77
  • h4x0r
    #77
    Hmmm... hosszútávon a gyorstüzelők igényeinek a kiszolgálása tényleg nem egy jó dolog, ráadásul sok a Quick and Dirty meló, ami a saját szakmai fejlődést teszi lehetetlenné. Az ember így rengeteg gány dolgot művelhet, lásd http://thedailywtf.com/. Ez az oldal tele van ilyen gyorstüzelések eredményével.
    Mellesleg merre lépsz tovább? Elég nehéz lehet új ügyfélkört és szakértői bázist kiépíteni. Főleg, ha a profil és a nagyságrend is változik.
    Mellesleg van egy terület, ahol néhány kezdő elhelyezheti magát, mégpedig a régi DOS-os progik újraírása modern felületre (web pl.). Az ilyen progiknak sokszor a fejlesztője már rég felszívódott. Az egyik ismerősöm ezt teszi éppen.

    Meg mellesleg a cikkről, amit linkeltél: konkrétan tudok is két szakembert, akik átálltak inkább képregényesnek, az egyik Scott Adams a Dilberttől (ő fejlesztő volt, az ötleteket a valóságból vette), a másik pedig Illiad, a User-friendly írója, aki pedig techsupportos volt az SCO-nál. :)
  • BlackRose
    #76
    Csak nagyon egyszerű igények esetében, és ezekkel a vevőkkel nem érdemes foglalkozni, mert amit kérnek nem kihívás, fizetőképességük gyenge és még valószínűleg még gyengébb lesz, ezért nem jönnek vissza mégegyszer venni valamit, tehát elvesztett ügyfelek, a befektetett pénz és idő a megszerzésükre nem térül meg a továbbiakban, mert nem lesznek többszöri ögyfelek, sőt valószínűleg a gyorstüzelésük miatt nem is fognak senki ügyfele sem lenni hamarossan. Szóval egy középsávban dolgozó IT-snek már nem kell ilyenekkel foglalkoznia, persze kezdés esetén esetleg az ilyeneket is fogadni muszáj, de jobb ha inkább hitelt vesz fel az ember, mert könnyebben megussza, mint, hogy az ilyen ögyfelekre dobja el a drága idejét. Ha emlékszer amikor azt mondtam, hogy becsüld meg magad és a munkádat, erre gondoltam. Különben én éppen azért változtatok most környezetet néhány nap múlva, mert a közép európai IT elérte azt a szintet amikor már tovább lépni szinte lehetetlen, mert nincs elegendő pénz és tapasztalat, az ami meg van az napról napra jobban és jobban tartozik a gyorstüzelő reaktív körbe, és az IT-t itt nem úgy kezelik mint valamit ami előnyben részesíti a céget ha jól van csinálva, hanem mint valamit ami a megmaradás eszköze, mert mindenki úgy csinálja akkor muszáj nekem is. Szóval nincs benne semmi kihívás, ezért lépek tovább gazdagabb mezékre , a legnehezebb dolog volt letisztázni a válalt felelőségeket, bevezetni a munkatársakat, hogy folytatni tudják zükkenőmentessen, mondhatom, hogy már 2-3 éve ez volt a legnagyobb kihívás, a többi meg úgy rutinos dolog, általában fejlődési lehetőségek nélkül.
  • BlackRose
    #75
    nézd ez most éppen jókor jött... érdekes dolog Joel tollából...

    http://www.joelonsoftware.com/articles/DevelopmentAbstraction.html
  • h4x0r
    #74
    Igen, de a gyorstüzelők sokszor elfogadható kódot adnak, kevesebb idő alatt, mint pl. a gyors, de megfontoltak. Hiába jobb a tied, de az övét veszik meg, mert az kész van, és a vevőnek feltehetően azért sürgős, mert ők is gyorstüzelők. A lánc átterjed az összes ismert szakmára. Tehát az IT még tovább gyorsított az amúgy sem lassú folyamaton.
  • BlackRose
    #73
    Igen erre van az a mondás, ha valami jó akkor már elavult, ha valamit tudok akkor az már elavult... szóval ma igy mennek a dolgok, két esetben lehet sikeres lenni, ha valamiben első vagy (de ez kicsi esély, mert általában az első nem elég jó), és ha valamiben második vagy (tanultál az első hibáiból), ha harmadik vagy akkor biztos nem sikerül. És ez persze egyenessen oda vezet, hogy a legjobb gyors lenni, de nem sietni, nem elhamarkodni, mert ugyan az lehet, hogy valaki előbb lép mint te, de kicsi az esélye, hogy nyerjen. Ez kb. olyan mint a vadnyugati párbalyok, ha szépen lassan kivetted a Colt-ot céloztál és lőttél akkor 90%-ban győztél, ha csak előrántottad és lőttél akkor csak 10%-ban, ha szerencséd volt és véletlen eltaláltad, ha meg nem akkor az ellenfélnek volt 10%-a mert ha szerencséje volt akkor te már nem lőttél, de ha nem akkor a te 90%-od érvényesült, tehát garancia soha sincs, de a valószínűség mindég a megfontolt de gyors oldalán áll.
  • h4x0r
    #72
    Erre az angoltanárom azt mondta, hogy Life is hard. Asszem volt is egy számítógép, amit addig tökéletesítgettek, míg ki nem ment a divatból. Asszem Marsnak hívták és tökéletes volt sok szempontból, de túl későn adták ki. Perfekció mindenekfelett. És egy tök jó termék "halálához" vezetett.

