Challenger: mítoszok és a valóság

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

calender prof. és barátai

Sanyix
Hát azért 1-2 km is a légkör alja, 100 km magasán számítják a légkör "végét", de még jóval fölötte is van valamekkora nyomás, bár nem sok.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

uniu
1-2 vagy tobb km magas, (tehat fuggoleges) kilovesnel mar nem is a legkor legaljaval talalkozna az urhajo. De sztem ez meg mindig sokkal kisebb kihivas mint az urlift. Csinalhatnanak szennanoszalbol is urhajot, gyorsabban meglenne mint a 36eKm kabel:)

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

A koordináták helyesen: 55 43 43.43N 37 35 48.43 E

http://www.flyinglobe.com/1_flyinglobe/archive/80_space_shuttle_buran.html
[NST]Cifu
Az indukciós gyorsító legfeljebb pár száz km/h sebességig reális ilyen szinten, legfeljebb hangsebességig. Még ha 8km-es indítási magasságal számolunk (ami erõs túlzás), a 4-5 Mach "torkolati sebesség" akkor is igen sok, egyszerûen túl sûrû a légkör ilyen magasságban még ekkora sebességhez...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

tényleg ez a módszer célravezetõ lehet ... egy jó magas hegyre tákolt ágyú 4-5 machig aztán a torlósugárhajtómûvek, utána rakettya ... de pont azért mert sokféle technikára alapoz sok helyen is vérezhet el :( bár az indítás érdekes látvány lenne, olyan mint a hullámvasút amin a kocsi lerepül a pályáról :D

<#kocsog>

uniu
Pontosan erre gondoltam en is, csak ugylatszik kodosen fejezhettem ki magam:)

Ez tök jó ötlet! Gyorsító -> ramjet -> scramjet -> rakéta. Valószínûleg a ramjethez szükséges sebességet el lehetne érni a gyorsítóval.

Sanyix
Sztem nem is kéne indukciós ágyúval olyan sebességre felgyorsítani az ûrhajót(110km magasságú földkörüli pályán kb 7,8 km/s sebességre), hanem elég lenne 4-5 mach sebességre, és onnan rakétahajtás venné át a szerepet, vagy akár ramjet hajtómû, de így is nagyon sok üzemanyagot lehetne megtakarítani, kevesebbet kellene az ûrhajónak vinnie magával, könnyebb lenne.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Papirzacsi
(Újfajta temetkezési mód. Amolyan szóró temetés, azonnal hamvasztással, csak légkörben..)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

az idukciós ágyúnál az a nagyobb gond, hogy mi lesz a reppentyûvel miután elhagyta a csövet? légkör+lövedés kozmikus sebességen=izzó tûzgolyó ...

uniu
Miert nem nevezitek a pontos neven, ami nem LoLa hanem IoIa? ennyit csak megerdemelne:) Amugy azon csodalkozom, hogy hogy vitted(ioia) barmire is, ha ilyen kotozkodos vagy, fonokeidnek is megmontad, hogy idiotak ?:))Vagy a tanaraidnak is vizsga elott pl ?:)

Molnibalage
Lola te akkora barom vagy, hogy azt monitoron kersztül is fáj!

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Papirzacsi
Nem tudom honnan veszed, hogy a rakéta kevesebb út alatt gyorsít nagyobb sebességre.
De a lényeg nem változik. Ahhoz, hogy elviselhetõ gyorsulással (mondjuk legyen 3 g) tudjad akár csak az elsõ kozmikus sebesség felére (3996km/s) is felgyorsítani az objektumodat, 266km hosszú indukciós ágyút kéne építeni. Ami lássuk be nagy. Nem pár km.

Voltam már a felhõk felett nemegyszer, repülõvel. Nagyon nagyon sötétkéknek tûnt, majdhogynem feketének...

uniu
hmm, erdekes, de akkor a sima raketak, hogy mukodnek ?:)))<#idiota> kevesebb ut alatt gyorsitanak nagyobb sebessegre... illetve szamold bele, hogy a "lovedek" is raketa lenne, csak joval karcsubb. A tachion hajtomu megjeleneseig sajna csak azzal lehet manoverezni az urben ill. gyorsitani a magaslegkorben:)
Ugy tudnam ezt erzekeltetni mint pl az agyahajokon a gozkatapultot.

