214
-
dez #174 Mi alapból 400? A 333-as memóknak 166MHz-t kell adni (2 x 166 = 333 DDR).
Az természetes, hogy értelmesebb 400-as rammal használni. De attól még támogatnia kell a lassabb ramokat is.
Nem azt mondtam, hogy csak 0,8 lehet a szorzó, éppen azt mondom, hogy többféle is lehet, hogy többféle ramhoz lehessen igazodni.
Asszem, ezt most már nem kell tovább ragozni. -
GABOR16 #173 Értem, és tisztában vagyok vele.
Volt már dolgom K8-al, még ha nekem nincs az (anyagi okok), és tuningoltam is már másnak.
Azért csodálkoztam kicsit a 333 mas memóriák esetében lévő 0.8-as szorzón, mert alapból 400. Mondjuk eddig még sosem próbáltamki, hogy mitcsinál egy K8 a 400-asnál lassabb memóriákkal, pedig tudom, hogy támogatja (Dehát miért is vennék 333mas ramot, ha a 400as ugyan annyiba kerül. Persze ha otthon van a régigépből, vagy csak elfekvőben pár darab akkor az más.). -
dez #172 Mondom, K8-ról beszélünk. A Barton K7. De ott is van mem-szorzó (ami lehet 1-nél kisebb tört is), különben csak az FSB-nek megfelelő frekin mehetne a ram...
Valószínű nálad (is) az a gond, hogy a PCI freki nem fix 33MHz, hanem az FSB-ből osztja le. Arra már nem emlékszem, K7 alaplapból volt-e olyan, ahol lockolt volt a PCI órajel, de K8-ból van, ezért lehet jól emelni az FSB-t. (Csak mint írtam, néha alapból nem fixre van állítva, illetve korábbi VIA-s lapokon nem működött ez.) -
GABOR16 #171 Én a Barthlon-omat 1833-ról (FSB 166) 2200MHz-re (FSB 200).
Az enyim határa valahol 2420MHz körül lehet, de ott sem a proci, vagy a memóriám nembírja, hanem az alaplap akkor lévő magas FSB-je 220Mhz+. Az egyik értéken még megy és teljesen stabíl, a következőn már csak fekete képernyőm van. -
dez #170 A #148-ból úgy jött le.
Figyu, K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.
Viszont ugyebár a ramoknak sebességtől függően más-más órajelet kell adni... Ezért van a mem-szorzó.
Mint már írtam, K8-as lapok BIOS-ában sokszor nem a mem szorzót adják meg, hanem választani lehet 266/333/400 DDR között. Ha pl. 400-as adunk itt meg, és emeljük az FSB-t, akkor a 400-ból szépen több lesz. Ezért egy idő után vissza kell venni "333"-ra. De valójában nem 333 lesz, mert az FSB sem 200. -
GABOR16 #169 Sehol sem mondtam akaratosan azt, hogy a memória órajel lenne az alap, de általában annak az órajele megegyezik az FSB órajelével. Ezért a csatolófelületek kivételével a leglassabb része az alaplapnak, és ahhoz igazítják az FSB-t (pl. mikor a DDR memóriák gyorsultak, és az újabb modulokkal egy darabik jött ki a gyorsabb, nagyobb FSB-s alaplapok, processzorok). -
dez #168 Persze, hogy 200-on mennek a 200-as ramok (400 DDR, ha így érted). Miért ne mennének azon? Ekkor 1x a mem szorzó!
Ha viszont pl. 333-as (DDR, azaz 166x2) ramot teszel be, akkor 0,8-as lesz a szorzó. (200-as FSB-nél.)
Nem a mem számolja ki a saját órajelét, hanem a proci adja neki.
Én is több K8-at raktam össze, és tuningoltam meg alaposan. Mostani sajátomat 1600MHz-ről 2400-ra. Ehhez FSB-t 200-ról 300-ra kellett venni, és vissza kellett venni a HTT és ram szorzókat. -
GABOR16 #167 Bár ez lehet, hogy valamelyik Semptron. -
GABOR16 #166 A K8 alapból leosztja a ramot?
Vagy csak lassabb modult használsz.
Én már találkoztam, építettem össze K8-asokat , de ott mindenhol 200on mentek a 200 as ramok. -
dez #165 Nalátod, hát ezek a memória-órajel szorzók. (Ezt azt jelenti, ezzel szorozza az FSB-t, és így jön ki a memória-órajel. [Nem a memória-órajelet szorozza. :)]) -
dez #164 Ez K8-nál nem így van. Lásd #163. -
dez #163 Na, akkor foglaljuk össze.
Alap eset, FSB = 200MHz.