    A történet itt: http://catb.org/jargon/html/M/Mars.html
  • BlackRose
    #71
    Jó pelda... ez az amikor van csapat de nincs csapat. Itt megkellett volna beszélni, hogy melyik a jobb megoldás, vagyis közössen támadni minden megoldást és objektívan ellemezni, a pluszokat és a minuszokat, a végén pedig dönteni, hogy na ez az ami az adott esetben a legmegfelelőbb. Persze a legmegfelelőbb nem mindég a legjobb, de éppen azért kihívó a csapatmunka, van 3 megoldás, az egyik perfekció, de 3 hét munka, a másik megfelelő és 1 hét munka a harmadik meg majdnem olyan mint a második de 3 nap elég rá... de a mi csapatunknak nincs 3 hete, tehát a legjobb megoldás nem jöhet számításba... mert csak 1 hetet szánhatunk rá, a második belefér, de nem sokkal kapunk többet mint a harmadik megoldással és megmarad néhány nap, ami jól jöhet ha késöbb valahol fennakadunk... szóval sok sok mérlegelés után kell kiválasztani a megoldást közössen, fontos, hogy az egéssz csapat ezt elfogadja, hogy a magáénak érezze, ekkor nincs baj, hogy kitöl ered, mert közössen vitattuk meg, közössen világítottuk meg mindet és közössen határoztunk, hogy igen is a harmadik megoldás a legmegfelelőbb, persze sajnáljuk, hogy nem lehet az első, de... ilyen a valóság.
  • h4x0r
    #70
    Nos igen, ez pontosabb fogalmazás, de a lényeg az inkompetencia. A mai világ jobb szakembereket igényel(ne), jobb tanárokat, de nem tudják (lehet) tartani a tempót. Meg aki tudja, az csinálja.
  • BlackRose
    #69
    Még valamit... a régebbi oktatás azért volt hát enyhén fogalmazva komoly és mondhatjuk alapos, mert egy olyan világban volt amely viszonylag lassan változott, a tanárok képessek voltak majdnem azt előadni nyugdíjba vonulásuk előtt mint fiatal korukban, az alapok azok voltak a fontossak és ezt tanították, és az alapok lassan változnak vagy egyáltalán nem. Most egy más helyzet alakult ki, egy gyorsan változó világ jött amiben nem igen tudja mindenki megtalálni a helyét, a régebbi készülés, célzás, lővés helyett jött a lövés, készülés, célzás... a másik dolog meg, hogy a meglévő erőforrások nem tudták kisérni a mesterségessen előállított igényeket, vagyis ma néhányszor annyi egyetemista van mint régebben, és lehetetlen annyi jó tanárt biztosítani, meg persze ezeknek az egyetemistáknak is nagy része nem rendelkezik megfelelő kognitív képességekkel, hogy egy magas szintű oktatást kövessen és ezért is csökkent a szinvonal, mert nem érdek, hogy 100-ból ketten diplomázzanak. Aztán megjelentek a kis magániskolák meg hasonló dolgok amelyekkel az egyetemek versenybe száltak, és a gyengébbel ha versenyezel, te is legyengülsz ez már régen ismert dolog. Szóval ma oda jutottunk, hogy az erősebbek erőködnek, hogy ráhajtsák magukat, hogy az egyetemet végigjárják, csak hogy meglegyen a papír, mert már az elején rájönnek, hogy tudást nem igen kapnak. Az átlagossak meg átlagon aluliak pedig végigjárják rutinossan és diplomáznak, de sajnos tudásuk semmire sem jó. Most itt az a baj, hogy aki pl. autodidakta, és egyetemre jár, de maga tanul annak az egyetemen eltöltött idő miatt kevesebb ideje marad a valüdi tanulásra... de ha nem diplomál akkor meg papírhiány miatt lesz hátrányos helyzetben. Na alapjában a gyors változások és a problémák szönyeg alá temetése az ami miatt van az oktatás olyan állapotban amilyenben van.
  • h4x0r
    #68
    Miután megnéztem, hogy mi a normalizáció (ami nekem elég triviálisnak tűnik nulladik megközelítésre), rájöttem, hogy valószínű akkor jó a denormalizáció, ha bizonyos adatok számításigényesek, és nem éri meg külön-külön számolgatni a dolgokat. Időt nyerek, de komplikáltabb lesz az adatok naprakészen tartása. Mondjuk most csak a poén kedvéért válaszoltam, de értem, amire gondolsz. :)

    A csapatmunkáról annyit, hogy szerintem én jó csapatjátékos vagyok abból a szemszögből, hogy nem fogom széthúzni a csapatot (szándékosan biztos nem).

