Challenger: mítoszok és a valóság
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
http://www.flyinglobe.com/1_flyinglobe/archive/80_space_shuttle_buran.html
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De a lényeg nem változik. Ahhoz, hogy elviselhetõ gyorsulással (mondjuk legyen 3 g) tudjad akár csak az elsõ kozmikus sebesség felére (3996km/s) is felgyorsítani az objektumodat, 266km hosszú indukciós ágyút kéne építeni. Ami lássuk be nagy. Nem pár km.
Ugy tudnam ezt erzekeltetni mint pl az agyahajokon a gozkatapultot.
Rövid középiskolás számítás után az jön ki, hogy a gyorsítás idõtartama 250,9s. Az ezalatt befutott út pedig kb 945km. Szóval nem "pár" illetve "több" km, hanem nagyon sok.
Tovább számolva. 4g-nél 708km, illetve 188 másodperc
5g-nél 566,8km és 150 másodperc szükséges. Azthiszem ez se a járható utak egyike(most még talán).
A csoben levo legellenallas nem erdekes, foleg, hogy a gyorsulas sokkal kevesebb lenne mint egy agyunal, tehat a levego tehetetlensege is.
A magnesesseg nem erdekes, ha muxik a Faraday kalitka elve :)
Szal raketaval kombinalva en ezt epitenem meg :)
Nemzeti osszefogas szep dolog, de addigra mar tachion hajtomuvet is csinal6nank!:)
Elég erõs mágneses tér kell hozzá, hogy azt megtartsa.
De errõl arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha a sima rakétákat turbóznák fel egy ilyen mágneses mezõvel?
Hiszen az éséstérben ott is bõven ionizált az anyag.
Tehát lenne egy égéskamra és két kivezetése, tehát egy olyan be nem zárt torroid.
Az ionizált részecskék csak a mágneses indukcióvonalakkal párhuzamosan tudnak haladni, tehát csak lefele tudnának kilépni a rakétából, nem pedig egy szögben, ahogy most van.
Na jó, ez így egy kicsit zagyva :)
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De mivel most elárultad, hogy lektorálják a cikkeidet, így többet ezt veled kapcsolatban nem teszem szóvá.
Sajnos a CEV és a Kliper is minimális elõrelépést jelent a gazdaságosság javításában, ami végülis az egész ûrkutatás és az ûr gazdasági kiaknázásának legnagyobb hátráltató tényezõje.
Elõször is, ha neked van igazad, és én tévednék, akkor azt roppant egyszerûen bebizonyíthatnád, elég lenne gyorsan levezetned, miben is tévedtem én a #125-ös hsz.-ben, és miért is van igazad neked a #112-esben. Miután a nagy leleplezés elmaradt, élnék a pergyanuval, hogy mégiscsak nekem van igazam...
Másodszor a helyesírásom valóban elég pocsék, errõl gz8 tudna sokat mesélni, aki a cikkeimet az elmúlt cirka fél évben lektorálta. A probléma csak az, hogy itt nem a helyesírásról folyik diskurzus...
Teljesen egyetértek. Szerintem is a sugárhajtómû->ramjet->scramjet->rakéta a leghamarabb elérhetõ hatékony ûrbejutási mód, sõt, ahogy a vázlatokat nézegetem elképzelhetõ hogy az elsõ három meghajtást ugyanazzal a konstrukcióval meg lehetne oldani (tudom a turbina lapátokat azért nehéz eltûntetni).
De ha meglesz a lift, ár/teljesítményben verhetetlen lesz.
Azzal hogy egy 14 éves gyermek érzelmi színvonalán szólsz hozzá minden témakörhöz szerinted mit gondolnak rólad a többiek? Ha nem érdekel a többiek véleménye, akkor miért jössz ide egyáltalán beírni akármit is? Ha csak az adott témát illetve a hozzászólókat gúnyolod, miért írsz ide akármit is? Sõt, szerinted nem szánalmas hogy az életedbõl idõt szánsz olyan dolgokra amiket - saját bevallásod szerint - leszarsz? Vagy szerinted nem szánalmas bármilyen vitában a korodat indokként felhozni? Nem szánalmas egy internetes fórumon fizikai fenyegetéssel érvelni értelem helyett?
Hmm?
De azért a legeslegjobb az olyan jármû, ami nem igényel kiszolgálólétesítményeket(legalábbis nagyon keveset).
Már a scramjet is jó lehet, mert nagy magasságokban nagy sebességnél a legjobb, és ugye nem kell hozzá oxigén.
Utána meg a maradék sebességet egy rakéta adhatja.
Meg volt valami Helios project is, bár a teherbírása nem volt túl nagy, de az is felment majdnem 30 km-re, onnan az ûr már csak egy ugrás(jó, elég nagy ugrás, magasságban se kevés, sebességben azért elég nagy :) ).
A legnagyobb gond, hogy még mindig nem tudunk megfelelõ energiasûrûségeket elérni az olcsó ûrutazáshoz, pedig ez a kulcs.
Ha olyan hajtóanyagunk van, ami könnyû, kevés helyet foglal, és nagy mennyiségû energiát tárol.
Ez jelenleg egyedül a nukleáris meghajtás, de az Földrõl való felszállásnál nem jöhet szóba.
Én nagyon bízok benne, hogy egyszer egy nagy erejû fúziós hajtómûvet fogok látni :)
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Komolyan modom és büntetném azt aki tagadja a Holdraszállást, úgy mint sok országban a Holokauszttagadókat. Azoknak a lelkébe és becsületébe gázol akik végrhajtották ezt a kolosszális tettet. Mind emberileg mind pedig mérnökileg elképesztõ amit véghevittek.
Az a "kis 10 éves pöcs" az életben úgy szájon vágna ilyen duma után, hogy egy hétig csak körbe-körbe szaladgálnál.
Ez vicc. Maradj meg a fegyverzetek bemutatásánál, az jobban megy neked. Amihez nem értesz, ahhoz inkább ne szólj hozzá.
A fegyveres cikkeket te írod? Mert azokban általában nincsenek ilyen helyesírási hibák...
És mivel moderátor is vagy, a kritikáért jöhet is a szokásos büntetõpont.
Ettõl függetlenül az indukciós gyorsító szerintem mindenképpen a jövõ egyik alapvetû ûrbéli árú(és utas)mozgatás eszköze lesz, de az olyan bolygók/holdak esetén, ahol nincs légkör, ami fékezze az induló ûrhajót, tehát például a Hold felszínén lehetne használni.
Szóval az ágyúban nagyo nnagy gyorsulások lennének, amit a szervezet illetve a mûszerek se bírnának. Már ha elvilselik a mágneses teret. :-) Persze hosszú gyorsítási szakasszal lehet finomítani, de közelébe e érne a rakétának.
Emellett az is baj ,hogy az ágyú egy irányba kilövi az objektumot, és utánna magára marad. Márpedig ahhoz, hogy na hulljon vissza a földre, elég pontosan kéne biztosítani az érintõ "körpálya" érintõ irányú elsõ kozmikus sebességét.Ezt meg a kilövés utáni korrekció nélkül(amihez megint csak rakétatecnológiát tudunk csak segítségül hívni) ne mtudjuk biztosítani. Így sztem per pill ez sem jelenti a jövõt. :-)
Caro: Kicsit sok a lehetetlen!:)
Ki mit szol az indukcios agyuhoz ??
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!