118
-
halgatyó #78 Érdekes, hogy mekkora divat lett mostanában a rengeteg -- in vitro és in vivo -- kisérlettel alátámasztott, hivatalos orvosTUDOMÁNYt csepülni.
Olyan -- ESETLEGES -- tapasztalatokra alapozva, amelyek nem is azonosak, nem is ellenőrizettek. Ahány ember, annyiféle tapasztalat, a különbségek okait pedig a hozzánk hasonló kisember meg sem kisérli feltárni (nem is tudná).
Sokan az orvostudományt összetévesztik a saját körzeti orvosul gyakorlatban felmutatott teljesítményével. Pedig a kettő marhára nem ugyanaz. Amikor nagy a nyomás rajta, tele van a rendelő, jut 3,5 perc egy betegre, a betegek felének lelki eredetű baja van, a másik fele viszont komolyan beteg, gyakran nagyonis...
Aztán hoznak egy törvényt, hogy aki túl sok támogatott gyógyszert ír fel, annál majd részletes vizsgálatot tartanak az OEP "szakemberei", tessék hát félni és minél kevesebbet felírni.
És persze maga az orvos sem szent, erkölcsileg és szellemileg egyarátn emberi korlátokkal bír. Amit régen tanult, azt bizony elfelejti, az orvostudomány újabb eredményeit pedig nincs ideje megtanulni.
Egy dolgot ne felejtsen senki: ezek a homeopátia meg ezoterika meg erika meg mik az ókorban is voltak meg a középkorban is. Ezeknek a tanoknak módjukban áll (volna) bizonyítani, amikor tőlük függött a betegek életben maradása. Nos, tudjuk hogy milyen sűrűn haltak meg akkor fiatalok is, még a leggazdagabbak közül is -
dez #77 Ezek elég komoly változások egyébként. Bővebben az utóbbiról itt: Csak három alternatív gyógymódot ismernek el hivatalosan
Ez még egy korábbi cikk, a homeopátiára szóló több évtizedes tiltást időközben oldották fel az illetékesek. -
brueni #76 homeopatikumok már jó pár éve elérhetőek. mi akkor kezdtünk el vele foglalkozni, amikor még csak külföldről lehetett becsempészni.
szó szerint.
de hála istennek igaz a mondás. sok lúd disznót győz.
szóval muszáj "nekik" engedni. így nem éves 8000 milliárdos a forgalmuk, hanem csak 7998 milliárd. nem hiszem,hogy nagyon fáj nekik. -
dez #75 Tudtatok róla, hogy mára a homeopátia újra hivatalosan elismert gyógymód lett, és sok homeopatikum gyógyszer mínősítést kapott, és sok patikában elérhető? Már próbáltunk is 1-2-t, és bár nem hittünk benne kimondottan, bevált.
Továbbá a kinai orvoslás is elismert státuszt nyert az MTA-tól, tudományos vizsgálatok alapján. (Nem a hatásmechanizmust vizsgálták, mert az valójában sok gyógyszernél sem ismert pontosan, hanem magát a hatásosságot.) -
dez #74 Azért az ezotéria és az alternatív/komplementer gyógyászat két különböző dolog, még ha helyenként vannak is átfedések. -
dez #73 A megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel nagyon fontos, és nagyban segíti a szervezetet, de azért szerintem önmagában még nem biztos, hogy mindenre elég. -
sonicXX #72 Mondjuk az is igaz, hogy ha nincs időm vagy energiám a betegséggel foglalkozni, akkor veszek 1000mg-os C vitamint és reggel egyet, este egyet bedobok pezsegni. Ezt aláírom mert ez nálam is bevált.
Ha gyakorlati szempontból nézem, nekem sincs több szabadidőm mint akárki másnak aki napi 8-10 órában dolgozik. Tény: a szervezet folyamataiba tudati módon pár év gyakorlása után kimondottan hatékonyan be lehet avatkozni, minimálisnál is kevesebb kockázattal. Amióta ez így lecsapódott bennem, azóta sokkal inkább erre specifikusan tréningelem magamat. A közérzetem azóta jelentősen jobb mint korábban, pedig engem is ér rendesen stressz.
