214
-
dez #134 Szerintem az vezet téged félre, hogy sok BIOS-ban úgy tüntetik fel, mintha a ram-órajelet lehetne állítani (választás 266/333/400 között), de akkor valójában szorzót állítasz!! Erről rögtön megbizonyosodhatsz, ha átállítod az FSB-t! Mivel pontosan olyan arányban fog növekedni a ram órajel is! (A fenti BIOS számok alap, 200MHz-es FSB esetén érvényesek.)
Meg mondom, nézd meg az nTune-t! Ahogy állítod az FSB-t (felső csúszka), úgy változik a ram-órajel! Meg persze a HTT is, mert mindkettőt az FSB-ből számolja! (Meg a mag-órajelet is.)
Nézd meg, és utána gyere vissza...
Az meg butaság, amit a #121-ben írtál. Akkor nem lehetne szabadon variálni a kölönböző órajelű procikat és a különböző órajelű memóriákat... -
#133 Szerintem nezd meg a mecset is, o addig elszorakoztatja magat. -
dez #132 Még1x leírom: kurvára nem mondtam olyat, hogy a proci szorzó határozza meg a PCI órajelet!
És ezt is még1x leírom: az NForce is tud úgy működni, hogy nincs bekapcsolva a PCI órajel lock (33MHz)! És alapból sokszor nincs bekapcsolva, a usernek kell bekapcsolni, ha tudja, hogy kell. (Pl. az én NF4 lapomon is.) -
cooliq #131 legyszi magyarazd mar el nekem hogyan epul fel a proci es a ram szorzo. adok gondolkozasi idot(elmegyek a boltba egy kis sorert:D ). -
dez #130 Még az nTune nevű, AMD-s programban is FSB-nek hívják a base órajelet. Lásd felső csúszka. Ahogy azt állítod, úgy változik a HTT órajel (szorzótól függően [ezt előbb OK-zni kell]), a memória-órajel (ebben a programban nem állítható a mem-órajel szorzó), és a cpu (mag) órajel is. -
dez #129 Nem tudsz értelmesen válaszolni, mi, mert akkor el kellene ismerned, hogy hülyeségeket beszélsz... Pontosan ezt csinálják a droidok... -
dez #128 Rosszul tudod! Ha így lenne, nem lehetne külön állítani, hogy 266-os, 333-as, vagy 400-as ramod van! Tehát nagyon is van külön ram szorzó is. Tudom, mert használom. -
dez #127 Dehogy magyarázod te ezt... -
dez #126 Ne keverjük a fogalmakat! A cpu clock az az órajel, mint pl. 2000MHz. Az alapórajel, amiből több másikat számol, azt továbbra is FSB-nek hívják. Lásd BIOS, CPU-Z, stb.
Ha visszanézel, magam is írom, hogy lejjebb lehet venni a mem-órajel szorzót! De az attól még szinkronban van, mivel nem teljesen függettlen órajelet kap. -
#125 Na jol van droid, most talalj ki mas kifogast.
Raadasul megint hulyesegeket beszelsz, mert nem a processzor szorzo hatarozza meg a PCI frekvenciajat. Nem veletlenul van kulon PPL az Nforces lapokon, amik kulon szabalyozzak a a PCI/AGP orajelet.
-
dez #124 Hülyeségeket írsz, és hazudsz. -
dez #123 1. Ne csalj, haver, én nem fixet mondtam, azt te mondtad! Én ezt írtam: "itt szorzólock van". És valóban, felfelé lockolva van! Egyes K8 prociknál (Sempron 3000+ és lefelé) lefelé sem lehet állítani, tehát itt teljesen lockolva van, azaz itt már teljesen fix is.
