Challenger: mítoszok és a valóság

← ElőzőOldal 4 / 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Most a (nem akarok politizálni) Magyar Nemzetben volt egy megmelékezés és ott volt egy kis szövegdobozban a hangfelvétel szövege. Bár a 60%-át az tette ki hogy statkus zavar+ kivehetetlen hangok.

A verzió amit én halottam magarra fordítva. A NASA nem hozta nyilvánosságr a fekete doboz tartalmát. Én megem sem tekintem bizonyító erejûnek a felvételt de a hangulata és életszerûsége elég megygõzõ.

Van pár változat mert elég nehezen vehetõ ki, hogy ki mit mondott. A x változat összevetve.

Szóval nem biztos hogy ez volt...

T+00: Rakáták begyújtása.
T+01: Fekete füst, a fúfókáknál, de a startot már nem lehet leállítani.
T+40: emelkedik
T+45: "Rendben gyorsítunk!"
T+73: Robbanás.
T+74: megszûnik a telemetrikus adatok közlése.
T+75: Mi történt? Mi töertént? Istenem... nem ...nem!
T+77: Istenem!
T+78: Nyisd ki az okigéncsapot! Nyisd ki!
T+80: Nem kapok levegõt!
T+82: Meleg van! (sikoltozás) nem tudom...
T+84: Mondtam nekik! Mondtam de Resnik nem...
T+88: Ne hagyj meghalni! Ne most! Ne itt!
T+91: Karodat... Nem érem... (sikotltozás a háttérben egy nõ zokog)
T+110: Nem kapok levegõt!
T+111: Jézus Krisztus nem!
T+114: Õ kint van. (She-vel)
T+115: Szerencsés...
T+116: Víz felett! Meg fogunk halni! (üvöltések)
T+120: Viszontlátásra... szertlek... szeretlek... (Zokogás)
T+127: Preóbáljuk meg a vészleszállás!
T+129: Rendben! Jó gondolat!
T+134: Nincs mód rá!
T+139: Rájöttél már? Én...
T+149: .... atyám... (kivehetetlen)
T+162: ...szenteltesség meg a neved...
T+177: ... ott vagy?
T+178: Az úr az én pásztorom...

Felvétel vége...

A Video a balesetrol es az emlitett hangfelvetelrol nincs valakinek linkje?

[NST]Cifu
Ha az STS-121-re gondolsz, akkor nem. Leghamarabb májusban indulnak a hírek szerint. STS-121 @ NASA.gov

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
A Challenger pótlására 1990-ben az Endeavour-t. A Columbia helyett már nem építenek újat.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Jovo honapban indul ujra a NASA urprogramja nem?

nearo
Négyet építettek eredetileg: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis. Ebbõl kettõ már megsemmisült. Építettek helyettük újakat?

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

Azért nem kell annyira sírni, mindenki tudja, hogy az ûrhajózás nem kis kockázattal jár, ezek az emberek vállalták a kockázatot. Egy ûrrepülõ túl bonyolult szerkezet ahhoz, hogy garantálhassák az utasok biztonságát.

Az állítólagos hangfelvétel megtalálható a neten, más kérdés, hogy mennyire valódi. Tudtommal a NASA nem ismerte el a valódiságát, hogy mi az igazság, az jó kérdés... Elképzelhetõ, hogy tényleg elhangzottak a transcriptben leírtak, csak kegyeleti okokból nem hozták nyilvánosságra. Elvégre az tényleg az életük utolsó néhány perce volt, még a Columbia egyik (leszállás közbeni) videójánál is kikérték elõbb a hozzátartozók véleményét, és csak utána tették fel a netre...

nearo
Challenger: 1986. január 28.
Columbia: 2003. február 1.
17 év...

az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(

valamit
"Kiderült, hogy az ûrhivatal politikai nyomásra, környezetvédelmi okokra hivatkozva egy gyengébb szigetelõt alkalmazott," - ez arról szól, hogy a katasztrófa biztonságából odaszúr a NASA a környezetvédõknek, általában ugyanis fordítva történik.
"Néhány, esetlegesen a felszállás elõtti füst ellen védõ légzõkészüléket aktiváltak a kabinban," - nyilvánvaló, hogy életben voltak, sõt eszméletüknél, de jóval tragikusabbnak hangzik úgy, mintha azt mondanánk, hogy a tragádia elsõ pillanatában elvesztették az eszméletüket. viszont a tragédiát lehetõleg mérsékelni kell a NASAnak, olykor kegyes hazugsággal akár.

