149
 • Epikurosz
  #149
  http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=162132
 • dez
  #148
  Ugh. :)
 • pipaxy
  #147
  A csecsemőnek minden új...
 • dez
  #146
  Az indiánoknak az első gőzmozdonyok is parazsat evő paripák voltak...
 • Epikurosz
  #145
  Van nekik varázszszőnyegük/parazsat evő táltos paripájuk/hétmérföldes csizmájuk és varázsgömbjük, varázsvesszejük, aranyat tojó tyúkjuk, bőségszarujuk, Pandora szelencéjük, csodalámpásuk stb.

  Mi, szkeptikusok pedig, vagyunk a rút kiskacsák.
  Háp-háp!
 • HUmanEmber41st
  #144
  1. Az észlelőket a "hivatalos" tudomány alapból hülyének nézi, nem hisz nekik.
  2. Ha van fénykép, radar észlelés, akkor az hamisítvány, vagy géphiba.
  3. Ha mégis lehet hinni a szemtanúknak, akkor az UFOk sebességcsökkenés nélkül tudnak irányt változtatni ( akár 180 fokos fordulatot is) és mindezt olyan sebességgel a légkörben, h az elfogó vadászgépek a nyomukba sem érnek.
  4 Legjobban hirtelen eltűnni szeretnek, tehát a teleszkópos megfigyelést akadályozza a hirtelen irányváltoztatás és az, h nem földkörüli pályáról süllyednek a légkörbe, hanem teljesen váratlanul egyszerűen felbukkannak.
 • stibi
  #143
  Fiúk Lányok.Gondoljátok végig:Ha mi jutnánk el egy LAKOTT égitestre mi lenne az első amit tennénk???MEGKERESNI AZ AMERIKAI KORMÁNYT hogy csak ŐK tudjanak rólunk?? Vagy SZERINTEM inkább minden ottlakóval szeretnénk tudatni hogy MI IS LÉTEZÜNK a FÖLD nevű bolygón!!!Nem vagyok amerika ellenes de AMERIKA IS CSAK EGY KONTINENS és szeretne a többi felett lenni mindedben és erre még az UFO kat is vagy a róluk szóló ÉSZLELÉSEKET is titkositja hogy minél több embert ÉRDEKELJEN SZÓVAL SZERINTEM ha lenne olyasmi ami FÖLDÖN KIVÜLI CIVILIZÁCIÓ azt a sok amatőr csillagász már régen kiszúrta volna a kis távcsövével is ha a világűrből jöttek volna az UFO k
 • Epikurosz
  #142
  >>>és tervezik gigantikus, mintegy 100 méter tükörátmérőjű optikai(!) távcső építését

  Tudtommal a VLAT (very large array telescope) rendszert überolni nem lehet, mert elemei akár több ezer km-es távolságra lehetnek egymástól.

  Az igazi, tudományos fantasztikum világába tartozó megoldás az lenne, ha magát a Naprendszert használnánk úgy, mint egy gigantikus teleszkópot. Vagyis a Plutótól kezdve a Merkurig megszórnánk a naprendszert űrbéli távcsövekkel, és ezek hálózatba kötve eszméletlen felbontást tudnának produkálni.
  Az irányításuk persze nem lenne könnyű, lévén, hogy a fénynek is sok időre lenne szüksége, hogy elérje őket innen a Földről, de megoldható lenne.


 • Epikurosz
  #141
  "Szóval úgy vélem, optika terén inkább csak most jön a java…"

  Adja a fennvaló, hogy legyen igazad.
  Én is kíváncsi lennék exokontinensekre.
 • HUmanEmber41st
  #140
  A repcsi nappal, tökéletes látási viszomyok között repült...
  De ne vitázzunk ezen, egyszerűen nem tartom hihetőnek az olajkutas magyarázatot.
  Akkor nem jöttek rá??? Nem csináltak próbautat, hátha megint tapasztalják???
  Ha emlékszel, ez a repcsi narkószállító kisgépekre les, százszor megtette már azt az utat. Eddig nem tűnt fel nekik? Vagy mostmár mindennapos jelenség azon a vidéken? Mert akkor nem szólok semmit..
  Szal számomra kevés még ez az olajkutas bizonyíték, egyenlőre nem hiszem el a magyarázatot.
  A Szovjet UFOt is magyarázták: ritka természeti tünemény, légköri jelenség. ( hát elég ritka..)
 • pipaxy
  #139