    De mondjuk szerintem a csapatmunka rengeteg stresszt jelent, hiszen alkalmazkodni kell. Gondolom ezt is jól kell tudni kezelni. Meg apró-cseprő dolgok, pl. hogy ki hagyta két hete a mosogatóban a kávésbögréjét is problémát okozhatnak, mert nem relevánsak a munkával kapcsolatban.

    "szintén nem szabad titkolni a dolgokat és nem szabad sem nagyon nagyképűnek lenni"

    Egy érdekes történet mellesleg a megjegyzéshez. Volt egy feladat tavaly egy laboron. Egy IRC-szervert kellett írni, amely nem használ forkot. Volt négy csávó, akik tudtak C-ben programozni, elég jól ahhoz, hogy a feladat ne legyen túl nehéz. Ráadásul elitisták voltak.
    Mindegyiknek volt egy ötlete (az egyik poll-t akart, a másik selectet, stb.), amit mindenképpen érvényesíteni akart a többieken. Az eredmény az lett, hogy mindenki titokban megírta a saját változatát. Amiatt, hogy mindenkinek más volt az eredménye, és nem tudtak konszenzusra jutni, összehegesztették a kódokat. Ebből 2-es lett, mert éppen működőképes volt, persze ha a holdfázis megfelelő volt, valamint áldoztál egy bárányt a programozók istenének. :)
    Szóval ezért is kérdeztem a csapatmunka-személyiséget. Sok eset van, amikor a legkissebb együttműködés triviálisra redukál egy-egy problémát.
  • BlackRose
    #67
    Pl. ezek azok a dolgok amelyeket csak gyakorlat árán lehet elsajátítani, de nem labor-okban hanem produkciós munkában. Pl. mondj egy peldát, mikor lehet jó megoldás az adatbázis denormalizálás, és az általad említett esetben szerinted mit nyersz és hol és mit veszíthetsz? Mindezek alapján ha az XYZ pl. sokat használt az ABC pedig keveset, te melyik megoldást választanád és miért? Szóval most itt konkrétabban nehéz beszélni... de remélem érted, hogy milyen kérdésekről lehet szó, praktikus kérdések amelyektől az élet függ .

    Ami a csapatmunkát illeti, sajnos nem tudnák válaszolni, ugyanis nagyon nehéz előre megmondani, hogy valaki jó csapatjátékos e vagy sem, sőt ez még nem is csak az adott személytől függ. Capatmunkát tanulni kell, sajnos nem tanítják, azt hiszik, hogy azt majd magától megtanulja az ember. Fontos a konfliktusokat kezelni, mert az mindég megvan, sokszor az emberek a saját megoldásukat, saját megközelítésüket tartják a legjobbnak, és ez konfliktushoz is vezethet, ezért a csapatmunkához nyitott kell lenni, és közössen megbeszélni mindent, szintén nem szabad titkolni a dolgokat és nem szabad sem nagyon nagyképűnek lenni ha esetleg többet tudsz mint a többiek, sem szégyelni magad ha kevesebbet, a csapat mindég azon kell, hogy dolgozzon, hogy egymást segíteni kell, ha valamit jobban tudok akkor segítek annak aki kevésbé tudja stb. És megkell becsülni a munkát, ezért ha valamit a csapat megbeszél akkor tartaniuk kell magukat hozzá, nem szabad egymásra törni mégha van is rá okunk, inkább pozitív oldalról kell közelíteni mindent (ez jó, ez jó, ez hát OK, de gondolom, hogy te jobbra is képes vagy, dolgozz még rajta egy kicsit...) és semmiképpen sem (ez nem jó...) de ennek van egy előfeltétele, a csapat kiegyensúlyozott kell, hogy legyen, ha valaki a csapatot széthuzza akkor azt ki kell dobni, mert előbb vagy utobb mindenki mindenki ellen fordul és akkor nincs munka. Mindenesetre meg kell különböztetni a csapatmunkát a csoportmunkától, mert még csak közelről sem azonos dologról van szó.
  • Tiberius B
    #66
    Köszi
  • h4x0r
    #65
    "Szerintetek miért van az, hogy az oktatás színvonala egyre rosszabb(kevesebb óraszám, vacak könyvek, vacak tananyag, mindez természetesen azért, mert nincs pénze az iskolának, meg mert egyesek odafenn elsz*rják az egészet), miközben egyre többet is várnak el később néhány embertől?"