CPU szorzó: pl. 10x - 200MHz x 10 = 2000MHz (CPU órajel)
HTT szorzó: pl. 5x - 200MHz x 5 = 1000MHz (HTT órajel)
RAM szorzó: pl. 0,8x - 200MHz x 0,8 = 166MHz -> 333MHz DDR! (DDR azt jelenti, hogy minden ciklusban 2 adat [felfutó élnél és lefutó élnél].)
PCI órajel(!) = 200MHz / 6 = 33MHz (nincs lock), vagy egyszerűen 33MHz (van lock).
Namost, ha emeljük az FSB-t, akkor minden a szorzóknak megfelelően emelkedik. -
GABOR16 #162 Nekem igaz NF2 esem van, de találkoztam már újabbal is.
Az enyimben ezek vannak a memória/fsb arányáról:
3/3 3/4 3/5 3/6
4/3 4/4 4/5 4/6
5/3 5/4 5/5 5/6
6/3 6/4 6/5 6/6
Tehát lehele és felfele is állítható bizonyos mértékig.
De egyáltaáln nembiztos, hogy egész, szabványos értékeket kapunk. -
GABOR16 #161 Tudom.
Hogymondjam, az FSB-t a tervezéskor leglassabb elemhez igazítják, hogy aránylag egyszerű maradjon a rendszer bővítésekoris az elemek gyorsaságának kihasználása.
Á, de zavaros...
Vagyis van kezdetben mondjuk az 1800MHz es proci, és a 200MHz es memória (ezért döntenek a 200MHz-es FSB mellett). Késöbb jön a gyorsabb proci (mondjuk 2000MHz és memória 300Mhz), hogy a biztosabb kompatibilitás megmaradjon a procit továbbra is 200-as FSB-n használják, csak nem 9x szortóval, hanem 10x-esel. De a memória ekkor kihasználatlan maradhat.
Ekkor a házi tudningosunk rendszerének jobb kihasználása érdekében ha tudja csökkenti a szoróját a procinak (mert lehet hogy elég nemki a 2000MHz, vagy a procija nembírja a nagyobbat), és növeli az FSB-t amivel a memóriáját majd szinkronban szeretné működtetni.
Valahogy így gondolom. De az FSB növelése minden másra is kihatással van, vagyis az egész rendszer teljesítménye növekszik (de ezt nemminden bírhatja, pl PCI/AGP kártyár, vagy ha továbbra is a 200-as memóriákat használjuk). -
dez #160 (Pl. 0,5 is lehet a szorzó [adott esetben], nem csak egész szám. Ugyebár egy szám reciprokával osztani, az annyi, mint a számmal szorozni. Vagy fordítva, mindegy.) -
dez #159 Oké.
K8-nál az FSB az alap (ezt tudod MHz-re állítani), és ebből számolja a többit. Lehet, hogy az Intelnél máshogy van, de itt a K8-ról beszélünk. -
GABOR16 #158 Legalábbis mostanában. -
GABOR16 #157 Kicsit rosszúl írtam, de nem keverem.
Általában anyi szokott lenni az FSB amenyit a rendszer leglassabb eleme bír.
És ez többnyire a memória. -
dez #156 Ja, az lehet, hogy máshol az ram-órajel az alap, de most K8-ról van szó. -
dez #155 Hát igen, ezt már csak direkt lehet csálni... -
dez #154 Na ugye... -
dez #153 Nos, mintha te is kevernél 1 dolgot! Az alapórajel az az FSB, ebből számolja a többit (*)! Ez default 200MHz. Ez nem a ram órajel!!! Akkor nem tudnál 266-os, 333-as memóriát használni!!!
Az FSB-ből számolja a ram-órajalat is, nem fordítva.
(*) Kivétel a PCI órajel, ami külön 33MHz-t kaphat, ha aktiválva van az AGP/PCI lock. -
GABOR16 #152 Olyan érzésem van, mintha Jakuza már-már szándékosan nemértené meg a dolgokat, de sajnos vannak ilyen emberek.
Azoknak még élőben sem tudok elmagyarázni semmit. Vagy csak nagyon nehezen. -
GABOR16 #151 Vagyis a memória osztóját lehet szorzónak nevezni, ha fordítva használjuk.
Jelenleg nemtudok olyan alaplapról aminek fix memóriaórajeleni lennének. -
dez #150 Nézz körül, van itt pár példa... :D -
dez #149 Melyik hozzászólásról beszélsz? Szerintem te vagy az értetlen. -
GABOR16 #148 Nos, kicsit nagy itt most a zavar.
Tehatát van a rendszernek egy alap orajele ami leginkább a ramok órajele szokott lenni.