Na mindegy, kiselőadást lehetne tartani az összefüggésekről, most inkább dolgozom. -
brueni #71 nagyon nagy kár, hogy annak idején a társadalom az allopata orvoslást kezdte elismerni és támogatni, nem pedig a homeopata orvosokat. -
GabiWong #70 Erre a megfogalmazásra, és indokra, nyilván szükség van, hogy ne köthessenek bele.
Az ezoterika jó dolog, de az átlag emberknek nem áll szándékokban (nincs idejük, leszarják) egészségmegörző technikákat tanúlni, viszont a vitaminok nekik is lehetőséget biztosítanak.
Sokat qiqong-ozok és gyakorlok egyéb keleti dolgokat, ebből kifolyólag sose voltam igazán beteges, de amióta vitaminokat szedek (és itt nem centrumra gondolok) azóta érezhetően erősebb a szervezetem, többet birok stb. -
brueni #69 ...és tömik tele a saját zsebüket...
...aztán még sajnáld őket... -
brueni #68 nem hihetetlen amit írsz. én is elmulasztom a fejfájásomat, egy fej- vagy talpmasszázzsal.
nem hülyeség az ezoteria. valahol a szervezet öngyógyító képességeihez kell visszanyúlni, ezt pedig sokmindennel el lehet érni.
kinek mi jön be. A lényeg viszont, hogy ne legyen benne a "gyógyszer" szó.
egyébként itt sem csodapirulákról van szó, hanem összeállított minimálisan szükséges vitamincsomagokról.
hogy ezt valaki hatásvadásznak ítéli meg, az a saját dolga.
de ugye manapság semmi nincs ingyen. valaki gyügyszerért fizet, valaki meg azért, hogy egészséges maradjon.
-
dez #67 Szerintem sem a mélyanalízis a megoldás (ami aztán mindenfélét bebeszél, mert elméleti alapon olyan logikus), hanem valamely relaxációs technika elsajátítása, ami egyrészt feloldja a stresszt (ami igazi méreg), és az önmegismerést is segíti, stb. A dianetikát csak felületesen ismerem, de szerintem az is hibát követ el, aki kizárólag arra alapoz. -
brueni #66 "Kicsit azt hiányolom Lenkeiéknél, hogy csak um. a testtel foglalkoznak, pedig pszichéje is van azért az embernek. Bár ezt a könyvben is említi, és hogy ők csak ezzel a részével foglalkoznak a dolognak, ez sem kis feladat."
ez igy nem igaz, mert ott van a könyve "méltósággal megérkezni".
ez javarészt a születésről és a születés körülményei által az egész életünket meghatározó pszichéről és lelki dolgokról szól. -
dez #65 Ezt még folytatva egy mondat erejéig: na persze az antimiokikum sem igazán jó megoldás, csak átmeneti, és persze csak tüneti, és még szép mellékhatásai is vannak. És persze nem ilyen egyszerű ez az egész. -
dez #64 Aham, az egyik az un. generikum, a másik a márkás változat. Amíg tart a szabadalmi védettség, csak a márkás változat létezik, aztán már bárki gyárthatja, és olyan olcsón adhatja, ami még megéri, csak nincs extraprofit.
Kérdés, miért mégis a 10x drágább márkásat írja fel az orvos, ezzel igencsak pazarolva a mindenki által fizetett TB-t. Főleg az utóbbi időben szaporodott ez el. Nyilván a márkásat gyártó gyógyszermultiknak semmi közük ehhez... Tudott dolog, hogy van (titokban részesednek az orvosok is). Egymás után hozzák a rendeleteket ennek visszaszorítására, részleges sikerrel. Érdekli is őket (mármint a multikat, de úgy tűnik, sok orvost sem), hogy 100 milliárdokkal rövidítik meg az országot. -
sonicXX #63 Nekem ez a duma kicsit hatásvadásznak tűnik. Ettől még akár igaz is lehet, csak ettől a stílustól valahogy mindig égnek állt a szőr a hátamon.