    Rövid válasz: evolúció. A gyengébbek kibuknak, az erősek maradnak.

    Hosszú válasz: inkompetencia. Az egyetemeken pl. nem mindíg lehet bentmaradni, ha csak a tanított dolgokat ismered. Rengeteg dolgot tudnod kell előre, vagy magadtól meg kell tanulnod. Például fizikán agyba-főbe használjátok a div és rot megnevezésű operátorokat, de nem mindíg írják le, hogy mi is az. Az összefüggéseket pláne nem. Tehát pl. Wikipediában utána kell nézned.

    "Módszertanilag is. Hajdan tényleg elitoktatás volt Magyarországon?"

    Ja, nem is jutott be mindenki egyetemre. A tanárok jók voltak (van is néhány legendás középiskolai és egyetemi tanár), a diákok is tisztelettudóbbak, volt mindkét irányban pozitív visszajelzés.

    "Remélem hozzászólnak néhányan, konstruktívan persze."

    Szerencséd van, kezdd kihalni a topik, ilyenkor már csak értelmes hozzászólás van :)
  • Tiberius B
    #64
    Egyre jobban elhagyom magam, ahogy közeledek az érettségi felé, erre meg ez! Hát tényleg ilyen a helyzet? Meg kell emberelnem magam.
    Egyébként lenne egy kérdésem: Szerintetek miért van az, hogy az oktatás színvonala egyre rosszabb(kevesebb óraszám, vacak könyvek, vacak tananyag, mindez természetesen azért, mert nincs pénze az iskolának, meg mert egyesek odafenn elsz*rják az egészet), miközben egyre többet is várnak el később néhány embertől?
    És egyre jobban jelentkezik a specializáció minden területen, nem tudom hova mennyek mert túl sok minden érdekel/vagyok jó benne (nyelv sajna pont nincs itt). Mondjuk ez nem is őrjítene meg egyeseket, ha az oktatás színvonala az alapoktól kezdve magasabb lenne. Módszertanilag is. Hajdan tényleg elitoktatás volt Magyarországon? Vagy azt csak álmodtam egy törióra alatt?:-) "Mily álom suhant át elmémen, hogy így el is tűnjön?(asszem így szól). Na mindegy, nem szeretem azt, ahogy az oktatás ma áll, és az már teljesen elszomorít, mikor az elvárásokat nem az igazi elvárásokhoz igazítják, hanem ahhoz, hogy a gyerek nyafog(osztálytársaim is), "tanárnő! ezt ugye nem kell tudni?-Á nem, csak annak aki éretségizni akar belőle." Miért van ez, mondjuk nemtom hogy bírnám, ha ez hirteen beköszöntene, de idővel, talán, mondjuk az is néha elképesztő számomra, hogy mekkora különbségek vannak egyes iskolák közt.
    Asszem ennyit akartam. Csak úgy jött.:-)
    Remélem hozzászólnak néhányan, konstruktívan persze.
  • h4x0r
    #63
    Hmmm. Adnál egy konkrét példát egy ilyen, nem mindenhol olvasható kérdésre? Csak érdekel, hogy esetleg mire számítsak.

    A csapatmunkáról annyit, hogy ezt meg végképpen nem tanítják sehol, csak tanulni lehet, de ahhoz ki kell magunkat próbálni. Egy INTJ személyiség-típus mire számíthat csapatmunka szempontjából? (Myers-Briggs-féle személyiség-osztály szerinti)

    Mellesleg köszi az eddigi válaszaidat, sokat segítenek. Egy kicsit ebből már kezd fogalmam lenni a dologról. Ugyanis amikor az IT-ről, mint szakmáról beszélnek (pl. újságokban), ezeket sorra ki szokták hagyni, meg emellett folyamatosan "bőségszaruról" beszélnek. :-/
  • BlackRose
    #62
    Ami az egyetemi képzést illeti, tökéletessen igazad van. Sajnos a helyzet már katasztrófális. Egyébként csak előre az autodidakta modszerrel, én jómagam is ha csak azt tudnám amit az iskolákban és az egyetemen tanultam, nem tudnák majdnem semmit. Szóval ha felismerted ezeket a dolgokat amelyeket egyébként a mai emberek nagyrésze nem ismer fel, akkor jó úton jársz.