  Távoli világok megfigyelése terén az optikai és minden egyéb eszköz, amely fotonok vagy esetleg elektronok begyűjtésével dolgozik, kezdi elérni a határait. Az exobolygók felfedezése egy szép ráadás volt ettől a technikától.
  Az optika egy bizonyos szint felett már torzít, mert kölcsönhatás van a médiummal, amelyen átmegy.


  Nem tudom milyen határra gondolsz az optika terén, de szerintem nem úgy tűnik mintha lenne bármilyen is, hiszen jelenleg is folyamatban van a jelenlegieknél 2-3-szor nagyobb távcsövek építése, és tervezik gigantikus, mintegy 100 méter tükörátmérőjű optikai(!) távcső építését, melyre csak azt mondják hogy új távlatokat fog megnyitni a csillagászatban.

  Az exobolygók kutatása terén pedig a jövő az űrtávcsöveké, amelyek segítségével, -valószínűleg még a mi életünkben- úgy vizsgálhatnak más csillagok körül keringő Földszerű bolygókat, hogy az azon lévő kontinenseket is láthatják!

  Szóval úgy vélem, optika terén inkább csak most jön a java…
 • dez
  #138
  Nézd, volt erről egy dokumentumfilm. Nappali fényben nézve pont úgy helyezkedtek el a fúrótornyok, ahogy a fények voltak. Nem kellett állni a repülőnek ahhoz, hogy úgy tűnjön, követik őket a fények. Ilyen távoli fények északa, + ködben/felhőben, amikor nincs semmi viszonyítási pont, úgy tűnnek, mintha veled együtt mozognának. Ha elég messze van, hiába vagy repülőgépen, nem feltűnően néz lefelé a kamera. Szóval, ez sajnos nagyon egyértelmű eset volt. (Nyilván nagyon megzavarta őket, hogy az érzékeny infrakamera olyansmit látott, amis ők puszta szemmel nem, plusz a többi körülmény.)

  Ez persze nem magyaráz meg minden más esetet, főleg, ha nem csak ilyen egyszerű fények vannak. Pl. arra a szovjet esetre máig nincs magyarázat (nehéz is lenne). Vagy amikor - állítólag - jóval közelebbről látják az objektumot.
 • HUmanEmber41st
  #137
  Ez a fáklyás magyarázat nekem 1 kicsit erős..
  Hiszen, akkor ez a dolog mindennnapos rutinná vált volna már régen, nem égették volna magukat a TVben, nem hivatkoztak volna az amerikai szakértőkre, akik hónapokig elemezgették a felvételeket.
  A repülőgép a levegőben nagy magasságban keresett..és a repcsi egy helyben állt, h órákig "tudják őket kísérni a fények??"
  Az a helyzet, h vannak csak egyszer megtörténő "légköri jelenségek".
  Csak a szemtanúk elmondására hagyatkozhatunk.
  Mivel csak egyszer történik ( lásd pl: Szovjet UFO )nem is lehet kutatni a jelenséget.
  A természeti, meteorológiai folyamatok ismétlődnek, ezeket ( mivel csak egyszer történnek meg ) nem lehet a Föld ökofolyamataihoz sorolni. Kilógnak onnét...
 • Epikurosz
  #136
  Új csapás:

  Távoli világok megfigyelése terén az optikai és minden egyéb eszköz, amely fotonok vagy esetleg elektronok begyűjtésével dolgozik, kezdi elérni a határait. Az exobolygók felfedezése egy szép ráadás volt ettől a technikától.
  Az optika egy bizonyos szint felett már torzít, mert kölcsönhatás van a médiummal, amelyen átmegy.