Nem igazán hiszek semmilyen csodapirulában. Viszont 11 éve foglalkozom ezotériával, és az elmúlt 2 évben eljutottam már oda, hogy felismerem ha a szervezetem elgyengül, és teret enged valamilyen fertőzésnek vagy gyulladásnak, és többnyire még a konkrétabban megnyilvánuló tünetek kialakulása előtt meg tudom szüntetni a betegséget (pontosabban annak az okát). Nincs alapból egy bitang erős szervezetem, de így figyelve elértem, hogy 1-2 napnál tovább a 2 év alatt ne legyek beteg. Előtte elég sokat betegeskedtem, teszem hozzá. Most ha lázam van: lenyomom. Ha fáj a fejem: elmulasztom. Ha tüsszögök, köhögök: megoldom és elmúlik. Mivel nem vizsgáltattam nem tudom alátámasztani, de valószínűleg legalább egy vírusos megbetegedésnek is véget tudtam vetni antibogyotikumok nélkül, kb 2 nap alatt.
Ez tény, hogy amit írok, tökéletesen hiteltelen bárki számára - nekem mégis hiteles, mivel cirka 2 éve nem nagyon volt szükségem semmilyen orvosságra (egyetlen esetet leszámítva, de az a figyelmetlenségemnek volt köszönhető). -
GabiWong #62 Nekem a körzetiorvosom mikor megtudta hogy szedek étrendkiegészítőt (multivtamin stb), akkor eslápadt és megjegyezte az ápolónőnek, hogy a fiatalak minden hülyeséget kitalálnak.
Ekkor voltam utoljára orvosnál. -
GabiWong #61 Nos igen, profitorientált világunkban szerintem az az érdekes ha valakit meglepnek a feltárt dolgok ...
Pszihés dolgok, pszihoszomatikus eredetü nyűgök: szerintem ezzel Lenkei úgy van, hogy megmutatta, hogy ottvan a dianetika, az erre pont jó, nem is igazán az ő szakterülete a pszihé.
Még anyit hozzátennék, hogy SZERINTEM nem is kell arra túl nagy hangsúly, dianetika sem kell, kell egy elfoglaltság/sport/felszabadulás ami az ember tudatát kitisztítja szerintem erre bármi jó lehet, nekem jó rá a sziklamászás, harcművészet, futás. -
dez #60 Ja, vagy épp gombára... Aztán amikor romlik az állapot, még kipróbálnak 1-2 másik fajtát, aztán egy sor fejvakarás, és a nagy felismerés, hogy jé, gombák is vannak a világon, és nem csak foltokat tudnak okozni a bőrön, stb. -
dez #59 Olvastam én is a könyvet, nem véletlenül van "rossz híre" (sokaknak nem érdeke, hogy ezt sokan elolvassák). A sok referencia nélkül még érthető is lenne a "rossz hír". Egyébként engem nem is lepett meg különösebben, pár éves gyógyászati hercehurca, és ennek kapcsán az alternatív/komplementer gyógyászatban (saját célra) folytatott tanulmányok során lassan bárki előtt nyilvánvalóvá válnak bizonyos dolgok.
Kicsit azt hiányolom Lenkeiéknél, hogy csak um. a testtel foglalkoznak, pedig pszichéje is van azért az embernek. Bár ezt a könyvben is említi, és hogy ők csak ezzel a részével foglalkoznak a dolognak, ez sem kis feladat. -
brueni #58 még egy aztán befejezem.
mi az hogy nincs összeesküvés és gyógyszerlobbi?
kb 4 éve nem szedtem be semmilyen gyógyszert, max. évente 2 aszpirin mint placebo. még előtte történt, hogy felírtak egy gyógyszert valami nyűgömre, már nem emlékszem. a patikában kiderült, hogy 4800 huf-ba kerül támogatottan.
nem váltottam, ki és pár nap alatt rendbejöttem. mikor visszamentem a dokihoz, megkérdezte, hogy beszedtem-e a felírt kapszulákat?
mondtam, hogy nem, mert túl drágának találtam. erre azonnal felírt egy olcsóbb másikat, hogy gyorsan kezdjem el beszedni, nehogy szövődmények legyenek.
a patikában megkérdeztem, hogy az mennyibe kerül. megnéztük a hatóanyagokat. minimális eltéréssel ugyanaz a szer volt.
csak éppen 370-ért...
hát erről ennyit... -
brueni #57 kb mint az az orvos, aki egy ismerősöm vírusos megfázására antibiotikumot írt fel.
az ilyen hol szerezte a diplomáját? a nagybanin? -
brueni #56 jót röhögtem, amikor a patikában 1000-es c-vitamint kértem, és a patikus a lelkemre kötötte, hogy nehogy napi egynél többet vegyek be, mert az már károsítja a szervezetet.