    Ami a teszteket illeti, azokra a kitöltősökre gondoltam, amit általában vizsgákon is kapsz. Az interjún meg ha specialistát keresek akkor elbeszélgetek vele az adott területről, ha már van specialistám a csapatban akkor ezt mindenképpen bevonom a beszélgetésbe, egy pár nem mindenütt olvasható dolgot kérdezel, és ha megfelelő választ kapsz akkor biztos lehetsz, hogy a szakmai tudás megvan. És ekkor jön a második dolog ami szintén fontos, az pedig, hogy a személy képes e jó csapatmunkás lenni.
  • h4x0r
    #61
    Konkrétan milyen jellegű tesztre gondolsz? Pl. bemegy a jelentkező a megbeszélésre, és kifaggatod az adott területre vonatkozó tudásáról? Egyik ismerősöm elment egy helyre, rendszergazdának (pontosabban nem abszolút rendszergazdának, hanem kisegítőnek) fél évre. Egész jó fizetést kapott, de nagy szerencséje volt. Ő is tipikus autodidakta volt, tapasztalat nélkül.

    Jelenleg én is autodidakta módban tanulok, csak kérdés, hogy milyen módon lesz ez segítségemre.

    Meg azon is elgondolkodtam, hogy inkább elmegyek tanítani, ott esetleg több esélye van az embernek. :-)

    Meg igazából az egyetemi tanárok "ideái" vannak sokszor útjában a szakmai fejlődésnek. Túl kevés a labor, amikor csinálni kell a dolgokat, ami pedig van, az bőven kevés. Például a programozás oktatása egy kész vicc.

    Az embernek elsőben megtanítják az alapokat (egy félév van C-re, egy pedig C++-ra), ami kevés, és hamar felejti is az ember. Utána jönnek a tanszékes laborok (IRT: socket-programozás, KNT: képfeldolgozás, stb.), amire, mint akkor mindíg kiderül nincs felkészülve senki (nekem mákom volt, én vettem a fáradtságot, és tanultam programnyelveket, módszereket, algoritmusokat és ami a legfontosabb, szemléletet).

    Most kábé hetente kapok 5-6 levelet, hogy írjam meg ezt a beadandót valakinek. Ez még nem is segít rajta, hiszen nem fog semmit tudni. És a legszarabb az, hogy minden apró, hasznos tudásmorzsát neked kell összekaparnod, és még ellenállást is tapasztalsz, mert úgy kell csinálni, ahogyan mondják, nem úgy, ahogyan jó lenne.

    És mindez az ideák miatt, miszerint egy mérnök inkább legyen művelt, mint hozzáértő, az adott szemlélettel rendelkező személy. Így pl. a matek-tanszéket folyamatosan építik le, pedig az az egyik olyan ágazat, amely összetartja a mérnököket, természet-tudósokat, gazdászokat és úgy az oktatott szakok 70%-át. Stratégiai, az oktatás szempontjából, de azért züllesztik, ahogy csak tudják. És emellett hangsújozzák a felesleges dolgokat, amit az embernek magától illene tanulnia (műv.töri, filozófia, stb.). De még azt sem jól.

    Pardon, de ez kikivánkozott. Csak hogy körvonalazzam az aggodalmaimat.

    "minnél több nyelvet beszélsz annál jobb, de már az angol elég, hogy elérd a céljaid, ezen a téren sem szabad túl szélesre menni, inkább tanulj meg kifogástalanul angolul, többet fog érni, mint ha ökögni makogni tudsz néhány nyelven."

    Nem terveztem a "túlképzést", csak gondolkodtam, hogy angol és német mellé még megtanulok egy plussz nyelvet (franciát pölö).
  • BlackRose
    #60
    "a szakmai tudás annyira nem is fontos, mert úgyis be kell tanulni, arra van 2-3 hónap"

    éppen erről beszélek, ez a baj, nem elég 2-3 hónap az marhaság, ha van néhány éves tapasztalat akkor 2-3 hónap elég, hogy az ember az adott dolgokhoz rutinosabb legyen, hogy már értéket is teremtsen a cégnek, ne csak tanuljon de ez csak akkor érvényes ha komoly szakmai tudása van esetleg nem pontossan azon a területen. Szóval ezért van a sok probléma. A nyelv az fontos, mert kommunikálni tudni kell és szükséges, először is magyar nyelven aztán pedig angolul, szintén fontos, hogy irni is tudjon az ember, mert az nélkül is gyenge lesz a teljesítmény. De azért elképesztő amikor a HR-esek egy irodalmat vagy filozófiát végzett embert (akinek kimagasló nyelvi képességei vannak), felvesznek fejlesztőnek, mert 2-3 hónap alatt úgyis megtanulja... micsodát, 2-3 hónap ilyen esetben nem elég a Supeman-nak sem... én mindég úgy csinálom, hogy a csapatomba én veszem fel az embert, én beszélgetek el vele, én szűröm ki a jelenkezőket, az HR-eseknek nem ez a dolga, sajnos errefelé ezt soha nem fogják fel. Vagyis én felelek a projektért a munkáért, akkor kikérem magamnak, hogy azokat akik ezt a munkát kell velem együtt elvégezzék, kimondottan énáltalam kerülhessenek a csapatba. Különben még valamit a teszteket alapjában marhaságnak tartom, az interjún egyszerű beszélgetéssel és néhány kérdéssel kiderül, hogy a szakmai tudás megfelel e vagy sem, a teszteket csak azért találták ki, mert a HR-esek akiknek halvány gőzük sincs a szakmához kell, hogy kiszűrjék vagy osztályozzák a jelenkezőt. Ha ilyen helyre kerültök, azt ajánlom önszűrés a legjobb, vagyis a köszönöm szépen a fáradságukat, de nem szeretném ha tovább pazarolnánk egymás idejét... lépj tovább keress rendes lehetőségeket.

