89
-
Epikurosz #49 Horváth Ákos cikke itt olvashatóbb, bár a tördelése itt sem az igazi. -
Epikurosz #48 Csak hogy megnyugodjanak a szorongók is (angol nyelvű cikk)
Magyarul:
HORVÁTH ÁKOS: A nagyenergiás részecskegyorsítók nem okoznak katasztrófát! -
#47 Lehet nem értek hozzá. Ezt el is mondtam én csak "elmélkedtem" tudatlanságomban. Ha már erős kifejezéseket használnak a tudósok. De azért nem kell letolni, mert te mondjuk egy fél fokkal jobban értesz hozzá: Még mindig nem értesz hozzá azokhoz a tudósokhoz képest. pont. Ilyenkor nem csak én írtam le magamat, hanem te is... néha anem árt az alázat tudod. Legközelebb jobban figyelek mit írok. üdv. -
#46 Hadron collider 1
Hadron collider 2
Hadron collider 3 -
Anteris #45 uramisten... -
Inquisitor #44 Frászt, nincs másfél éve (se), hogy elkezdték. Amúgy meg a 4-es metrot valójában már évtizedek óta tervezték, csak hát jól lehetet használni politikai csiki-csukira. -
Plutonium #43 Nem 27 km hosszú, hanem 27 km átmérőjű az a gyorsítógyűrű! Okostojás -
#42 jah a 4es metro is mar vagy 10 eve keszul... -
#41 Felre teve a fizikai reszet a dolognak, mar "csak" az "epitmeny" es a technika is dobbenetes ami az egesz "mogott" van.
Eleg csak belegondolni, hogy "nalunk" nehany kilometer szaros autopalyaval, esetleg metroval evtizedeket tudnak szarozni:) es valszeg ugyanennyi penzbol:))))
-
#40 akkor talán neked sem kéne ide írnod ;] -
#39 "Ha ezt az apróságot nem is számítjuk, vajon mennyibe kerülhetne egy jópár km-es átmérőjű épület elkészítése és az őrzése a környékbeli színesfémgyűjtő fiatalemberektől?" Biztos, hogy ezert is építették jó mélyre!:)Semmi másert!:) Hasonló mérőállomásokat a tenger alá építenek, és nem azért mert a cigányok félnek a víztől!:))Hanem mert a világürből jövő "zajt" elnyeli a víz.
Amugy meg az őrzése egyszerű lenne a föld felett, néha be kéne kapacsolni kicsit :)) -
Caro #38 Köszönjük az értelmes hozzászólást. -
Caro #37 Soha nem lehet kizárni, hogy megsemmisül a világegyetem :)
Erről olvastam, hogy mi van akkor, ha a világegyetem jelenlegi szintje nem minimális, hanem csak egy potenciálgödör, de ha valahol valamikor bekövetkezik egy potenciálgát-átlépés, akkor az akár láncreakciót is elindíthat...
Persze ez csak elméleti szinten.
A gyorsítóknál meg ha jól tudom nagyfrekvenciásan gyorsítják a cuccokat. A lineárisoknál biztos, a tárológyűrűsökről nem tudom.
Ott az a lényeg, hogy mire a részecske a következő mezőbe ér, ismét gyorsító irányú tér fogadja. -
Inquisitor #36 "2: két részecske ütközik! nem magfuzio jön létre..ahoz kritkus tömeg kéne pl.."
Szerintem nem kell hozzá kritikus tömeg, legalább is múltkor volt cikk róla, hogy bizonyos izotópokat tetszőlegesen kis adagban is be lehet "gyűjtani" a megfelelő gerjesztési módszerekkel.
Cifu, mi lesz ha kiderül, hogy a Higgs mező akkora hülyeség, mint anno az Éter Elmélet? -
burninhell #35 na ebből fekete lyuk lesz a franciáknál -
szivar #34 Ahogy ezt már páran kifejtették, itt nem azért van a gyorsító a föld alatt, mert olyan baromira veszélyes a felszabaduló sugárzás ésatöbbi, hanem azon egyszerű okból kifolyólag, hogy olyan energiákat szeretnének detektálni, ami a szúgyogpuki milliomod részének felelhet meg. Most el lehet képzelni hogy mennyiben is zavarná meg a detektálást pl. egy mobiltelefon használata, esetleg vmi rádió adása meg ilyenek... Ha ezt az apróságot nem is számítjuk, vajon mennyibe kerülhetne egy jópár km-es átmérőjű épület elkészítése és az őrzése a környékbeli színesfémgyűjtő fiatalemberektől?
A 7 trillió voltnyi delejhez meg csak annyit szeretnék hozzáfűzni hogy ekkora feszültséget még nem sikerült létrehozni. Legalábbis tudomásom szerint. Ez a szám azt jelenti hogy a részecske akkora kinetikus energiára tesz szert, mintha 7 trillió volt potenciálkülömbségű elektródák közé helyezték volna és ott gyorsulna fel.
Régebben -még a részecskekutatás 'őskorában'- használtak olyan részecskegyorsítókat, amik nagyfeszültséggel gyorsították a részecskéket. Ezen gyorsítók kivitelezése 10Mv felett már egy kicsikét bonyolultabb és drágább, mint egy hasonló teljesítményt nyújtó mágneses elven működő cucc létrehozása.
