örülök neki, mert - nem titok - én is Erdélyből származom, de nem kell idealizálni Erdélyt sem. Reálisan kell szemlélni a világot, persze az érzelmi kötődésekről sem kell lemondani.

  Erdélyben (Romániában) kevesebb vegyszert, tartósítószert használnak, mert az élelmiszeripar, a konzervgyártás nem fejlődött olyan mértékben, mint nyugatabbra, szerencsére. Műtrágyát is kevesebbet használnak, szerencsére, főleg a pénzhiány miatt, és amióta megszűntek a téeszek és állami gazdaságok.

  Ennek ellenére ott is sokféle betegségben szenvednek az emberek, a zíros ételek miatt, az alkohol fogyasztása miatt ott is sok a szív-és érrendszeri beteg, a máj- és hasnyálmirigy beteg, a rákos betegek. Hogy ott van-e több, vagy itt, nem tudom, ehhez bele kellene merülni a WHO (www.who.org) statisztikáiba.
  Ami viszont tény, ehhez nem kell statisztika, a természetes környezet a legtöbb helyen jobban megmaradt. Vannak itt is kivételek, a nehézipar, a festékipar, cementgyárak, festékgyárak, vegyipari üzemek stb. környezete (Medgyes, Petrozsény stb.). A Székelyföldet nem iparosították olyan mértékben, mint más régiókat, emiatt - a rossz utaakt leszámítva - ott gyönyörű a környezet. Én például szeretném nyugdíjasévemet valahol a Hargita lábainál leélni, hallgatni a patk csobogását, az énekesmadarakat, és málna, gomba, áfonya, kökény után kutatva járni a hegyoldalakat. Medvékkel meg jóban lenni. :-)
 • dez
  #110
  upsz
  Gyógyszerszedő magyarok
 • dez
  #109
 • Bori74
  #108
  Bhutánnak bölcs királya van. Nekünk sajnos nincs. Vajon miért?
 • dez
  #107
  Előfordul, de ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos gyógymódok feleslegesek.
  Elárulod egyébként, mi volt?
 • Goth
  #106
  ha a sok ezer éves hagyományokba születek bele már rég megdöglöttem volna. Olyan 5-6 éves koromban.
 • dez
  #105
  Nézzétek meg a mostani (múlt heti) Frei Dossziét! Butánról szó, ahol teljesen máshogy élnek az emberek, mint nyugaton. Többek között ami az egészségügyet illeti. Csak néhény modern klinika van az egész országban, ahová csak a súlyos eseteket küldik, amiből nem sok van, mert hagyományos gyógymódok segítségével (diagnózis [nem is akármilyen] és gyógyítás is) csírájában megállítják a betegségek nagy részének kialakulását. Mondjuk ebben nem annyira egyediek, sok tájon ezt csinálják.
 • BiroAndras
  #104
  Bárhol lehet egészségesen élni, csak oda kell figyelni.
 • BiroAndras
  #103
  "ne legyel tul okos, a sok ezer eves hagyomanyok kozelebe sem jon a mai orvostudomany."

  Ezt azért nem mondanám.

  "Az ovostudomany arra epit hogy beteg vagy, a hagyomany arra hogyan elozheto meg.."

  Ez sem igaz. A modern orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése a higiénia fontossága volt, ami éppen hogy a megelőzésről szól.
  És vannak pl. védőoltások is, amik szintén megelőznek.

  "Ez az alapja minden ilyen jellegu probelemanak, es a gyoszerek nagy resze azert "tamadja" a korokozokat, betegseget stb, ahelyett hogy vegeredmenyben a rendszert erositene, ahogy azt pl az ayurveda preparatumai teszik."