    h4x0r...

    minnél több nyelvet beszélsz annál jobb, de már az angol elég, hogy elérd a céljaid, ezen a téren sem szabad túl szélesre menni, inkább tanulj meg kifogástalanul angolul, többet fog érni, mint ha ökögni makogni tudsz néhány nyelven.
  • BiroAndras
    #59
    "kezdő pozi->kezdő fizu(3 hónap próbaidő): Netto 130
    3hónap után -> kb Netto 150.
    1-2-3 év után -> netto 180 (Ez a max.)"

    Azért ennél sokkal jobbat is lehet kapni. Pl. ha nem alkalmazott vagy, hanem vállalkozó, és csak a minimálbér után adózol, akkor legalább egy százassal több marad.
  • h4x0r
    #58
    Akkor német és angol mellett illene megtanulni pölö franciául is? Vagy szerintetek elég-e ez a két nyelv? Hollandul meg eszperantóul netről kezdtem el tanulni, de akadozik. Mármint a tanulás :)
  • Kagemusha
    #57
    Nem vagyunk külön kaszt.
    Éppenséggel semmi bajunk nincs a felhasználókkal, amíg ha valamit nem tudnak, segítséget kérnek. De ha enélkül elb... valamit és utána megmagyarázzák, hogy a gép a hülye, nna az igazán kimerítő tud ám lenni a sokadik eset után.
    Alapjában véve a dolog arról szól, hogy mint mindenhol máshol, ha kérsz, akkor kapsz.
    Ha parancsolgatsz és még netalán ordítasz is mellé, akkor bizony fölényeskedni fogunk, a pofádba nyomunk olyan szöveget, hogy padlót fogsz és örülhetsz, ha kihúzunk a szarból...
  • pemga
    #56
    Jesszus, ha tényleg ennyi lenne, nem özönlenének az IT-be ennyien. Vagy ezt milyen pozícióra írtad? A kezdő nagyjából stimmel, de a másik...Mondjuk az igaz, hogy fizuemelés mint olyan felejthető, csak váltásokkal lehet tornázni. Amit mondasz a nyelvről az lehet, túl természetesnek veszem és mindig elfelejtem hogy a magyarok nem beszélni külföldiül :(. (Én meg magyarul, de az más kérdés :() Márcsak azért is érdekes, mert egy nyelv elvileg diplomakövetelmény, (illetve sok egyetemen felvételi követelmény is, és nem egy nyelvről van szó)...
  • ZoliJ
    #55
    feszültséglevezetésnek én a fallabdát (squash) ajánlom:)
  • Highw@yPos.
    #54
    EZt ide is beírom:
    Hát ennél azért jobb a helyzet:
    Fejlesztői pozíció/főiskolai diploma:
    kezdő pozi->kezdő fizu(3 hónap próbaidő): Netto 130
    3hónap után -> kb Netto 150.
    1-2-3 év után -> netto 180 (Ez a max.)

    Ja és a menőbb cégek lesz*rják , hogy hol diplomáztál(kezdő pozíció)!!!
    Tapasztalataim alapján: 25% a szakmai - 25% a personal skill és 50% a nyelvi skill.
    Aki nem tud szakmai nyelven/kommunikációs szinten(pl. Mesélj magadról és mire jó az MSN, mibe programozol, ezeket nem tudja elmondani folyékonyan), az jobb ha nem is jelentkezik olyan pozícióba, ahol kell a nyelv. Már az első interjún sor kerül a nyelvre és az össze többin is. Ha gagyi vagy kiszűrnek úgyis.
    Engem először nyelvben nagyon, majd soft skill&personal skillben mértek fel. Majd csak ezután jöhetett a szakmai teszt. A HR-es a szemebe mondta, hogy a szakmai tudás annyira nem is fontos, mert úgyis be kell tanulni, arra van 2-3 hónap, de a nyelv az fontos, mert azt sokkal több időbe telik megtanulni.
  • h4x0r
    #53
    Web designon rajta vagyok, de csak azért, mert ha véletlenül az összes designer kihalna, lenne szükség új webdesignerekre. :) Ezt azért mondom, mert grafikához abszolúte nincs lövésem.