Papirzacsi
Rövid számítás: Az elõrendõ sebesség mondjuk legyen az elsõ kozmikus sebesség. Ami most legyen 7992m/s. Legyen a gyorsulás állandó, az egyszerûség kedvvért, és legyen mondjuk 3G. Ezt még egy egészséges szervezet kibírja minden gond nélkül "hosszabb" idõn keresztül. A helyzsín legyen az egyenlítõ, mert ott már eleve van vmi sebességünk. Ami kb. 463m/s. A szükséges sebesség növekedés ezekszerint 7529m/s.
Rövid középiskolás számítás után az jön ki, hogy a gyorsítás idõtartama 250,9s. Az ezalatt befutott út pedig kb 945km. Szóval nem "pár" illetve "több" km, hanem nagyon sok.
Tovább számolva. 4g-nél 708km, illetve 188 másodperc
5g-nél 566,8km és 150 másodperc szükséges. Azthiszem ez se a járható utak egyike(most még talán).

uniu
Tobb km kellene, de ehhez mar megvan minden. Az urlifthez csak a toronynak kellene 50 km magasnak lennie.. ha jol emlexem. Es meg 36EZER KM olyan kabel aminek az eloallitasa dragabb az aranynal es 1 cm tudtak eddig csinalni.
A csoben levo legellenallas nem erdekes, foleg, hogy a gyorsulas sokkal kevesebb lenne mint egy agyunal, tehat a levego tehetetlensege is.
A magnesesseg nem erdekes, ha muxik a Faraday kalitka elve :)
Szal raketaval kombinalva en ezt epitenem meg :)
Nemzeti osszefogas szep dolog, de addigra mar tachion hajtomuvet is csinal6nank!:)

Sanyix
Menjé fel a felhõk fölé, nappal, és nézzél szét milyen színû az ég ;) Attól hogy most szürkének látod, mert eltakarják a felhõk attól még kék ;)

"Az hgy nem szálltak Holdra, olyan mintha azt tagadnád, hogy kék az ég." - az ég sem mindig kék... Most éppen szürke. Éjjel meg fekete. Még egy jó példát sem tudtál felhozni.

lola amúgy eldöntheted, hogy egy kiegyensúlyozatlan fiatal suhancnak tartson itt a nép, vagy egy lelkibeteg idõsebb embernek ...

Nagy energiák vannak benne, csak tudni kell használni.
Elég erõs mágneses tér kell hozzá, hogy azt megtartsa.
De errõl arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha a sima rakétákat turbóznák fel egy ilyen mágneses mezõvel?
Hiszen az éséstérben ott is bõven ionizált az anyag.
Tehát lenne egy égéskamra és két kivezetése, tehát egy olyan be nem zárt torroid.
Az ionizált részecskék csak a mágneses indukcióvonalakkal párhuzamosan tudnak haladni, tehát csak lefele tudnának kilépni a rakétából, nem pedig egy szögben, ahogy most van.
Na jó, ez így egy kicsit zagyva :)

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Molnibalage
Pár éve nevetségsnek hangzott volna, hogy a másik leírt csoportba tartozó csoporba embereket büntessék,(+ a kommunista bûnöket sem lehet tagadni ),és lám, van néhány ország ahol az egyiket büntetik. Az hgy nem szálltak Holdra, olyan mintha azt tagadnád, hogy kék az ég.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ha már beídézel egy angol nyelvû forrást, amibõl kiragadsz egy részletet, akkor esetleg vehetnéd a fáradtságot, és el is olvashatnád, mirõl is van szó benne. Ott van leírva, hogy a videón látható felvételek alapján felmerülhet a kérdés a tanulókban (lévén ez egy oktatási anyag melléklete tanároknak) a mûhold és az ûrsikló mozgásának kapcsolata a mûhold kibocsátásakor. A képlet erre ad választ, m(ts) x d(ts) = m(ss) x d(ss), ahol m a tömeg, d az adott idõ alatt megtett távolság, a (ts) a kábelen kibocsátott mûholdra vonatkozó értékek, az (ss) pedig az ûrsiklóra vonatkozó értékek. Így már érthetõ, vagy még mindig nem látod át, mirõl is van szó benne?