Az Isteni-részecske nevet meg azért kapta a Higs-bozon, mert igencsak nagy reményeket fűznek a felfedezéséhez... Valahonnan rémlik, hogy az elektromágneses, gyenge és erős kölcsönhatásokat mintha már egyesítették volna. Bővebben az 'ősrobbanás' címszó alatt. Már csak a gravitáció van hátra, ezért szeretnék annyira megtalálni a Higs-bozont, mert megléte magyarázatot adhat a gravitáció mibenlétére. Legalábbis a tudósok reményei szerint.
Azonkívül a részecskegyorsító célja a szuperszimetrikus részecskék létrehozása és detektálása. És remélem nem írtam hülyeségeket... -
#33 Köszi, megkíméltél egy paprikásabb hangulatú hozzászólás megalkotásától. :) -
#32 Jó lenne egy ilyen itthonra,már alig várom hogy kész legyen,nem nagyon értek a fizikához,de hátha kiderül pár dolog.
Én már megvettem a pajszert. -
IoIa #31 És még a számítástechnikát hívják ámítástechnikának, pedig... -
#30 elmebeteg hülyeség ez az egész... fölösleges pénz és időpocsékolás.. -
#29 "még a végén csinálnak egy fekete lyukat itt a földön, az lenne az igazán kellemetlen :)"
jajistenem
Na es, nem ez lenne az elso. -
Ironka #28 Csak azt nem értem miért írnak ide fizikából nulla emberek hihetetlen következtetéseket levonva.
Ember! (biztos az vagy?) gondolkodjál már egy kicsit.
Szted hogy ér el a tudomány új eredményeket? Úgy, h kísérleteket végez, addig ismeretlen dolgokat fedez föl. Ha a te csökött agyat szerint élnének, soha semmi újat nem fedeznének föl. "Még sose csinálták" - hát persze, azért akarják most.
"7 trillió voltnyi energia kell hozzá. Az energiasűrűséget képzejük már csak el, szerintem rettenetes." - ezt ne nézd be, itt elektronvoltról van szó, a cikkíró hülyeséget ír. 1 eV = 1.602 176 53 (14) × 10^−19 J, ezt szorozd föl trillióval, mindjárt nem fog felrobbanni a világegyetem.
Itt mindössze pár részecskét ütköztetnek pár részecskével. Hiába van ezeknek egyenként kib@szott nagy energiájuk, ekkora mennyiségben semminek sem tudnak ártani.
Itt a föld alá építés nem azért van mert olyan hűdeveszélyes dolog ez. Pont fordítva, nem akarják, hogy a mérési eredményeket befolyásolják a külvilág zavaró tényezői.
Egyszómintszáz, gondolkoggyá má egy kicsit mielőtt kapitális hülyeségeket írogatsz ide. -
#27 Helyedben nem naon hirdetném magam :)
de kösz, jót röhögtem, király vagy :)
csak két aproság :)
1: gyorsitok már léteznek, nem feltétlen ekkora de vannak, és jól müxenek
2: két részecske ütközik! nem magfuzio jön létre..ahoz kritkus tömeg kéne pl..
nem azt mondják ujra alkotják az ösrobbanást, vagy fekete lukat :) hehe:) hanem csak alkotoelemeket hoznak létre az ütköztetéssel.olyan anyag részecskéket és jelenségeket amik csakis ilyen ütközésekkor jelennek meg a sec. milliomod részéig.
Ugyhogy nyugodj meg, nem fenyeget veszély :) -
#26 Főleg, hogy ők sem tudják még hogy mi újat fognak felfedezni még ezzel, akkor én még a szimulációban sem bízok. És ha a fizikai tudósok olyan dolgokkal foglalkoznak, mint ahogy maguk között "Isten-részecskeként" emlegetik nem verném nagy dobra, főleg ahhoz képest, hogy nállunk sokkalta nagyobb tudású fizikusok szerénykednek tudásukkal, és közel sem olyan magabiztosak mint ahogy egyesek az SGforumon. És a fizikusok nem hiszem hogy alaptalanul nevezik így, valószínűleg az atomerőműveket ehhez képest nem neveznék veszélyesenek. és csak abba gondolj bele két vagy nem tom hány részecskét fognak öszeütköztetni, 7 trillió voltnyi energia kell hozzá. Az energiasűrűséget képzejük már csak el, szerintem rettenetes. ahhoz képest, hogy egy pár kilós autós akksiban hány volt "feszül" :P -
#25 "Egy atomerőmű üzemeltetése is nagyobb veszéllyel jár."