    PHP meg rulez. :)
  • roliika
    #52
    Legyél te is web designer.:-D Vagy képezd át magad Javara vagy php-re. /C az alapja/.
  • h4x0r
    #51
    "H4x0r:
    farmert le, szövetnadrágot fel, hajnyírás, névváltoztatás :). Már megbocsáss, hogy érted azt, hgoy már végzel az egyetemen és még nem dolgozol már egy-két-hár éve?? ;)"

    Aye, aye sir! :)

    Mellesleg még van időm az egyetem végéig (2 év) és dolgoztam (építkezés, egyébb melódijákos szarok), de még nem jöttem rá, hol kellhet egy önjelölt C programozó és (ugyancsak önjelölt) DBA, ráadásul mindkettőben kezdő. Hacsak a tanszéki melót nem számítod ide.
  • roliika
    #50
    Nekem nem is mondasz semmit? :-)) Hát csalódott vok.:-)))
  • Dj Faustus #49
    "farmert le, szövetnadrágot fel, hajnyírás, névváltoztatás :). Már megbocsáss, hogy érted azt, hgoy már végzel az egyetemen és még nem dolgozol már egy-két-hár éve??"
    Tetszett már hallani a kapunyitási pánikról? A diplomák munkaerőpiacon való elértéktelenődéséről (felsőoktatás=>papírgyár)? A túlképzésről? A pályakezdő munkanélküliségről? A másod-harmad negyed-diplomák beszerzéséről?
  • irkab1rka
    #48
    Ez volt az eddig látot legrövidebb self-management tréning :)

    Komolytalan:
    Mi az az ECDL? Aki nekem ilyet hoz állásinterjúra, azt kilógatom az ablakon. 3 mondatból amúgy is meg lehet mondani, hogy valaki titkárnői szinten el tudja kezelni a gépet vagy nem. Aki meg "számítástechnikus" :)))... hehehe

    MrZed001: hidd el, hogy csak olyant akarsz majd te is a team-be, akinek megvan a 10 év és nem az "egyetemen kezdte pascalban, és már tök jól megy a fór ciklus" típust.

    Bunny, szerintem menj tanulni (újra), tegyél le pár vizsgát, és legyen egy tisszességes állásod. A help desk - már bocs, nem bántó szándékkal mondom - nem az.

    H4x0r:
    farmert le, szövetnadrágot fel, hajnyírás, névváltoztatás :). Már megbocsáss, hogy érted azt, hgoy már végzel az egyetemen és még nem dolgozol már egy-két-hár éve?? ;)
  • vjanika
    #47
    És ez sajnos valóban így van :-)