2. Ne kavarj itt is, azt írtad, semmi köze a szorzónak az órajelhez, ami hülyeség.
3. Csak annyi köze van hozzá, hogy ha nincs AGP/PCI lock, akkor alig tudsz tuningolni. Tök mindegy, ez a lap hibája-e vagy sem. Én arról beszéltam, hogy sokan ezért nem tudnak túl sokat tuningolni (de nem tudnak róla, hogy ezért). Ha nem lenne lockolva (legalább felfelé) a cpu szorzó, azzal könnyedén tudnának ők is tuningolni. És talán mások is még jobban tudnának, mert csakis a cpu órajele változna.
3b. Ne gyere már állandóan a VIA-val, sok NForce3-4 lapon sincs alapból beállítva az (AGP/)PCI órajel lock.
4. Kurvára nem mondtam olyat, hogy a cpu szorzó határozza meg a PCI órajelet!!!
Te valamit nagyon keversz! Tudod egyátalán, mi az a CPU szorzó?????
5. Felfelé kurvára kötött a cpu szorzó!!! Tudod, mi nem kötött??? Az cpu órajel!!!
Te bazdmeg kevered a cpu szorzót és a cpu órajelet!!!! -
#122 Ott a pont.
Ezt magyaraztam en is. -
cooliq #121 HTT órajelet (HTT szorzóval), a ram órajelet(*) (ram szorzóval),
ram szorzoval??? az a mindenkori aktualis szozot jelneti amivel a procid szorzod meg. Nem lehet mas a szozoja mint a procinak igy nem ram szorzo hanem a cpu clock szorzo. probalom a legegyszerubben es legerthetobben leirni. Aszem feladom. -
#120 Persze hogy nincs.
Regi Intel processzoroknal volt ilyen, hogy lefele sem tudtal szorzot allitani.
Az fix szorzo volt.
De a A64ek eseteben ilyenrol nem beszelhetunk.
Ezert nem ertem, miert erolkodik. -
cooliq #119 pedig be allitatod neki nyugott szivvel. probald ki. Ugye jo par tuning eredmeny szulette mar ugy hogy 400 cpu clock volt es ugye ebbol kovetkezne(szinkronnal termeszetesen) hogy a ddr procidnak 800 mhz kellene lenni(alap 400mhz). Ilyen sajna a mai napig nincs(par honnapal ezelott jelent meg 700 mhz modul). Szoval ilyenkor aszinkronban van hajtva a memo a cpu clockhoz kepest(400/300 mert a memod tudja a 300 at pl a-data 566 vagy 600 moduljai). -
dez #118 Sempron 3100+ és efölött is csak lefelé állítható a cpu szorzó.
Van FSB (csak ez már nem az eredeti jelentésnek megfelelő, hanem egyszerűen egy alap-órajel, de még így hívják), ebből generálja a cpu órajelet (cpu szorzóval), a HTT órajelet (HTT szorzóval), a ram órajelet(*) (ram szorzóval), és "AGP/PCI lock" hiányában az (AGP/)PCI órajelet is.
(*) K8-ban belül van a memvezérlő, így nem az alaplaptól függ a ram-órajel, hanem a procitól. Nem tudok róla, hogy a K8 tudna asszinkron ram-órajelet. -
cooliq #117 Fix core clock ilyen nincs. Ez hulyeseg. Olyan hogy fix szorzo van vagy "fel fix" de fix core clock nincs. ez ugyanis a cpu clock speed megnemvalltoztathatosagara utal. Magyaran a cpu clockot nem modosithatod. A cpu clock 200 mhz, tehat ezt sem fel, sem le nem modosithatod. Ez pedig nem igaz. Oda allitod ahova neked tetszik(bizonyos kereteken belul). Ha nekem ugy jo es persze birja a gepem akkor 10x300 vagy 9x400 at allitok be es kesz. remelem ertheto mar mi a szozo es a cpu clock kozott a kulombseg. -
#116 Na errol beszeltem pont, hogy nem fix hiszen akkor nem lehetne lefele se allitani.
De ezt nem akarja a kollega beismerni, szerinte az fixet jelent, ha lefele lehet a szorzot allitani, de fel nem.