  Az erős immunrendszer sem véd meg mindentől. Főleg, ha valakinek nincs. Szóval szükség van gyógyszerekre is.
 • GabiWong
  #102
  Még anyit hozzátennék, 1 hetet töltöttem erdélyben 1 éve (itthon is próbálok egészségesen táplálkozni hal, barnarisz, tönkölykenyér stb) és az ottani 1 hét alatt érezhetően jobb volt az ételek, a levegő minősége.
 • GabiWong
  #101
  Az a szomorú szerintem, hogy csak idő kérdése, meddig ehetnek/élhetnek egészségesen.
 • szivar
  #100
  Csalán (a nagyobbik levelű fajta) , külsőleg, csapkodásos módszer - hámszövethez közeli gyulladások kezelésére nem rossz, elősegíti a gyógyulást, és még a vizelet termelését is segíti :D. Belsőleg -teának elkékítve- vízhajtó hatású, vérszegénység ellen sem rossz. Ez utóbbira lehet főzeléknek elkészítve is fogyasztani.

  Kamilla, kezdődő náthára, torokgyulladásra, stb. Külsőleg kisebb gyulladásokra borogatásként, és pattanások ellen sem rossz.

  Bodza, vöröshagyma (a külső száraz héjja) meghűlésre, teaként.

  Körömvirág, fájdalomcsillapító hatású, belsőleg nem javallott.

  Buzogány (valami sás vagy nádféle, elnevezése tájékonként változik), komolyabb megfázás esetén a termése ülőfürdőnek, jófajta forróvízben.

  Fűzfának a kérge és levele, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő hatású, teának elkészítendő.

  Bürök, teának kifőzve a tetvek ellen (meg az ismerősök ellen is - a szaga miatt).

  Hirtelen ennyi jutott eszembe, amire emlékszem öreganyám és a szomszéd öregasszony receptúráiból.
 • brueni
  #99
  most beszéltem egy sráccal. 18 évig élt erdélyben. mindent maguknak termeltek meg. csirkétől a kenyérig. 18 évig még náthás sem volt. aztán átjött magyarhonba a munka miatt. ezalatt a 10 év alatt annyi nyavaját összeszedett már, hogy azon gondolkozik, inkább hazamegy.
  mert itthon minden boltban csak c-vitamin nélküli paprikát lehet kapni. totál igaza van, menjen csak haza. ha megtehetném én is így tennék.
  nagyapámnak 86 éves korában megvolt minden foga (egészségesen). aztán mi volt akkor? sonka szalonnával, kis pálesszal lefojtva. utána jófajta dohány.
  de mellette volt NORMÁLIS értékes krumpli-zöldség-tej, miegymás.
  ma meg aztán van táplálkozási kultura felfújt, jólkinéző, mit sem érő ételekkel.
 • nenad
  #98
  kis bugyuta :D
  ne legyel tul okos, a sok ezer eves hagyomanyok kozelebe sem jon a mai orvostudomany.
  Az ovostudomany arra epit hogy beteg vagy, a hagyomany arra hogyan elozheto meg..
  Nemtom fel tudod ezt fogni e?

  Ez az alapja minden ilyen jellegu probelemanak, es a gyoszerek nagy resze azert "tamadja" a korokozokat, betegseget stb, ahelyett hogy vegeredmenyben a rendszert erositene, ahogy azt pl az ayurveda preparatumai teszik.
  Szoval igy ertettem nem a kozepen hanem az elejen kell kezdeni..

