Okozhat földrengést egy felhőkarcoló?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem mintha szívesen laknék egy ilyen épületben, de érdekes lenne ha megépülne, már csak azért is megcsinálhatnák, hogy szégyenkezzen a jövõ 😊. Csak az a baj, hogy kár, hogy ezt se én, se akiket most ismerek, nem fogják megérni ennek a Megametropisznak az elkészültét.
Az intenzíven fekszem. Kérem, a sípszó előtt hagyjon üzenetet. Napról napra az újdonság varázsával ajándékoz meg az amnézia!
Kara kánként folytatom tanításom.
"Sok jó ember kis helyen is elfér"
Mindenki csak a saját hibáiból képes tanulni, pedig a máséból olcsóbb!
Mondok egy példát: Lakatlan szigetre kerül egy ember. Neki kell megcsinálnia mindent.Élelmezés, építkezés, Bányászat, Szerszám készítés, kísérletek, stb. Mennyivel könnyebb dolga lenne, ha minden feladatot más végezne ugye?
És különben is, mikor beszéltem én tömeggyilkosságról?
Csak lekell vinni a vízben 22 méterre.
simán kiszédülnék az ablakon
Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!
Ha csak technológiai oldalról nézem és az élemlimszetermelés szempontjából, a Föld a 80-as évek végi technológiai szinten kb. 20-22 milliárd embernek elég. (Ezt nem én találtam ki!)
Kaja van elég, csak nem ott ahol kéne. Az elosztással van a gond. Nézd a fejlett nyugatot, azért fizetnek, hogy NE termelj, meg úgy támogatják a gazdákat, mint állat, mert az itteni piaci viszonyokhoz képst is túltermelés lenne/van.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Japánban a hirtelen urbanizáció a gond kínában meg ha lánya születik valakinek akkor büntetéstõl függetlenül addig próbálkozik amíg nem lesz legalább egy fia is és a sok gyerek a jólét szimbóluma is lehet, más kultúra.
Aztán meg ugye Kínában nem kifizetõdõ egynél több gyermek mert akkor sokmindentõl megfosztja az állam az adott embert.
Fejletlenebb országokban a túlnépesedés egyik legnagyobb oka hogy (szerencsére) a gyermekhalandóság rohamosan csökken ezért egyre többen élik meg a családalapító kort viszont még mindig rengeteg gyereket vállalnak a családok.
Már talán csak egy csoda állíthatná meg az összeomlást, nem lesz itt senki kinyírva, a járványok és az éhezés fog rengeteg embert megölni :/
Kegyetlenül hangzik de ezen a technológiai szinten mint ahol ma az emberiség áll a 6 milliárd ember túl sok
Én ugy tom Magyarország népessége csökkent az elmult években és mintha most is csökkene.
azért nem semmi... vajon menyi idö volt ezt felépiteni? és mégis akkor mi vel vitték fel a gömböt. msot öszerakták vagy vami helikopterfélével ami ekkora tömeget elbir.... :o
Szerintem a törvényeket is el kéne törölni mert mi lesz ha én vagy egy szerettem <#law>#law> elkövet majd valamit? Börtönbe menjünk? Neeeem! <#rolleyes>#rolleyes>
Nem vagyunk "kihalóban"
Amugy kínában igen erõsen korlátozzák a szaporodást.
Jon a felmelegedes a madarinfluenza,foldrengesek,tornadok (mint az amcsiknal).A vegere marad ugy kb 100-200 millio ember a 6 milliardbol.Jo szorakozast.
Visszatérve a pillangóeffekthez ... Ha a rendszer kritikus állapotban van akkor elég egy homokszem is hogy lavinát indítson el de hogy melyik homokszem lesz az azt nem lehet elõrejósolni.
A cikk kapcsán a káoszelmélettel vett párhuzammal pontosan ezt állítod - legalábbis ha az a káoszelméletet a teória védelmében dobtad be, máshogy nem tudom értelmezni. Ha jól értem a logikádat, az épület súlya ugyanazért tudhat földrengést okozni, mint amiért a pillangó szárnya vihart. Arra mutatok rá, hogy mint a vihar esetében, az épület is csak egyetlen pillangó a milliárdnyi közül, és noha *elméletileg* létezik az összefüggés egy konkrét pillangó és a vihar között, gyakorlatilag ennek semmi jelentõsége, mert nem a konkrét perturbáció forrása az érdekes (az általában kideríthetetlen), hanem a rendszer perturbációkra és különbözõ kezdeti feltételekre adott általános válasza (ami kaotikus).
Másképp: ha szabadon engedek egy marék lepkét, káoszelmélet ide vagy oda, annak az égvilágon semmi de semmi jósolható befolyása nem lesz az idõjárásra. A káoszelmélet az idõjárásról mond valamit, nem a lepkékrõl. Ez az épület is pont olyan, mint egy darab lepke a sok között.