En meg azt allitom, ami fix ott nem lehet se le, se fel szorzot allitani.
A muki most ezzel az allitassal vitatkozik.
"Tudod te mit jelent az, hogy fix core clock ?
Azt jelenti, hogy nem lehet szorzot valtoztatni.
Ezen viszont lehet.
Tehat nem fix a szorzo beallitasi lehetoseg." -
#115 1.
Lol.
Te mondod mikor a fix fogalmaval se vagy tisztaban.
Az azt jelenti, hogy se felfele, se lefele nem lehet szorzot allitani.
De a fix,a te 5 eves fogalmaidban azt jelenti, hogy valamelyik iranyban mozgathato.
Hat baratom te nagyon sulyos eset vagy.
Nalam a fix azt jelenti, hogy nem mozgathato.
2.
Elmondanad mi koze is van a processzor fix szorzonak, magahoz az orajelhez ?
Semmi.
3.
Mi koze is van a VIA alaplapnak, a processzor szorzohoz ?
Szinten semmi, hiszen az alaplap hibaja, hogy nem lehet a busz orajelemelese nelkul a processzor orajelet emelni.
Igaz ettol meg a processzor szorzoja nem fix, beteszem egy masik pl Nforce lapba erdekes nem emelkedik a PCI buszfrekvencia, de ennek semmi koze nincs ahhoz, hogy fix e a proci szorzo vagy sem.
Tehat kb ennek is ennyi koze van a temahoz.
4.
Ugyanez a helyzet a PCI/AGP orajellel, hiszen te magad is ellentmondasz a sajat megallapitasodnak, miszerint a "fix" szorzo hatarozza meg ennek az orajelet, pedig nem hiszen az orajel emelese miatt emelkedik meg a PCI busz orajele, nem pedig a szorzo miatt.
5.
A link meg terad illik, nem veletlenul nem tudsz beismerni egy olyan egyszeru tenyt sem, hogy a "fix" az kotott azt jelenti, te pedig az ellenkezojet allitod marha modon. -
cooliq #114 Hello mindenkinek.
Azt nem mondom hogy mindent tudok a sempronokrol es a A64krol de azert tudok egy ket dolgot. Szoval a szorzo kerdese. Az amd64 nel a szozot csak lefele tudod allitani felfele nem. Kivetel kepez ez alol az FX szeria ami teljesen egyenlo a sima A64 el. Nala lehet allitani fel es le. A sempronoknal pedig van egy bizonyos szeria ami felett lehet es van ami alatt nem lehet, pl: ha jol emlekszem akkor 3100+ es felett lehet allitani az alatt nem. Megjegyzem hogy sokaknak 3100+ alatt is sikerult allitani a szorzot(igazabol ez igy nem helyes csak a cnq mukodott, amit alapbol letiltanak ezeknel a szeriaknal bar nehany lapban mukodik attol fuggetlenul). A szorzo allitasanak azert van ertelem mert amikor nincs hasznalva a proci pl: 100% akor vissza veszi a szorzot es a vcore-t. Ezert is voltak sokkal huvosebbek az amd procik(mas kerdes hogy alapbol sokkal kevesebbet fogyaszt mint hasonlo kategoriaju intel tarsa) . Az intelnel is bevezetek ugyan ezt. Intelnel erdemes 3.6 G tarsait venni mert itt nagyobb szorzorol lehet levenni es allitgatni kedvunk szerint , igy tuningban sokkal baratibb(nem mindegy hogy 11x300 vagy 14x300). A dez kolleganak abban igaza van hogy fel fix a szorzo zar az elobbiek miatt(fel nem lefele igen). A cpu clock(fsb mar nincs) pedig allithato(a venice mag mar hivatalosan tamogatja a 250 mhz ramokat ( 200cpu clock/ 250 ram clock))). A cpu clock hatarozza meg a hyper transport sebesseget is. A ram sebbeseget termeszetesen beallithatod aszinkron hajtasra is. A64 nel mar nem problema nem ugy mitn a K7 generacinoal ahol is jo eredmeny elerese miatt kotelezo szinkron hajtas volt. pci/ agp fix kerdesre meg csak annyit hogy lap fuggo. Ha a lap fixalja az orajeleket akkor okes. A64 lapok fixaljak. Ha jol emlkeszem az nforce3 150 meg bugos volt igy ott nem mukodik. Hirtelen ennyi. remelem ertheto volt azert.