  A következő lépés a neutrínók begyűjtése lehetne, bár még azt sem tudjuk, hogy hordoznak-e ők információt a távoli világokról.

  Mindenesetre, az tény, hogy a neutrínók úgy mennek át a sűrű anyagon is, mint a kés a vajon, kevéssé lépnek kölcsönhatásba az anyaggal. Állítólag ők adják amúgy a sötét anyagot.
  Információhordozóként, épp a fentiek miatt, nagyon hasznosak lennének, csak kérdés, hogy milyen módon lehetne modulálni egy neutrínóhullámot.


 • dez
  #135
  "Valahol olvastam, h a mexikói UFOk is tengeri olajfúró tornyok fáklyáinak álcázták magukat.."

  Ejj, azért nem kell mindenáron UFO-nak nézni valamit, ami akár az is lehetett volna (annak látszott), de egyértelműen nem az volt. Ezzel csak azt éred el, hogy ha esetleg van egy igazi UFO-észlelés, arról is mindenki azt gondolja, hogy biztos megint csak nem törődnek a tényekkel.
 • HUmanEmber41st
  #134
  Ehh.. Jó öreg Danniken megtalálta a nyomokat.. de senki sem hisz neki...
  Hiába épített J. Blumrich ( volt) NASA mérnök Ezékiel próféta ( Biblia ) nyomán repképes modellt, neki sem hitt senki..
  Hiába... nehéz kenyér az UFO kutatók élete..
  Valahol olvastam, h a mexikói UFOk is tengeri olajfúró tornyok fáklyáinak álcázták magukat..
 • Epikurosz
  #133
  a több milliárd a világyetemre vonatkozik.
  szándékosan nem a Tejútrendszert vettem most, mert ugyi a féreglyukaknál pár (száz)millió fényév ide vagy oda nem számít.
 • BiroAndras
  #132
  "ne mond nekem, hogy annyi milliárd év alatt, annyi milliárd létező civilizáció kutatói számára nem kerültünk sorra."

  Tudod hány csillag van csak a mi galaxisunkban?
  És messze nincs szó több milliárd civilizációról. Valószínűleg láttuk volna már a nyomukat, ha olyan sok lenne. De néhány, vagy pár száz a galaxisban még elképzelhető.
 • Epikurosz
  #131
  ne mond nekem, hogy annyi milliárd év alatt, annyi milliárd létező civilizáció kutatói számára nem kerültünk sorra.
 • atlagember
  #130
  Én nem hinném, hogy a gének keverhetők lennének, mert igen kicsi az esélye annak, hogy egy máshol kialakult idegen élet pontosan ugyanolyanná alakult a gének tekinteteében, mint a mienk. Ha egy idegen lény és egy földi lény génjei azonos rendszer szerint írják le az egyedet, és egy idegen lény is DNS alapján kerül azonosításra, úgy az egyértemű bizonyítéka annak, hogy a két létforma közös eredetű. Ekkor valóban keverhetők a gének, de ez már azt bizonyítja, hogy a földi élet eleve nem földi eredetű. Még annak az esélye is, hogy ha DNS-szerű leírás történik, független eredet esetén megegyezzen 1:a gének száma a négyzeten, ami baromi nagy szám.
  Szóval ha a két gén keverhető és az ufók meg az emberek képesek vegyes utódokat létrehozni, akár mesterségesen is, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az élet nem a földön alakult ki.
 • mrzed001
  #129
  Bizony, mi meg csak egy eldugott kis semmi sárgolyó vagyunk a galaxisunk egy csápjának egy elhagyatott szegletén kb 2/3 távra a centrumtól.

  Mekkora arcra utal az, ha valaki azt gondolja, hogy ha eddig nem jöttek, akkor nincsenek is, mert ide mindenképpen ide kellene jönniük (mivel galaxisszerte közismert a Földi vendégszeretet )
 • BiroAndras
  #128
  "Mutass nekem egyetlen féregjáratot, amelyen más világok intelligens hernyói mászkálnának ki és be."