A káoszelmélet pillangós közhelye nem az elmélet lényege. A kutatók nem azért foglalkoznak vele, mert ez valamiért érdekes volna - épp azt az egyetlen állítást teszi meg, hogy a bonyolult rendszerekrõl nem tudunk mondani semmit, ami enyhén szólva nem konstruktív. A káoszelméletben ami kutatásra érdemes (nem sok ilyen van), az épp az, hogy úgy tûnik, az ilyen rendszerek is képesek valamilyen (statisztikai) értelemben szabályszerû viselkedést mutatni, és ezekrõl a szabályokat már érdemes megtalálni.
még rosszabb esetben úgy szétkenõdsz a platzon, hogy észre sem vesznek, hogy ott vagy...
Az úr lehet, hogy nem barom, de semmiképpen nem egy elismert valaki, pláne nem egy zseni. Nekem elhiheted, csak azon az egyetemen annyi van ilyenbõl, hogy a Jangcét el lehetne velük rekeszteni. Ez azért biztos, mert egy átlag itthoni tanszéken is legalább egy tucat "Research Fellow" van.
Káoszelmélet. :-) Tényleg röhögnöm kell.
Elméletnek nevezik, bár mindössze csak annyit jelent, hogy makro szinten (molekuláris szintnél nagyobb léptékeknél) egy rendszert sem tekinthetünk determinisztikusnak a modelljeinkben.
Ennyi. Se több, se kevesebb.
Ennek az "elméletnek" nem sok haszna van önmagában, mivel nem mond semmi újat!
> SOHA NE MONDD AZT, HOGY SOHA?
Rátapintottál a lényegre! A káoszelmélet majdnem ekvivalens ezzel a közhellyel.
Furcsa a fotonos példám? Pedig csak tovább sarkítottam a "prof" megállapításait.
Ha ekkora híve vagy a káoszelméletnek, akkor most nagyon helyeselned kellene, mert a káoszelmélet szerint bizony egy fotonnak is van esélye földrengést okozni.
Sõt! Mondok jobbat! A földrengéseket fotonok okozzák! :-)
Ez nem kamu. Minden szava igaz! Ha tudod, hogy mi a foton, akkor azt is belátod, hogy az állítás igaz.
Egy példa arra, hogy hogyan lehet a kifacsart tudományos evodenciákkal a laikusokat meghökkenteni.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Így van!
Ha minden pillanatban milliónyi pillangó rebegteti a szárnyát, vajon melyik pillangó volt a kiváló oka a mai viharnak?
Ilyen kérdést nem is kell feltenni! Ki kérdezett ilyent? Ez teljesen mindegy.
nincs direkt ok-okozati összefüggés egyik pillangó és a vihar között sem.
Nagyon is van a rezgésszámok megegyezése miatt.
Írjál cikket nyugodtan…
Ha minden ilyen "tanulmány" nyilvánosságot kapna, akkor minden nap tele lenne velük a Blikk.
Igen valóban, de ez egy figyelemre méltó tanulmány/ok. Káoszelméletek.
„Ennyi erõvel attól a bizonyos pillangótól még a Nap is kialudhat holnapra.”
Te nem is tudod, hogy mirõl van szó. Itt komoly összefüggések vannak a rezgések és az idõjárás között.
Amúgy a káoszelméletet rendszeresen félreértik. Rendszerint amiatt a félresikerült pillangós szemléltetés miatt.
Mert?
De kéremszépen, azt senki nem mondta, hogy mostantól rettegnünk kellene a pillangóktól!
Mért kellene rettegni?!
A káoszelmélet lényege valójában annyi, hogy a természetben elõforduló makrofolyamatokat soha a büdös életben nem fogjuk tudni modellezni tökéletesen, mert soha nem leszünk képesek megismerni/mérni a folyamatok összes paraméterét/befolyásoló tényezõjét.
Elvileg ügye egy esemény kimenetelét akár egy szem foton is befolyásolhatja, ha az az eseményhorizonton belül van a téridõben.
SOHA NEM MOND, HOGY SOHA!
Összegzésül tehát javaslom, hogy mostantól tartóztassunk fel minden fotont, ami Taipei felé halad, mivel akár egyetlen szerencsétlen foton is földrengést okozhat.
Te megint mirõl beszélsz?
Nem is tudod, hogy mirõl van szó.
A írásod mélyen tükrözi a szellemi, szintedet. (Legalábbis a témával kapcsolatban, és ahogy lereagáltad az írásomat…😉
De pl a Petronas ikertornyok összekötõhídját meg hidraolika tolta fel centirõl centire asszem majd egy hónap kellett hozzá.
Miért nem?