így, szó szerint... -
brueni #55 asszem a könyv hátulján van vagy 50 hivatkozás szaklapokra, szakkönyvekre, publikációkra, disszertációkra, stb... most fejből nem megy, bocs -
GabiWong #54 A könyvében van 30 oldal referencia, ha érdekel vedd meg a könyvét, vagy elküldöm neked postán az enyém áttekinteni. -
dez #53 Szal úgy tűnik, sokkal jobb a szervezetnek többfajta enyhe, de természetes gyulladáscsökkentő anyag, mint 1 erős gyógyszer... -
dez #52 Egyébként bizonyos mennyiségű C-vitamin kimondottan jót is tesz a vesének, hiszen enyhe fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. (Hopp, ez most jutott az eszembe, akkor ez is egy alternatíva.) -
dez #51 "Ezt kisérletekkel igazolták." - ha nem tévedek, kémcsővel... Ezzel szemben lásd #46... 45000 in-vivo eset talán felülbírál pár in-vitro kísérletet. :)
De mindegy, nem kell kiüríteni... P-vitamin komplexel együtt kell szedni, akkor kevesebb is elég (átlagosan 500-1000mg/nap). -
bvalek2 #50 A gyógyszeres papír eredetét ismerem, de a Lenkei által idézett tanulmány honnan származik? szeretném megtekinteni az angol nyelvű eredeti publikációt. Amíg nem linkeled be, addig fel kell tételeznünk, hogy Lenkei hazudik. -
dez #49 "akár több ezerszerese is a hivatalosan megállapított alapmennyiségnek" -> mármint bizonyos esetekben, nem mindegyiknél! -
dez #48 Nos azért bizonyos vitaminokból nem lehet akármennyit bevinni. De a "biztonságos" mennyiség lehet akár több ezerszerese is a hivatalosan megállapított alapmennyiségnek.
"Érdekes módon" ma már a gyógyszergyártók által kínált vitaminkészítményekben is többszöröse van annak, amik korábban "jónak" tartottak... Persze még ezt is drágábban adják (maximize the profit!), mint a kisebb vimamincégek. Pedig sokszor nincs is olyan minőségű, mint az utóbbiaké. (Pl. a gyógyszergyári C-vitamin tabletták továbbra is vegytisze C-vitaminból vannak, nuku P-vitamin komplex és bioflavonoidok, mégis drágábban adják. Vagy pl. szerves vas helyett szervetlen, stb.) -
bvalek2 #47 "állítólag a magas C-vitamin ürülés sem feltétlenül vezet vesekőhöz"
Nem feltétlenül, mindenkinek mást bír a veséje. De statisztikailag megnő az esélye. Ezt kisérletekkel igazolták. Benne van több C-vitamin készítmény használati utasításában.
Arról a kis összehajtogatott papírról a gyógyszeresdobozban tudni kell, hogy komoly vizsgálatok alapján írkálnak rá. Több évig tart a gyógyszerek bevizsgálása, és állami szervek felügyelik és hitelesítik a folyamatokat.
Most lehet jönni összeesküvéselméletekkel... Nekem vannak rokonaim az egészségügyben, és még nem láttam őket éjfélkor szeánszot tartani, és azon ügyködni, hogy minél többen patkoljanak el, de lehetőleg sokat fizessenek előtte :)
És mégvalami: én napi 500 mg C-vitamint szedek. Amikor beteg vagyok, akkor felviszem 1000 mg-ra. Amikor elfelejtem bevenni, lemegy nullára... :D Tehát én is azokkal értek egyet, akik szerint 60 mg kevés. De 8000 mg???? mire jó? Jobb esetben kipisilod, rossz esetben vesekő :( -
GabiWong #46 Idézet a cenzúrázott egészséges c. könyvből (Lenkei Gábor)
"A sok C-vitamin vesekövet okozhat
Nem igaz. Tudományos bizonyítékok mutatják, hogy ez hazugság. Csak egy a sorból: 1996 júniusában jelent meg egy tudományos közlemény. 45251 férfit vizsgáltak 6 évesn át, a férfiak 40 - 75év közöttiek voltak. Ebben a korban gyakoribb a vesekőképződés. Ezek a férfiak 1500mg, vagy ennél több C-vitamint fogyasztottak naponta. Azaz "veszélyesen sokat", az RDA-ban meghatározott adag 25-szörösét. A felmérés nem támasztotta alá a gyógyszeripar híresztelését. Mindenki megnyugodhat. A nagy adag C-vitamin nem növeli a vesekőképződés kockázatát."