  A gyogynovenyeknek nincsen karos hatasa, termeszetesen a megfeleloen preparaltra gondoltam, nem gondolta itt senki sem hogy akkore taho vagy hogy kimesz legelni. (csak te)
  na de hagyjuk, nincs ertelme, tetszik csinald, vagy ne csinald, okoskodj,oktalankodj stb, szeva
 • dez
  #97
  Na még egyet írok, aztán megyek. Nem csak az a baj a gyógyszerekkel (amik nagy része ma már azért nem gyógynövényekben is megtalálható természetes anyag, ill. annak mesterséges változata), hogy nagyrészt tüneti kezelésre valók (még azok nagy része is, amik hivatalosan nem azok), hanem hogy sokszor egyenesen háttérbe szorítják a saját gyógyulási mechanizmusokat, immunrendszert. Egyfajta hozzászokás is kialakul.
 • dez
  #96
  Rosszak az adatok... A gyógyszerek jó részére igaz nagyjából, amit írtál a homeopátiára! Ezért van mindenre 25 féle. (Bár mind hasonló.) A homeopátiára nincs ilyen adatom, de szeruntem itt is csak a hasadra ütöttél te is.
 • dez
  #95
  Vagy az, aki kicsit beleássa magát...
 • assdf
  #94
  Igen, de a gond az hogy nincs bizonyitva. A hatás igen nagy szórást mutat általában. Mert ha pl bemész a gyógyszertárba és veszel egy lázcsillapitót, akkor az tuti hogy 100ból 99 embernél le fogja húzni a lázát, minimum addig amig a gyógyszert szedi. Viszont a homeopátiás szereknél kb 25%nál hat, 10%nál rosszabodás lesz, a maradék 65%nál meg nem vehető észre változás az állapotban.
 • assdf
  #93
  Ez igaz, de a mai életmód ezt legtöbbször nem teszi lehetővé.
  Ráadásul általában az egészséges életmód drága, alig megfizethető.
  Úgyhogy az átlagembernek általában nem sok választása van ezügyben. Az alternativ gyógymódok terjedését pedig az is visszaveti, hogy nincsenek egyértelmüen definiálva, nincsenek hosszú éveken át tartó tesztekkel alátámasztva, ráadásul rengetek a kuruzsló is, és igy az emberek nem hisznek benne. Általában az fordul az alternativ gyógymódok felé akiken a hagyományos orvostudomány nem tud segiteni.
 • dez
  #92
  Ugyan, ugyan... Ez vicc.
  Az az alapja, hogy ami nagy dózisban hasonló tüneteket okoz, mint egy adott betegség, az nagyon kicsi dózisban a szervezet adott betegséggel szembeni határozottabb fellépését indukálja. Később vették észre, hogy ilyen kis dózisok esetén minnél kisebb a dózis, annál erősebb ez a hatás. Néha már olyan kicsi a dózis, hogy szinte ki sem mutatható, de a szervezet valahogy így is érzékeli. Vitatott, hogyan.
 • GabiWong
  #91
  A csikung (qigong) belső energia (chi) fejlesztés áramoltatásról szól.
  Gyakorlásával az egészség fentartható megőrizhető, de ebben a rendszerben fontos szerep jut a bevitt tápláléknak is, mivel abból is belső energia lesz, és bekerül a körforgásba (ha belehugyozol a kocsi tankjába nemfog menni ...).

  A legtöbb kínai harcművészet része többé kevésbé (tahi chi nak legjobban szerintem), lehet külön csak ezt is tanulni.

  Igazából mást nemnagyon kell tudni róla, csinálni kell. Kipróbálja az ember, ha érez jótékony hatást folytatja, ha nem otthagya, nemkell feltétlenül tudományos bizonyítékokra várni, a madár sem várta meg, hogy bebizonyítsa a tudomány, hogy lehet repülni.
 • dez
  #90
  Vannak nagyon hatásos természetes antibiotikumok, amik nem csak hogy sokkal olcsóbbak, mint a mesterségesek, és kevesebb mellékhatásuk van, oly módon hatnak, hogy a mikroorganizmusok nem is tudnak rezisztenssé válni velük szemben. Vannak ezek között kevésbé erős hatásúak (hétköznapokban jók), és nagyhatásúak is. Korábban ezek "lakat alatt" voltak, de most, hogy egyre több a mesterségesekre rezisztens faj, kezdik feloldani a vesztegzárat... (Na persze azért a klinikákon továbbra is a másikat nyomják, amíg csak lehet.)
 • brueni
  #89
  nem a fontos műtéti beavatkozások ellen beszélek, és nem becsülöm le a "jó" orvosokat, de az is tény hogy a legtöbb belgyógyászati problémát meg lehet(ne) előzni.
 • brueni
  #88
  azért ne tévesszük össze a szezont a fazonnal, hogy miért haltak meg akkor annyian.
  egy kis történelemkönyv böngészés csodákra lenne képes. hogy csak egy nevet említsek: Semmelweiss...
  meg is hurcolták, mert ő tudott valamit.