"Komolyan modom és büntetném azt aki tagadja a Holdraszállást, úgy mint sok országban a Holokauszttagadókat." - ez elég nevetséges kijelentés volt.

Egy cikkírótól az ember elvárja a jó helyesírást is.
De mivel most elárultad, hogy lektorálják a cikkeidet, így többet ezt veled kapcsolatban nem teszem szóvá.

Mivel nincsen külön fizikusoknak készített matematika, ezért kénytelenek a matematikát annak az összes szabályával együtt alkalmazni. Az általam kifogásolt sor mind a fizikában, mind a matematikában helytelen, hibás, mert egyenlõségjel alkalmazása esetén a bal és jobb oldalnak ugyanannyinak kell lennie. Ez pedig nem teljesül, 1 nagyságrendnyi különbség van a két oldal között.

[NST]Cifu
Az általam ismert fúziós hajtómû elképzelések egyike sem termel annyi tolóerõt, hogy reálisan alkalmazható legyen egy Földrõl induló ûrhajó világûrbe való juttatására. Szvsz rövid távon a rendelkezésre álló technológiák jobb, hatékonyabb kihasználásában lenne a megoldás, mint például az elsõ fokozatban egy hordozó repülõgép alkalmazása. A nukleáris meghajtás hiába elérhetõ elvileg, a gyakorlati alkalmazására minimális az esély politikai okokból.

Sajnos a CEV és a Kliper is minimális elõrelépést jelent a gazdaságosság javításában, ami végülis az egész ûrkutatás és az ûr gazdasági kiaknázásának legnagyobb hátráltató tényezõje.

[NST]Cifu
Haladjunk sorjában.

Elõször is, ha neked van igazad, és én tévednék, akkor azt roppant egyszerûen bebizonyíthatnád, elég lenne gyorsan levezetned, miben is tévedtem én a #125-ös hsz.-ben, és miért is van igazad neked a #112-esben. Miután a nagy leleplezés elmaradt, élnék a pergyanuval, hogy mégiscsak nekem van igazam...

Másodszor a helyesírásom valóban elég pocsék, errõl gz8 tudna sokat mesélni, aki a cikkeimet az elmúlt cirka fél évben lektorálta. A probléma csak az, hogy itt nem a helyesírásról folyik diskurzus...

Értem az érveidet, de... hát nem is tudom, a rólad alkotott véleményemet nem sikerült megváltoztatnod :)

"Már a scramjet is jó lehet, mert nagy magasságokban nagy sebességnél a legjobb, és ugye nem kell hozzá oxigén. Utána meg a maradék sebességet egy rakéta adhatja."

Teljesen egyetértek. Szerintem is a sugárhajtómû->ramjet->scramjet->rakéta a leghamarabb elérhetõ hatékony ûrbejutási mód, sõt, ahogy a vázlatokat nézegetem elképzelhetõ hogy az elsõ három meghajtást ugyanazzal a konstrukcióval meg lehetne oldani (tudom a turbina lapátokat azért nehéz eltûntetni).

De ha meglesz a lift, ár/teljesítményben verhetetlen lesz.

<#gunyos1>

Ezzel szerinted elérsz valamit? Legközelebb örömmel olvassák el a hozzászólásaidat? Hitelt fognak adni annak amit mondani akarsz?

Azzal hogy egy 14 éves gyermek érzelmi színvonalán szólsz hozzá minden témakörhöz szerinted mit gondolnak rólad a többiek? Ha nem érdekel a többiek véleménye, akkor miért jössz ide egyáltalán beírni akármit is? Ha csak az adott témát illetve a hozzászólókat gúnyolod, miért írsz ide akármit is? Sõt, szerinted nem szánalmas hogy az életedbõl idõt szánsz olyan dolgokra amiket - saját bevallásod szerint - leszarsz? Vagy szerinted nem szánalmas bármilyen vitában a korodat indokként felhozni? Nem szánalmas egy internetes fórumon fizikai fenyegetéssel érvelni értelem helyett?