-
dez #113 Segítsen már valaki észhez téríteni ezt a... fazont! -
dez #112 "sot beakarja bizonyitani mindenaron, hogy az AMD64 szorzoja fix."
Igenis, (felfelé, de pl. kisebb s754 Sempronoknál lefelé is) lockolva van!
(A cpu szorzóról van szó.)
"De ha megsem menne, akkor jon az orajellel."
A fix órajellel csak te jöttél. Ha az fix lenne, nem lehetne tuningolni.
"Igaz a szorzonak semmi koze nincs hozza."
Aha, tényleg, semmi köze a cpu szorzónak az órajeléhez...
"Aztan jon a VIA alaplapokkal, aminek szinten nincs semmi koze az AMD64 altala kinyilvanitott fix szorzojahoz"
Kurvára van köze. Mivel a (korábbi) via lapokon nem lehet sokat emelni az FSB-n (mert nem volt AGP/PCI órajel lock), nem is lehet sokat tuningolni. Ha szabadon lehetne állítani a cpu szorzót, nem lenne gond az FSB dolog. Még mindig nem fogod?
"s ha ez a marha erv sem lenne sikeres"
Azért nem sikeres, mert komoly baj van a felfogóképességeddel...
"akkor jon a PCI/AGP orajellel. Bar igaz annak sincs semmi koze a kitalalt "fix" AMD64 szorzohoz."
Kurvára van köze, ha nincs lock.
Tételes választ várok, félrebeszélés helyett! -
dez #111 Nem veszed észre, hogy az pontosan rád vonatkozik? -
#110 Mondja az, aki a fix-re nem tudja mit jelent.
Es ellenkezik ezzel a tetellel, sot beakarja bizonyitani mindenaron, hogy az AMD64 szorzoja fix.De ha megsem menne, akkor jon az orajellel. Igaz a szorzonak semmi koze nincs hozza. Aztan jon a VIA alaplapokkal, aminek szinten nincs semmi koze az AMD64 altala kinyilvanitott fix szorzojahoz, s ha ez a marha erv sem lenne sikeres, akkor jon a PCI/AGP orajellel. Bar igaz annak sincs semmi koze a kitalalt "fix" AMD64 szorzohoz.
De azert erolkodj droid. -
DEZ -
dez #108 Mi is volt itt a hülyeség? Csak amit te írkáltál. :P -
#107 magyarazkodj azaz, ahelyett, hogy elismerned vegre, ha hulyesegeket beszelsz.
De ugy tunik nalad a fix, az nem azt jelenti, amit kellene. -
dez #106 Ha még mindig nem lenne világos:
Az A64 3200+ órajele 2000MHz. Ez így jön ki: 200MHz (FSB) x 10.
Tuning: 240 x 10 = 2400MHz.
Az a x 10 a core-clock szorzó, ami felfelé lockolt, nem tudod növelni. Ezért kell az FSB-t növelni. És ezért kell figyelemmel lenni azokra, amit alant írtam.
Kezd már derengeni valami? -
dez #105 "Tudod te mit jelent az, hogy fix core clock ?
LOL es meg van pofad magyarazkodni.
Azt jelenti, hogy nem lehet szorzot valtoztatni."
Mi van??? Ez oltári hülyeség! A fix clock (freki) és a fix szorzó két különböző dolog, nem érted?