Anyit még hozzátennék, hogy jópár éve szedek 5g C-vitamint (és egyéb étrendkiegészítőket), bajom nincs tőle, viszont nemvoltam orvosnál 8 éve. -
brueni #45 igen. pontosan erről beszéltem. mindenki szépen megtanulta a leckét. amit a becses orvostudomány leírt. valóban logikusnak hangzik a következtetés, csak sajnos nem igaz.
orvosi duma.
nehogy véletlenül többet szedj belőle, mert vitamin. a nevében is benne vban. csak jót tesz. de nehogy bevedd, mert egészségesebb leszel.
hajrá. csináld úgy, ahogy jónak látod.
de azért nézd meg Lenkei honlapját... -
dez #44 Persze. -
dez #43 Eleve nem tanácsos megvárni, míg vesebeteg és magasvérnyomású leszel. :)
Ha a C-vitamin P-vitamin komplexel van bevíve, sokkal jobban hasznosul, és alig ürül ki belőle 1-2 grammig (személyfüggően akár többől is).
Tudni kell, hogy az emberi szervezet nem tudja előállítani a C-vitamint, ellentétben a legtöbb állatfajjal. Nos, azok az állatok napi több grammot is termelnek belőle. És/vagy növényekkel viszik be.
De állítólag a magas C-vitamin ürülés sem feltétlenül vezet vesekőhöz. -
bvalek2 #42 A legtöbb gyógynövény olyan alacsony koncentrációban tartalmazza a hatóanyagát, hogy eszméletlenül sokat kellene inni a teájából hogy ártson :) Másrészt evolúciós okoból is hozzáidomultunk bizonyos növények fogyasztásához, tehát ez a kettő téged igazol: A legtöbb gyógynövény tényleg veszélytelen. Azért hozztenném, hogy nem válogatás nélkül kell inni őket, hanem tudni kell hogy mikor melyiket. Csak így lehet komoly eredményt elérni velük. Mint a nagypapi... -
dez #41 Mindössze párfajta igazán óvatosan alkalmazandó gyógynövény van, amikben olyan anyagok vannak, amik pl. lefelé v. fölfelé módosítják a vérnyomást, stb. De a többiből literszámra lehet inni a teákat. Persze ilyen mennyiséget nem állandóan, hanem kúraszerűen. Ezekből kisebb mennyiséget azonban akár napi teaként is lehet fogyasztani, pl. csalán, stb. -
bvalek2 #40 Túl lehet adagolni a C-vitamint. Például amikor a szervezeted kiüríti, akkor a vesédet dolgoztatja. Ha vesebeteg vagy, akkor súlyos állapotba kerülhetsz 1000 mg-nál több C-vitamintól. Továbbá növeli a savasságot a vesében, ezért hosszútávon vesekövet kapsz, ha napi 1000 mg-nál több C-vitamint szedsz éveken át. Ez azért van, mert savas közegben könnyebben kicsapódnak bizonyos sóoldatok, pl így képződik a fogkő is. Ezért kell fogat mosni, hogy a szád ph-ja nem legyen túl alacsony (és nem maradjanak ételmaradékok benne, mert azt meg a baktériumok szeretik). Ezen felül amikor a szervezeted azon dolgozik, hogy kiürít valamit a véredből a veséd segítségével, automatikusan megnöveli a vérnyomásodat. Ha vérnyomásbeteg vagy, ez megint gondokat okoz. -
bvalek2 #39 Nem állítottam semmit a veszélyes és veszélytelen gyógynövények előfordulási arányáról. Ez különben is egy bizonytalan dolog, mivel a veszélyességet befolyásolja hogy mi a betegségünk, mennyit használunk fel (túladagolás veszélye), és mivel együtt használjuk (bizonyos növények erősítik, vagy gyengítik egymás hatását, mint a gyógyszerütközések esetében). Ezért inkább nem nyilatkozom ilyen kérdésekben. Nagyapám élne, és fórumozna, segíthetne :)