• h4x0r
    #61
    Konkrétan milyen jellegű tesztre gondolsz? Pl. bemegy a jelentkező a megbeszélésre, és kifaggatod az adott területre vonatkozó tudásáról? Egyik ismerősöm elment egy helyre, rendszergazdának (pontosabban nem abszolút rendszergazdának, hanem kisegítőnek) fél évre. Egész jó fizetést kapott, de nagy szerencséje volt. Ő is tipikus autodidakta volt, tapasztalat nélkül.

    Jelenleg én is autodidakta módban tanulok, csak kérdés, hogy milyen módon lesz ez segítségemre.

    Meg azon is elgondolkodtam, hogy inkább elmegyek tanítani, ott esetleg több esélye van az embernek. :-)

    Meg igazából az egyetemi tanárok "ideái" vannak sokszor útjában a szakmai fejlődésnek. Túl kevés a labor, amikor csinálni kell a dolgokat, ami pedig van, az bőven kevés. Például a programozás oktatása egy kész vicc.

    Az embernek elsőben megtanítják az alapokat (egy félév van C-re, egy pedig C++-ra), ami kevés, és hamar felejti is az ember. Utána jönnek a tanszékes laborok (IRT: socket-programozás, KNT: képfeldolgozás, stb.), amire, mint akkor mindíg kiderül nincs felkészülve senki (nekem mákom volt, én vettem a fáradtságot, és tanultam programnyelveket, módszereket, algoritmusokat és ami a legfontosabb, szemléletet).

    Most kábé hetente kapok 5-6 levelet, hogy írjam meg ezt a beadandót valakinek. Ez még nem is segít rajta, hiszen nem fog semmit tudni. És a legszarabb az, hogy minden apró, hasznos tudásmorzsát neked kell összekaparnod, és még ellenállást is tapasztalsz, mert úgy kell csinálni, ahogyan mondják, nem úgy, ahogyan jó lenne.

    És mindez az ideák miatt, miszerint egy mérnök inkább legyen művelt, mint hozzáértő, az adott szemlélettel rendelkező személy. Így pl. a matek-tanszéket folyamatosan építik le, pedig az az egyik olyan ágazat, amely összetartja a mérnököket, természet-tudósokat, gazdászokat és úgy az oktatott szakok 70%-át. Stratégiai, az oktatás szempontjából, de azért züllesztik, ahogy csak tudják. És emellett hangsújozzák a felesleges dolgokat, amit az embernek magától illene tanulnia (műv.töri, filozófia, stb.). De még azt sem jól.

    Pardon, de ez kikivánkozott. Csak hogy körvonalazzam az aggodalmaimat.

    "minnél több nyelvet beszélsz annál jobb, de már az angol elég, hogy elérd a céljaid, ezen a téren sem szabad túl szélesre menni, inkább tanulj meg kifogástalanul angolul, többet fog érni, mint ha ökögni makogni tudsz néhány nyelven."

    Nem terveztem a "túlképzést", csak gondolkodtam, hogy angol és német mellé még megtanulok egy plussz nyelvet (franciát pölö).