Hmm?

Hát, én is tartok tõle, hogy nem mostanában lesz ;)
De azért a legeslegjobb az olyan jármû, ami nem igényel kiszolgálólétesítményeket(legalábbis nagyon keveset).
Már a scramjet is jó lehet, mert nagy magasságokban nagy sebességnél a legjobb, és ugye nem kell hozzá oxigén.
Utána meg a maradék sebességet egy rakéta adhatja.
Meg volt valami Helios project is, bár a teherbírása nem volt túl nagy, de az is felment majdnem 30 km-re, onnan az ûr már csak egy ugrás(jó, elég nagy ugrás, magasságban se kevés, sebességben azért elég nagy :) ).
A legnagyobb gond, hogy még mindig nem tudunk megfelelõ energiasûrûségeket elérni az olcsó ûrutazáshoz, pedig ez a kulcs.
Ha olyan hajtóanyagunk van, ami könnyû, kevés helyet foglal, és nagy mennyiségû energiát tárol.
Ez jelenleg egyedül a nukleáris meghajtás, de az Földrõl való felszállásnál nem jöhet szóba.
Én nagyon bízok benne, hogy egyszer egy nagy erejû fúziós hajtómûvet fogok látni :)

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Molnibalage
Lola barátunk már békén hagyhatná a NASA-t és befejezhetné a barmoságai terjesztését.

Komolyan modom és büntetném azt aki tagadja a Holdraszállást, úgy mint sok országban a Holokauszttagadókat. Azoknak a lelkébe és becsületébe gázol akik végrhajtották ezt a kolosszális tettet. Mind emberileg mind pedig mérnökileg elképesztõ amit véghevittek.

lola bakker, te tényleg nem félsz hogy egyszer felkeres egy dühödt fórumozótömeg és önvédelembõl meglincsel?

Sanyix
Te beteg vagy...

Moderátorkám! Tõled is jöhet a bünti.
Az a "kis 10 éves pöcs" az életben úgy szájon vágna ilyen duma után, hogy egy hétig csak körbe-körbe szaladgálnál.

"Figyi, olvasd el, hogy milyen képletek alapján írták le az adott egyeletett, ott van az általad beidézet egyelet felett a képlet. Hogy megvilágítsam sötétben tapogatozó elmédet: nem egyszerû matematikai egyeletrõl van szó, ahol a x b = c x d, hanem egy fizikai képlet leírásáról: m(ts) x d(ts) = m(ss) x d(ss)"

Ez vicc. Maradj meg a fegyverzetek bemutatásánál, az jobban megy neked. Amihez nem értesz, ahhoz inkább ne szólj hozzá.
A fegyveres cikkeket te írod? Mert azokban általában nincsenek ilyen helyesírási hibák...
És mivel moderátor is vagy, a kritikáért jöhet is a szokásos büntetõpont.

[NST]Cifu
Egy akkora méretû indukciós ágyú megépítése, amely képes egy megfelelõ méretû ûrhajót felgyorsítani (méghozzá jelentõs sebességre, de úgy, hogy a gyorsulás mértéke ember számára elviselhetõ legyen), igencsak komoly erõforrásokat igényelne. Több km hosszúnak kellene lennie, és a gyorsítást már a "csõben" lévõ légellenállás is fékezné, ezért ideális esetben légritka teret kell létrehozni a gyorsítási szakaszon. Ettõl függetlenül maga az elv nem rossz, de Földi körülmények között szerintem sose lesz igazán gazdaságos. Amit ki lehetne használni, az inkább a légkör, vagyis hogy az elsõ fázisban egy, a légkör oxigénjét használó repülõgép emeli fel az ûrhajót, amelyet nagy magasságból indít, tehát ez lenne az elsõ fokozat. Hasonlóan, mint a Scaled Composites White Knight / SSO párosa esetén.

Ettõl függetlenül az indukciós gyorsító szerintem mindenképpen a jövõ egyik alapvetû ûrbéli árú(és utas)mozgatás eszköze lesz, de az olyan bolygók/holdak esetén, ahol nincs légkör, ami fékezze az induló ûrhajót, tehát például a Hold felszínén lehetne használni.