Én (corefreki) szorzólockról beszéltem. Te jöttél ezzel a "fix core clock" szöveggel, ami hülyeség lenne, mert ha az fix lenne, egyátalán nem is lehetne tuningolni... (Akkor pl. nem tudtam volna én sem 1600MHz-ről 2400-ra tuningolni.)
Megismétlem: felfelé lock van a core-szorzón. Pont. Ezért kell az FSB-t emelni.
Az meg egy másik dolog, hogy a HTT szorzót, és a többit lehet állítani. Szép is lenne, ha nem lehetne. (Pár %-ot lehetne csak tuningolni.) -
#104 Tudod te mit jelent az, hogy fix core clock ?
LOL es meg van pofad magyarazkodni.
Azt jelenti, hogy nem lehet szorzot valtoztatni.
Ezen viszont lehet.
Tehat nem fix a szorzo beallitasi lehetoseg.
Javaslok olvasatkent egy idegen szavak szotarat, hogy vegre rajojj mit is jelent a fix szo.
-
fade2black #103 összefoglaló táblázatot találtam
d vs x2 -
dez #102 Felfelé lock van a core-szorzón. Folyamatosan ezt mondom, nem mondtam ellent magamnak, az általad linkelt szöveg is engem igazol, úgyhogy nem tudom, mi a problémád.
Éppen hogy te nem tudod elismerni a tévedésed. -
#101 Ejnye, ez neked leghutesses tunningal az 1,89 GHzes proci ami fel van huzva 3,6GHz-re ? :P
"A processzor órajele 2,4 gigahertz, amint minden további nélkül sikerült 3,2 gigahertzre tunningolni, szóval van benne tartalék." -
#100 hat te aztan tudsz kavarni, meg letagadni mit irtal.
Jakuza
"Athlon 64 eseten kicsit mashogy mukodik a dolog.
HTT-szorzoval kell trukkozni nincs fix core clock szorzo, szoval nem ertem mirol beszelsz."
Ezt irtam en.
Te meg josz osztani az eszt, hogy amit en leirtam az nem igaz es van fix core clock szorzo.
Most meg mar ilyeneket irsz.
DEZ
"Athlon(64/X2) esetén előfordul, hogy azért nem tudnak túlzottan húzni, mert itt szorzólock van""
Igaz voltal olyan sotet, hogy belinkeltel egy magadnak ellentmondo wikipedias oldalt.
""CPU Multiplier All A64s are at least Half Locked. This means that you can set the CPU Multiplier Lower than stock, but not Higher. This is a Good thing."
Oreg te tudsz olvasni ?
Vagy egyszer bevallanad, hogy tevedtel ?
Ugy latom akinek megartott a meleg az te vagy.
-
fade2black #99 WME 9 a kodolás.....
sokkal jobb az amd 2magos progik esetén. -
fade2black #98 tévedtem
p4d ema nal 54%ot gyorsít x2 86%ot
direkt olyat kerestem ahol sokat számít 2mag -
fade2black #97 memo sávszélesség mindig szük keresztmetszet sajnos. De a 2*4mb cache sokat segít. :D
p4d a tesztek szerint nem igen szenved hátrányt a 2 "külön" mag miatt mondjuk k*ra nehéz ezt reálisaan megmondani, bármár 5perce grafikonokat nézek. :)
-
dez #96 (Az egyszerű összepasszítás miatt nem optimális a memória-hozzáférés. És pluszba még eleve kezd kevés lenni a mem-sávszél.) -
fade2black #95 A világ legnagyobb tunningeretit/tuninger csapatait vádolod csalással akik évek óta tunningolnak és eddig sose buktak le csaláson.
Evvel szemben te eddig ha jólsejtem lószart se raktál le tunning terén az asztalra de hamisitozni azt tudsz.
Fikázni könnyű alkotni nehéz. Hát az jólláccik te melyik utat járod.....