Ezt szokták szorozni, illetve osztani, attól függ, hogy mire van szükség. (hmm, ezt így nagyon nemjól van megmondva, de nemtudom normálisan megfogalmazni magamat)
Tehát ha van egy 2000MHz-es A64 es procink amik 200MHz(400MHz)-se DDR memóriákkal mennek, és mellé egy valamilyen NF4es alaplapunk akkor, többnyire a processzor 10x es szorzót míg az alaplap 5x ös szorzót használ (régebbi lapok csak 4x est).
A DDR memóriáknak nincs szorzója, maximum osztója lehet (bár valójában az sincs, csak az alaplap kezeli le másképpen, A64 esetében a proci). Valódi szorzója úgytudom eddig csak az RD memóriáknak volt.
A memóriát általában lefelé osztani szokták, ha a memória nembírná az emelt órajelet, bár ezt az osztót ezáltal fordítottan is lehet működtetni, és akkor gyorsít a memória valódi órajelén.
Az AGP/PCI órajelek erősen függnek alapesetben a rendszer alapórajelétől (ezt nevezik manapság FSB-nek és a memória ezeken az értékeken működik alapesetben, ha nemhasználjuk az osztót) ugyanis az FSB értékének osztásából nyerik a sebbeségüket. Pl. hogy megkapjuik a 33MHz es PCI szabványos órajelen a 200MHz es FSB-t nagyából 6-tal kel elosztanunk a frekvenciót, AGP-nél 3-mal (66MHz).
Ha emeljük a processz0r órajelét 2000MHz-ről, 2400MHz-re akkor ez 10x es szorzó mellett 240MHz es FSB-t eredményez, ami megviselheti már a gyenge minőségű memóriákat, a PCI/AGP kártyákad, de akár az alaplapot is. A memóriák tulhajtása ellen lehet használni az osztót, és mivel ez az osztó tört számokat használ ezért szakaszosan csökkenthető az órajel, az alaplapnál lehetséges hogy nembírja már az 1000MHz helyetti 1200MHz es HTT frekvenciát így ott is szükséges lehet a szorzó lejebbállítása (pl. 4x szorzónál 960MHz). A PCI/AGP frekvenciája az alap osztókkal: PCI: 40MHz; AGP: 80MHz (ezek pont határértékek amiket előfordulhat hogy a kártyák elbírnak, de azis, hogy nem) ilyenkor átkell állítani a PCI/AGP osztóját (többnyire azokban az alaplapokban amelyek nemrendelkeznek Fix PCI/AGP lock-kal rendelkeznek szorzóállítással), vagy bekapcsolni a fix orajelet rájuk (200MHz-es alap rendszersebesség alatt a szorzóállítás automatikus). -
dez #147 Kösz.
Písz, písz, de nem én neveztem Jakuzát hülyének, droidnak, stb. -
cooliq #146 Te nagyon keversz valamit olvasd el az elso hozza szolast
reszerol ertetlen emberekkel nem vitazom. -
#145 persze hogy nem..... de ki is allitana ilyen butasagot komolyan -
#144 mas forumba irtak, te mekkora majer is vagy.
adok egy linket es nezd meg a tuningmat. tisztan laccik hogy keversz par dolgot. -
dez #143 Ezt nem te írtad, ezt én írtam. Olvasd el, hogy miért írtam ezt.
(Még1x: a cpu clock az nem az FSB!!!) -
cooliq #142 Hol irtam en hogy a ram fekit leveszi meg a cpu clock ot???? nna jol van ennyi -
dez #141 Én tökéletesen értem. Jakuza az, aki nem képes megérteni, mi micsoda, és hogy függ össze. De azért kötekedik. -
dez #140 Ejj, 50% emelés = Y * 1,5...
Továbbra is tévedsz. Ha igazad lenne, akkor a bekapcsolt CNQ (ami lecsökkenti a cpu-szorzót [ahol ez engedélyezett]) a memória órajelét is visszavenné! De ez nem történik meg. Azaz, az FSB az alap, nem a cpu (mag) órajel. -
cooliq #139 Egyebkent meg ha leirod hogyan huztad a procidat 2440 re akkor vilagossa valik szamodra minden nem tudom mit kell itt gorcsolni rajta. Egyszeru mint a pofon. -
cooliq #138 Nna a memot azt nem szorzod maximum a cpu clock hoz osztod vagy szazalakosan emeled de semmikeppen nem szorzom. Ez volt az info az osvenyhez. Nna engem mar nem erdekel az egesz tema. -
Demisery #137 Dez, igazad van... Nemtom mit magyaráznak. Szerintem ne foglalkozz velük... Písz -
dez #136 (A proci órajelre vonatkozólag meg lásd #106, ha nem olvastál volna vissza.) -
dez #135 Ha mindezekkel nem lennék tisztában, nem tudtam volna 1600MHz-ről 2400-ra húzni a procimat.