  Miért akarnának épp ide jönni? Elég nagy az univerzum.
 • Epikurosz
  #127
  Most jön a hiszti:

  Mutass nekem egyetlen féregjáratot, amelyen más világok intelligens hernyói mászkálnának ki és be.

  Olyan ez is, mint az időgép: ha lehetséges volna a megépítése bármikor a jövőben, akkor látnunk kellene utazókat a jövőből, akik a mi korunkat jönnek tanulmányozni.

  De jaj, sem féreglyuk, sem időgép utasainak nyomát nem látjuk.
  Ugyanis, az anyagi, valóvilág kutya egy világ, a kölcsönhatások érzékelhetők.

  Persze, virtuális világban, a 12. dimenzióban, a halál után lehet féreglyuk, warp meghajtó, időgép stb. mint ahogy álmomban én is megjártam már minden lyukat és kort, de mit értem el vele?

 • Epikurosz
  #126
  Mielőtt "kiverném a hisztit" :-), íme egy érdekes link, de szerintem egyértelmű, hogy bulvárhír:
  http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=160425
  Olyan lehet ez is, mint az 500 kilós és 3,5 méter hosszú disznó, amelyről valamelyik tud. népszerűsítő csatorna adott filmet. Egy amcsi farmer lőtte le, majd kis turisztikai emlékhelyet csinált, polóval, fényképeszkedéssel, stb.
  Mit ad Isten, felfigyeltek a tudósok is a szenzációra, és engedélyt kértek 6 hónap múltán a gyesznyó kihantolására.
  A dög még nem bomlott teljesen szét, így meg lehetett állapítani valós méreteit: kb. 350 kg. és 2,60 m.
  Na bummm!!!

  Valahogy így kell kezelni ezeket az ufós híreket is: csínján.
 • zsolaaa
  #125
  Egy NSA-ról (is) szóló könyv:
  Dan Brown: Digitális Erőd

  Ajánlom mindenki figylemébe
 • CRYSTAL SKULL
  #124
  Üdvözletem.
  Pár nap és máris 123 hozzászólás!
  Ennek csak gratulálni tudok.
  Én már évek óta az INDEX fórumon UFOzgatok és lassan 10466 hozzászólás után azaz 1999 óta mi ott már rég túlvagyunk az ismerkedésen, és azon hogy:szerintem ez van, ..szerintem meg ez....
  Próbálunk minnél több új vagy régi hírt hozni , megvitatni.
  Magy. UFO.Kut. Szöv. tagok is vannak a jelenlevők közt,...valamint USA-ból is és Németből is folyamatosan jönnek infók . Szerencsére sok külföldi topik társunk is van!
  Ha esetleg valaki úgy gondolja,...akkor azt szívesen várom(várjuk)a"UFO-król komolyan"topikban
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003012
 • Inquisitor
  #123
  Ha minden igaz, egy stabil és átjárható féregjárat "elkészítéséhez" (Lyuk létrehozása és "felpumpálása, kitágítása, stabilizálása) akkora mennyiségű negatív energiára lenne szükség, amihez jelenlegi tudás szerint egy galaxis méretű gyorsító kellene. Az érdekes viszont az, hogy a féregjárat két "vége" között lévő idődilatáció miatt (ami még növelhetőő is akár) egyben időgépként is működne.
  Viszont nem biztos, hogy nem lehet egyébb módszerrel is negatív energiát előállítani, valamint az se tuti, hogy nincs más megoldás ...
 • Inquisitor
  #122
  "Ha végtelen lenne, akkor végtelen energiája kell, hogy legyen,..."
  Ezt most halál nem értem, a teljes rendszer összes energiája nulla, nem? Ennyi erővel mondjuk plusz végtelen és mínusz végtelen összege is nulla.
  Mert ha jól értettem egyensúlyi állapotban van a rendszer.
 • BiroAndras
  #121
  "A gyorsuló tágulás attól is lehet, hogy a robbanásnak volt akkora energiája, hogy a tágulás még mindig gyorsul. . ."