    Az elismerésről meg annyit, hogy ha baj van, akkor az nem jó, akkor egyből "anyáznak", de ha minden rendben működik, akkor az természetes!
  • roliika
    #46
    :-((( jogsi van tapasztalat több éves nincs...ha csak nem mondható annak a 2 éves képzés...Marketingben eléggé járatos vok, programozás is dereng pár nyelven, de az kevés tudom. :-((
  • SirMaci
    #45
    lol
  • h4x0r
    #44
    Kösz a választ. Látom, még nagyon hosszú út áll előttem. De igyekszem. :-)
  • BlackRose
    #43
    Mit tanácsolok? Alapjában a következőket: próbáld meg a lehető legpontosabban értékelni a reális értéket a tudásodban, pl. hogy melyik területen mekkora falatot tudsz megrágni, és mint kezdő próbáld meg azon a területen ahol a legjobban álsz helyreállítani magad. Hogyan... hát először is ne igérj többet mint amennyit teljesíteni tudsz, ez a kezdők leggyakoribb hibája, mindent elfogadnak, mindenre bólítanak, annélkül, hogy alapossan ellemeznék a dolgokat. Szóval az UNDER PROMISE - OVER DELIVER legyen a politikád. Ezenkívül becsüld meg magad, becsüld meg a tudásod és a munkát amit csináltál, becsüld meg az utat amin végigjártál és az utat amelyre éppen rálépni készülsz. Ez azért fontos, mert ha magad megbecsülöd akkor mások is megfogják becsülni. Persze ez nem jelenti, hogy nagyképű kell lenni, de el kell találni az egyensúlyt, hogy magadat de mást sem érje kár. Szóval amikor elkezdesz valahol dolgozni akkor a saját érdemeid szerint követeld ami jár (itt nem csak anyagiakra gondolok), ne akarj ettől többet, de ne elégedj meg kevesebbel sem. Mivel fiatal vagy, ha valahol ki lennél szolgálva, akkor próbáld kiharcolni a téged illető státust, vagy ha nem lehetséges akkor lépj tovább, lehet, hogy rövid távon esetleg veszítenél egy kicsit, de hosszú távon kifizetődik a dolog. Legyél egy picit agressziv (nem veszekedős), de ne kéresd magad, hogy valamit megcsinálj, inkább próbálj önnálóan előre haladni, ha a főnökeid ezt nem jutalmazzák, akkor lépj tovább, keress más lehetőségeket, ha pedig megfelelően kezelnek akkor előtted áll az út a fejlődésre a továbbtanulásra és persze státusod is magasabb körökbe fog ívelni. Hogy ez mennyire lesz egyenesírányú és gyors az nem csak tölled függ sajnos, hanem a körülményektől is, ezért próbáld meg előrelátni a körülményeket, megtámadni a jövőt, mindég kisérd a szakmában a dolgokat még ha nem is alapossan, és próbáld mek kitalálni, hogy mi lesz holnap, mi lesz fél év múlva, mi lesz néhány éven belül, persze ezt nagyon nehéz eltalálni, de nem is az a cél, fontos nem meglepődni, fontos dolog időben felkészülni a változásokra, fontos dolog, hogy te magad hozd a változást a környezetedbe, nem pedig reakcióból társuly a tömeghez amikor már késő. Így lehetsz idővel generalista, de mondom nem szabad lemondani, hogy legalább egy területen jó minőséget és teljesítményt tudj produkálni, ugyanis ez az alapfeltétele, hogy a játékban maradj, és hogy egyáltalán legyen lehetőséged fejlődni. Szóval ez röviden amit tanácsolok, legyél elkötelezett, becsüld meg magad és mások munkáját (ha érdemes) és legyél aktív amennyire csak lehet. Mindemelett ne próbálj akkora falatot megrágni amire nem vagy képes, idővel a falat nagyobb lehet, mert a fogaid erősebbek lesznek és azt is felfedezed, hogy az sem mindegy, merről kezded el rágni a falatot, hogy egy picit képekben fogalmazzak... és még valami ne engedd meg, hogy meghátráltassanak, mert ez voltaképpen egy nagyon gyakori dolog, ha észreveszik, hogy kapacitás vagy, meghátráltatni próbálnak, főleg ott ahol másod vagy harmadosztályú emberekkel kell dolgoznod, ezért ilyen esetben mérd fel a helyzetet, érdemes e ellenálni nekik, vannak e szövetségeseid (ezt kifelejtettem, fontos, hogy szövetségeseket nyerj, és ezt jó és kitartó munkával lehet a legkönyebben), ha igen akkor támadás ha nem akkor meg lépj tovább és keress más lehetőséget, de soha ne engedd meg, hogy meghátláltassanak.
  • Yv@n
    #42
    Az alapvető gond, hogy a laikusok szemében elmosódnak a határok az informatikán belül, hisz ő azt látja, hogy akitől a segítséget kéri az "informatikus", tehát most rögtön és azonnal oldja meg az Ő egetrengető problémáját. Pedig mint tudjuk, külön szakma a rendszerprogramozó, illetve a helpdesk, hiába egy nagy kategóriába sorolható, úgyhogy ha a szőke titkárnő az előbbit találja meg a jelentéktelen baromságaival, akkor ne lepődjön meg ha szájhúzást kap segítség helyett.
  • Yv@n
    #41
    "Soha ne mutasd meg, hogy mekkora sebességre vagy képes, mivel egy idő után azt fogják elvárni, hogy csak azon "üzemelj"!"

    És soha ne végezz el szorgalomból, más feladatot. Úgyszint elvárják tőled a jövőben.
  • h4x0r
    #40
    Amit írtál, az nagyon jó és igaz, csak felmerül bennem egy kérdés: én, mint lelkes kezdő mit csináljak pl., hogy az egyetemről kikerülve mindíg legyen munkám, és meg tudjam szerezni a generális tapasztalatokat. Mert ahhoz, hogy tudjak fejlődni, kell egy munka, amelyik feljeszti a képességeimet, de ehhez viszont már kell egy bázis-tapasztalat, amit csak munkával, "élesben" lehet megszerezni. Szóval Te, mint vén róka (no offense :)) mit tanácsolsz egy kezdőnek?
  • Zoliz
    #39
    Ez az egész nem újdonság. Az IT fejlődik a leggyorsabban így az embereknek is hozzá kell alkalmazkodni. Feltéve ha megmaradnak embernek. Ha nem akkor csak az antidepresszánsok fognak segíteni. Sajnos.
    Tudok más megoldást, de nem vágom magam alatt a fát.
    Mindenesetre kérjük el a pénzt mert ha nem adják meg megadják mások! Értünk. Elhelyezkedni könnyű, de megmaradni nehéz és ez generálja a folyamatos teljesítménykényszert. Hiba.
  • rigidus
    #38
    Na en eppen ezert szalltam ki a kereskedelmi szoftverfejlesztesbol.