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

a végsõ jelentés szerint "a legénység valószínûleg, de nem biztosan elvesztette eszméletét".
ha van hangfelvétel, akkor meg lehet állapítani, hogy maguknál voltak-e, v sem. aki nincs eszméleténél, az talán nem kiabál. vagy esetleg nem mûködött egészen végig a hangfelvevõ?

Hol van ez a hangfelvétel??
Darth Sith
részvét.. 😞

""Felfedeztük, hogy a szivárgási ellenõrzés okozhatta a veszélyes buborékokat az anyagban", írta Richard Feynman, a katasztrófát kivizsgáló testület tagja"
Feynman ilyen testület tagja volt? ezt nem is tudtam..

Nem a lényeg, hanem a fontos!

ezektõl a képektõl mindig össszeszorul a szívem

-.-

Azt hiszem a hangfelvétel azzal ér véget hogy az egygik ûrhajós imádkozik. elég megrázó. A többiek meg a háttérben kiabálnak és/vagy zokognak. Durva... Szegények.
Kezeltessed magad, te majom....
UFO-k szedték le, mert má túl erõsek lettünk volna. Kemperek.

gumikacsa
A fekete dobzon talált utolsó mondat: "Hadjátok a csajt had vezessen egy kicsit"

Tulajdonképpen a legénység abba halt bele, hogy beleestek a vízbe. Ez a durva.

Renault magnum http://kamionszim.hu

Esetleg 2 tömítõgyûrûvel nem lehetett volna megoldani a dolgot?
/ 1 ami a hideget bírja, 1 ami a meleget.../ <#nemtudom>

Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)

Nem hülyeség. Volt róla egy dokumentumfilm is ahol részletesen elmagyarázták. Az O gyûrû a nagy hidegben sokkal ridegebb volt és az indításkor nem tudott a kellõ sebességgel a megfelelõ méretûre tágulni, hogy tökéletesen tömíteni tudjon. Ezután szivárogni kezdett az üzemanyag, ami késõbb meggyulladt stb... Nézd meg a filmet ha még tudod, többször is ment valamelyik adón.
Megint hozzászóltál? Most sem kellett volna...

Szerintem a rakéták a kilövés kezdetétõl üzemben vannak, tehát 'melegek'. Valószínû, hogy amíg a cuccos le nem válik a légkörben, addig a szigetelés nagyobb hõmérsékletnek van kitéve mint a kilövõállványon ácsorogva.

HöfEE
Nem minden összeesküvés elmélet tök hülység(na jó vannak extrém esetek is) , szerintem csak józan paraszti ésszel bele kell gondolni a dolgokba ! Itt pl arra gondolok hogy a NAsA nagyoon sok témában "magyaráz" aztán ezekbe belekötnek és néhány év elteltével bevallják hogy mégis csak a szkeptikusoknak volt igazuk!<#circling>

Papirzacsi
Nem hülyeség!Azok a rakéták amikkel a kérdéses probléma volt, nem jutnak ki az ûrbe, mert kb 108 másodperccel a start után leválnal, és kiégnek, majd visszahullanak az óceánba. Így marhára nincsenek kitéve az ûr hidegének, illetve a nap égetõ melegének.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

HöfEE
Erre még nem is gondoltam! van benne valami! jó meglátás Suomy!<#wink>

NEXUS6
A cikk télleg jó, bár egy olyan X-atkás fílingje van: tagadjuk a titkolt összeesküvés elmélet tagadásának, leplezésének, tagadásást, és ezt mindenki ismerje meg végre, mert ez az igazság!!!😉

Én inkább azt mondanám, az ûrsikló rengeteg konstrukciós hibával rendelkezik, ezek egyike ez az o gyûrûs. Ha nem a Challengernél, de valamikor biztos probléma keletkezett volna belõle, ha nem is törvényszerûen ilyen súlyos.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

"A Challenger vesztét végeredményben azonban az O-gyûrû szigetelés alacsony hõmérsékleten való elégtelen teljesítménye okozta, amit egyáltalán nem cseréltek le."

Édes Istenem, mert az ûrben aztán kibaszott meleg van!! Ekkora hülyeséget... Ha a földi "hidegben" nem bírja ki az anyag, akkor hogy küldhették fel az ûrbe?? Ezt csak észre kelelt volna venni!!<#wow1>

Blackmail the Universe

aha...

Blackmail the Universe

"A Challenger katasztrófájáról szóló történetek tényszerûségüket tekintve erõsen kétségesek, többnyire mítoszok, melyeket teljesen felesleges minden egyes évfordulón újra és újra felhozni." - Helyes! Most sem kellett volna...

Nagyon jo cikk. 5 bekezdes durva.

← ElőzőOldal 4 / 4