  hát igen. van az egészségügy, meg van a betegségügy.

  de ahogy mondtam. sajnos az allopaták kapták a támogatást. innentől kezdve nehéz bizonyítani. már az ókorban is működött a lobbi...

  nem értek egyet az utolsó bekezdéseddel, ez nem érv, hanem csak szöveg. bocs, nem akarlak megbántani.
 • halgatyó
  #87
  Na, megyek googolni
 • halgatyó
  #86
  Mi az a fekete nadálytő? Kenni kell, vagy enni?

  Látott már valaki "édesgyökér" nevű izét? Állítólag gyopmorfekély ellen jó, de lehet hogy tévedek. He mégis arra jó, akkor jó-e a gyulladásgátlók okozta gyomorpanaszok ellen?
 • halgatyó
  #85
  Az én legutolsó olvasatom a homeopata gyógymódról ilyesmi: "ez a gyógynövény azért hatásos a szívpanaszokra, mert "szív" alakú levelei vannak..."

  Na, többek között ezért viszolygok annyira az "alternatív" gyógymódoktól.
 • GabiWong
  #84
  Zöldtea.

  Googli segít neked.
 • halgatyó
  #83
  Nekem még az is feltűnt a hozzászólások tömegét olvasva, hogy EGYETLEN KONKRÉT GYÓGYNÖVÉNYT SEM említettek. (Bocsi, nem tudok máshogy kiemelni a lényegesebb szavakat, csak nagybetűvel. Sem kövéríteni, sem aláhúzni nem tudom)

  Aztán itt van a többi divatos gyógymód. Mi az ördög az a homeopátia? Nem mindenki tudja ám. Vagy sokan pont azokból a kiadványokból, amelyeket a módszer hívei az ellenfél kategóriába sorolnak. Nem szerencsés a még tájékozatlanok informálását teljesen az ellenségre bízni, vagy igen?
 • dez
  #82
  Na, én itt kiszállok, 3 napra kirándulni megyek. :)
 • dez
  #81
  Leginkább azokat a multikat csepüljük, akik visszaélve befolyásukkal manipulálják az orvostudományt. (De azért én tudok pár téves módszerről abban is, és idővel ez ki is fog derülni, ahogy fejlődik - ha hagyják.)
 • assdf
  #80
  Azért ez nem teljesen igy van. Ezek az új keletü (vagy inkább újonnan felismert ősrégi) gyógyitási módok azért terjednek annyira, mert napjainkban van egy rakás olyan betegség amivel az orvostudomány nem tud mitkezdeni. Ez főképp abból fakad, hogy ezek krónikus hosszan elnyuló és a hibás életmódból/életvezetésből kialakuló betegségek (stressz, vérnyomásproblémák,allergikus reakciok, izületi problémák stb). Ugyanakkor ezekre elég hatékonyan gyógyitja ezek az alternativ gyógymodok, mivel ellazuláson, relaxácion alapulnak.
  De ezen elönyök mellet ne felejtsük el, hogy ehhez el kellet jutnunk arra szintre, amikor az évezredes "triviális" betegségek már nem okoznak gondot. Mert lehet akármilyen alternativ gyógymodom, egy vakbélgyulladást, egy pestist
  vagy egy mezei náthát némi bakteriális felülfertőzéssel nem gyógyit meg. És bizony az előző évezredekbe az ehhez hasonló betegségek irtották az embereket és csak nagyon keveset a napjaink krónikus betegségei. Tehát ne becsüljük alá a mai orvos és gyógyszertudományt.
 • dez
  #79
  Ja, bocs, rosszul mondom, már 1991-ben feloldották. Akkor úgy látszik, nem számít alternatívnak, vagy nem tudom.