• Epikurosz
    #111
    "18 évig élt erdélyben. mindent maguknak termeltek meg"

    Én, amikor ilyeneket olvasok, örülök neki, mert - nem titok - én is Erdélyből származom, de nem kell idealizálni Erdélyt sem. Reálisan kell szemlélni a világot, persze az érzelmi kötődésekről sem kell lemondani.

    Erdélyben (Romániában) kevesebb vegyszert, tartósítószert használnak, mert az élelmiszeripar, a konzervgyártás nem fejlődött olyan mértékben, mint nyugatabbra, szerencsére. Műtrágyát is kevesebbet használnak, szerencsére, főleg a pénzhiány miatt, és amióta megszűntek a téeszek és állami gazdaságok.

    Ennek ellenére ott is sokféle betegségben szenvednek az emberek, a zíros ételek miatt, az alkohol fogyasztása miatt ott is sok a szív-és érrendszeri beteg, a máj- és hasnyálmirigy beteg, a rákos betegek. Hogy ott van-e több, vagy itt, nem tudom, ehhez bele kellene merülni a WHO (www.who.org) statisztikáiba.
    Ami viszont tény, ehhez nem kell statisztika, a természetes környezet a legtöbb helyen jobban megmaradt. Vannak itt is kivételek, a nehézipar, a festékipar, cementgyárak, festékgyárak, vegyipari üzemek stb. környezete (Medgyes, Petrozsény stb.). A Székelyföldet nem iparosították olyan mértékben, mint más régiókat, emiatt - a rossz utaakt leszámítva - ott gyönyörű a környezet. Én például szeretném nyugdíjasévemet valahol a Hargita lábainál leélni, hallgatni a patk csobogását, az énekesmadarakat, és málna, gomba, áfonya, kökény után kutatva járni a hegyoldalakat. Medvékkel meg jóban lenni. :-)