  A robbanás energiája már rég eloszlott. A mikrohullámú háttérsogárzás, ami az ősrobbanás utolsó maradványa mindössze 3K hőmérsékletű (-270 celsius fok).
 • BiroAndras
  #120
  "Én élnék a gyanúperrel, hogy a fénysebesség nem túlléphető"

  Miből gondolod? Elég sokféle elképzelés van rá. Pl. féregjáratok, warp-drive, stb.

  "Emlékezzünk csak miről álmodoztak megboldogult őseink, az ügyeletes ábrándozók mondjuk 2500 évvel ezelőtt? Repülésről, meg ilyenekről.
  Tud az ember repülni? Nem tud. Ja, hogy azok a bonyolult repülő masinák, amelyek olyan bonyolultak, hogy nocsak?"

  Az ember két dolog miatt nem tud repülni:
  1. Nincs mivel felhajtóerőt generálnia (szárny).
  2. Nincs elegendő ereje hozzá.

  De létezik olyan repülőgép, ami emberi erővel is müxik. Hatalmas szárnya van, és a létező legkönnyebb anyagokból készült. És egyáltalán nem bonyolult, csak 2 szárny, meg egy pedállal hajtható légcsavar.
  A modern repülőgépek bonyolultságának nem a repülés nehézsége az oka, hanem a biztonság.

  "Féreglyukat akkor lehetne esetleg létrehozni még bonyolultabb technikával, még nagyobb energiákkal? Igenám, de a bonyolításnak, az energiaszintek növelésének is megvan a maga határa. Vannak fizikai korlátok, amelyeket nem lehet túllépni."

  A bonyolultság valószínűleg nem szükséges (lásd fent). A sok energia az valóban kell, de nincs elméleti akadálya a beszerzésének. A csillagászati jelenségek elképzelhetetlen mennyiségű energiát termelnek.
 • BiroAndras
  #119
  "Nem, az Univerzum nem végtelen. Ha végtelen lenne, akkor végtelen energiája kell, hogy legyen, az pedig kizárt, és nem a tudomány mai álllása szerint, hanem egyszerűen kizárt. Akkor teljesen máshogy működne az egész Univerzum, az egész mindenség amiben élünk, és amiből vagyunk, mint most."

  Semmi baj nincs a végtelen energiával, ha a sűrűsége véges.
 • dez
  #118
  Akkor egyszerűbb lett volna azt írni, hogy "ez az egész hülyeség"...
 • BiroAndras
  #117
  "Egy-egy részleten való kiakadás előtt meg kéne nézni az egészet, amit írt."

  Elolvastam. A többire nem volt értelme reagálni.

  "Abban a kontextusban lehetnek génjei."

  Ettől még nem lesz több értelme.
 • dez
  #116
  Ez egy igen jó érvnek tűnik.
 • dez
  #115
  "A gyorsuló tágulás attól is lehet, hogy a robbanásnak volt akkora energiája, hogy a tágulás még mindig gyorsul. . .Nem feltétlenül kell ebből arra következtetni, hogy valami plusz enrgiát szolgáltat ehhez a folyamathoz."

  Ez csak akkor lehetne így, ha annak a kezdeti energiának egy része még mindig a tágulás fokozására fordítódna, valamilyen folyamat által. De hol, miben tárolódik ez az energia, mielőtt a folyamat táplálására fordítódna? Van itt egy fizikus?

  "Van értelme így is, mert "szélsőséges" értékeket, mint a végtelen relatíve könnyű kezelni."

  De ez csak emberi okoskodás. :)

  "Miért is törekszik minden élőlény a lehető legkevesebb energia felhasználására? Sőt, minden anyag?"