Hát ez jó! Én nem állítom, hogy tudom, de olyan jó olvasni, mikor ilyen magabiztos tudással rendelkező emberek írnak olyan dolgokról, amik régen túlmutatnak az átlagember tudományán. Te talán tervezel atomerőmüvet hobbibol otthon hétvégén? Szerinted miért építik ezt az egészet 100méter méllyre? Az etomerőművek mégis a földfelszínen vannak, pedig sztem jobb lett volna ha Csernovil is 100méter mélyen robban. Bár ott lehet a vízkészlet lett volna megszennyezve. De könyörgöm, csak az fáj, mikor tök okosak vagyunk... :P Hogyhogynem a az egyik fizikai tudós csoportban dolgozol az SGforum-on való írkálás helyett? -
#24 az élet minden pillanata "az ősrobbanás után megélt" ;) -
HUmanEmber41st #23 újraalkotva a világegyetem által az ősrobbanás után megélt pillanatokat.
Akkor ügyesen előállítják a végtelen nagy hőmérsékletet végtelen nyomást és a végtelen kicsi pontot is??
Hogy mikre nem képes ma a fizika, meg a CERN...
nohát nohát.. -
echo #22 Az jó kis dokumentumfim volt. Csodálkozom is, hogy nem állnak neki mostanában folytatni, hisz közben a tudomány is jócskán haladt előre. -
CyrSyS #21 neeee tedd az okosat. -
sped #20 Akik itt hozzászóltunk és "egyfajta ésszel" rendelkezünk, nyilván nem tudunk annyit ezekről, mint az ezzel foglalkozó tudósok, de még valószínűleg annyit sem, mint a kis fórumunkban ésszel jobban ellátott társaink. A probléma része nem is ez, hanem az hogy ez egy kísérlet, azaz olyannal próbálkoznak, amit még nem ismernek, nem bizonyítottak, nem láttak stb. Amíg nem ismert a teljes folyamat és működése a feeble-minded pórnép hadd fantáziáljon már picit... nem kellenek a lecsesző hozzászólások, főleg hogy égbekiáltó hülyeség azért szerintem nem hangzott el. Chill és mosolyogjatok sokat. ;) -
Epikurosz #19 Nagyon sajnálom, hogy nincs kéznél az a tanulmána, amely ennek a kockázatát kizárta. Ha a neten rákeresel, komoly tudósok elemezték ezt a problémát, és megnyugtattakk. Már tudom: a NASA honlapján van, a Kérdések és válaszok rovatban valahol. -
Myron #18 legalább az megvéd az arcraugrósoktól míg eljutok a lőtérig :D -
Gézu88 #17 Hát bazz hogy ti mennyi baromságot tudtok összehordani, ehhez már kell egyfajta ész. -
#16 Ha egy fekete lyuk jönne létre, nagyon rövid időn belül elpárologna. Ugyanis a fekete lyukak elektromágneses sugárzás formájában tolják ki magukból az elemésztett anyag nagyrészét. Nem tudom pontosan mi a neve a sugárzásnak, de Stephen Hawkingnak köze lehet hozzá..
Amúgy az esély meglehetősen kicsi rá..
Ami meg a tér-idő kontinuum összeomlását illeti, sokkal több energia kéne ahhoz, hogy egyátalán felhasíthassanak egy kvarkot, ami pedig még részecske, érzékelték, detektálták .. persze nagyon erősen mutat hullámtulajdonságokat, mert meglehetősen parányi, de mégis érzékelhető részecskeként is. Ha valami van "mélyen" a fermionok és a barionok "alatt", igazából benne, akkor ahhoz jóval több energia kéne, hogy egyátalán eltalálják .. másrészt, nem valószínű, hogy az a valami részecskejelleget mutatna [húr-elmélet? ismerős? :]] szóval , nem kell aggódni.
A cucc nagyon jól le van szigetelve elektromágneses sugárzás ellen. Plusz, a gyenge és az erős kölcsönhatás ellen is, hisz itt már az is bejátszhat. Persze, ezek ellen nem kell túl nagy védelmet felhúzni, úgyis 10^-12 m a max. effektív hatókörük :D
Ők jobban aggódnak azon, hogy valami import tájvani hifi dzsunka elektronikájából kijövő mindenféle elektromágneses zavarás bekavar nekik :) Szal van ott alufóliázás bőven :D -
blackeagle #15 "Összedöntik a teljes tér-idő kontinumot." Mintha a Dokit hallanám a "vissza a jővőbe" -ben . -
Aserac #14 Az első atombombakísérlet elött pedig attól tartottak, hogy a láncreakció begyújthatja a légköri hidrogént. Aztán mégsem. Baj lehet, hiszen olyasmivel kísérleteznek amivel eddig még nem, de nem hiszem hogy ettől különösebben parázni kellene. Ha kimész az utcára lehet hogy elüt egy autó, ha meg otthon maradsz fejedre eshet a csillár... -
#13 wow, remélem én is, hogy nem akarjak teljesen lemodellezni az Ősrobbanást!:)) -
sped #12 Mindenesetre tesco gazdaságos pajszert vegyen mindenki, jól jöhet még. :) -
Prof William #11 Ne félj azt észreveszed. :) -
juzosch #10 Az antianyag nem félelmetes, csak nagyot robban és kész, nincs láncreakció. De itt ha túl mélyre nyúlnak az anyagban, amit nem ismernek, olyan láncreakciót is elindíthatnak, amiről nem is álmodtak. Összedöntik a teljes tér-idő kontinumot.