[NST]Cifu
Nem tudom, nekem valahogy gigantomán ötletnek tûnik az egész ûrlift project, éppen az ilyan dolgok miatt. Azt el kell ismerni, hogy elegáns, és tele van érdekes technikai problémákkal, amik megoldása nagy kihívást jelenthet, de nem tûnnek megvalósíthatattlannak - ha rendelkezésre áll minden szükséges erõforrás. Ha 1x az emberiség összefog, és egységes, békés társadalommá fejlõdik, amely kihívásnak fogja tekinteni az ilyen volumenû építkezéseket és fejlesztéseket, akkor megvalósulhat. Magasztos cél, de én szkeptikus vagyok e téren. :)

#54 ;)

Papirzacsi
Az ágyúval csak gond van. Errõl jut eszmbe egy tanárom mondása, aki felháborodott azon, hogy a média, és mindenki a rakéta indítását kilövésnek nevezi, mert az ágyúgolyót szokták kilõni... Talán érezni hogy mi a baja.
Szóval az ágyúban nagyo nnagy gyorsulások lennének, amit a szervezet illetve a mûszerek se bírnának. Már ha elvilselik a mágneses teret. :-) Persze hosszú gyorsítási szakasszal lehet finomítani, de közelébe e érne a rakétának.
Emellett az is baj ,hogy az ágyú egy irányba kilövi az objektumot, és utánna magára marad. Márpedig ahhoz, hogy na hulljon vissza a földre, elég pontosan kéne biztosítani az érintõ "körpálya" érintõ irányú elsõ kozmikus sebességét.Ezt meg a kilövés utáni korrekció nélkül(amihez megint csak rakétatecnológiát tudunk csak segítségül hívni) ne mtudjuk biztosítani. Így sztem per pill ez sem jelenti a jövõt. :-)

uniu
Kisebb raketat talan jobb 5lett volna igy elinditani.

indukciós ágyú? finom mûszereknek halál, élõ anyagnak halál (kivéve egysejtûeknek azok hihetetlen milyen terhelések elviselésére képesek) ... de nyersanyag fellõdözésére talán használható, bár azt nem tudom hogy honnan lehetne tüzelni vele, mert ha nincs plusz meghajtás, akkor a torkolati sebességnek orbitális sebességen felülinek kell lennie, az pedig olyan megadurva surlódást jelent a légkör alsóbb rétegeiben, hogy nem is tudom mi viselné el.

én sokkal abszurdabbnak találom a naprendszer gyarmatosítását (ez lenne a cél) rakétameghajtással, mint ûrlifttel, bár maga az ürlift is abszurd, de ha az megvan olyan szinten egyszerûsödik le a többi gond hogy eszetlenség lenne nem valóra váltani egy ilyen grandiózus elgondolást ... az ûr nagy biznisz, tele mindenféle jó nyersanyaggal, csakhát a gravitációnak köszönhetõen jelenleg még egy földhöz ragadt gazdaságban élünk, de egy idõ után muszáj lesz terjeszkedni, vagy összeolani ami elõbb vagy utóbb úgyis bekövetkezik, de inkább legyen utóbb, és ahhoz folyton ki kell tágítani a határokat ...

uniu
Ez a resz nekem is tetszett, foleg az miatt, hogy a Pathfinder direkt vitt fel egy palettal, nehany alapszinnel, hogy az azokrol keszult fenykepek utan, megfelelo szinkorrekciot tudjanak alkalmazni a kepeknel. Na ehhez kellett a photoshop, es tkeppen a valodi kep a voroses eltolodasu nem a szinkorrektura utani kek egboltos. Itt egy kicsit merges is vagyok, mert ez a dolog egyertelmuen a butasag/tudatlansag szulemenye, es igy tenyleg konnyen hulyehez lehet hasonlitani azt, aki nem hiszi el az "iget" csak ugy.
Caro: Kicsit sok a lehetetlen!:)
Ki mit szol az indukcios agyuhoz ??

Végre valami érdemi hozzászólás. :-)<#eljen>

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Van egy szint, ahol már az én agyam is ledobja az ékszíjat...

Oldal 1 / 4Következő →