  A két dolog (lokálisan korlátozott energiamennyiség vs. végtelen űr) miért is zárja ki egymást? (Persze tőlem végülis lehet véges is az űr, kit érdekel? :p)
 • valamit
  #114
  azért ez nem ilyen egyszerű szerintem. a mi technikai civilizációnk cirka 10 ezer éves, ez csillagászati léptékkel semmi. a voyagerek amik most ostomolják a naprendszer határait(?) a 70-es években lettek ellőve, amikor az, hogy "háziszámítógép" olyasmi vizió volt talán, mint mondjuk a szomszédos cikkben a "házirobot". 30 éve!
  ha egy másik civilizáció csak 5 ezer évvel jár előrébb, az már felfoghatatlan, sőt, így visszatekinve már 2 ezer év is szörnyű (visszatekintve!, nem előre ahogy meg aztán elképzelhetetlen) és még 2 száz is megdöbbentő... 2005->1805, Napóleon épp császár, a haditechnikában talán már alkalmaznak rakétákat, de ezek röppályája max 1-2 km, lovon és gyalog zajlanak az ütközetek, karddal és a gránátos illetve a tüzérségi katona komoly erő a hadseregekben... nincs vasút, Fulton gőzhajójának a kor vezető politikusa (Napóleon) nem látja értelmét, robbanómotor, autó, tank, repülőgép nincs (még vitorlázó se!), a korszak nagy találmánya a léggömb!, telefon, rádió, tévé nincs, számítógép, mobiltelefon, mikroeletronika nincs, angol vécé nincs, központ víz, gáz, fűtés, csatorna nincs, cipzár, tépőzár, védőoltás nincs, orvos még nem mos kezet operáció előtt, műanyag mint olyan nincs... stb., a világ rettentő gyorsan változik és az, hogy éppen hol lesz áttörés sokszor kiszámíthatatlan... pl. ki tudja, hogy a rák ellenszere 1, 5, vagy 45 év múlva lesz meg? vagy az aidsé? egyáltalán lesz e? vagy mikortól fognak embert is klónozni? vagy a három sorrendjét? és ez csak három tényező, és lenne millió... mikor azt se tudjuk, h mikor lesz pl. euró itthon ... ezek a késhegyre kiélezett dolgok, amik a találmányoknál vannak ezek szvsz. nagyon kiszámíthatatlanok. persze lehet sejteni, hogy mik azok a dolgok, amik szóba jöhetnek a következő 20-40-100 évben, de rengeteg mindent még csak nem is fogunk megsejteni, mert egyikből, vagy éppen kettő újból olyan másik-harmadik mégújabb következik, amit így nem lehet előrelátni...
  és most gondolj bele, az ember kb. 70-80 éve ad olyan rádióadást, ami elhagyhatta a földet: 70-80 éve, ez a világ, adott esetben ugye néhány szomszédos naprendszer (talán ha nagyon ráérnék össze is lehetne gyűjteni melyek pontosan) más pontjain is csak 70-80 évig fogható, ha abban a hetven-nyolcvan évben épp megérti és tud vele kezdeni valamit, akkor se tuti, hogy úgy van itt 70-80 év távlatában, hogy ideugorjon...
  na meg technika és technika is jelenthet eltérő dolgokat, a szovjet űrtechnika is más némileg mint az amerikai pedig azonos faj azonos problémamegoldása és olykor még lopják is egymás adatait, de a Mac Os meg a Win is más, ugyanaz pedig, és akkor egy teljesen eltérő faj? több ezer éven át fejlesztett, nálunknál fejlettebb technikái? megkockáztatom fingunk nem lenne róla...

  én életembe először, lassan tíz éve minden kézikönyv nélkül, meg tök ismeretlenül tettem fel egy Linuxot winyóra, hát majdnem dobtam egy hátast mire a bebootolt géppel valamit is tudtam kezdeni, pedig csak nem ismertem - egyáltalán semmit - a parancssori utasításait (meg a többit se, de ez a rész volt a leghúzósabb)... aztán marha büszke voltam mikor innen sikerült elindítanom a grafikus felületet: pedig ez nem egy idegen technika volt, de totál olyan érzésem volt a gép előtt: villog a kurzor és kezdeni kéne vele valamit, de hogy?
 • reloader
  #113
  Ha a miénkhez hasonló a civilizáció, akkor kiindulhatunk abból is, hogy a mi technikai fejletségünk cspuán az utóbbi 60 évben érte el azt a szintet, hogy egyáltalán lehetősége legyen emghallania valakinek a "hangunkat".

  Ez más hasonló civilizáiókra is érvényessé tehető, tehát ezzel csak azt szűröd max. ki, hogy mondjuk 50 fényév távolságban a mi fejletségünkhöz hasonló civilizáció nem létezik.

  Persze az sem mindegy, hogy milyen erős az adott sugárzás, mert ugye azért mondjuk bármilyen hullámot több fényév távolságra elküldeni, hogy ott még egyáltalán kiszűrhető legyen a háttérzajból. . .hááát. Nem egy egyszerű dolog.
  Ezt a témát nem nagyon ismerem, de nem hiszem, hogy sima földi adások érzékelhetőek lennének úgy 8-10 fényévre is. . .
 • mrzed001
  #112
  Ööööööö
  Tudod, ha a "közelben" kialakult velünk egyidős civilizáció, akkor mikor is fogjuk fogni a rádiójeleiket ???
  Ezer, vagy millió évek múlva ?
  A galaxis túloldaláról meg ugyebár soha, mert van közöttünk egy "kisebb" SBH :)))
  De tudod mit, ha annyival öregebb egy faj, mint amennyivel előbb kellett elküldeni a jelet, hogy ideérjen, akkor azért bele lehet gondolni, hogy mennyit is gyengült és torzult az a jel az évezredek alatt a csillagok, bolygók, ködök és egyéb mágneses jelenségek környékén/miatt.

  A példád meg gyengusz, végülis mikor küldtél utoljára postagalambot (vagy lőtted át a szomszédnak egy nyíllal az üzid) ??
  Az én példám meg azért jó, mert még jóideig nem fogunk hipertérirendszerköziextrahiperszupergyors üziket küldeni :pp
 • reloader
  #111
  A gyorsuló tágulás attól is lehet, hogy a robbanásnak volt akkora energiája, hogy a tágulás még mindig gyorsul. . .Nem feltétlenül kell ebből arra következtetni, hogy valami plusz enrgiát szolgáltat ehhez a folyamathoz.


  "Ennek így nincs értelme. Ilyen kijelentéseket csak valamire alapozottan lehet tenni. Mégpedig tudományos modellekre alapozottan. Vagy úgy érted, hogy "én nem tudom elképzelni, ergo nincs is!"?"

  Van értelme így is, mert "szélsőséges" értékeket, mint a végtelen relatíve könnyű kezelni.

  Miért is törekszik minden élőlény a lehető legkevesebb energia felhasználására? Sőt, minden anyag?
  Ha végtelen energia állna rendelkezésre, akkor nem kéne ilyen csip-csup bajokkal törődni, de valamiért nem "sétál" el a természet emellett. . .

  Spórólni csak azon kell amiből véges van. . .
 • Epikurosz
  #110
  "egyszerűen még nincs olyan vevőnk, amivel fogni tudnánk a fejlettebbek kommunikációját pölö"

  Igen, vártam ezt az érvelést.
  Íme a válaszom: ha az értelmes fajok kialakulásának a folyamata ilyen sima, akkor nyilván a sok értelmes civilizáció között, amely hozzánk képest sokkal fejlettebb, kellene lennie olyanoknak is, amelyek kb. a mi szintünkön vannak, vagyis éppenséggel rádióhullámokkal kommunikálnak, ill. kommunikáltak a múltban, mert ugye a múltbéli jeleket vagyunk képesek fogni. Ugye nem mondok azzal újat, hogy ott kint csak a nagy csend van, legfeljebb a pulzárok kacsingatnak felénk. Egyébként meg, a régi technikát nem szokták sutba vágni, pld. ma is megteszi az, hogy a szomszédhoz átkiabálok, ha épp nincs a kéznél a mobil vagy talkie-walkie.